Elektřina je v Česku skoro stejně drahá jako v Německu

Petr Čermák | rubrika: Co se děje | 12. 2. 2008 | 2 komentáře
Elektřina je v Česku skoro stejně drahá jako v Německu
Cena elektřiny se v Česku už půl roku určuje na energetické burze. Její výše se však do značné míry odvíjí od cen v sousedním Německu. Na růst či pokles cen české elektřiny by už brzy mohli začít sázet i drobní investoři.

Doba, kdy i čeští drobní investoři budou moci vydělávat na změnách ceny české elektřiny, se blíží. Pražská Energetická burza chce podle ředitele Burzy cenných papírů Praha Petra Koblice zavést obchodování s investičními nástroji, deriváty, které budou sloužit pouze ke spekulaci na růst či pokles ceny elektřiny. Umožní nákup elektřiny bez jejího fyzického dodání.

„Vidím zde prostor pro banky, aby vytvořily fondy, jejichž prostředky by investovaly do kontraktů s elektrickou energií,“ řekl šéf Energetické burzy David Kučera v Investorském magazínu ČT24. Některé banky prý už o vstup na Energetickou burzu uvažují. „Zatím je to ve fázi, kdy banky zkoumají možnosti,“ míní Jiří Kovařík, tiskový mluvčí Burzy cenných papírů Praha.

Zavedení derivátů s finančním vypořádáním má být logickým pokračováním dosavadního vývoje Energetické burzy. Zatím poslední novinkou bylo zavedení spotového obchodování. Jinými slovy od začátku ledna se dá koupit elektřina, kterou je možné spotřebovat už druhý den. Velkoodběratelé si mohou kupovat dodávky energie i přímo na jednotlivé hodiny.

Pro obchodníky a velké firmy to znamená významnou změnu. Podniky se musí rozhodovat, na jak dlouho nakoupit elektřinu. Elektřina na první čtvrtletí roku 2009 stojí například 66,40 eur za megawatt, na následující kvartál 54 eur. Dodávka na celý rok 2009 stojí 60,20 eur za megawatt. Firma proto musí řešit otázku, na jak dlouho nakoupit. Za roční jistotu se platí vyšší suma, ale vzhledem k tomu, že cena je určována nabídkou a poptávkou, tak při kratších nákupech není jisté, jak se bude cena vyvíjet. V zimě je dražší než při odběru na celý rok.

Může se stát, že podnik nakoupí více elektřiny, než ve skutečnosti potřebuje. V takovém případě může takový přebytek prodat právě na spotovém trhu. „Může ji prodat i na termínovaném, derivátovém, trhu, burza funguje oběma směry,“ říká Jiří Kovařík. V USA byl podle něj dokonce takový případ, že firma, zabývající se výrobou hliníkových odlitků, zjistila, že je lepší energii, kterou měla nakoupenou na dva roky dopředu, prodat, poptávku po výrobcích uspokojit nákupen od jiného dodavatele a všem pracovníkům dát volno. Určit vliv burzy a možnosti průběžně elektřinu nakupovat na náklady podniku se dá ale podle Petra Nováka z Atlantik FT jen těžko. „Burza představuje pro podniky větší příležitost, ale i větší riziko,“ tvrdí Novák.

Ještě před startem burzy se za její největší přínos považovalo, že zprůhlední ceny elektřiny. „Prodej elektřiny na burze je transparentnější,“ míní Robert Keller z společnosti Patria. On i Novák jsou ale skeptičtí ohledně výroků politiků, že vznik této komoditní burzy přispěl či zadržel zdražování energie. „Český trh je ovlivněn cenou v Německu,“ říká Novák a pokračuje: „V Česku se vyprodukuje víc energie, než se spotřebuje.“ Je proto důležitá cena, za kterou jsou obchodníci schopní elektřinu do Německa vyvézt, tzv. přenosový profil ve výši okolo dvou eur za megawatthodinu. Cena v Německu tedy představovala důležité vodítko pro nákupy. V Česku je proto cena nižší o poplatek za přenosový profil.

Ceny na burze jsou ve vleku okolností, které souvisí s cenou energie v Německu, na Slovensku, Maďarsku i na Balkáně. Na východ od Česka je cena elektřiny dražší, takže se vyplatí obchodníkům vyvážet tam energii, přestože musí zaplatit poplatky ze přenos. Mezi další důležité vlivy patří nabídka energie.

Poptávku ovlivňuje ekonomický růst, ale i počasí. V neposlední řadě také cena emisních povolenek, které elektrárny potřebují, aby mohly energii vyrábět. Na léta 2008-2012 se s nimi již obchoduje. Očekává se, že jejich cena se bude pohybovat kolem 23-24 eur za povolenku na vypuštění tuny oxidu uhličitého do ovzduší. Od roku 2013 by podle návrhu Evropské komise už firmy nedostávaly určitý počet povolenek zadarmo, ale musely by si je kupovat. Odhad budoucí ceny je zatím nejistý. „Může to být třeba 60 eur,“ říká Novák.

To vše se promítá do aktuální ceny na burze. Dražší energie se následně odrazí i ve vyšší sumě na účtu za elektřinu. „Cena energie, s níž se obchoduje na burze, dělá zhruba 55 procent faktury za elektřinu,“ tvrdí Novák z Atlantik FT. Zbytek tvoří poplatky za služby, jejichž ceny určuje regulační úřad.

Využili byste možnost vsadit si na vývoj ceny české elektřiny?

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vzrušující umění jménem burzovní spekulace

6. 2. 2008 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Vzrušující umění jménem burzovní spekulace

Jak se člověk stane spekulantem? Stejně jako se nevinné děvče dostane k nejstaršímu řemeslu na světě. Začne ze zvědavosti, pak z toho má špás a nakonec u toho zůstane pro peníze. To... celý článek

Změna dodavatele elektřiny se ne vždy vyplatí

4. 2. 2008 | Jan Pekař | 11 komentářů

Změna dodavatele elektřiny se ne vždy vyplatí

Domácnosti si už dva roky mohou zvolit svého dodavatele elektřiny. Podnikatelé mají tuto možnost o rok déle. Loni jí využilo v obou skupinách 41 635 maloodběratelů. U běžných tarifů... celý článek

Kdo minulý týden sestřelil světové burzy

31. 1. 2008 | Petr Sklenář

Kdo minulý týden sestřelil světové burzy

Co má společného brutální akciový výprodej minulého týdne, prudké snížení amerických úrokových sazeb a skoro pětimiliardový podvod ve francouzské bance Societé General? Možná víc, než... celý článek

Proč ČEZ chce, abyste šetřili elektřinou

29. 1. 2008 | Petr Čermák | 12 komentářů

Proč ČEZ chce, abyste šetřili elektřinou

Čtyři měsíce nabádají RWE Transgas i ČEZ k tomu, aby lidé zacházeli s energií hospodárně a ušetřili tak zemní plyn, uhlí či uran. V podstatě tím lidem říkají: „Nekupujte to, co vyrábíme.“... celý článek

Telefonování bude letošní investorský hit

4. 1. 2008 | Petr Čermák | 6 komentářů

Telefonování bude letošní investorský hit

Index PX50 minulý rok narostl o necelých dvanáct procent. Loňské akciové hvězdy – ČEZ a Unipetrol - by podle odhadů analytiků měly letos doplnit Telefonika a bankovní skupina Erste. celý článek

Partners Financial Services