Deset rad, jak si nenechat ukrást auto

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 16. 11. 2009 | 9 komentářů
Deset rad, jak si nenechat ukrást auto
Denně přijde o své auto v Česku téměř 40 majitelů. Zlodějům mnohdy sami řidiči nahrávají. Přinášíme deset zásad, kterými lze snížit riziko krádeže vozu a ochránit tak lépe svůj majetek.

Zloději ukradnou každý den v Česku v průměru 38 aut. Od ledna do září již policie eviduje přes 10,5 tisíce odcizených vozidel. Škoda se za prvních devět měsíců letošního roku vyšplhala na více než 1,5 miliardy korun. Podle pojišťoven se kradou nejčastěji značky skupiny Volkswagen, zejména Škoda, VW nebo Audi. Nejméně se odcizují japonské vozy značky Toyota, Suzuki či Honda.

Jak potvrzuje každodenní praxe, za některými krádežemi automobilů je i neopatrnost a lehkovážnost řidičů. Ve spolupráci s leasingovou společností LeasePlan ČR proto přinášíme desatero zásad, kterými lze riziko krádeže vozu snížit. Některá pravidla jsou sice notoricky známá, problém ale je, že se jimi řidiči začnou často řídit, až když o své auto přijdou.

1. Věnujte pozornost výběru vozidla

Nejvíce se kradou automobily, které jsou na trhu nejpočetněji zastoupené. Často se kradou i konkrétní značky na objednávku. Pokud jste jezdili v letech 2005 až 2008 například s Fabií 1.4, existovalo riziko zhruba 1:200, že vám ji za tuto dobu ukradnou. U Fabie 1.9 už ale toto riziko činilo 1:100. Chcete-li minimalizovat riziko krádeže auta, podřiďte tomu výběr svého vozu.

Anketa

Ukradli vám již někdy zloději auto nebo věci z auta?

2. Znesnadněte identifikaci značky vozidla

Mnoho vozidel se u nás krade „na zakázku“, to znamená, že pachatelé hledají konkrétní typ a značku vozidel, pro které mají v danou chvíli odbyt. Pokud necháte ze svého vozu toto označení typu auta odstranit, například označení velikosti motoru či výbavy, nebo značku vyměnit za méně vyhledávanou, znesnadníte tím zlodějům práci. Profesionálního zloděje sice neošálíte, ale automobily nekradou pouze zkušení zloději.

3. Nenechávejte v autě technický průkaz ani náhradní klíče

Nechávat ve vozidle například technický průkaz nebo náhradní klíče je hazard, který vám přidělá problémy. Zloději tím usnadníte legalizaci kradeného vozidla. V případě náhradních klíčů se navíc pravděpodobně dočkáte toho, že pachatel, který chtěl třeba jen odcizit autorádio, nakonec ukradne vozidlo celé. Potíže mohou nastat i při likvidaci pojistné události u pojišťovny. Pojistitel totiž může po přezkoumání věci pojistné plnění snížit, nebo ho dokonce odmítnout vyplatit.

4. Přemýšlejte o vhodném parkování

Zamýšlejte se nad tím, kde své vozidlo zaparkujete. Zkuste najít ve svém okolí místa, která jsou buď pod dohledem kamer, nebo kolem nich častěji projíždí policejní hlídka. Případně dejte přednost parkování v dohledu nějakého domu. Parkováním auta v tmavém zákoutí zajistíte pachateli nerušený klid na „práci“. Ideální je samozřejmě garáž či hlídané parkoviště, máte-li tuto možnost.

5. Investujte do základního zabezpečení svého automobilu

Každé vozidlo by mělo být vybaveno nějakým zabezpečením. Zloděje může zabezpečení odradit, protože mu znesnadní další nakládání s vozidlem a raději si vybere vedle stojící automobil, který podobnou ochranu nemá. Investicí do lepšího zabezpečení lze dosáhnout u pojišťovny i na slevu havarijního pojištění. Kupříkladu u standardního vozidla Škoda Octavia se investice mechanického zamykání převodovky a do vyleptání či vypískování VIN kódu na okenní skla může vrátit zhruba za čtyři roky.

