Kauzu s úvěry od Finpomoci odložil soud na říjen

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 19. 6. 2008 | 7 komentářů
Kauzu s úvěry od Finpomoci odložil soud na říjen
Žalobu na úvěrovou společnost Finpomoc.cz pro podezření z podvodu a lichvy pražský soud odročil letos už podruhé. Sdružení obrany spotřebitelů v ní mimo jiné chce, aby soud zakázal používání rozhodčích doložek ve všech spotřebitelských smlouvách.

Už více než rok čekají klienti úvěrové společnosti Finpomoc.cz, kteří se cítí touto firmou poškození, na verdikt soudu. A čekat budou ještě minimálně do října. Na tento měsíc odročila řízení soudkyně Libuše Hábíková. Dál se tak táhne kauza, kterou odstartovalo loni v dubnu trestním oznámením na Finpomoc.cz pro podezření z podvodu a lichvy Sdružení obrany spotřebitelů (SOS). K němu se postupně přidalo přes sto klientů, kteří tvrdí, že po nich úvěrová společnost neprávem požadovala pokuty a penále za nesplácené dluhy, jejichž roční procentní sazba nákladů (RPSN) se šplhala k 90 procentům. A kvůli neplacení jim nechala obstavit účty.

„Žaloba je nedůvodná a považujeme ji za neoprávněný zásah do svého práva na svobodné podnikání,“ říká od začátku sporu jednatel Finpomoc.cz Stanislav Vácha. Podle jeho vyjádření ovlivňuje celá kauza zásadním způsobem počet žádostí klientů o poskytnutí úvěru. „Přesto společnost eviduje měsíčně desítky klientů čerpajících opakované úvěry a stovky nových spokojených klientů,“ poznamenává Vácha. Firma prý rovněž zvažuje, zda bude chtít po SOS náhradu vzniklé škody.

SOS trvá na tom, že má pravdu. Všechny problémy se podle právníků sdružení odvíjejí od znění úvěrové smlouvy. Ta je psaná tak, že může klienta uvést v omyl. Například v něm může vzbudit dojem, že stačí dát povolení k inkasu, na jehož základě si úvěrová společnost bude sama strhávat z účtu splátky. Jenže řada klientů se přesvědčila, že Finpomoc.cz splátky nezinkasovala a začala po nich vymáhat vysoké pokuty. Podle Váchy je však smlouva v pořádku a Finpomoc.cz ji kvůli sporu se SOS nezměnila.

Sdružení obrany spotřebitelů na smlouvě vadí rovněž to, že nutí klienty, aby se vzdali práva řešit případné spory soudní cestou. Ve smlouvě podepisují tzv. rozhodčí doložku, v níž se píše, že veškeré spory mezi úvěrovou společností a klientem bude řešit v mimosoudním rozhodčím řízení 1. Moravská rozhodcovská společnost. Proti jejímu rozhodnutí se dlužník nemůže odvolat. SOS zpochybňuje i to, že rozhodčí řízení probíhala s dlužníky nestranně a bez podjatosti.

SOS nyní po soudu chce, aby rozhodl, že rozhodčí doložky nepatří do spotřebitelských smluv. „Chceme, aby byly ve spotřebitelských smlouvách v České republice zakázány. Hodí se spíše pro vztahy mezi podnikateli a ne pro vztahy podnikatel-spotřebitel,“ vysvětluje právnička sdružení Jana Teplá.

Anketa

Vzali jste si někdy úvěr od nebankovní společnosti?

Podepsání rozhodčí doložky v úvěrové smlouvě má pro spotřebitele podle SOS fatální důsledky. „Spotřebitel, aniž by si to uvědomil, se vzdává svého práva podat v případě sporu žalobu u soudu,“ říká právnička Jana Teplá z SOS. Jak dodává, v řadě zemí Evropské unie se rozhodčí doložky nesmějí ve spotřebitelských smlouvách používat. Spotřebitelskou smlouvou se rozumí jakákoli smlouva, jejíž stranami jsou dodavatel (jednající při uzavírání smlouvy jako obchodník či podnikatel) a spotřebitel (vystupující jako fyzická osoba, která předmět smlouvy nespotřebovává pro podnikání).

