Ošidné vánoční štěstí na splátky

Táňa Chadrabová | rubrika: Jak na to | 17. 12. 2007 | 8 komentářů
Ošidné vánoční štěstí na splátky
Vánoce jsou za dveřmi a banky i splátkové společnosti si mnou ruce. Zadlužovat se kvůli dárkům sice příliš prozíravé není, ale kdo to bez úvěru nevydrží, měl by alespoň pořádně počítat a před podpisem si pečlivě přečíst úvěrovou smlouvu.

"Nejdříve si půjčím a pak to nějak splatím, snad to nebude takový problém." Tímto způsobem uvažuje dost lidí. A jejich řady se před Vánocemi ještě rozrostou. Zvlášť, když se reklamy na supervýhodné spotřebitelské úvěry valí ze všech stran. Ovšem když takoví spotřebitelé své finanční možnost přecení, mohou se snadno dostat do dluhové pasti. Splátky jedné půjčky řeší dalším úvěrem. Problém tím však pouze odkládají a bance nebo splátkové společnosti platí tučné úroky navíc. A pokud se jejich finanční situace nezlepší a nezačnou úvěry splácet, můžou časem čekat i exekutora.

"Podíl spotřebitelských úvěrů poskytnutých v předvánočním období na celkovém objemu celoročně poskytnutých úvěrů je asi třetinový. Zájem oproti ostatním měsícům roste zhruba o čtvrtinu," pochvaluje si ředitel úseku rozvoje obchodu České spořitelny Martin Techman. Celkem tato banka letos půjčí devět miliard korun. To bude o 1,4 miliardy korun více než loni.

Než podepíšete, pozorně čtěte

  • Čtěte pečlivě i poznámky pod čarou, uváděné co nejmenším písmem.
  • Zkontrolujte si, jak vysoké budou vaše měsíční splátky.
  • Spočítejte si, jak dlouho budete splácet a o kolik půjčenou sumu přeplatíte.
  • Nezapomeňte na úroky.
  • Pozor na výši poslední splátky. Pokud není ze smlouvy zřejmá, pokuste se ji vypočítat. Když se vám to nepovede, nepodepisujte, protože by vás poslední splátka mohla nepěkně překvapit.
  • Některé smlouvy se v textu odkazují i na jiné dokumenty, například všeobecné obchodní podmínky. Ty jsou součástí smlouvy, kterou podepisujete, proto si je přečtěte, a to celé, protože v nich je často napsáno to nejdůležitější.
  • Ověřte si výši případných vedlejších nákladů: oplatky za uzavření úvěru, vyhodnocení úvěru, zprostředkování či za otevření úvěrového účtu.
  • V solidní smlouvě by mělo být uvedeno RPSN. Čím je vyšší, tím více nakonec zaplatíte.
Jenže Michal Kebort, finanční analytik Sdružení obrany spotřebitelů (SOS), varuje: "Člověk by měl především myslet. Chvilková radost u vánočního stromku může vyjít pěkně draho. Jak se na vás budou dívat vaši blízcí, zatížíte-li rodinný rozpočet splátkami natolik, že po další roky fvám zbude sotva na nákup základních potravin? Bankovní i nebankovní společnosti nabízejí řadu akčních nabídek, které jsou podle SOS mnohem méně výhodné, než to na první pohled vypadá. V případě úvěrů bez navýšení musí obvykle zákazník splatit celou částku v horizontu několika měsíců, v opačném případě bude splácet včetně vysokých úroků. U splátkových společností se roční procentní sazba nákladů (RPSN) běžně šplhá přes 25 procent, ale dostanete sfge i na čtyřnásobek této sumy," vysvětluje Kebort.

Vstoupí-li navíc spotřebitel do vztahu s některým z nebankovních poskytovatelů úvěrů, měl by zachovávat nutnou ostražitost. Česká obchodní inspekce v listopadu loňského roku prověřovala 129 reklam na spotřebitelské úvěry a soustředila se zejména na ty, které jsou šířeny přes internet. Nedostatky zjistila u 62  procent z nich. Zejména šlo o nedostatečné poskytování informací. Většinou chyběl údaj o RPSN.

