Autem na prázdniny. Přehled dálničních poplatků a pravidel

Máte rádi nezávislost, rádi si děláte věci po svém. Nebo prostě není zbytí. Zkrátka: vyrážíte letos na dovolenou autem. Peníze.cz pro vás mají šikovný přehled. Poradíme, v jakých zemích se platí mýtné, kde se neobejdete bez dálniční známky a kolik za ni dáte. Víme taky, co patří do povinné výbavy a kolik dělají v cizině pokuty.
Autem na prázdniny. Přehled dálničních poplatků a pravidel

Ať už je letos cíl vaší dovolené jakýkoli, určitě se vyplatí dobře se na cestu připravit. A nejde zdaleka jen o shánění informací ohledně dálničních poplatků nebo mýtného. Za hranicemi totiž často platí víc či míň odlišné dopravní předpisy. Na rakouské silnice třeba rozhodně nevyjíždějte s palubní kamerou – jsou zakázané. Pozor si dejte také na průjezd některými německými městy – do určitých zón tam totiž smějí vjíždět pouze auta s takzvanou ekologickou plaketou.

Na druhou stranu, některá pravidla mají v cizině mírnější. Řada evropských zemí se například nedívá tak přísně na požití alkoholu před jízdou. Většinou dělá maximální povolená hladinka půl promile, takže vám sklenka vína nebo piva bez problémů projde.

Půjčte si auto na dovolené

Auto na zábavu, ne dřinu

Dost možná máte letos v plánu nechat auto doma. Zaletět si třeba do Španělska a auto si půjčit až tam. I pro ten případ pro vás máme pár dobrých rad.

Půjčujeme si auto v zahraničí

Myslete na pojištění

Před odjezdem si také nezapomeňte překontrolovat, jestli u sebe máte zelenou kartu. Zelená karta slouží jako mezinárodní potvrzení o uzavřeném povinném ručení, které musí mít každý majitel auta.

Vedle povinného ručení můžete zauvažovat také nad havarijní pojistkou. Přece jen stovky kilometrů na tachometru a dlouhé hodiny za volantem můžou riziko nehody zvýšit. A samozřejmě i na dovolené můžete narazit na vandaly, kteří vám auto poničí nebo třeba rovnou ukradnou. Rychlá náprava problémů s pojišťovnou vám pak může přijít vhod.

Nemusíte přitom hned uzavírat klasické havarijní pojištění. Tuzemské pojišťovny totiž nabízejí i krátkodobou havarijní pojistku na čtrnáct dní nebo třeba měsíc. Rozsah pojistného krytí se přitom neliší od běžného pojištění. Krátkodobé havarijní pojištění konkrétně nabízí pojišťovna Allianz, Česká pojišťovna, Česká podnikatelská pojišťovna, Direct a UNIQA. Podrobnější informace najdete v našem starším článku:

Užitečné informace o dopravních předpisech a nařízeních v evropských zemích

Při výběru informací padl důraz především na ty, které se týkají placených úseků silnic, odlišností v povinné výbavě a dalších věcí, které prostě člověka samy od sebe nenapadnou.

Rakousko
Německo
Slovensko
Maďarsko

Dálniční známky a mýtné

Na rakouských dálnicích se neobejdete bez dálniční známky. Zpoplatněné jsou ale i některé další úseky, například tunely či mosty – tam se mýtné vybírá přímo na místě. Oproti loňsku rakouské dálniční známky (letos mají tyrkysovou barvu) nepatrně zdražily. Dvouměsíční známku pro osobní auto pořídíte za 25,90 eura (přibližně 680 korun), desetidenní známka vyjde na 8,90 eura (zhruba 234 korun).

Povinná výbava

Výstražný trojúhelník, lékárnička (v obalu odolném proti nečistotám) fluorescenční žlutá, červená nebo oranžová reflexní vesta. Absenci reflexní vesty většinou rakouská policie trestá pokutou ve výši 14 eur.

Hasicí přístroj povinný není.

Povolené množství alkoholu

Přípustných je v Rakousku 0,49 promile. Pokud nadýcháte víc, maximálně ale 0,8 promile, pravděpodobně vyváznete pouze s pokutou. Ta může dělat až 300 eur. Hladinka nad 0,8 promile může mít za následek pozastavení řidičského průkazu.

Pro šoféry, kteří mají řidičák míň než dva roky, je tolerance nižší – maximálně 0,1 promile.

Pokuty

Na místě můžou rakouští policisté vybírat pokuty maximálně do výše 90 eur. Při vyšší pokutě vás může policista požádat o zálohu, zbytek byste měli uhradit během dvou týdnů. Například za jízdu na červenou vám v Rakousku naúčtují pokutu kolem 70 eur, překročení maximální povolené rychlosti o dvacet kilometrů v hodině rakouští policisté pokutují 30 eury, překročení rychlosti o 50 km/h ale může přijít na 2180 eur.

Další

Pozor dejte také na palubní kamery, jsou v Rakousku zakázané.

Slovinsko
Chorvatsko
Itálie
Francie

Dálniční známky a mýtné

Dálniční známky mají i ve Slovinsku. Oproti jiným státům zde ale nemají desetidenní známku, nýbrž sedmidenní, za kterou dáte 15 eur (394 korun). Další variantou je měsíční známka, která v přepočtu vyjde přibližně na 788 korun (30 eur).

Vedle dálniční známky počítejte také s poplatkem sedm a půl eura při průjezdu tunelem Karavanke, který leží na hranici mezi Rakouskem a Slovinskem.

Povinná výbava

Lékárnička první pomoci je doporučená, reflexní vestu musíte mít na sobě v případě poruchy na dálnici, povinnost mít ji ve voze ale nemáte.

Hasicí přístroj povinný není.

Povolené množství alkoholu

Na Slovinsku, podobně jako v dalších zemích, tolerují řidičům půl promile. Pro začínající řidiče je ale tolerance nulová.

Pokuty

Ve Slovinsku se vyplatí platit pokuty na místě – pokud ji totiž budete moct zaplatit hned, stačí uhradit pouze polovinu vyměřené částky. Stejně tak, pokud stihnete pokutu zaplatit do osmi kalendářních dnů od jejího vyměření. Potom už budete muset zaplatit plnou částku. Navíc, když na místě platit nechcete, slovinští policisté vám můžou podle uvážení jako zástavu odebrat osobní doklady.

Zdroj informací: Ústřední automotoklub – ÚAMK ČR a BESIP

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Partners Financial Services