Za hodinové venčení psa dáte 40 dolarů. Ať žije New York.

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 19. 10. 2009
Za hodinové venčení psa dáte 40 dolarů. Ať žije New York.
Vydělávat peníze se dá třeba péčí o psy. Přesněji řečeno luxusní péčí, kdy si majitel psa třeba vybere, zda se má jeho chlupáč půl hodiny zvolna procházet nebo si hodinu pořádně zaběhat. Rozdíl v ceně za tyto služby činí 15 dolarů (260 korun).

Je jich možná deset nebo dvanáct. Lítají za obrovskými okny v přízemí jednoho luxusního mrakodrapu na newyorském Manhattanu, perou se, hrají si a štěkají. Co by také měli jiného psi v prestižní psí „školce“ dělat, pokud nejsou zrovna na procházce s profesionálním „venčičem“ psů. Co budou ale dělat, si psícisami vybírat nemohou. To za ně udělají jejich majitelé, kteří jim zde předplatí vybrané služby. Jde totiž o docela neuvěřitelný business, kterému se, jak se v poslední době navzdory recesi zdá, poměrně slušně daří. Je to něco jako luxusní babysitting pro psy. A je o něj mezi newyorskými majiteli psů takový zájem, že od 90. let minulého století, kdy tato společnost vznikla, je zařízení značky Biscuits & Bath (Sušenky & Koupel) v centru amerického velkoměsta již šest. V průměru se všechny pobočky této sítě starají o 400 až 500 psů denně.

Existence podobných zařízení typu Biscuits & Bath umožňuje velmi dobře vydělávajícím, ale zaneprázdněným lidem vlastnit psy. A na to Američané dobře slyší i v době recese. Mít psa je totiž nejen „in“ a často i prestižní záležitost, ale psí miláček majitelům také často vyplňuje pocit prázdnoty a nedostatků v mezilidských vztazích. Řada Newyorčanů žije jako single, tedy v jednočlenné domácnosti. Pokud si donedávna nemohli pořídit psa právě kvůli tomu, že by se sami o něj nedokázali dostatečně postarat kvůli svému pracovnímu vytížení, specialisté na denní i noční péči o psy jim nabízejí řešení a splnění snu. Řada lidí dokonce neváhá a pořídí si díky tomu psů hned několik.

Biscuits & Bath

A v profesionálních psích „školkách“ jim splní leccos. Majitelé psů se jen musí stát členy dané společnosti a zaplatit členský poplatek. Teprve pak si mohou za další poplatky vybírat jednotlivé služby pro své čtyřnohého přátele. Roční členský poplatek nyní vyjde na 300 amerických dolarů, čtvrtletní na polovic a měsíční na padesát dolarů.

Kdo chce celodenní péči jen nárazově, zaplatí následně za jednoho psíka40 dolarů, za druhého pak už jen 35 dolarů. Majitel si ale musí ze školky psa odvést do sedmi večer, jinak připlatí dalších pár dolarů za zpoždění. Kdo ovšem takovýto rozvrh nestíhá, může si zaplatit ještě o několik desítek dolarů víc rovnou i za vyzvedávání a návrat psa přímo domů. Znamená to však, že musí dát společnosti k dispozici klíče od bytu a počítat s tím, že psa odvede specialista na venčení či dopravu psů. Ten také zkontroluje, zda byt je pro psa bezpečný (tedy že pes si ničím neublíží a naopak něco zbytečně nezničí), a zanechá majiteli relevantní informace o chování jeho miláčka za celý den.

Pokud někdo jezdí na služební cesty na několik dnů, může psa nechatv péči psích profesionálů z Biscuits & Bath i přes noc. Za dvacetičtyřhodinový servis společnost požaduje 70 dolarů (1218 korun), za něž zajistí, že o psa bude dobře postaráno nejen ve dne, ale i v noci. Navíc garantuje, že pes nebude ani v noci v kleci, což jinak bývá v řadě psích hotelů zvykem.

Uvedené poplatky nezahrnují dlouhá a každodenní venčení, jak by se mohlo za takové peníze zdát. Za častější a delší procházky je nutné si připlatit. Kdo si navíc nepřeje, aby jeho pes chodil ven ve skupině s dalšími psy, může mu zaplatit individuální půlhodinové procházky (25 dolarů) nebo i hodinové běhání (40 dolarů).

