Co s poštou o prázdninách, když nejste doma

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 2. 7. 2008 | 5 komentářů
Co s poštou o prázdninách, když nejste doma
Přetékající poštovní schránka může být tipem pro bytové zloděje. Kdo ji chce mít o dovolené pokud možno prázdnou, může si nechat přeposílat poštu na letní adresu kdekoliv v Česku.

Dát si posílat poštu na letní byt kamkoliv v Česku je nejlepší způsob, jak o prázdninách a dovolené „neprošvihnout“ důležité psaní, balík či složenku. Lze tím vyřešit i problém, jak nelákat přeplněnou schránkou bytové zloděje na nevítanou návštěvuprázdného bytu.

Předplacené noviny na dobročinné účely

Předplatné novin se dá po dobu dovolené převést i na dobročinné účely. Tuto charitativní akci organizuje již čtvrtým rokem vydavatel deníku MF DNES. Podporováno je takto deset domovů pro seniory a Domov Sv. Markéty pro matky s dětmi v tísni.

Kromě přeposlání korespondence na jinou adresu umožňuje Česká pošta, aby doporučené dopisy a další zásilky adresované do vlastních rukou zůstaly uložené na poště až o 15 dnů déle než je obvyklé. Pošta může také vracet dopisy či balíky zpět odesílatelům s vysvětlením: „Na uvedené adrese se v červenci a srpnu adresát nezdržuje.“
Na letní adresu v Česku doručuje Česká pošta zdarma i předplacené noviny a časopisy.

„Dosílání psaní či balíků přijde adresáta na stokorunu měsíčně. Na poště je potřeba vyplnit žádost o změnu místa dodání zásilky na jinou adresu. Dosílka pak může chodit na uvedenou adresu až půl roku,“ říká Dita Václavíková, mluvčí České pošty. Za doslání balíků si pošta účtuje navíc další poplatek, jehož výše se odvíjí zejména od váhy balíku. Přeposlání obyčejného balíku do váhy dvou kilogramů přijde například na 38 korun.

Dosílka ale funguje jen v rámci Česka a pouze pro občany, nikoliv pro firmy. Přeposílat poštu do ciziny, například na letní adresu na Slovensko, nelze. Přesto existuje způsob, jak si dopisy či novinami nenechat během delší zahraniční dovolené zavalit schránku. Na žádost adresáta může pošta zdarma zajistit, aby se veškeré zásilky vracely zpět odesílatelům. Odesílatele zároveň informujeme, že se adresát ve svém bydlišti v konkrétním období nezdržuje.

I když vybírání poštovní schránky během několikatýdenní dovolené pomáhá řešit ochotný soused nebo příbuzní, potíž může nastat se zásilkami určenými do vlastních rukou. „Jestliže adresáta nezastihne pošťák doma, automaticky se korespondence nebo balík ukládá na 15 dní na poště a po uplynutí této lhůty se vrací odesílateli. Máte ale možnost zdarma si zažádat o prodloužení odběrní lhůty, a to až na jeden měsíc,“ vysvětluje mluvčí České pošty.

Anketa

Jste spokojení se službami České pošty?

Vybírat uložené doporučené zásilky či balíky se přitom už nemusí jen na domovské poště v místě bydliště. Je možné nechat si přeposlat poštu například do poštovních poboček v obchodních centrech, které mají prodloužené otevírací doby. Nebo třeba na poštu poblíž pracoviště. „Ve schránce najdete Výzvu k vyzvednutí zásilky, na její přední straně je telefonní číslo vaší ukládací pošty. Stačí na něj zavolat a domluvit si přeposlání uložené zásilky na jinou blízkou poštu, která vám více vyhovuje,“ vysvětluje Dita Václavíková.

Kdo se rozhodne vyzvedávat všechny své zásilky na jiné poště trvale, může Českou poštu požádat o změnu ukládací pošty. „Pošta se nejprve pokusí dodat všechny zásilky standardně v místě bydliště, a pokud vás jako adresáta nezastihne, ukládá je na vámi zvolené ukládací poště. O službu lze zažádat na každé poště a je také zdarma,“ říká mluvčí České pošty Dita Václavíková.

Jaké máte zkušenosti s přeposíláním pošty? Jak řešíte o dovolené přebírání dopisů a novin? Podělte se o zkušenosti.

 

Eva Sovová

Vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze. Novinářské zkušenosti začala sbírat jako televizní ekonomická reportérka, publicistka, scenáristka a moderátorka ekonomických pořadů, později jako píšící ekonomická redaktorka.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Autem po Evropě aneb jak zbytečně neutrácet za pokuty

25. 6. 2008 | Eva Sovová

Autem po Evropě aneb jak zbytečně neutrácet za pokuty

Autem vyrazí na dovolenou po Evropě milion Čechů. Porušit místní pravidla silničního provozu stojí mnohde tisíce korun a hrozí i pětileté tresty odnětí svobody. Přinášíme přehled novinek... celý článek

Češi utrácejí za dovolenou v zahraničí čím dál víc

17. 4. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Češi utrácejí za dovolenou v zahraničí čím dál víc

Za dovolenou v cizině chtějí Češi letos vydat zhruba 15 200 korun. Tato částka rok od roku roste. Cestovní kanceláře klienty lákají nižšími zálohami za rezervaci zájezdu či dovolenou... celý článek

Sedm rad jak lépe chránit sbírky a cennosti

22. 2. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Sedm rad jak lépe chránit sbírky a cennosti

Zloději každoročně vyloupí tisíce domácností. Krádež a vloupačka jsou postrachem zvlášť pro vášnivé sběratele a milovníky umění. Přinášíme sedm rad, jak lépe chránit cennosti a neutrpět... celý článek

Partners Financial Services