Užitečné rady jak přežít nejen začátek školního roku

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 29. 8. 2008 | 1 komentář
Užitečné rady jak přežít nejen začátek školního roku
Vzdělání dítěte stojí tisíce korun, ale i čas a vlastní energii. Ve spolupráci s učiteli a dalšími experty přinášíme doporučení, na co si dát pozor a jak přitom v některých případech ušetřit peníze.

Kapesné by mělo být přiměřené věku dítěte!
"Podle školního řádu mohou školáci nosit do školy větší objem peněz jen na úhradu školních akcí. Do školy nemají nosit také žádné cennosti," přibližuje ředitel pražské ZŠ Dědina Mojmír Dunděra. To platí prakticky na všech základních školách. Kolik korun jako kapesné  by u sebe mohlo dítě ve škole mít, je užitečné konzultovat na třídní schůzce s kantorem. Zároveň se vyplatí pravidelně s dítětem probrat jeho výdaje a mít přehled, za co utrácí. Postupně se tak školák naučí s penězi lépe hospodařit i šetřit.

Kdy pomůže rodičům stát

Rodičům, kteří se dostali do hmotné nouze, může na školáka přispět stát. Jedná se o jednorázovou dávku, o jejíž individuální výši rozhoduje po posouzení žádosti sociální odbor příslušné radnice.

Mobil dát dítěti jen s pravidly, jak ho používat!
"S mobilními telefony nemáme problém, při vyučování musí být podle školního řádu vypnuté, jinak je smí žáci používat kdykoli. Škola ale nenese odpovědnost za jejich ztrátu či poškození,“ říká Eva Růžičková, ředitelka soukromé základní školy Elementaria v Plzni. Stejný přístup mají většinou i ve všech státních školách. Pravidla pro používání mobilu je ale užitečné nastavit i doma, hlavně kolik korun smí dítě za měsíc protelefonovat, kdy se bude ohlašovat a kdy bude na příjmu.

Bez dokladu se dá těžko reklamovat vadné zboží!
Na téměř veškeré zboží se u nás vztahuje zpravidla dvouletá záruka. Pokladní bločky je dobré si nechat nejen od dražšího zboží, třeba od školní brašny, ale také od dalších věcí, které se kupují dětem do školy, jako jsou penály, teplákové soupravy či obuv. Bez účtu se nedá prokázat, že zboží bylo zakoupeno v konkrétním obchodě a uplatnit tak případnou reklamaci.

Aktovka s pevnými zády rozloží zátěž!
Volbou kvalitní brašny se dá předejít vadnému vývoji páteře dítěte. Vyplatí se investovat do školní brašny s anatomickými zády a nastavitelnými popruhy, aby zátěž byla na zádech dítěte rozložená. Těžší učebnice je lepší koupit ve dvou exemplářích, aby je dítě mohlo mít ve škole i doma a nemuselo je každý den přenášet v aktovce. Podstatně se tak sníží váha aktovky a nápor na páteř. "Brašna by měla mít také bezpečnostní odrazky, aby bylo dítě dobře viditelné na silnici," doporučuje Jan Mišurec ze Sdružení obrany spotřebitelů (SOS).

Kolik přispívá stát na vzdělávání žáků

na žáka ve věku 3 – 5 let37 096 Kč
na žáka ve věku 6 – 14 let43 199 Kč
na žáka ve věku 15 – 18 let52 512 Kč
na žáka ve věku 19 – 21 let44 954 Kč
Zdroj: MŠMT

Výrobky určené školákům mohou být škodlivé!
Sdružení obrany spotřebitelů a Česká obchodní inspekce zveřejňují seznamy zakázaných výrobků, které se dostávají na český trh nebo jsou stahovány z trhu v ostatních zemích Evropské unie. Tyto informace je dobré sledovat. "Často je to zboží určené dětem, které obsahuje zdraví škodlivé látky nebo je vyrobené z nevhodných materiálů. Evropský varovný systém RAPEX nyní upozorňuje například na závadné psací potřeby, které si rodiče mohli koupit v některé evropské zemi a přivést pro školáka domů," upozorňuje Jan Mišurec z SOS.

Nevzhledné písmo nemusí být jen vina dítěte!
Nacvičovat psaní začínají prvňáci nejprve s tužkou v ruce, s rozvojem jemné motoriky dostanou inkoustové pero. Příliš měkká špička pera se může rychleji rozskřípat. Učitel nebo zkušený prodavač v papírnictví mohou poradit, jaké pero by bylo pro dítě vhodnější. Rozmazané písmo ve školním sešitě ale nemusí způsobovat jen rozskřípané pero. Papír v některých školních sešitech není pro psaní plnicím perem vhodný, čím méně totiž obsahuje plnidel a klížidel, tím je savější, inkoust se při psaní rozpíjí a písmo je nevzhledné. V takovém případě je lepší koupit nový sešit s kvalitnějším papírem.

Svačinu pestrou, lépe z domova!
V řadě škol si dítě může koupit sladkosti a pití v automatu, to ale znamená, že se každodenní svačina může prodražit. Družinové dítě přitom potřebuje i jídlo na odpoledne. Dát dítěti svačinu z domova je levnější, zároveň může rodič usměrňovat správný příjem kalorií a učit dítě, aby mělo vyváženou zdravou stravu po celý den. Pitný režim většinou zajišťují školy, pokud má dítě vlastní pití, vhodnější jsou méně sladké nápoje. Pitím přímo z láhve dochází ale ke kontaminaci nápoje a vnitřku láhve. Proto je potřeba myslet na hygienu a při opakovaném použití láhev dezinfikovat, aby dítě nemělo zbytečné zdravotní potíže.

Máte doma školáka? Měl by stát na vzdělání dětí přispívat více? Podělte se o názor.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Partners Financial Services