Autem po Evropě aneb jak zbytečně neutrácet za pokuty

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 25. 6. 2008
Autem po Evropě aneb jak zbytečně neutrácet za pokuty
Autem vyrazí na dovolenou po Evropě milion Čechů. Porušit místní pravidla silničního provozu stojí mnohde tisíce korun a hrozí i pětileté tresty odnětí svobody. Přinášíme přehled novinek silničních pravidel ve dvanácti nejnavštěvovanějších evropských zemích.

Pravidla silničního provozu na evropských silnicích se od českých mnohde výrazně liší. Od letošního června například povolilo Chorvatsko řidičům 0,5 promile alkoholu v krvi, ale zároveň zpřísnilo pokuty za dopravní přestupky pod vlivem alkoholu.

Šest zemí, do kterých Češi nejvíce jezdí autem

DestinacePočet dovolených
Chorvatsko765 000
Slovensko720 000
Itálie495 000
Rakousko220 000
Španělsko210 000
Francie180 000
Zdroj: AČCAK, ČSÚ

Vysoké sankce za porušování pravidel silničního provozu zavedlo od loňského prosince také Španělsko. „Podle této nové úpravy hrozí řidiči za překročení nejvyšší povolené rychlosti o 60 kilometrů za hodinu v obci a o 80 kilometrů za hodinu mimo obec odnětí svobody až na pět let. Stejné tresty hrozí za řízení vozidla pod vlivem drog či alkoholu,“ upozorňuje Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

Cestovat vlastním vozem po Evropě má pro mnohé české turisty řadu výhod. Není třeba se podřizovat striktnímu itineráři autobusového či leteckého zájezdua dá se na trase poznat i další původně neplánovaná místa. „Během letních prázdnin vycestuje za hranice automobilem více než milion Čechů. Nejčastěji míří do Chorvatska, na Slovensko a do Itálie,“ říká Tomio Okamura.

Před cestou za hranice se každému řidiči vyplatí podrobně se seznámit s jednotlivými odlišnostmi v silničních pravidlech evropských zemí i změnami, které letos nastaly.

V případě že se stane nehoda, doporučuje Asociace českých cestovních kanceláří a agentur řídit se pěticí univerzálních zásad:

  1. Pokud dojde k nehodě, je povinností účastníků místo označit výstražným trojúhelníkem a vzájemně si prokázat totožnost.
  2. V případě zranění musí být poskytnuta první pomoc, přivolána policie a případně i záchranka.
  3. V některých státech je účast policistů u drobné dopravní nehody zpoplatněna, s ohledem na uplatnění pojistného plněníse doporučuje zavolat policii vždy.
  4. Nepodepisujte žádné dokumenty, kterým nerozumíte, při výslechu u policie má cizinec právo na tlumočníka.
  5. Při problémech v zahraničí, které neumíte vyřešit sami, je nejlepší obrátit se na českou ambasádu nebo asistenční službu, jejíž číslo mějte pro všechny případy předem připravené.

Na silnicích oblíbených evropských destinací mohou čeští řidiči dostat za nedodržení pravidel silničního provozu vysoké pokuty. Přísní jsou třeba Italové, kteří mají jedny z nejvyšších pokut v Evropě. Za jízdu na červenou hrozí řidiči pokuta v přepočtu od 3 700 korun.

Na zaplacení pokuty se vyplatí mít v peněžence hotovost. Rakouští policisté mohou nesolventnost řešit tak, že řidiči odeberou jeho osobní věci v hodnotě vyměřené sankce.

Ve spolupráci s AČCKA přinášíme přehled novinek v silničním provozu v evropských zemích, do kterých Češi rádi jezdí autem.

Chorvatsko: alkohol povolen, ale při nehodě se prohnete

Od 17. června začal v Chorvatskuplatit nový silniční zákon, který zpřísnil tresty i výši pokut.
Za porušení pravidel silničního provozu nově hrozí i trest odnětí svobody. Řidičům od 25 let je nově povolen limit 0,5 promile alkoholu v krvi. Pro řidiče do 24 let platí nadále nulový limit alkoholu v krvi.
Většina Čechů pojede do této země autem.

Celý článek

Slovensko: Pozor na falešné policisty

Účastník dopravní nehody na Slovensku musí bezpodmínečně zavolat policii, pokud se někdo při nehodě zraní, ale i tehdy pokud hmotná škoda přesáhne 1 000 slovenských korun.

