Mobil jako peněženka? V Česku ještě pár let ne.

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 24. 4. 2008 | 2 komentáře
Mobil jako peněženka? V Česku ještě pár let ne.
Placení mobilem by usnadnilo život milionům lidí. Zatím ale neexistuje jednotný systém, který by podporovali mobilní operátoři i banky. Ti se zatím na spolupráci nejsou schopni dohodnout.

Důmyslné platby s využitím mobilních telefonů se začínají objevovat ve světě stále častěji. Většinou jde zatím o pilotní provoz. Mezi ty nejslibnější technologie je dnes možné řadit takzvané NFC, tedy Near Field Communication. Při nich jde o platby využívající bezkontaktní komunikace speciálního mobilního telefonu s dalšími zařízeními v jeho blízkosti. Podobně je možné využít třeba i klíčenky. NFC už začínají ve světě využívat banky i operátoři, každý ale za sebe. Jenže aby byly tyto platby uživatelsky přívětivé a co nejvíce se rozšířily, bylo by ideální, kdyby systém existoval na základě spolupráce bank i mobilních operátorů. Shodují se na tom operátoři spolu s bankami. Nejen v Česku, ale i ve světě této spolupráci ovšem brání řada okolností.

Co je mobilní platba

Podle zástupců bank se při takové platbě mobilní telefon využívá primárně jako přístroj pro identifikaci či iniciaci transakce na účtu klienta. „SIM karta takového mobilu je přímo navázána na účet klienta. Je to podobné jako při platbě kartou,“ říká ředitel obchodního řízení přímého bankovnictví České spořitelny David Lorenc. U bezkontaktních plateb typu PayPass může mobil sloužit také jako nosič čipu.
Podle Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) i mobilních operátorů mobil naopak za pomocí různých technologií přímo zahrne částku transakce podle její výše buď do pravidelného vyúčtování za telekomunikační služby (3–600 korun), nebo zaúčtuje částku na bankovní účet klienta (týká se vyšších plateb).

V jednotlivých zemích se k rozvoji mobilních plateb přistupuje odlišně. Záleží na tom, jak jsou kde rozšířené různé platební technologie, například čipové karty a kdo je tahounem trhu v dané zemi. Někde rozvoj určují banky, jinde mobilní operátoři. Jeden z důvodů, proč zatím vzájemně příliš nespolupracují, je ale podle Víta Šoupala ze společnosti T-Mobile také technologický. Do nedávna se třeba nevědělo, zda se pro tyto platby bude využívat čip na SIM kartě nebo přímo v mobilním telefonu.

Teprve asi před měsícem se evropští experti shodli, že čip bude na SIM kartě. V testování této technologie mobilních plateb jsou podle Šoupala patrně nejdál ve Francii, kde se do projektu zapojilo šest největších bank a čtyři největší mobilní operátoři. Expert na mobilní platby (m-payment) ze společnosti Bouygues Telecom Bruno Prexl nedávno prohlásil, že se jedná patrně o nejrozsáhlejší testování, do kterého jsou zapojeny všechny významné banky a mobilní operátoři v jedné zemi a jehož se účastní i největší karetní společnosti. Spotřebitelé mohou platit v pekárnách, supermarketech, obchodech s oděvy i v restauracích rychlého občerstvení až do částky 20 eur bez zadání PIN a podpisu.

Další světlou výjimkou příkladné spolupráce několika bank a mobilních operátorů na využívání mobilních plateb je Španělsko se systémem MobyPay. Zavedli jej tam před pár lety díky státní regulaci, a i když se relativně osvědčil, uživatelé ho zatím masově nepoužívají. Španělský zákazník si může při platbě zvolit způsob vyúčtování. Za zboží či služby může ve finále zaplatit buď ve vyúčtování telekomunikačního operátora (využívá se zpravidla pro mikroplatby do 20–25 eur), nebo přes svou banku (využívá se pro makroplatby u vyšších částek). Aby to mohlo takto fungovat, museli se operátoři na tomto způsobu placení dohodnout s bankami. A právě taková dohoda v řadě zemí včetně Česka chybí, což blokuje větší rozšíření platebních novinek.