"Banky na klienty vytahují nejúčinnější zbraň, a tou je maximální rychlost a jednoduchost. Není nic jednoduššího, než si nyní v bance vyřídit spotřebitelskou půjčku. Stačí jen doložit nějaký příjem a půjčce nic nebrání.  V drtivé většině těchto úvěrů není třeba řešit žádné zajištění. Řada klientů má navíc půjčky již „předschválené“, protože jim na účet chodí pravidelně výplata. Pak banka nepožaduje ani žádný doklad o příjmech. V takovém prostředí je pro mnoho lidí velmi obtížné odolat pokušení a nekoupit si nový širokoúhlý televizor, automobil či spoustu jiných zajímavých věcí. Splátky je možné pohodlně rozložit na desítky měsíců, což na první pohled neznamená velkou měsíční finanční zátěž," připojuje šéfredaktorka časopisu Test Ida Rozová.

Jaké platíte RPSN (v %)

RPSN:

"Než si půjčíte, udělejte si předem jednoduchou kalkulaci. V prvé řadě si zjistěte svůj disponibilní měsíční příjem. To znamená, kolik vám měsíčně zbude peněz po uhrazení všech výdajů. Je nutné pamatovat na všechny platby, zejména splátky jiných úvěrů, leasingu či hypotéky a samozřejmě náklady na jídlo a bydlení. Teprve peníze, které zůstanou, je možné využít ke splácení další půjčky. Rozumná výše spotřebitelské půjčky je přitom taková, kterou je klient bez potíží schopen splatit do jednoho roku,« radí Ida Rozová a uvádí následující příklad:

Klient, který má měsíčně navíc tři tisíce korun, by si neměl brát větší půjčku než 36 tisíc korun. Pokud si půjčí více, neznamená to ještě, že se dostává do dluhové pasti. Splátky spotřebitelského úvěru je možné rozložit do několika let. Svůj rozpočet ale zbytečně napíná. V případě nenadálé události, jako je nemoc nebo ztráta zaměstnání, mohou nastat finanční těžkosti. Dostane-li se do takové situace, obvykle požádá o další půjčku, tu předchozí ale stále nemá splacenou. A najednou zjistí, že měsíční disponibilní zdroje na celkové splátky nestačí. A pak vzniká skutečný problém, protože dluhová past je nebezpečně blízko.

SOS proto doporučuje především dobře počítat. Když už si někdo půjčit peníze chce, měl by úvěrovou smlouvu důkladně prostudovat. Pokud spotřebitel některé pasáži nerozumí nebo má pochybnosti o právní kvalitě dokumentu, neměl by ho nikdy podepisovat. V takovém případě se může obrátit i na osobní poradny SOS fungující ve všech krajích ČR či na poradenskou linku 900 08 08 08 (8 Kč/min). Využít lze i elektronické poradny na webových stránkách www.spotrebitele.info.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 12. 2007 13:24, Renata z Jablonce

Ne každý je ekonom, aby si spočítal, jak nevýhodně se mu všechny půjčky a úvěry vnucují. Bohužel máte pravdu, že ti,co tomu vůbec nerozumí tyhle webovky nečtou. A když se neumí ani poradit, tak dobře jim tak. O svátcích se přecpou, zbytky vyházejí a po novém roce budou fňukat, že nemají na nájem.

Zobrazit celé vlákno

+66
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dlužím, tedy jsem

31. 8. 2007 | Simona Ely Plischke | 5 komentářů

Dlužím, tedy jsem

Američané žijí na dluh a v podstatě je moc nezajímá, kolik za zboží celkem zaplatí. Stačí, že se splátky vejdou do jejich rozpočtu. Co je ovšem velmi zajímá, je jejich hodnocení v úvěrových... celý článek

Osobní bankrot: pětiletá cesta z dluhů

30. 5. 2007 | Milan K. Osvaag | 36 komentářů

Osobní bankrot: pětiletá cesta z dluhů

Lidem, kteří mají problém se splácením dluhů, se otevírá možnost, jak se s půjčkami jednou provždy vypořádat. Mohou na sebe nechat soudem vyhlásit osobní bankrot.

Americká hypotéka: pomocník při splácení dluhů

16. 5. 2007 | Josef Janda

Americká hypotéka: pomocník při splácení dluhů

Americká hypotéka může ušetřit peníze a pomoci z problémů. Třeba těm, kteří neodhadli své možnosti splácet jiné spotřebitelské úvěry a dostávají se do dluhové pasti. Má to jenom jeden... celý článek

Zbytečná pravidla pro spotřebitelské úvěry

15. 5. 2007 | Jan Jedlička

Zbytečná pravidla pro spotřebitelské úvěry

Studie Evropského parlamentu naznačila, že připravovaná harmonizace pravidel poskytování spotřebitelských úvěrů v celé Evropské unii klienty nepřesvědčí, aby si půjčovali v zahraničí.... celý článek

Partners Financial Services