Třináct kroků, jak se naprogramovat ke zbohatnutí

Věra Tůmová | rubrika: Tip na knihu | 28. 8. 2009 | 19 komentářů
Třináct kroků, jak se naprogramovat ke zbohatnutí
Neutěšená situace v práci i v soukromém životě může někoho vést k rezignaci. Kdo ale nechce takto skončit navzdory momentálním nezdarům, má šanci s tím něco udělat. Pomoci mu v tom ve 13 krocích může kniha Napoleona Hilla Přemýšlej a zbohatni.

Existuje minimálně 55 příčin, které člověku brání být úspěšný. Jsou to alibi, která si lidé sami ve své představivosti vytvářejí, aby ospravedlnili své neúspěchy. Vytváření alibi je navíc hluboce zakořeněná vlastnost. Mezi ty „nejoblíbenější“ patří například stížnosti typu: kdybych měl peníze či čas nebo zdraví; neměl rodinu či dluhy; štěstí či lidé nebyli proti mně... a mnoho dalších. Ani jedno z tohoto ale prý člověka, který má touhu něčeho konkrétního dosáhnout, nemůže zastavit. Na stovkách příkladů nejúspěšnějších podnikatelů 20. století to dokazuje v závěru knižního bestselleru Přemýšlej a zbohatni autor Napoleon Hill.


Název:
Přemýšlej & zbohatni
Autor: Napoleon Hill
Nakladatelství: PRÁH (2009)
ISBN 978-80-7252-256-9

Počátečním bodem budoucího neuvěřitelného úspěchu je podle Hilla vždy sžírající posedlost či spalující touha. Lze to doložit na životech tak úspěšných lidí jako byl Kolumbus, který snil o neznámém světě, vsadil na jeho existenci celou svou kariéru, a také ho objevil. Podobné to bylo kdysi i s vynálezcem Thomasem Alvou Edisonem, který původně pracoval jen jako telegrafista na částečný úvazek a měl sen o lampě, která by mohla svítit díky elektřině. Dnes nikdo nepochybuje o tom, že lampa svítí na elektřinu. Ve své době ale byl nejprve dlouho snílkem, než se mu touhu podařilo přetvořit v realitu. Stejné to bylo i s chudým lepičem etiket krémů na boty a později slavným spisovatelem Charlesem Dickensem či kdysi jen úspěšným kulturistou Arnoldem Schwarzenegerem, dnes guvernérem státu Kalifornie.

Nechat se vést vlastní touhou může podle autora knihy kdokoli, a to bez ohledu na to, jaké startovní možnosti dotyčný měl. Mnoho z těch nejbohatších a nejúspěšnějších pocházelo z velmi nuzných poměrů a často byli bez nějakého vyššího a kvalitního vzdělání. To, co jim podle Hilla bylo společné, byla touha. Zcela evidentní to je na příkladu života Heleny Kellerové, která byla od raného dětství hluchá, němá a slepá a přesto dokázala vystudovat vysokou školu, napsat desítku knih a setkat se s dvanácti americkými prezidenty. Člověka tedy podle Hilla nemusí od naplnění snu a touhy zastavit ani handicap. Autor o tom ví své, neboť vychovával syna, který se narodil podle lékařů jako hluchý bez možnosti kdykoli slyšet. Přesto se mu díky motivující výchově a otcem předávané touze slyšet a mluvit jako ostatní lidé podařilo později slyšet a mluvit a díky tomu pomoci tisícům podobně postižených lidí.

