Za kolik si zalyžujete v Česku? Podívejte se na náš přehled.

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 20. 1. 2010 | 3 komentáře
Za kolik si zalyžujete v Česku? Podívejte se na náš přehled.
Připravili jsme pro vás přehled velkých i malých českých lyžařských středisek s cenami jednodenních permanentek a dalšími užitečnými informacemi. Podívejte se na naši interaktivní mapu a vyberte si, kde strávíte víkend.

Jednodenní výlet pražské partičky lyžařů na Ještěd vyšel na osobu asi na pět set korun. Stačilo, aby se čtveřice kamarádů domluvila, kdy vyrazí, jeden z nich dal k dispozici auto a jeden skupinovou slevu od telefonního operátora. Díky tomu je benzín na cestu tam i zpět vyšel na 130 korun na jednoho a permanentka na celý den lyžování se slevou 3+1 zdarma pro členy O2 Extra stála v přepočtu na osobu 375 korun.

Kdyby jí parta pražských lyžařů neměla nebo chtěla více ušetřit, mohla by vyrazit do některého menšího střediska blízko hlavního města. Doprava na kratší vzdálenost stojí méně. Také denní permanentka ve Středočeském kraji vyjde lyžaře o něco levněji než nezlevněný skipass v Jizerských horách či až o polovinu méně než v ještě dražších Krkonoších. Lyžařská centra v nižších nadmořských výškách ale zase nabízejí menší možnosti lyžařského vyžití, protože sjezdovky jsou kratší, je jich méně a zvláště když je sněhová nadílka slabší a teplota stoupne, mohou mít provozovatelé problémy se zasněžováním.

Kam jet v Česku na hory a kolik vás to bude stát


Jen ve středočeském kraji je nyní v provozu čtveřice lyžařských areálů
, a to na Benešovsku, na Příbramsku a v okrese Praha-východ. Jedním z nich je zcela nový lyžařský areál, ne zrovna nejlevnější, Monínec, který je 80 km jižně od Prahy a 25 km severozápadně od Tábora. Denní skipas dospělého zde vyjde na 490 korun, pro dítě 350. Rodina s dětmi, může využít Family pass, který už ale dává na osobu zajímavější slevu.

Čtyři roky zprovozněný příbramský Ski areál Padák klasické celodenní jízdenky nemá. Lyžaři platí za jízdu po 10 korunách nebo bodové jízdenky, z nichž se jim každá jízda odečítá. Pár kilometrů východně od Prahy na Šibeničním vrchu v Mnichovicích se dá celý den lyžovat jen za 149 korun. Sjezdovka má pouze 200 metrů. Metrem a příměstskou dopravou se dá dojet na sjezdovku jižně od Prahy v Jílovém, kde jednodenní „lyžovačka“ přijde dospělého na 300 korun.

Modernizovaná lyžařská centra často umožňují díky osvětlení sjezdovek i večerní lyžování. Na to je třeba mít zvláštní jízdenku, protože na většině takovýchto nočních sjezdovek denní permanentky neplatí. Večerní jízda od 18 do 21 hodin v ještědském skiareálu vyjde dospělého na 200 korun, ve středočeském Monínci, kam mohou vyrazit i lidé po práci, pak i na 220 korun.

Samozřejmostí malých i velkých skiareálů jsou vedle servisů pro údržbu lyží i půjčovny sportovního vybavení. Kdo se nadchne pro lyžování a zrovna nemá vlastní vybavení, může si půjčit nejen lyže, hůlky a lyžáky, ale někde i lyžařské brýle a oblečení. Ski set (lyže a boty) vychází na Ještědu denně na 400 korun, pro snowboardisty na 550 korun. Za půjčení kalhot a rukavic dá dalších 500 korun. Levnější šumavský Zadov Kobyla půjčuje lyžařům set za 300 korun, snowboardistům za 350 korun.

Anketa

Jak lyžujete?

