Chcete jet vlakem s jízdním kolem? Pozor na místenky

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 20. 8. 2009 | 1 komentář
Chcete jet vlakem s jízdním kolem? Pozor na místenky
Stále více lidí cestuje ve vlacích s jízdním kolem. Letos v červnu přepravily České dráhy 62 tisíc kol, což je o 70 procent více než vloni. Rozšiřuje se i nabídka cyklovlaků. Cestující se však musí připravit na několik možných komplikací.

"Nedávno jsme se vraceli z nedělního cyklovýletu po Brdech. Ve Zdicích jsme chtěli se čtyřmi koly nastoupit do rychlíku do Prahy. Jenže neměli jsme místenku, tak jsme museli zaplatit pokutu. A cena byla tak vysoká, že nákladní taxi by nás možná vyšlo levněji," vzpomíná Jakub Turek, šéfredaktor webu HoryDoly.cz.

Za drahé a především komplikované považuje cestování s jízdním kolem ve vlacíchi řada dalších čtenářů Aktuálně.cz. "Příště raději pojedeme autem. Pro tři lidi je to nejen levnější, ale hlavně jednodušší, než se hádat s průvodčími a studovat nesmírně složitý tarifní systém," napsal nám například pětadvacetiletý Jiří Liška z Českých Budějovic.

Upozorňuje také na absurdní povinnost zakoupit si místenku na kolo nejpozději dvě hodiny před odjezdem vlaku. "Při návratu z výletu většinou do poslední chvíle nevím, jestli stihneme třeba vlak v šest, nebo až v sedm," připomíná Liška.

Místenky nemusíte mít všude

Ve většině vlaků Českých drah je nicméně možné cestovat s jízdním kolem bez místenky. Ta je v zásadě povinná jen pro vlaky SuperCity (Pendolino) a většinu spojů EuroCity, InterCity a EuroNight. V běžných rychlících a osobních vlacích většinou rezervaci nepotřebujete, existuje však několik výjimek.

Rychlíky s povinnou místenkou pro kolo jezdí hlavně na trase Praha - Plzeň - Cheb - Františkovy Lázně a na trase Praha - Tábor - České Budějovice. "Rezervace je nutné také v rychlících R 520 (Staré Město u Uherského Hradiště) a R 521 (Praha - Přerov)," říká Petr Pošta z tiskového oddělení Českých drah. A místenku pro jízdu s kolem musíte mít i v nočních rychlících Excelsior, Šírava a Vihorlat na Slovensko.

Uvedené vlaky jsou pro přepravu kol povinně místenkové jen v období od 1. dubna do 31. října, pouze SC Pendolino celoročně.

Proč zrovna na plzeňské a budějovické trati? "Povinné rezervace u těchto vlaků jsou zavedeny s cílem poskytnout maximální komfort cestujícím, kteří přepravují kolo. Přepravní kapacita není neomezená," zní oficiální odpověď Českých drah.

Doplňme, že v praxi jde o dva důvody: Zmíněné koridory procházejí rekonstrukcí s častými výlukami a náhradní autobusovou dopravou - cestovní podmínky jsou tedy stížené i bez jízdních kol. Druhým důvodem je, že na uvedených trasách až na výjimky jezdí stále klasické soupravy s koženkovými sedadly či jiné starší vagóny, kam lze kolo umístit jen do omezeného prostoru služebního vozu, případně do uličky u dveří.

 

U sebe, nebo u průvodčího

Kolo lze přepravovat dvěma způsoby. Ne vždy ale máte na výběr - záleží na tom, jaké vozy jsou v konkrétní soupravě zařazeny.

První možností je mít kolo u sebe jako spoluzavazadlo. Nezávisle na počtu ujetých kilometrů za něj v každém použitém vlaku zaplatíte 25 korun. Při více přestupech se vyplatí celodenní jízdenka za 50 korun. Jízdenku si stačí koupit až u průvodčího ve vlaku (bez přirážky).

