Roaming skončil. Poplatky za volání po Evropské unii ještě ne

Luboš Palata | rubrika: Komentář | 26. 6. 2017
Zrušení veškerých roamingových poplatků za volání po Evropské unii (a také Norsku a Islandu) je oslavováno jako velké vítězství Bruselu nad lobby mobilních operátorů. Jenže je to úspěch jen poloviční, do Německa se z Česka pořád volá jako do zahraničí.
Roaming skončil. Poplatky za volání po Evropské unii ještě ne

Je to vlastně taková polopravda. Nebo pololež. Od 15. června vstoupilo je účinné úplné zrušení roamingových poplatků za volání po Evropské unii. Unijní politici ho oslavují jako jeden z největších konkrétních úspěchů Bruselu ve snaze ulehčit život všem Evropanům. „Smyslem Evropské unie je spojovat lidi a usnadňovat jim život. Konec roamingových poplatků je skutečným evropským úspěchem,“ uvedli ve společném prohlášení tři nejvyšší šéfové Unie – předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani, Joseph Muscat, premiér Malty, která nyní předsedá Radě Evropské unie, a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Bruselský David

Pocit zadostiučinění měla i bývalá lucemburská eurokomisařka, dnes europoslankyně Viviane Redingová, která kdysi souboj s operátory zahajovala. „Začali jsme s tím už před deseti lety. Postupovali jsme krůček po krůčku ke zrušení roamingu. Pokládali jsme za zcela nelogické, že v moderní Evropě musíte při překročení hranic platit něco navíc. Tak to totiž bylo. Když jste vyjeli z domovské země, museli jste platit poplatky navíc, abyste mohli komunikovat se světem," popsala to pro Český rozhlas Redingová, O svém boji s mobilními operátory, ale také členskými státy Evropské unie, které operátory mnohdy podporovaly div ne do poslední kapky krve, napsala knihu Boj Davida s Goliášem. Trochu paradoxně tím nepatrným Davidem byl Brusel a evropské instituce.

Anketa

Máte ze zrušení roamingu radost?

Nakonec ale zvítězil názor, že roamingové poplatky jsou v Evropské unii, kde díky Schengenu prakticky neexistují mezistátní hranice, absurdní. „Skončí stav, kdy většina Evropanů při cestování do zahraničí kvůli vysokým poplatkům netelefonuje či nevyužívá sociální sítě, neposílá e-maily a nepoužívá internet. A každý čtvrtý Evropan raději vypíná svůj telefon zcela,“ zdůvodňoval nutnost rušení poplatků člen hospodářského výboru Evropského parlamentu, europoslanec Luděk Niedermayer..

Jedna bitva skončila, druhá začíná, další čekají 

Jenže něco málo přece jen mobilní operátoři uhráli. Jde o takzvané telefonování do zahraničí. Tedy z Česka (a českého čísla) například do Německa nebo na Slovensko. To se stále – Unie sem, Unie tam – tvrdě zpoplatňuje jako volání do zahraničí, zhruba stejně, jako bylo zpoplatněno roamingové volání před začátkem rušení poplatků.

„Ano, je to absurdní, ale mobilní operátoři si to v rámci kompromisních dohod o zrušení roamingu vyhádali. Ale to neznamená, že my jsme se s tím smířili; a hned od teď začínáme pracovat na tom, aby i toto ‚volání do zahraničí‘ přestalo být zpoplatňováno,“ uvádí europoslankyně Dita Charanzová z ANO, která je v rámci celoevropské liberální frakce za tuto agendu odpovědná.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Otázka ale je, kdy se to podaří. O zrušení roamingu se Evropský parlament a Evropská komise snažily přes deset let, europarlament dokonce ještě o několik let déle. Důvod vcelku otevřeně vysvětluje Redingová, která boji za likvidaci roamingu zasvětila část života, odpor podle ní nekladly jen telefonní společnosti, „byly to také členské státy, které podporovaly ty firmy. Byly pro ně velmi důležité, protože často měly na určitém území státu monopol. Členské státy také často měly v těch společnostech majetkovou účast. Provázanost vedení telefonních společností s oborovými ministerstvy byla veliká," říká bývalá eurokomisařka.

Největší tlak vyvíjely na Evropskou komisi státy, do kterých jezdí nejvíc Evropanů na dovolenou, a které proto mají z roamingu ty největší zisky. Mobilní operátoři zase před národními vládami i Bruselem vystupovali s prohlášeními, že bez poplatků za roamingové hovory zkrachují.

Ostatně případ dnes už bývalého českého ministra hospodářství Ivana Mládka, který v únoru tohoto roku lobboval za mobilní operátory a prohlásil, že „roaming je jen pro elity“ mluví za všechno. Zrušením roamingu vyhrála Unie s mobilním telefonních byznysem jen jednu bitvu, mnoho dalších ji ale čeká. A to nejen v datové oblasti. Už vás třeba napadlo, že je trochu na hlavu, že v Unii sice nemusíte už zastavovat na hranici, ale pořád si v každé unijní zemi musíte kupovat jinou dálniční známku?

Autor je redaktor MF Dnes

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Partners Financial Services