Jen touha ale podle Hilla pochopitelně nestačí. Zapotřebí je i patřičná dávka správné víry ve vlastní schopnosti a v uskutečnění svého snu. Kdo na to nepřijde intuitivně sám, může se podle knížky naučit „jak se k tomuto naprogramovat“, neboť autor čtenáři přibližuje i možnosti, jak pracovat s autosugescí. Budoucí úspěšný realizátor vlastních snů bude muset mít i specializované vědomosti a dostatečnou představivost, aby na své cestě za úspěchem pokročil. Pro dotažení vlastního nápadu do zdařilého konce Hill ve své knize nabízí celkem třináct kroků. Nechybí ani upozornění na obranu proti negativním vlivům a různým typům strachů, které lidem nejčastěji brání v dosažení úspěchu. „Abych pomohl těm, kteří se přejí vidět se takoví, jací skutečně jsou, připravil jsem zde (v závěru knihy) dotazník,“ říká autor a slibuje, že kdo pravdivě sám před sebou odpoví na všechny otázky, dozví se o sobě více než většina lidí.

Ačkoli se jedná o knihu, která poprvé vyšla roku 1937, tedy krátce po velké finanční krizi, jsou rady a doporučení autora použitelné i v dnešní době. Je to jednak díky určité nadčasovosti díla samotného a současně i díky aktualizaci jazyka i obohacení knihy o příběhy z nedávné doby. Autor zemřel v roce 1970. Na „rekonstrukci“ někdejšího bestselleru se proto nově podílel vysokoškolský profesor a specialista na personální management Arthur R. Pell.

Znáte někoho ve svém okolí, komu se na základě podobných principů podařilo stát se úspěšným a bohatým? Podělte se o jeho příběh s ostatními čtenáři.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+50
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 8. 2009 7:48, comment

Ano, znám někoho, komu se podobnými principy podařilo stát úspěšným a bohatým - Roberta Kiyosakiho. Také prodává knihy se "zaručenými" recepty jak zbohatnout, a také na tom zbohatl.

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 8. 2009 7:13, Mirek

Knihu N.Hilla jsem dostal před mnoha lety jako dárek.

Autor píše, že nejdůležitější je nápad a spojení autora nápadu s prodejcem nápadu.

Ale to by člověk musel žít v jiném světě!

Nápady jsou, seriozní prodejci se jaksi nevyskytují. Bohužel!

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

Carnegie, finanční krize, Neil

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak v metru najít „svůj“ bankomat

26. 8. 2009 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Jak v metru najít „svůj“ bankomat

Pražský dopravní podnik spolu s několika bankami pro cestující vydal přehledného průvodce po bankomatech umístěných v metru a jeho okolí. Cestující tak už nebudou muset složitě hledat... celý článek

Den, kdy došly prachy, aneb jak krize mění chování lidí

20. 8. 2009 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Den, kdy došly prachy, aneb jak krize mění chování lidí

Krize nemění jen stav na účtech a majetek lidí. Mění i jejich přístup k práci, k zábavě, jídlu či k sexu. Ovlivňuje vztahy i gangstery a přináší zbrusu nové trendy v chování. Taková... celý článek

Jak drahé je zdarma

11. 8. 2009 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Jak drahé je zdarma

Lidé se nerozhodují za všech okolností racionálně. Často si zvolí mnohem horší zboží, či službu, protože se nechají nachytat na úžasně „výhodné“ nabídky obchodníků. Na iracionální chování... celý článek

Nejbohatší ženy světa: 7 knih a 6 filmů za miliardu dolarů

6. 8. 2009 | Věra Tůmová

Nejbohatší ženy světa: 7 knih a 6 filmů za miliardu dolarů

Světu boháčů dominují sice muži, ale magazín Forbes dokázal vloni napočítat i 99 miliardářek. Jen malá část z nich se ale ke jmění dopracovala vysloveně vlastním úsilím. Tak jako autorka... celý článek

Návod pro investorky jako Sex ve městě

5. 8. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Návod pro investorky jako Sex ve městě

Mnoho dnešních žen se vůbec nedokáže orientovat ve světě financí. Jsou často při rozhodování závislé nejen na manželovi. Když se pak ocitnou samotné, nedokáží se o sebe a své finance... celý článek

Partners Financial Services