Kdo je tady vlastně liberál?

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 21. 4. 2017 | 7 komentářů
Liberální názor na trávu, poker nebo držení zbraní má kdekdo – ale víra ve svobodu jako univerzální princip pro všechny skomírá.
Kdo je tady vlastně liberál?

První lajna české názorové publicistiky zakombinovala ve vlastním obranném pásmu: Petr Fischer, Erik Tabery a Petr Honzejk si postupně přihráli otázku, jestli se liberálové mají vzdát idealismu a pokusit se o pragmatickou spolupráci s těmi, kterým liberální status quo zvlášť nevoní. Fischer je pro, Tabery proti, Honzejk pro. – Já v něčem pro a v něčem proti. Ale nad tou výměnou mě napadlo něco ještě podstatnějšího:

Když se hádáme o tom, co by měli dělat liberálové, hádáme se o druhu, který je na vymření.

Na první pohled to není znát, protože v Česku žije a veřejně vystupuje kopa lidí, kteří mají na něco liberální názory. Obvykle na to, co se jich přímo dotýká, co souvisí s jejich identitou, životním stylem anebo preferovanou výchovou dětí. Namátkou to jsou marihuana, domácí porody, Uber, držení zbraní, interrupce, domácí destilace lihovin, pokerové turnaje, eutanazie, pornografie, prostituce, tolerance alkoholu za volantem nebo za řídítky, stejnopohlavní manželství, psychedelika, péče mužů o děti a domácnost, bitcoin.

Jenže liberála z vás nedělá samotné přesvědčení, že by vám měli dovolit nebo umožnit to nebo ono. Liberála z vás dělá teprve víra ve svobodu jako univerzální princip, která se promítá i do témat, která se vás bezprostředně nedotýkají. Nebo u kterých je dokonce trvání na principu svobody pro vás samotné nevýhodné. A takových lidí tu moc nevidím: ani napravo, ani nalevo, a jestli v zrcadle, to mi napište do komentářů.

Laissez-faire! (Ale ne pro ručníkáře)

Liberál je označení ošemetné už tím, že si ho uchvacují dvě různé skupiny lidí. Tou vývojově starší, do které patří třeba velká část členské základny ODS, jsou klasičtí liberálové, pro které svoboda rovná se minimum státních zásahů do životů.

Všimněte si, že je mezi nimi hodně odpůrců regulace hazardu. Lidem se má nechat zodpovědnost za jejich životy,prohibice nefunguje. Oukej. Jenomže stejnými argumenty jde obhájit legalizaci měkkých a dokonce i tvrdých drog, ale to už ODS na svoje liberální zásady zapomíná: její největší odvaz byla zatím legalizace marihuany pro lékařské účely, se kterou se smí obchodovat jen na enormně zregulovaném trhu.

Podobně absurdní je boj klasických liberálů s islámem. Václav Klaus starší v souladu se svým světonázorem hájí svobodu majitelů restaurací svobodně rozhodnout o tom, jestli se v jejich podniku bude kouřit. Jakmile jde o svobodu postavit si na soukromém pozemku mešitu, Klausův liberalismus je fuč. Je to v rodině: Václav Klaus mladší si udělal jméno na boji proti úředníkům, kteří kecají lidem do životů. Ale jakmile ředitelka státní školy rozhoduje o tom, co mají nebo nemají studentky nosit na hlavě, neváhá přeběhnout na druhou stranu.

Posledním příkladem licoměrnosti klasických liberálů je hnutí za svobodu jezdit autem. Ta ale stojí na povinnosti chodců nevstupovat do silnice, moknout při čekání na zeleného panáčka, vodit děti po městě za ruku. Neříkám, že auta jsou zlo a místo dopravních předpisů má vládnout anarchie: jen nerozumím tomu, proč anarchokapitalisté vyznávají tak často motomarxismus. (Podobně absurdní je odpor mnoha zastánců trhu k placenému parkování.)

