Na váš pozemek nesmí svévolně vstoupit policie, natož ČEZ

Na váš pozemek nesmí svévolně vstoupit policie, natož ČEZ
Na pozemek, do domu či bytu musíte v některých případech pustit policii, hasiče, pracovníky ČEZ, ale i další úředníky či jiné osoby. Pokud nejde o bezprostřední ohrožení života, většinou to musí majiteli dopředu oznámit.

Část členů vymahačského komanda ČEZ, jak nazvala média některé pracovníky jeho oddělení Netechnických ztrát (NTZ), asi čeká soud. Hrozí jim trest za vydírání, případně za omezování osobní svobody, nebo porušování domovní svobody. Právě pro vstup na pozemek či do nemovitostiplatí řada pravidel.

Kromě policie, hasičů a energetiků , mají podle zákona povolen přístup na cizí pozemek, do domu, nebo bytu také spojaři, stavební a jiní úředníci, zeměměřiči, vlastníci vodovodu, kanalizace nebo sousedního rybníka či přehrady. „Někdy dokonce i myslivci,“ říká advokát Václav Sládek.

Energetici musí mít kvůli kontrole, odečtu, údržbě, výměně či jeho odebrání možnost přístupu k měřicímu zařízení i neměřeným částem odběrného elektrického zařízení. Energetický zákon jim (jako zákon o telekomunikacích spojařům) dokonce někdy umožňuje odstraňovat na cizích pozemcích stromy a jiné porosty. Když ale chtějí vstoupit na něčí pozemek, měli by o tom vlastníka předem informovat.

Stejně má postupovat držitel licence na rozvod tepelné energie. Energetický zákon mu ukládá, aby maximálně chránil práva vlastníka a po ukončení prací vše uvedl do původního stavu. Když to není možné, tak alespoň do stavu, který odpovídá předchozímu účelu nebo užívání nemovitosti.

Největší práva mají policisté - mohou otevřít dům, byt, či jiný prostor, vstoupit dovnitř a provádět nezbytné kroky, pokud existuje oprávněná obava či hrozba ohrožení života, zdraví osob, nebo větší škody na majetku. Nebo když předpokládají, že je uvnitř mrtvola. Některá z těchto oprávnění mají i obecní strážníci.

Bez souhlasu majitele může na cizí pozemek, domu, nebo bytu při výkonu rozhodnutí exekutor, a to od loňského listopadu dokonce, jak upozorňuje Sládek, i bez policie. Zárukou, že nebude toto právo zneužívat, by měla být účast třetí osoby, kterou si může vybrat jako svědka, ale i nová ustanovení zákona o přiměřenosti exekuce a přísnější kontrola exekutorů.    

Hasič může vstoupit na pozemek či stavbu při likvidaci požáru, ale i při kontrole protipožárních opatření a při požárním cvičení.

Na cizí pozemek či do bytu a domu mají přístup také stavební úředníci při zjišťování stavu stavby či pozemku, nebo když zajišťují podklady ke správnímu rozhodnutí či opatření. Potřebují ovšem souhlas majitele. Ten nemusí mít při bezprostředním ohrožení života, zdraví osob či zvířat, nebo při neodkladném odstranění stavby, nutných zabezpečovacích pracech a vyklizení stavby ve veřejném zájmu. Úředník ale musí majitele včas informovat o příčině, proč vstupuje na jeho pozemek.

Do cizího obydlí smí vejít oprávněná úřední osoba jen když jde o ochranu života, zdraví, nebo bezpečnost osob. Pokud nemovitost slouží i k podnikání, je toto oprávnění širší.

Majitel také musí – v nezbytně nutném rozsahu – umožnit stavebním úředníkům přístup na pozemek nebo stavbu, když to vyžaduje údržba a obhospodařování sousedních pozemků a staveb. V případě sporu může stavební úřad vlastníkovi nařídit, aby ze svého pozemku či stavby umožnil provedení prací na sousední stavbě.

Při výkonu své práce mají po předchozím oznámení právo vstoupit v nezbytném rozsahu na cizí půdu také zeměměřiči. Se souhlasem vlastníka a oprávněného uživatele to platí i v případě staveb. I poté, kdy se ČR stala součástí Schengenského prostoru je nadále třeba pustit na pozemek, který se dotýká státní hranice, nejen zeměměřiče, ale i osoby, které čistí a udržují volný metrový pruh podél státní hranice.

Na pozemek, sousedící s vodním dílem, mohou po předchozí dohodě v nezbytném rozsahu vstupovat osoby, které se starají o jejich provoz a údržbu. U vodovodů a kanalizací není tato dohoda třeba. Firmy, které je provozují, na nich dokonce mohou, pokud je to nutné, umístit tabulky s polohou vodovodu či kanalizace.

Pozemky, označené jako honební, mohou zase v době honů využívat myslivci.

