Autem do Chorvatska: žádný alkohol a drahá dálnice

Táňa Chadrabová | rubrika: Jak na to | 20. 5. 2008 | 18 komentářů
Autem do Chorvatska: žádný alkohol a drahá dálnice
Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější cíle českých turistů. Jenže letos se jim cesta autem může docela prodražit. Komplikace začnou už na krátké slovinské dálnici, za jejíž průjezd je třeba zaplatit skoro devět set korun.

Cesta po patnácti kilometrech dálnice může vyjít pěkně draho. Minimálně pro Čechy, kteří se letos rozhodnou jet na dovolenou do Chorvatska autem a pojedou přes Rakousko a Slovinsko. Od 1. července musí ve Slovinsku mít každé auto či motocykl dálniční známku. Ta se dá pro osobní vůz pořídit nejlevněji za 35 eur, tedy zhruba za 900 korun. Je sice drahá, ale zato platí půl roku. Známky s kratší platností Slovinci zatím neprodávají.

Jet bez známky se nevyplatí. Koho na patnáctikilometrovém úseku od rakouské státní hranice přes Šentilj a Maribor chytí bez známky policie, musí se připravit na pokutu minimálně 300 euro. Dálniční známky jsou povinné i pro jízdu na silnicích pro motorová vozidla a na dálničních obchvatech velkých měst (např. Lublaň, Celje či Maribor).

Při cestách autem je nutné mít platný řidičský průkaz, technický průkaz a doklad o pojištění vozidla (zelená karta), kterou na trase ČR - Rakousko - Slovinsko - Chorvatsko vyžadují policejní orgány všech států. Povolená rychlost na chorvatských dálnicích je 130 km/hod, na komunikacích označených pro provoz motorových vozidel je maximální rychlost 110 km/hod, na komunikacích mimo obce je maximální rychlost 90 km/hod. V obcích je povolena maximální rychlost 50 km/hod - pokud není místní úpravou stanoveno jinak. Povinné je používání dětských autosedaček při cestě po dálnicích.

V Chorvatsku řidiči podle nové úpravy už nesmí před jízdou autem pít alkohol (doposud byla povolena maximální hranice 0,5 ‰ alkoholu v krvi). Volat z mobilního telefonu je za jízdy možné pouze přes hands-free. Auto musí mít během celého dne rozsvícená potkávací světla.

Pokuty za nedodržení předpisů mohou dovolenou slušně prodražit. Obsah alkoholu v krvi do 0,5 promile se trestá pokutou od 500 do 1 500 HRK, do 1,5 promile zaplatíte minimálně 2 000 HRK a k tomu budete mít zákaz řízení nejméně na 3 měsíce. Napijete-li se více, vyjde vás pokuta minimálně na 3 000 HRK a zákaz řízení nejméně na půl roku. Telefonování bez hands-free vás připraví o 500 HRK. Kurz HRK se pohybuje kolem 3,45 koruny za jednu chorvatskou kunu.

Veškeré tyto dopravní přestupky řeší v Chorvatsku místně příslušný Přestupkový soud. Účastníci dopravní nehody jsou povinni se na jednání soudu dostavit. V případě dopravní nehody je nutné, aby si majitel vozidla od policie vyžádal sepsání protokolu o nehodě a poškozeném vozidle. Bez tohoto dokladu není možné z Chorvatska vycestovat. Pro zajištění výkonu trestu nebo přítomnosti v přestupkovém řízení může oprávněná osoba zadržet pas cizího státního příslušníka do konce řízení, avšak nejdéle na 48 hodin.

Cestování nezletilých Čechů do Chorvatska bez rodičů se po dohodě Velvyslanectví ČR v Záhřebu, Ministerstva vnitra a Ministerstva zahraničí Chorvatské republiky poněkud zjednodušilo.

Anketa

Jak jezdíte do Chorvatska na dovolenou?

Pokud s dětmi do Chorvatska jedou například prarodiče, stačí vyplnit dvojjazyčný formulář, který si mohou stáhnout na webových stránkách Ministerstva zahraničí ČR. Ten však musí podepsat zákonný zástupce (rodič) a podpis nechat úředně ověřit u notáře nebo na matrice. Pěstouni u sebe musí mít soudní rozhodnutí o svěření do pěstounské péče.

Matky s odlišným příjmením, než mají jejich děti musí mít u sebe svůj oddací list a rodný list dítěte, upozorňuje české ministerstvo zahraničí. Tyto dokumenty nemusí být přeloženy. Pobyty nezletilých, které organizují cestovní kanceláře, budou podle ujištění chorvatské strany klasifikovány stejným způsobem jako školní výlety. To znamená, že organizátor bude povinen předložit na hranicích jmenný seznam účastníků. Text seznamu (nikoliv jména účastníků) musí být uveden v angličtině nebo chorvatštině. Podpis organizátora musí být opatřen razítkem instituce, kterou zastupuje.

Vyplatí se ještě jezdit do Chorvatska, nebo existují i lepší a přitom levnější destinace? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 5. 2008 10:34, Ema

Chorvatům jsme byli dobří, když tam nikdo po válce nechtěl jezdit, jen Češi. Teď zřejmě sázejí na bohatou klientelu ze západu. To se ale přepočítali, protože ti jezdí do úplně jiných destinací. Až to zjistí, možná, že zase otočí.

+52
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 5. 2008 11:23, mamina

Vřele doporučuju Lago di garda. nádherné koupání, výlety lodí a ráj pro děti - obrovský Aqua park. Hotely tam jsou sice drahé, ale my tam jezdíme už několik let do soukromí. Naši hostitelé jsou senzační, nosí dětem ovoce a po večerech nás vždycky pozvou na vínko.

-20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi utrácejí za dovolenou v zahraničí čím dál víc

17. 4. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Češi utrácejí za dovolenou v zahraničí čím dál víc

Za dovolenou v cizině chtějí Češi letos vydat zhruba 15 200 korun. Tato částka rok od roku roste. Cestovní kanceláře klienty lákají nižšími zálohami za rezervaci zájezdu či dovolenou... celý článek

Nevyhazujete zbytečně peníze za připojištění k cestovnímu pojištění?

22. 1. 2008 | Věra Tůmová

Nevyhazujete zbytečně peníze za připojištění k cestovnímu pojištění?

Lyžovat na ledovci nebo ještě dál může být skvělá, možná i dost drahá dovolená. Ani dobrý lyžař by ale neměl na ní vyrazit bez dobré cestovní pojistky. Skvělá dovolená by se při úrazu... celý článek

Storno zájezdu: kdy pomůže pojišťovna

4. 6. 2007 | Michal Pravda | 1 komentář

Partners Financial Services