Pravidelným návštěvníkům Biscuits & Bath se vyplatí členské balíčky vybraných služeb, které vyjdou v přepočtu na jednu službu sice levněji, ale měsíčně se pohybují ve stovkách dolarů. Neomezená denní péče pro celý měsíc vyjde v přepočtu na 23 dolarů denně, což celkem dělá 695 dolarů (12 tisíc korun) za měsíc. Balíček jen pro vybrané dva dny péče a tři půlhodinové procházky za týden stojí 425 dolarů. Majitelé psů, kteří hodlají služeb psích specialistů využít i o svátcích a víkendech si musí rovněž připlatit.

Každý majitel psa, který hodlá využívat služeb Biscuits & Bath, musí nechat čtyřnohého přítele očkovat proti základním nemocem a postarat se o to, aby byl dobře vychovaný. Nemocné a agresivní psy do péče podle hlavní manažerky na západomanhattanském bulváru Riverside u řeky Hudson neberou. Jestliže si majitel neví rady s výchovou psa, mohou mu v tom pomoci specialisté. Společnost pořádá pravidelná sezení pro majitele štěňat, kde psy i jejich majitele učí, jak spolu vycházet. K dispozici jsou i individuální konzultační služby trenérů, veterinářů, či psích kadeřníků.

Společnost Biscuits & Bath nepatří zdaleka k těm nejlevnějším, ale ani k nejdražším. V očích běžných nízkopříjmových Newyorčanů se jedná jen o další z mnoha luxusních služeb pro ty nejbohatší obyvatele velkoměsta. Na druhou stranu ale dává tento typ podnikání relativně přijatelně placené zaměstnání poměrně velkému počtu lidí, aniž by potřebovali drahé vzdělání. Od těch nejnižších zaměstnanců jako jsou „venčiči“nebo ti, co si se psy hrají přes den v psí školce, společnost chce jen dobré vystupování a umět dobře zacházet se psy. Vyšší šarže jako jsou řidiči aut pro psy či trenéři už ale nějaké zkušenosti a praxi v takovéto práci mít musí.

Psáno z New Yorku.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

finanční krize

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Třináct kroků, jak se naprogramovat ke zbohatnutí

28. 8. 2009 | Věra Tůmová | 19 komentářů

Třináct kroků, jak se naprogramovat ke zbohatnutí

Neutěšená situace v práci i v soukromém životě může někoho vést k rezignaci. Kdo ale nechce takto skončit navzdory momentálním nezdarům, má šanci s tím něco udělat. Pomoci mu v tom... celý článek

Kde vydělávají lidé na Big Mac nejdéle?

25. 8. 2009 | Věra Tůmová | 1 komentář

Kde vydělávají lidé na Big Mac nejdéle?

Cena hamburgeru Big Mac slouží také jako porovnání síly měn jednotlivých zemí. Neříká však nic o životní úrovni. Tu by naopak šlo měřit tím, jak dlouho lidé musí na Big Mac pracovat.... celý článek

Den, kdy došly prachy, aneb jak krize mění chování lidí

20. 8. 2009 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Den, kdy došly prachy, aneb jak krize mění chování lidí

Krize nemění jen stav na účtech a majetek lidí. Mění i jejich přístup k práci, k zábavě, jídlu či k sexu. Ovlivňuje vztahy i gangstery a přináší zbrusu nové trendy v chování. Taková... celý článek

Nejbohatší ženy světa: 7 knih a 6 filmů za miliardu dolarů

6. 8. 2009 | Věra Tůmová

Nejbohatší ženy světa: 7 knih a 6 filmů za miliardu dolarů

Světu boháčů dominují sice muži, ale magazín Forbes dokázal vloni napočítat i 99 miliardářek. Jen malá část z nich se ale ke jmění dopracovala vysloveně vlastním úsilím. Tak jako autorka... celý článek

Je libo Mazlíka, nebo Mazlíčka?

4. 9. 2007 | Věra Tůmová | 1 komentář

Je libo Mazlíka, nebo Mazlíčka?

Pojistit sebe nebo bližního svého již dnes není problém ani v Česku. Možnost životního i zdravotního pojištění na čtyřnohého miláčka, konkrétně psa, je ovšem na domácím trhu žhavou... celý článek

Partners Financial Services