Levné cestování? Pro mladé žádný problém.

Táňa Chadrabová | rubrika: Jak na to | 12. 6. 2008 | 14 komentářů
Levné cestování? Pro mladé žádný problém.
Česká republika byla i v loňském roce vyhodnocena jako země s největší nabídkou studentských výhod v rámci 118 zemí mezinárodní konfederace pro cestování WYSETC. Dveře ke slevám se otevírají díky studentským, mládežnickým a učitelským kartám.

Magda s Markem jsou milovníci výtvarného umění. „S kartou ISIC jsme prošli slavné Prado v Madridu za poloviční vstupné 6 eur. Podobně tomu bylo i v Galerii Ufizzi ve Florencii, jenom v Louvru jsme nepochodili. Ale, i když jsme zaplatili 11,50 eur, vyšlo nás to levněji, než když jsme byli na výstavě starého evropského malířství a českého baroka a gotiky v pražské Národní galerii,“ tvrdí Magda. „Kdo se kartu nestydí používat, může z ní během roku vyždímat i pěkných pár tisícovek,“ doplňuje Marek.

Co je s kartou ISIC levnější

  • slevy 10-20 % v lyžařských areálech a až 50 % lyžařských školách a půjčovnách
  • slevy na hudebních festivalech 15-50 %
  • slevy v restauracích Mc Donald’s, KFC, Paneria, Pizzeria Einstein a mnoha dalších
  • 2 za 1 v hotelech sítě OREA a další slevy na ubytování po celé ČR
  • speciální ceny v kinech Village Cinemas a CineStar
  • slevy na sportovní potřeby v sítích obchodů Sportisimo, HUDY Sport, Rockpoint, HUMI Outdoor
  • výhodné cestovní pojištění UNIQA (od 200 Kč/rok)
  • ubytování v hostelech (Řím, Madrid, Paříž, Florencie) od 15 do 75 eur za osobu a noc podle kategorie a vzdálenosti od centra
  • 1/3 až 1/2 běžného vstupného do muzejí a galerií

Získat kartu ISIC není složité. „Většina českých veřejných vysokých škol používá čipovou kartu ISIC jako kombinovaný průkaz studenta, jejíž prostřednictvím si studenti mohou koupit jídlo v menze, či kupon na městskou hromadnou dopravu. Poskytuje i přístup do knihoven nebo učeben. Výhodou kombinovaného průkazu studenta s licencí ISIC je jeho cena a systém prodlužování platnosti jednoduchým zakoupením revalidační známky bez nutnosti vyřizování všech formalit potřebných k vystavení nové karty. Takovýto průkaz zůstává studentovi po celou dobu studia,“ vysvětluje Olga Svobodová z rektorátu ČVUT.

Kartu si lze zakoupit i ve všech pobočkách GTS Travel nebo on-line na www.alive.cz/online. V prvním případě budete potřebovat vyplněný formulář, potvrzený vedením školy. Žádost musí obsahovat všechny předepsané náležitosti, především část týkající se potvrzení studia (přesný název školy, případně fakulty, přesná adresa, razítko školy, jméno, funkce a podpis kompetentní osoby). Datum vystavení potvrzení nesmí být starší než dva měsíce. Pokud kartu objednáváte přes internet, stačí podpis dohody ze strany školy a po zaplacení 250 Kč dostanete kartu na adresu školy.

ISIC ovšem není jediným produktem, který mladým cestovatelům výrazně zlevní prázdniny. Další možností jak ušetřit, tentokrát za ubytování, je pořízení České hostelové karty. Ta opravňuje držitele k ubytování se slevou v síti mládežnických ubytoven a hostelů IYHF (International Youth Hostel Federation – Mezinárodní Hostelová Federace). Jedná se o nejstarší neziskovou organizaci sdružující kvalitní hostely ve více než devadesáti zemích na celém světě, což čítá okolo čtyř tisíc ubytovacích zařízeních. Ve většině zemí jsou držitelům karty poskytovány slevy i v dopravě či na vstupném do kulturních a historických objektů. Kompletní seznam hostelů na celém světě a výhodných slev naleznete na stránkách Mezinárodní hostelové federace, případně na stránkách jednotlivých národních hostelových asociací.

Podobné výhody jako studenti mohou využívat i učitelé. Ti potřebují kartu ITIC, která je jediným mezinárodně uznávaným dokladem učitelské profese. Držitelem karty se může stát učitel pracující na hlavní pracovní poměr, a to po dobu minimálně jednoho školního roku. Škola, na které vyučuje musí být schválena ministerstvem školství. „Pro získání této karty potřebujete pouze 280 Kč, fotku pasového formátu, občanský průkaz, vyplnit příslušný formulář a zajít na kteroukoli pobočku GTS International a maximálně do pěti dnů je karta vaše,“ říká učitelka ZŠ v Praze 4 Janka Horská. Platnost karty ITIC je šestnáct měsíců, vždy od září do prosince následujícího kalendářního roku. K ITIC kartě si můžete, stejně jako v případě ostatních karet, sjednat různé typy cestovního pojištění a máte i možnost výhodného telefonování z celého světa formou ISIConnect. Možnosti slev na vstupné či služby jsou ovšem menší než u sesterské karty ISIC.

Jaké máte zkušenosti s uplatňováním slev na studentské či učitelské karty? Napište svou zkušenost.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 6. 2008 14:02, Simona a Eva

Orea hotels se sice vychloubá, že dává slevy na ISIC, ale my jsme se přesvědčily, že to není pravda. Dávají tzv.věrnostní karty, kdy se vám načítá, kolkrát jste který jejich hotel navštívili, ale o studentských slevách nechtěli ani slyšet.

+23
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak ušetřit při nákupu dovolené desítky tisíc korun

28. 5. 2008 | Táňa Chadrabová | 18 komentářů

Jak ušetřit při nákupu dovolené desítky tisíc korun

Nakupovat zájezdy u německých cestovních kanceláří je v Česku čím dál populárnější. U dovolených v exotičtějších zemích tak lze ve srovnání s cenami českých cestovek ušetřit desítky... celý článek

Autem do Chorvatska: žádný alkohol a drahá dálnice

20. 5. 2008 | Táňa Chadrabová | 18 komentářů

Autem do Chorvatska: žádný alkohol a drahá dálnice

Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější cíle českých turistů. Jenže letos se jim cesta autem může docela prodražit. Komplikace začnou už na krátké slovinské dálnici, za jejíž průjezd je... celý článek

Nevyhazujete zbytečně peníze za připojištění k cestovnímu pojištění?

22. 1. 2008 | Věra Tůmová

Nevyhazujete zbytečně peníze za připojištění k cestovnímu pojištění?

Lyžovat na ledovci nebo ještě dál může být skvělá, možná i dost drahá dovolená. Ani dobrý lyžař by ale neměl na ní vyrazit bez dobré cestovní pojistky. Skvělá dovolená by se při úrazu... celý článek

Partners Financial Services