6. Zvažte „nadstandardní“ zabezpečení

Jedná se o různá vyhledávací a monitorovací zařízení, kde sice musíte počítat s vyšší pořizovací hodnotou a určitými náklady za přenos dat, ale na druhou stranu vám tyto přístroje zaručí přesnou informaci o pohybu vašeho vozidla. V případě firemních vozidel lze tento monitorovací systém navíc spojit s elektronickou knihou jízd a tím podstatně ušetřit na celkových nákladech za provoz firemních aut.

7. Pokud už ve vozidle zabezpečovací zařízení máte, používejte jej

Častou chybou řidičů je, že při krátkodobém zastavení své auto nezabezpečí, například neuzamknou řadicí páku nebo svůj zabezpečovací systém vůbec neaktivují. Studie společnosti LeasePlan prokázala, že tuto chybu dělá poměrně velké procento řidičů. Při každém vystoupení z vozu a jeho opuštění proto nezapomeňte základní i nadstandardní zabezpečení auta vždy plně využívat.

8. Nenechávejte své vozidlo bez dozoru odemčené

Drzost a rychlost některých pachatelů je opravdu nepředstavitelná. Nenechávejte proto nikdy své auto ani na chvíli odemčené a nastartované. Zloději často využívají moment, kdy řidič na parkovišti opustí nastartovaný vůz, aby odvezl nákupní vozík. Nebo využijí příležitost, kdy řidič nastartuje auto, aby odstranil námrazu ze skel. Pamatujte, že chvilka nepozornosti se může pořádně prodražit a že na tuto školáckou chybu již doplatila řada řidičů.

9. Nikomu nesvěřujte klíče od automobilu

Vždy si dobře rozmyslete, komu klíče od svého automobilu dáte do ruky. Nebezpečné mohou být například různé „nadstandardní“ služby, kdy vám „zdarma“ vozidlo přivezou, odvezou a podobně. Udělat kopie klíčů je dnes otázkou minut.

10. Firemní řidiči jsou lhostejnější

Zaveďte ve firmě určitou spoluzodpovědnost firemních řidičů za svěřený služební automobil. Praxe potvrzuje, že firemní řidiči jsou oproti běžným motoristům méně opatrní a někteří se řídí dokonce pravidlem: „Z cizího krev neteče!“ Na toto pravidlo pamatujte i tehdy, pokud vás o půjčení vašeho vlastního vozu požádá známý nebo příbuzný.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 11. 2009 10:30, Robert T. Kiyosaki

Člověk je tím bohatší čím déle si udrží životní standard poté co přestane pracovat. Ideální je samozřejmě pokud si jej udržíte až do smrti.

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 11. 2009 7:39, Klára

rada č. 11 - kdo nemá auto, tomu ho neukradnou

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co brát do úvahy při sjednání havarijní pojistky

7. 10. 2009 | Eva Sovová

Co brát do úvahy při sjednání havarijní pojistky

Řada českých řidičů zvažuje, zda platit za havarijní pojistku vozu tisíce korun nebo raději ušetřit a ojeté auto již nepojistit. Pojišťovny se nyní snaží lákat na slevy, přetahují se... celý článek

Nejoblíbenější pojistné podvody

13. 6. 2008 | Věra Tůmová

Nejoblíbenější pojistné podvody

Řady tuzemských podvodníků s pojistkami se „úspěšně“ rozrůstají. Pojišťovny už za letošek hlásí nárůst těchto případů oproti loňsku o desítky procent. Trvale nejpopulárnější jsou podvody... celý článek

Sedm rad jak lépe chránit sbírky a cennosti

22. 2. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Sedm rad jak lépe chránit sbírky a cennosti

Zloději každoročně vyloupí tisíce domácností. Krádež a vloupačka jsou postrachem zvlášť pro vášnivé sběratele a milovníky umění. Přinášíme sedm rad, jak lépe chránit cennosti a neutrpět... celý článek

Kdy má smysl havarijní pojištění auta

13. 2. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Kdy má smysl havarijní pojištění auta

Havarijní pojištění nestojí pakatel a pro některé vozy se vůbec nevyplatí. Majiteli staršího auta sice po nehodě uhradí třeba nový nárazník, ale při totální škodě si za vyplacené peníze... celý článek

Partners Financial Services