V případě krajní nouze může ovšem na cizí pozemek vstoupit kdokoliv, třeba soused při hašení požáru. Nikdo neodpovídá za způsobenou škodu, pokud odvracel hrozící nebezpečí, které nevyvolal, ledaže by bylo toto nebezpečí možné odvrátit jinak, nebo když by vznikla stejně závažná, nebo závažnější škoda či nebezpečí, než původně hrozilo.

Majitel, jehož práva jsou bezprostředně (neoprávněně) ohrožena, se samozřejmě může bránit. Tato obrana ale musí být přiměřená. „Nemůže,“ jak říká Sládek, „použít legálně drženou zbraň, jen proto, že někdo neprávem překročil hranice jeho pozemku.“

Nejvhodnější obranou, což platí i u komanda ČEZ, je v podobných případech zavolat policii, vše zdokumentovat a zajistit si svědky. Pokud v tom majiteli nemovitosti někdo brání, může jít o trestný čin omezování osobní svobody, vydírání, útisk, nebo porušování domovní svobody. České právo nezná trestní odpovědnost právnických osob. Za porušení zákona tak může být potrestána jen fyzická osoba, v daném případě členové útvaru Netechnických ztrát ČEZ.

Podmínky pro vstup některých osob, které k tomu mají ze zákona právo, na cizí pozemek, jsou podle Sládka poměrně jasné. Neměly by ale svá práva zneužívat. Přesto by byla novelizace některých zákonů, hlavně energetického, přínosem, dodává Sládek. Jde o přesnější stanovení a vymezení zákonného postupu při provádění kontroly a podezření z neoprávněného odběru a alespoň demonstrativní vymezení potřebných důkazů k prokázání neoprávněných odběrů.

Vstoupil k vám někdy někdo neoprávněně? Jak jste takový případ řešili?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 11. 2011 8:52, senkyj

Na pozemku máme trafostanici zbudovanou bez našeho souhlasu. I když se odvoláváme několik let nikdo s tím nic nechce mít. Stavební povolení není v katastru nemovitostí břemeno není. Pracovníci E-onu si bez ohlášení chodí po pozemku jak se jim zachce. Jak postupovat? Prý veřejný zájem a energetický zákon jim to prý umožňuje, jak tvrdí i MěNV.Nikdo souhlas s užívámím nedal a finančně nikdo nechce nic odškodnit. Máme prý smůlu již od socialismu. Kapitalismus to přebral i se zákony a nechal se napakovat ČEZu i EONU.Snad nový zákon, ale tam je to stejné.Co za socialismu bylo ukradeno dál krade na úkor majitelů ČEZ a distribuční sítě!! Kdy budeme odškodněni???Já si nemohu připoit ani fotovoltiku protože ČEZ a Energetika nedá souhlas s připojením. Tak je to dnes horší jak za socialismu,viz platy manažerů a příspěvky stranám!!!

+46
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 2. 2010 7:06, Buddy

pracovnici netechnickych sluzeb??? kdo to je? co to jsou netechnicke sluzby? :))) (viz prvni odstavec)

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

vydírání

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co si myslíte o vymahačských komandech ČEZu?

4. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ | 28 komentářů

Co si myslíte o vymahačských komandech ČEZu?

Video z podivného výcviku pracovníků ČEZu, kteří mají odhalovat černé odběry elektřiny, pobouřilo veřejnost. Připravují se totiž na něco, co by v civilizované zemi měla dělat policie.... celý článek

Hitparáda rozverných historek z pojišťoven

30. 12. 2009 | Věra Tůmová

Hitparáda rozverných historek z pojišťoven

Práci v pojišťovně si mnoho lidí představuje jako jednu velkou nudu. Že to ale tak nemusí být, dokládají některé neuvěřitelné průpovídky, které vyslechnou pracovníci pojišťoven i jejich... celý článek

Proč se krade v kancelářích, aneb co zjistil bagelman

27. 4. 2009 | Michal Špaček | 22 komentářů

Proč se krade v kancelářích, aneb co zjistil bagelman

Vydělal peníze a ještě zjistil, zda jsou lidé od přírody poctiví, nebo kradou jako straky. To je příběh ekonoma Paula Feldmana, který se vzdal dlouholeté práce a začal dodávat do firem... celý článek

Jak koupit byt: pozor na omezení vlastnictví

3. 10. 2008 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Jak koupit byt: pozor na omezení vlastnictví

Koupě nemovitosti může snadno ztroskotat na tom, že majitel není oprávněn s bytem či domem nakládat. Různé typy omezení vlastnických práv lze však zjistit ještě před koupí z výpisu... celý článek

Hasicí přístroj není jediná povinnost majitelů domů a bytů

11. 3. 2008 | Eva Sovová | 3 komentáře

Hasicí přístroj není jediná povinnost majitelů domů a bytů

Od července musí mít každý nově postavený rodinný dům a rekonstruovaná chata či chalupa hasicí přístroj a hlásič požárů. To ovšem není jediná povinnost, kterou vlastníci nemovitostí... celý článek

Partners Financial Services