Jak se vás dotkla dnešní stávka učitelů?

Jak se vás dotkla dnešní stávka učitelů?
Více než polovina mateřských, základních a středních škol má dnes zavřeno. Učitelé stávkují za vyšší platy a peníze na lepší vybavení škol. Jak se vás tato stávka dotkla? Co jste udělali s dětmi a kolik vás to stálo? Podělte se o zkušenost a názor a přečtěte si mínění ostatních.

Děti ve více než polovině mateřských, základních a středních škol mají dnes prázdniny. A jejich rodiče si musí poradit, co s nimi. Na vlastní kůži tak zažijí dlouhodobou frustraci učitelů, po kterých stát sice chce moderní formy výuky, sebevzdělávání a vyšší nasazení, ale nezajistí jim adekvátní ohodnocení, ani pracovní podmínky. Proto přes sto tisíc učitelů dnes stávkuje.

Stávkou nejspíš ničeho nedosáhnou. Ale minimálně společnost upozorní na skutečnost, že jako vysokoškolsky vzdělaní lidé berou jen dvě třetiny toho, co vysokoškoláci v jiných oborech. Že podle statistik OECD mají čtvrté nejnižší platy ze všech členských zemí této organizace. Stát spoléhá na to, že učitele učení baví. Takže budou učit i za nízký plat. U řady učitelů je to smutná pravda. Jenže aby se uživili, musí si často hledat i jiné zdroje příjmů. Tím trpí kvalita výuky, na kterou se nemohou plně soustředit a připravit. Potíž je v tom, že učitelům v žádném z těchto požadavků rodiče dětí nepomohou. I kdyby stokrát chtěli.

Co si myslíte o stávce učitelů? Jak jste se dnes postarali o své děti a kolik vás to stálo? Měli by učitelé vydělávat víc než dnes? Co si myslíte o kvalitě českých škol?

PODĚLTE SE O NÁZOR A PŘEČTETE SI MÍNĚNÍ OSTATNÍCH.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

10. 6. 2008 11:33 | Hráč

O místa učitele by měl být mezi mladými nadšenými absolventy boj-např. konkurzy na vypsaná místa. Pokud ale jsou nástupní a následné platy, včetně motivačních složek téměř nulové, pak je jasné, že schopní odejdou na lukrativní místa. Z čeho by také platili hypotéku či živili děti? Ve škole pak zůstávají lidé vyhaslí a od nich se už kvalita odpovídající moderní době nedá očekávat. Takže není to nyní ,,poslání", ale je to pro mnohé k ,,pos....ní".
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 6. 2008 23:40 | Jarmila

Je to opravdu náročné zaměstnání,jen není v této české zemi jediné, které není oceněno náležitě.Jde to tady od desíti k pěti,bohužel.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 6. 2008 23:01 | MArtin

Stavka se me dotkla tak, ze si nemohu opravovat sve znamky
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 6. 2008 19:11 | Jana Dobiášová

Myslím ,že na to mají právo jen nevím co jim to pomůže , dle mého názoru by měli přidat kantorům na VŠ
a na středních školách . O učitelích na prvním stupni nemůže být ani řeč. A hlavně odměnit učitele ,kteří učí déle jak 10 let je to opravdu někdy řehole . A dnešní stávka mně rozhodila celý den , musely jsme zažídit hlídaní , a jít dříve z práce což se pozná i na platu. A co se týká kvality škol je to jen o lidech , někde to jde a jinde se jen hledají důvody proč to a to nejde./ a to nemluvím o tom , že se nemůže vše co nejde svádět na studenty či žáky. a jejich chování / je to jen a jen O lidech.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 6. 2008 16:50 | Jitka

Mám 16letou dceru, dnes měla díky stávce volno. Když učitelé stávkovali před časem, hodně jsem o tom přemýšlela. Tentokrát jsem to prostě vzala jen jako fakt, přemýšlením stejně ničemu nepomohu, ovšem je mi líto, že na to doplatí hlavně rodiče menších dětí. Jsem s dcerou sama a mám o dost menší příjem než je plat učitele (tedy nemám vysokou školu, ale jen maturitu, to je pravda... i když i toto není vše tak jednoduché a jednoznačné, zda vysokoškoláci musí mít nutně všichni vyšší platy...), a tak jsme to vzaly věcně. Učitelé stávkovali a dcera šla dnes na brigádu.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 6. 2008 14:10 | Honza

Je to přesně tak. Kvalitu bude možno vyžadovat, až si bude moci ředitel vybírat. Pokud je ředitel rád, že vůbec někoho sežene, kvalitu může sice vyžadovat, ale žádné se, s velkou pravděpodobností, nedočká. Představy některých politiků (ale nejen jich), že první musí být kvalita i za málo peněz a časem, že možná budou i peníze, je naivní.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 6. 2008 13:59 | Rejpal

I když učitelé sobecky kopou jen za sebe a jsou jen jednou ze skupin státních zaměstnanců, tak přesto jim fandím. Jakýkoliv boj proti této vládě založené na korupci a přeběhlících je vítán. Čím dříve tato vláda padne a vystřídá ji jiná, tím lépe.
Osobně si myslí že vláda ČSSD a KSČM by byla úspěšnější. Je třeba se vzdát předsudků a dát jim šanci. Ty dosavadní vlády za posledních 20 let moc úspěšné nebyly.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 6. 2008 11:16 | Libor

Děti jsou velké, takže to řešit nemusím, ale se stávkou souhlasím.
Jednou jsem šel do školy, kvůli neschopnému angličtináři svého syna. Pan ředitel se mnou souhlasil a navrhl mi ať pomohu zajistit náhradu – zkusil jsem to, za ty prachy bohužel :-( - takže jsem zavřel hubu.
Musíme se rozhodnout – buď budou děti učit blbci – a potom nemají co stávkovat, mají peněz fakt dost.
Nebo chceme kvalitu – a holt ji musíme zaplatit – a potom si stěžujme a žádejme výměnu za lepšího (až bude z čeho vybírat)
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 6. 2008 10:44 | Andy

Děti nemám, takže jsem to řešit nemusel. Ale situace ve školství jen naprosto tragická, a to i na vysokých školách. Po učitelích se tam chce, aby se studentům věnovali, aby četli pozorně jejich seminární práce, což při takové stovce studentů v semestru je pořádně vyčerpávající a časově náročná práce. Myslet při takovém vytižení na nějakou vědeckou práci, a tím i na příjmy z grantů, je iluze. Jenže při tom mrzkém platu, který vysokoškolští učitelé dostávají, a řeč je především o těch mladších, na kterých často leží největší část výuky, to nakonec většinou dopadá tak, že přednost dostanou peníze a účast v grantech. Bohužel na úkor kvality přípravy a výuky studentů. Je to začarovaný kruh a pochybuji, že by ke zlepšení vedlo zavedení školného.
-8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 9 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

27. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

Česká pošta od září navýší platy svým lidem v průměru o 10 procent. Týkat se to bude všech provozních a administrativních zaměstnanců v tarifních mzdách.  

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

27. 3. 2024 | Lucie Weissová

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

Založením rodinné kliniky Galen Clinic si Luboš Kmeť plní svou představu, jak by se mělo přistupovat k pacientům z odborného, ale hlavně lidského hlediska. Sází na prevenci, celostní... celý článek

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

26. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

Velký pátek a Velikonoční pondělí – zákaz prodeje má pro každý svátek jiná pravidla. Tady je přehled pro rok 2024.

Partners Financial Services