Proč ČEZ chce, abyste šetřili elektřinou

Petr Čermák | rubrika: Co se děje | 29. 1. 2008 | 12 komentářů
Proč ČEZ chce, abyste šetřili elektřinou
Čtyři měsíce nabádají RWE Transgas i ČEZ k tomu, aby lidé zacházeli s energií hospodárně a ušetřili tak zemní plyn, uhlí či uran. V podstatě tím lidem říkají: „Nekupujte to, co vyrábíme.“ Mají k tomu své důvody.

Už minulý rok v září odstartovala plynárenská společnost RWE Transgas kampaň s názvem Šetřím energii. Ve stejný měsíc se k ní přidal i ČEZ, který rozjel svou roadshow po českých městech, v rámci níž „mobilní kancelář“ radila lidem, jak efektivněji využívat elektrickou energii. Obě tyto energetické společnosti radí, jak na energiích ušetřit. Jinými slovy, nabádají lidi, aby zbytečně nekupovali to, co tyto společnosti prodávají, což může znít podivně.

Šetření energiemi očima energetických gigantů

Rady z dílny RWE
  • Při čištění zubů vypínejte vodu.
  • Zavírejte dveře do chladnějších místností.
  • Otopné těleso by mělo mít kolem sebe prostor a nemělo by být zaprášené ani zakryté dekoracemi nebo nábytkem. Zejména je důležité umožnit volné proudění vzduchu ke spodní straně otopného tělesa a nad otopným tělesem ponechat volný prostor.
  • Přes noc zatahujte závěsy nebo žaluzie – omezíte únik tepla oknem.
Jak ušetřit podle ČEZ
  • Ideální teploty dostačující k uchování potravin jsou u ledničky + 5°C, u mrazničky - 18°C, nižší teplota znamená vyšší spotřebu.
  • Pokojové klimatizace se starají o snížení pokojové teploty, spotřebují však hodně energie.
  • Mikrovlnné trouby jsou ideální při přípravě menšího množství jídla, kdy kromě rychlosti i značně ušetří elektrickou energii ve srovnání s běžným sporákem.
  • Při menším zaplnění myčky můžete použít program pro poloviční plnění, který myje jen nádobí v horním koši a spotřeba vody i energie je tak nižší.
  • Při ohřevu vody nedoporučujeme překračovat teplotu 55 °C, neboť pak dochází k tvorbě vodního kamene a tím k růstu spotřeby elektřiny a snížení životnosti ohřívače. Na bojleru je tato ekonomická hranice obvykle označena „E“.

„Taková akce může budit sympatie spotřebitele,“ soudí Tomáš Smolak z reklamní společnosti AMC company. Toto souznění následně může zákazníka ke společnosti přilákat. „Výsledný efekt se ale u takovéto kampaně projeví až dlouhodobě, nejdříve za rok,“ myslí si Smolak.

Jednání energetických firem však v sobě možná má i určité prvky racionality. Energie se v Evropě pomalu stává nedostatkovým zbožím. To by mohlo brzy platit i v Česku. Firmy tak v podstatě výzvami k šetření oddalují okamžik, kdy poptávka převýší nabídku. „Oddálení investic do nových elektráren je vzhledem k délce výstavby v zájmu výrobců. Zvlášť v době, kdy spotřeba elektřiny roste vysokým tempem,“ říká mluvčí ČEZ Ladislav Kříž o motivech programu na šetření energie.

Možnosti na snižování spotřeby energie v Česku jsou, ukazují data Eurostatu sledující energetickou náročnost ekonomik Evropské unie. Energetická náročnost je poměr mezi hrubou domácí spotřebou energie a hrubým domácím produktem. Průměr všech členských států byl před třemi lety 208 kilogramů ropného ekvivalentu na tisíc eur HDP, zatímco pro Českou republiku měl tento ukazatel hodnotu 823, tedy bezmála čtyřnásobek.

„I s ohledem na témata, jakými jsou ochrana životního prostředí, růst poptávky po energiích a konkurenceschopnost, chceme motivovat naše zákazníky, aby při používání zemního plynu jednali odpovědně,“ říká Milan Kajman, člen představenstva RWE Transagas.

Těmito aktivitami se také firmy hlásí k energetické politice ČR. V akčním plánu, který loni schválila vláda, se Česká republika zavázala ke snížení spotřeby energie o 9 procent mezi lety 2008 až 2016 oproti průměru z let 2002 až 2006. V Česku tato průměrná spotřeba dosáhla 220 462 GWh, do roku 2016 by Česko mělo spotřebu srazit o 19 842 GWh. Vláda plánuje, že třicet procent z tohoto čísla uspoří domácnosti. „U rodinných domů se největší část spotřeby energie používá na vytápění. Pro efektivní využívání energie by proto měla být základem dobrá izolace stěn, střechy a oken. Neuvěřitelný potenciál úspor vidíme v budovách, jako jsou plavecké haly, školy a staré administrativní komplexy,“ říká David Konvalina, marketingový ředitel RWE.