Společnost Finpomoc.cz namítá, že neuzavírá spotřebitelské smlouvy, ale poskytuje výhradně účelové úvěry. „Pokud by se Finpomoc rozhodla řešit spory s dlužníky pomocí soudů, byla by pravděpodobně jedinou nebankovní společností nebo bankovní institucí, která by k tomuto kroku v současné době přistoupila. Spory vedené prostřednictvím obecných soudů jsou zdlouhavé a i pro účastníky řízení velmi nákladné. Právě proto využíváme ve svých smlouvách rozhodčí doložku, která případný spor s věřitelem a dlužníkem nejen urychlí, ale také je pro samotného dlužníka výrazně méně nákladný,“ říká jednatel společnosti Finpomoc.cz Stanislav Vácha.

Soud zatím kauzu dvakrát odročil. Naposledy 9. června. Zároveň uložil SOS, aby žalobu přepracovalo. „Sdružení nyní musí upravit žalobu po formální stránce a doplníme také nové důkazy,“ říká Jan Šulc ze Sdružení obrany spotřebitelů, který se soudního jednání účastnil. „Jsme z dalšího odročení rozčarováni,“ říká Jana Teplá, právnička SOS.

Podle společnosti Finpomoc.cz si za potíže mohou dlužníci sami kvůli nezájmu svůj dluh jakkoliv řešit, případně ho splatit. Trestní oznámení, které firma podala na SOS pro podezření z pomluvy a jiných trestných činů, je stále ve stádiu vyšetřování.

Jsou úvěry od Finpomoc.cz nemravně drahé? Měla by dát soudkyně za pravdu SOS? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 6. 2008 3:46, Honza

Nechci hájit tupce, kteří si u podobných lichvářských firem berou úvěr. Nijak neobdivuji SOS, které to v řadě případů přehání. Ale pokud si ti lichváři v řadě případů opravdu záměrně nestrhli inkasem splátku úvěru, napařili dlužníkovi sankci, kterou jim pak (pravděpodobně zaplacení) kamarádi z Moravské rozhodcovské společnosti v případě sporu schválili, měla by se v právním státě ta rozhodcovská společnost přesunout na Pankrác a ti lichváři na Bory.
A vy si upravte ten komentář na např. "Pokud jdete po chodníku, sledujte, zda na vás někdo z úkrytu nemíří samopalem. Pokud míří, schovejte se. A jestli toho nedbáte taxe pak nedivte."

Zobrazit celé vlákno

+33
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pozor na rozhodčí doložky ve smlouvách o úvěrech

20. 8. 2007 | Matěj Šuster | 3 komentáře

Pozor na rozhodčí doložky ve smlouvách o úvěrech

Při podpisu smlouvy o úvěru by si spotřebitel měl dát pozor, zda smlouva obsahuje rozhodčí doložku. V případě sporů vyplývajících ze smlouvy by pak zpravidla řešil jeho případ nezávislý... celý článek

Žaloba SOS klientům Finpomoci peníze nejspíš nevrátí

27. 7. 2007 | Milan K. Osvaag | 1 komentář

Žaloba SOS klientům Finpomoci peníze nejspíš nevrátí

Tři měsíce po trestním oznámení podalo Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) na úvěrovou společnost Finpomoc.cz ještě žalobu na zdržení se protiprávního jednání. Klienti, kteří museli... celý článek

Finpomoc přešla do protiútoku

7. 6. 2007 | Milan K. Osvaag

Finpomoc přešla do protiútoku

Trestní oznámení v kauze úvěrové společnosti Finpomoc se množí. Finpomoc, na níž podalo trestní oznámení Sdružení obrany spotřebitelů, sama vyrukovala s trestním oznámením proti tomuto... celý článek

V kauze Finpomoc se bude lichva prokazovat těžko

18. 5. 2007 | Milan K. Osvaag | 12 komentářů

V kauze Finpomoc se bude lichva prokazovat těžko

Už čtyři desítky klientů úvěrové společnosti Finpomoc.cz se chystají připojit k trestnímu oznámení, které na firmu podalo Sdružení obrany spotřebitelů pro podezření z podvodu a lichvy.... celý článek

Finpomoc.cz: finanční výpomoc, nebo vydírání bezmocných?

17. 4. 2007 | Milan K. Osvaag | 104 komentářů

Finpomoc.cz: finanční výpomoc, nebo vydírání bezmocných?

S rostoucím počtem lidí žijících na dluh rostou i řady firem nabízejících půjčky za podivných podmínek. Pro lidi ve finanční tísni jsou tyto mnohdy jedinou šancí jak zaplatit jiné splatné... celý článek

Partners Financial Services