Zpravidla o něco levnější variantou je návštěva půjčovny ještě ve městě. Víkendová zápůjčka setu s carvingovými lyžemi na pražské Harfě vyjde dospělého na 178 korun na den, v týdnu na 203 koruny. Snowboardisté zaplatí za set 248 korun za den o víkendu, 210 korun za den v týdnu. V brněnském Madosportu vyjde lyžařský komplet na 350 korun, snowboardový na 250 korun a běžkařský na 350 korun za den. Kdo začne hory plánovat včas, může navíc stihnout nabídky půjčoven porovnat a zvolit si nejen dle ceny, ale i podle nabízeného vybavení. Ušetří tím sice i několik set korun na den, musí mít ale předem připravenou několikatisícikorunovou zálohu, kterou mu půjčovna dá zpět, pokud vrátí vybavení v pořádku.

Velké lyžařské areály v tuzemsku oproti malým „příměstským“ se mohou pochlubit i dalšími službami. Většina jich nabízí individuální i skupinovou výuku lyžování pro děti i dospělé a většinou i hlídání dětí. Hodina v lyžařské škole Ski areálu Ještěd pro děti přijde na 400 korun, čtyři hodiny na 1500 korun. Klienti zde mají i slevu na půjčovné a svačinu v ceně.

V ceně lyžařské školy bývá výuka i půjčovné a někdy i permanentka na vleky. Šest dnů s půjčovným a čtyřdenním skipassem stojí dospělého začátečníka ve Špindlerově Mlýně 6450 korun, děti 4090 korun. Pětidenní miniškolička pro děti od 3 do 6 let stojí na Zadově 1700 korun, u starších dětí přes tři tisíce korun. Za skupinovou či rodinnou čtyřhodinovou výuku na šest dní ve Ski areálu Ještěd se zaplatí kolem dva a půl tisíce korun za osobu.

V hlavní tuzemské sezóně, která se počítá zpravidla od poloviny prosince do poloviny března, je možné za lyžování ušetřit i prostřednictvím elektronicky nakoupených permanentek. Například pro Klínovec se prodávají vícedenní permanentky, které jsou přenosné a platné pro celý areál. Pět dní ze sezóny vyjde na 2450 korun, na 10 dní na 4500 korun. Špindlerův mlýn letos nově nabízí takzvaný E-skipass, který zahrnuje i speciální pojištěníod Kooperativya je možné si jej vyzvednout přímo na vybraných pobočkách pojišťovny.

Další možností, jak ušetřit za permanentku nabízí České dráhy, které na svých stránkách poskytují přehled doporučených spojů, na něž navazují skibusy přímo do vybraných lyžařských center. Lyžaři, kteří vyrazí na hory vlakem, získají při předložení jízdenky v několika skiareálech v Česku i na Slovensku v hlavní sezóně desetiprocentní slevu na jednodenní permanentku. A přepravu sportovního vybavení vlakem mají zdarma v ceně jízdného.

Jaké máte zkušenosti z lyžování v českých a moravských horách?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Oblíbená témata

Česko, lyžování, skibus

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak za nevydařenou lyžařskou dovolenou neutratit stovky tisíc

5. 1. 2010 | Věra Tůmová | 1 komentář

Jak za nevydařenou lyžařskou dovolenou neutratit stovky tisíc

Lyžování může být pekelně drahý koníček. Zvlášť když se vám něco stane a vy až v nemocnici zjistíte, že jste si před odjezdem nekoupili cestovní pojištění. Náklady za léčbu a převoz... celý článek

Hitparáda rozverných historek z pojišťoven

30. 12. 2009 | Věra Tůmová

Hitparáda rozverných historek z pojišťoven

Práci v pojišťovně si mnoho lidí představuje jako jednu velkou nudu. Že to ale tak nemusí být, dokládají některé neuvěřitelné průpovídky, které vyslechnou pracovníci pojišťoven i jejich... celý článek

Před čím vás pojištění storna zájezdu neochrání

11. 6. 2009 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Před čím vás pojištění storna zájezdu neochrání

Pojištění stornovacích poplatků zájezdu vám může vynahradit ztrátu kvůli tomu, že před odjezdem onemocníte. Jenže ve výlukách u tohoto pojištění je řada případů, které tuto pojistku... celý článek

Co nabízejí pojišťovny tuzemským lyžařům

16. 1. 2008 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Co nabízejí pojišťovny tuzemským lyžařům

Na českých horách se každý rok zraní v zimě přes šest a půl tisíce lyžařů a snowboardistů. Sice nemusí na rozdíl od zahraničí platit za poskytnutou zdravotní péči či zásah horské služby,... celý článek

Partners Financial Services