Tato možnost je výhodná hlavně ve speciálně upravených vlacích s držáky na kola, případně v modernizovaných vagónech s větším prostorem. Do speciálních cyklovlaků, které v sezóně jezdí například na Šumavu, se vejde kolem padesáti kol.

Naopak v běžných vagónech musíte s kolem zůstat stát na stísněném prostoru na konci vagónu, tedy u toalet. Kola také většinou musíte vynést dost vysoko do schodů, přičemž se potýkáte s úzkými dveřmi.

Druhou možností je svěřit kolo pracovníkovi drah do speciálního (služebního) vagónu. Zaplatíte za to 30 korun za jednu jízdu nebo 60 korun na celý den. Spoj ale musí poskytovat službu zvanou úschova během přepravy.

Pokuta je levnější než místenka

Kromě jízdenky pro sebe i pro kolo zaplatíte ještě za případnou místenku pro kolo. Tu si můžete koupit dobrovolně (chcete-li mít jistotu volného místa), u výše zmíněných vlaků je však povinná a přijde na 70 korun (držitele karty Rail plus jen na 35 korun).

Místenku lze ale koupit jen s velkým předstihem - v zásadě nejpozději dvě hodiny před odjezdem vlaku z výchozí stanice. Za výchozí stanici vlaku jedoucího z Chebu do Prahy se tedy považuje Cheb. Pro cestujícího například z Hořovic do Prahy to tedy znamená, že si místenku může koupit nejpozději zhruba pět hodin před odjezdem vlaku z této, takzvané nástupní stanice!

Pro přesnost dodejme, že u vlaků Pendolino je místenka výrazně dražší, ale zase si ji můžete koupit až do odjezdu z "vaší" stanice.

Celý článek si lze přečíst na serveru aktuálně.cz na adrese: http://aktualne.centrum.cz/finance/doprava/clanek.phtml?id=644701

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pojistit jízdní kolo dobře proti krádeži je v Česku těžké

3. 8. 2009 | Věra Tůmová | 1 komentář

Pojistit jízdní kolo dobře proti krádeži je v Česku těžké

Krádeže jízdních kol ze sklepa jsou v Česku poměrně časté. Jejich majitele před finanční ztrátou zpravidla neochrání ani pojištění domácnosti. Částečným řešením jsou speciální pojistky,... celý článek

Jak dobře pojistit věci i ve sklepě a na terase

3. 7. 2009 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Jak dobře pojistit věci i ve sklepě a na terase

Mít dobře pojištěnou terasu, balkón či sklep není samozřejmost. K běžné pojistce domácnosti to nabízí většina pojišťoven, je ale třeba splnit určité podmínky, aby šlo na pojistné plnění... celý článek

Pojištění domácnosti: případy, kdy od pojišťovny nic nedostanete

25. 6. 2009 | Věra Tůmová | 25 komentářů

Pojištění domácnosti: případy, kdy od pojišťovny nic nedostanete

Ještě než uzavřete pojištění domácnosti, pořádně prostudujte všechny výluky, při nichž nedostanete od pojišťovny ani korunu. Vyplatí se číst nejen obecné, ale i speciální výluky k jednotlivým... celý článek

Cyklisté a chodci se musí o odškodnění z nehod sami přihlásit

5. 11. 2008 | Věra Tůmová | 19 komentářů

Cyklisté a chodci se musí o odškodnění z nehod sami přihlásit

Chodci a cyklisté, kteří se stanou oběťmi dopravních nehod, mají nárok na odškodnění z povinného ručení řidiče, který nehodu zavinil. Jenže o náhradu škody se musí sami pojišťovně přihlásit.... celý článek

Jak nejlépe nalézt ztracené či ukradené věci

26. 9. 2008 | Věra Tůmová

Jak nejlépe nalézt ztracené či ukradené věci

Krádeži či ztrátě vždy zabránit nelze. Pokud se zmizelý předmět najde, může se k původnímu majiteli zase vrátit, jestliže nálezce dokáže identifikovat, komu věc patří. Identifikaci... celý článek

Partners Financial Services