Rovnost, volnost, bratrství! (Ale ne pro Rusáky)

Výčet nepochopitelných absurdit by nebyl kompletní bez palby do mých vlastních řad, totiž do liberálů pokrokových. (Klíčová slova: s komunisty se nemluví, marihuanize legalihuana, máte poslední Respekt?)

Donald Trump letos zkusil zakázat vstup do Spojených států občanům několika muslimských zemí a liberální publicisté překusovali tužky. Když ale před třemi lety Martin Bursík, Michael Kocáb a Jaromír Štětina navrhli podobně paušálně zakázat vstup do Česka občanům Ruské federace, všeobecné pohoršení nezavládlo. A to přesto, že liberální politici šli tehdy při uplatňování kolektivní viny ještě dál než Trump a chtěli Rusům zmrazit konta.

Návrh komunistky Gabriely Hubáčkové na důsledné překládání cizojazyčných cedulí do češtiny sklidil letos v lednu zasloužený všeobecný posměch. Ne tak dlouhodobá snaha TOP 09 vymýtit nápisy v azbuce.

Logiku nedává ani selektivní kriminalizace potenciálně nebezpečných slovních projevů. Právo na šíření protiočkovací paniky hájí v mém okolí ti samí lidé, kteří se radovali ze stíhání Martina Konvičky za protiislámské výroky. Přestože kvůli popíračům kolektivní imunity v Evropě umírá víc lidí než kvůli popíračům holokaustu, o legalitě prvního šarlatánství se nepochybuje, o ilegalitě druhého jen maličko. Hledat v tom nějaký řád nebo princip je o bolení hlavy.

A nakonec se dá obrátit úvodní dilema: drogy versus hazard. U první neřesti chtějí Zelení prohibici uvolnit (s. 37), u druhé ji naopak zavádějí.

Sto malých loděk

Někteří sexuologové rozlišují mezi homosexuály a muži, kteří mají sex s jinými muži. Možná by takové sémantické rozdělení bylo na místě při diskuzi o liberálech. Když Miloš Zeman nebo Jiří Čunek plácnou něco xenofobního, mezi lidmi, kteří něco mají liberální názory, zavládne krátkodobá jednota. Jakmile společný nepřítel pár dnů chybí a místo nebezpečí autoritářství se začne mluvit o něčem jiném, ukazuje se, že žádný soudržný liberální blok v Česku neexistuje. Že vedle sebe chvíli plulo sto malých loděk, jejichž posádky sdílí nepřítele, ale ne principy. Na vyjmenovaných i dalších paradoxech to dokonce vypadá, že velká část z nich žádné univerzální principy ani nemá.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+76
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 4. 2017 9:38, HonzaV

To máte těžký.

"Liberála z vás dělá teprve víra ve svobodu jako univerzální princip, která se promítá i do témat, která se vás bezprostředně nedotýkají." A právě proto skalní liberál nemá v reálném politickém prostředí šanci, vždycky narazí na nutnost nějakého kompromisu a skončí to prapodivnou plichtou, kdy se jedna restrikce "napravuje" jinou a celé se to tváří jako cesta ke svobodě.

Liberální společnost je nedosažitelný ideál. To ale neznamená, že bychom ho neměli mít neustále před očima a neměli se snažit ho dosáhnout - a všechny skutky měřit právě tím ideálním horizontem.

A některé dnešní příměry mi přijdou poněkud kulhavé, "Posledním příkladem licoměrnosti klasických liberálů je hnutí za svobodu jezdit autem. Ta ale stojí na povinnosti chodců nevstupovat do silnice..." - liberální neznamená anarchistický: např. auta mají zase povinnost nejezdit po chodníku.

Takže hlavu vzhůru k liberálním hodnotám - a nohama skok do tý naší kotlinky a budovat a tlačit!!! :)

+16
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

drogy, hazard, liberalismus, svoboda

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Partners Financial Services