Celý článek

Itálie: Bez peněz na pokuty přijdete o řidičák

Letošní novinkou je zavedení mýtného "EcoPass" v Miláně pro všechny auta mířící do zóny v centru města. Podle velikosti vozidla se platí od 2 do 10 eur. Nařízení trvá každý den od 7.30 do 19.30 hodin a lístek se dá koupit všude, kde jsou k dostání jízdenky na městskou hromadnou dopravu.

Celý článek

Rakousko: Místo pokuty vám můžou vzít osobní věci

Při menších dopravních nehodách se v Rakousku nemusí volat policie. Stačí, když se účastníci dohodnou a vymění si osobní údaje. Pokud se český řidič rozhodne k takové havárii místní policii přivolat, musí počítat s tím, že si dopravní policisté naúčtují poplatek 40 eur.

Celý článek

Španělsko: Za příliš rychlou jízdu do vězení

Od 1. prosince 2007 začala ve Španělsku platit novela trestního zákona, která zpřísňuje postihy řidičů za porušení pravidel silničního provozu. Nyní se můžete za příliš rychlou jízdu dostat do vězení.

Celý článek

Francie: Víno speciálně pro řidiče

Země vína letos začala myslet i na řidiče. Na pumpách se nyní prodávají malé plechovky s vínem o objemu 18,7 cl, které zajišťují, že po jejich vypití řidič nepřekročí povolenou hranici 0,5 promile alkoholu v krvi.

Celý článek

Německo: Za emise zaplatíte

Při nočních cestách do Německa je užitečné si hlídat stav paliva v nádrži a včas pohonné hmoty dočerpat. Na dálnicích bývají pumpy daleko od sebe a mimo dálnice v drtivé většině nemají čerpací stanice otevřeno non-stop.

Celý článek

Maďarsko: Na dálnici jen s virtuální známkou

Od letošního ledna se v Maďarsku změnil systém zpoplatnění dálnic. Řidič po zakoupení dálniční známky neobdrží žádnou nálepku, známka je pouze virtuální, elektronická, a nic se tak nemusí lepit na sklo.

Celý článek

Slovinsko: Včas zaplacená pokuta je za polovinu

Od 1. července 2008 zavádí Slovinsko zpoplatnění dálnic. Nejlevnější dálniční známka má půlroční platnost a stojí 35 eur (900 Kč).

Celý článek

Rumunsko: Dvě stě kilometrů žádná pumpa

Všechny rumunské silnice jsou zpoplatněny a cena se liší podle toho, jaký emisní limit automobil splňuje. Jednodenní známka pro auta splňující emisní limit EURO 2 a více stojí pro všechny vozy 0,60 eur, sedmidenní od 1,80 eur, měsíční od 3,60 eur.

Celý článek

Polsko: Při nehodě volejte policii

Mýtné se platí jen na určitých úsecích dvou polských dálnic, a to A2 a A4. Kromě zlotých se přijímají při platbě mýtného také eura a dolary.

Celý článek

Černá Hora: Řídit bez trička či košile zakázáno

Za vjezd motorovým vozidlem do Černé Hory se vybírá od letošního 15. června jednorázový tak zvaný ekologický poplatek. Za motorové vozidlo do devíti míst včetně řidiče se platí 10 eur.

Celý článek

Už jstě někdy v zahraničí dostali pokutu? Jak se tamní policisté chovali? Zaplatili jste ji? Podělte se o zkušenost.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Do českých regionů se zahraniční turisté moc nehrnou

16. 6. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Do českých regionů se zahraniční turisté moc nehrnou

Cizince láká hlavně Praha. Vloni metropoli navštívilo přes 4 miliony turistů. Do regionů, kde není kvalitní ubytování, se cizinci moc nehrnou, což škodí tamní ekonomice.

Češi utrácejí za dovolenou v zahraničí čím dál víc

17. 4. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Češi utrácejí za dovolenou v zahraničí čím dál víc

Za dovolenou v cizině chtějí Češi letos vydat zhruba 15 200 korun. Tato částka rok od roku roste. Cestovní kanceláře klienty lákají nižšími zálohami za rezervaci zájezdu či dovolenou... celý článek

Jak na dovolenou bez cestovky

28. 7. 2003 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Partners Financial Services