Zkontrolujte si vyúčtování za roaming, vyzývá ČTÚ. Operátor O2 účtoval příplatky i po „revoluci“

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 17. 9. 2017 | 1 komentář
Od patnáctého června měli Češi platit za roamingové služby stejně, jako platí doma. Český telekomunikační úřad jim ale radí po létě zkontrolovat vyúčtování. Ačkoliv měli operátoři všem svým zákazníkům zavést regulovaný roaming, O2 jej některým svým zákazníkům nezměnilo. Operátor se brání, že postupoval správně.
Zkontrolujte si vyúčtování za roaming, vyzývá ČTÚ. Operátor O2 účtoval příplatky i po „revoluci“

Pokud jste byli přes léto ve státech Evropské unie a používali tam telefon, zkontrolujte si své vyúčtování. Vybízí k tomu Český telekomunikační úřad. Ten sice neukazuje na žádného konkrétního operátora, ale z dotazů on-line deníku Aktuálně.cz u telekomunikačních firem vyplývá, že pozorní by měli být především zákazníci O2.

Český telekomunikační úřad na sklonku prázdnin zaregistroval zvýšený počet dotazů na vyúčtování zákazníků, kteří po 15. červnu odjeli na dovolenou do zemí Evropské unie. „Všem novým i stávajícím účastníkům přitom měl být k 15. 6. 2017 automaticky aktivován regulovaný roamingový tarif v režimu ‚roaming like at home‘. V rámci tohoto tarifu operátor není oprávněn k cenám účtovat roamingové příplatky,“ říká Martin Drtina, mluvčí ČTÚ.

Propojeno!

Na mobilní operátory si v posledních měsících posvítila také Evropská unie. Patnáctého června začalo platit zrušení roamingových poplatků za volání po Evropské unii. Něco málo ale přece jen mobilní operátoři uhráli – takzvané telefonování do zahraničí. Když voláte z Česka (a českého čísla) například do Německa nebo na Slovensko, poplatkům se nevyhnete.

Roaming skončil. Poplatky za volání po EU ještě ne 

Operátor O2 některým svým klientům ale regulovaný tarif nezavedl. Pokud jeho zákazník využíval před patnáctým červnem roamingový tarif Volání bez hranic, platil za mobilní služby v Evropské unii příplatky spojené s roamingem i nadále. Například za volání ze zemí EU tak zákazníci s tímto tarifem platí poplatek 2,89 koruny za minutu hovoru.

Zástupci operátora nesouhlasí s výkladem Českého telekomunikačního úřadu. „Nařízení Evropské unie umožňuje v určitých případech účtovat příplatky i v rámci Evropské unie a také sjednání alternativního roamingového tarifu, čímž se řídíme. O2 poskytuje roamingové služby v souladu s evropskou regulací,“ říká Lucie Pecháčková, mluvčí operátora.

Ani ČTÚ nepopírá, že mají zákazníci operátorů i po 15. červnu nadále možnost zvolit si roamingový tarif, který může obsahovat roamingové příplatky i v EU, takový tarif však neměl podle regulátora být nastaven automaticky od 15. června. Zákazníci si ho mohou zvolit, protože může mít výhodnější ceny v dalších zemích.

O2 argumentuje i tím, že zákazníci byli o svém aktuálním tarifu dopředu informováni. „V uvítací SMS se každý zákazník dozví, za jakých podmínek v zahraničí služby čerpá. Tarif Volání bez hranic si volí především zákazníci, kteří cestují mimo EU nebo chtějí využívat výhodnější ceny za cestovní pojištění. Pokud bychom jim tarif automaticky změnili, o tyto výhody by přišli a například ze Švýcarska by volali za vyšší ceny,“ vysvětluje Pecháčková.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Partners Financial Services