Na co spotřebovávají domácnosti energii

Další důvod k výhodnosti šetření energiemi pro jejich výrobce je podle Ladislava Kříže zvláštnost produktu: „Výroba a doprava je kromě  podmínek trhu podmíněna  velmi  tvrdě  fyzikálními  zákony.“ S rostoucí spotřebou se některé části sítí stávají přetížené. „Optimalizace spotřeby elektřiny v čase, například úspornými programy, je tedy i v zájmu, výrobců,“ tvrdí Kříž.

Oba energetické koncerny uvádí, že návody na úspory také chtějí kompenzovat zákazníkům rostoucí ceny elektřiny a plynu. Výrazné snížení spotřeby energií však samy firmy nejspíš nečekají. „Je nepravděpodobné, že se spotřeba energie někdy vrátí pod nynější úroveň. To by bylo možné snad jedině, pokud by byl omezen hospodářský růst,“ uvedl na druhém energetickém fóru v listopadu 2007 Martin Roman, generální ředitel ČEZ.

Jak se snažíte šetřit energiemi vy? Zaujala vás reklamní kampaň ČEZ a RWE?

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 1. 2008 17:01, randy

Jaderku jim zakázali zelení za přitakání ODS a o uhelkách se v malém českém rybníku nedokázali dohodnout. Tuším Severočeské uhelné doly daly přednost německému EONU. Proto raději nakupují a staví uhelky na Balkáně.

Zobrazit celé vlákno

+56
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 2. 2008 8:30, Jarmila

Šetření mne dosti zajímá. Jenže na rozdíl od oněch "energetických poraděnků" se na něj dívám jaksi komplexněji. Takže jsem se k nim taky vydala načerpat nápady a rady. Výsledek? Jak mi může radit někdo, kdo o tom ví méně než já? Vždyť ten poraděnko neznal ani vlastní tarify a nepochopil, že když přejdu z vytápění elektřinou na plyn, že teda musím překlopit peníze jiné firmě. Jenže v Čechách je to stejně vcelku jedno, protože elektřinu i plyn Vám dodává jedna firma, takže Vás zkásne buď zleva nebo zprava, je jedno, jestli mu platíte elektřinu nebo plyn, vřelým úsměvem doma nezatopíte.

-28
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Šetření elektřinou je zbytečně drahé

16. 10. 2007 | Jan Stuchlík | 8 komentářů

Šetření elektřinou je zbytečně drahé

Žárovky, které ušetří až 80 procent elektřiny by se mohly prodávat až o dvě třetiny levněji. Jenže nebudou, protože Evropská unie prodloužila o rok platnost cla ve výši 66 procent na... celý článek

SPECIÁL: Úspory nejsou zadarmo

25. 5. 2007 | Milan K. Osvaag

SPECIÁL: Úspory nejsou zadarmo

Rostoucí ceny energií zatím Čechy příliš k šetření nemotivují. O úsporách přemýšlí většinou jen ti, kdo musejí obracet každou korunu v rodinném rozpočtu a nic jiného jim nezbývá. S... celý článek

Plyn od jiného dodavatele? Možné to je, ale nejspíše neušetříte.

20. 3. 2007 | Dana Chytilová

Plyn od jiného dodavatele? Možné to je, ale nejspíše neušetříte.

Od 1. ledna 2007 mají všichni koneční odběratelé plynu včetně domácností právo na bezplatnou změnu dodavatele, a tím i možnost ovlivnit část svých celkových nákladů za dodávku plynu,... celý článek

Odhalte některá tajemství elektrické energie

19. 2. 2007 | Dana Chytilová | 1 komentář

Odhalte některá tajemství elektrické energie

Víte, jak společnosti určují cenu elektřiny pro jednotlivé sazby? Jak je možné, že vám "vypínají" topení, kdy chtějí? Využili jste loni možnosti přejít k jinému dodavateli elektrické... celý článek

Jak ušetřit na provozu domácnosti

29. 9. 2005 | Petr Vykoukal | 2 komentáře

Jak ušetřit na provozu domácnosti

Svěrákovy "složenky, krávy zelený nenažraný," ve své poště nevidí rád asi nikdo. Neporadíme vám, jak se jim vyhnout. Dozvíte se ale, jak je možné náklady na služby výrazně snížit.

Partners Financial Services