Samostatné platby přes mobilní operátory jsou ve všech zemích regulovány, v Česku například Českou národní bankou a ministerstvem financí. „Dnes jsme schopni zabezpečit platby zhruba do 700 korun,“ shrnuje Šoupal z T-Mobile, kde právě pro tuto službu nabízí m-platbu. Pro vyšší částky už je na platební operace třeba bankovní licence. Klienti by si pak museli zvolit některou z platebních možností, kterou nabízejí banky. Na rozdíl od japonské společnosti NTT DoCoMo, která má ve své skupině banku i telekomunikačního operátora, totiž čeští operátoři bankovní licenci zatím nemají.
„Spojení banky a operátora domluvu maximálně usnadňuje,“ upozorňuje manažer pro strategii a inovace Ondřej Zaoral z ČSOB. Ideálním řešením u NFC by tak podle Šoupala bylo sjednocení mobilního účtu klienta pro mikro i makroplatby.

O spolupráci operátorů a bank sice už několik let všichni zúčastnění hovoří, zatím se však žádný společný projekt nerýsuje. Spolupráce operátorů a bank na platformě Mobile Payment Association, která existuje v Česku od roku 2002, je před zrušením. Podle Davida Lorence, ředitele obchodního řízení přímého bankovnictví České spořitelny, je to proto, že se nenašel obchodní model, který by byl výdělečný pro obě strany.

„Dnes se většina plateb u obchodníka odehraje přes platební karty, což je pro banky velký zdroj příjmů,“ říká Lorenc a dodává: „Mobilní platby by znamenaly pro karty významnou konkurenci. Operátoři naopak vidí v rozvoji mobilních plateb nový segment, který jejich dosavadní obchody neohrožuje. Proto jsou o něco aktivnější.“

Navzdory rozporům mezi bankami a operátory se však možná i Češi dočkají platebního systému využívajícího bezkontaktní systém NFC. Příští nebo přespříští rok by ho prý mohla spustit Telefónica O2. I když je vše zatím jen ve stádiu příprav, zájem o spolupráci na tomto projektu projevila už minimálně jedna velká česká banka. Možná tento projekt ukáže, že se operátoři a banky přece jen dohodnout umí.

Jaké máte zkušenosti s placením pomocí SMS zpráv či gsm bankovnictvím? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

SMS za 187 milionů

14. 5. 2008 | Věra Tůmová | 5 komentářů

SMS za 187 milionů

Darování peněz prostřednictvím dárcovských krátkých textových zpráv je česká specialita, kterou se chtějí naučit v Británii či v Německu. Doma však má tento už čtyřletý systém své odpůrce.... celý článek

Odkud kam míří český internetbanking

6. 5. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Odkud kam míří český internetbanking

Původně šlo přes internetbanking dělat jen základní bankovní operace. Dnes už je možné získat úvěr, pojistit se i koupit cenné papíry. Přímým bankovnictvím se nyní uskutečňuje řada... celý článek

V květnu se objeví dva nové systémy plateb na internetu

11. 4. 2008 | Věra Tůmová | 17 komentářů

V květnu se objeví dva nové systémy plateb na internetu

Placení na internetu by mělo být od května zase o něco snazší. ČSOB a mBank plánují spustit dva různé platební systémy, které umožní bezhotovostně převádět i malé částky. Hlad klientů... celý článek

Kdy se Češi dočkají bezkontaktních plateb

26. 3. 2008 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Kdy se Češi dočkají bezkontaktních plateb

Zaplatit mobilem, hodinkami či speciální čipovou kartou už není hudba budoucnosti. České banky se zatím do těchto vychytávek příliš nehrnou. Karetní společnosti přitom od letošního... celý článek

Proč trvá cesta peněz z účtu na účet až tři dny

29. 2. 2008 | Věra Tůmová | 30 komentářů

Proč trvá cesta peněz z účtu na účet až tři dny

Když se řekne příkaz k úhradě, leckomu se může vybavit snadná bankovní operace. V době rychlých počítačů a internetu by přece neměla trvat déle než několik vteřin. Jenže nějakou dobu... celý článek

Partners Financial Services