Do Německa dráž: Řidiči zaplatí za mýtné i ekologickou plaketu

V dlouho diskutované otázce zpoplatnění německých dálnic je rozhodnuto. Řidiči začnou platit mýtné od roku 2019. Na kolik mýtné přijde a co musí řidiči platit už teď?
Do Německa dráž: Řidiči zaplatí za mýtné i ekologickou plaketu

Němečtí poslanci schválili zavedení mýtného na německých dálnicích. Jejich rozhodnutí mohla sice na konci března zvrátit Spolková rada, která zastupuje jednotlivé spolkové země, nakonec ale dala zpoplatnění německých dálnic zelenou. Řidiči osobních a nákladních aut tak začnou platit dálniční poplatky nejspíš od roku 2019. Mýtné by se nemělo týkat motorkářů, majitelů elektroaut a handicapovaných řidičů. Cena mýtného se bude odvíjet od objemu motoru a také emisí. Desetidenní poplatek by se měl pohybovat v rozmezí dvou a půl až pětadvaceti eur (aktuálně tedy zhruba od 67 do 667 korun), dvouměsíční pak od sedmi do padesáti eur (od 187 do 1334 korun). Roční mýtné přijde na sto třicet eur (3468 korun). Německé dálniční známky budou elektronické, řidiči je pořídí na internetu nebo skrze mobilní aplikaci.

Záměr německé vlády se ovšem nelíbí Evropské komisi ani řadě sousedních států. Považují ho za diskriminační. Mýtné se totiž dotkne především cizinců. Majitelé aut registrovaných v Německu ho sice budou muset platit také, zároveň si ale budou moct o zaplacenou částku snížit daň z motorových vozidel. Zavedení mýta nejsilněji kritizuje sousední Rakousko – proti zpoplatnění německých dálnic chce podat žalobu u Soudního dvora Evropské unie. České ministerstvo dopravy chce nejprve projít konečnou verzi zákona, teprve potom se rozhodne, zda se k žalobě připojí. Rozhodnutí ale není jen na ministerstvu, posvětit by ho případně musela také vláda.

Jak vypadjí ekoplakety. Zvětšíte klikem.
Zdroj: https://www.umwelt-plakette.de

Do měst jen s plaketou

Mýtné ovšem není jediné, co může řidičům cestu do Německa prodražit. Úž teď je potřeba pořídit si při vjezdu do vyznačených zón v některých německých městech (typicky do centra) takzvanou ekologickou plaketu (Umweltplakette). Omezení platí například v Berlíně, Mnichově nebo Stuttgartu. Emisní známku musí mít vedle osobních aut i autobusy nebo nákladní automobily.

Ekologická známka dokládá, jak moc (nebo naopak málo) vaše auto znečišťuje životní prostředí. V závislosti na míře emisí pak dostanete plaketu jednoho ze čtyř emisních stupňů. Obecně platí, že čím ve vyšší stupeň máte, za tím ekologičtější se vaše auto považuje:

  • 1. emisní stupeň – bez plakety
  • 2. emisní stupeň – červená plaketa
  • 3. emisní stupeň – žlutá plaketa
  • 4. emisní stupeň – zelená plaketa

Nejméně tedy znečišťují ovzduší auta se zelenou plaketou. Právě s ní bude vjezd do center většiny měst bez problémů. Se žlutou plaketou pochodíte jen někde, červená plaketa znamená stopku. O tom, jakou plaketu dostanete, rozhodne údaj v technickém průkazu vašeho auta – takzvaný eurostupeň, přidělený na základě emisní směrnice EHS/ES. Čím vyšší erostupeň v techničáku máte, tím nižší emise.

Eurostupeň

Diesel

Plaketa

Euro 1 nebo starší

před 1. 1. 1997

žádná

Euro 2

od 1. 1. 1997 do 31. 12. 2000

červená

Euro 3

od 1. 1. 2001 do 31. 12. 2005

žlutá

Euro 4

od 1. 1. 2006

zelená

Eurostupeň

Benzinový motor

Plaketa

před Euro 1 (bez G-katalyzátoru)

před 1. 1. 1993

žádná

Euro 1 a lepší

od 1. 1. 1993

zelená

Zdroj: www.uamk.cz

Obecně by neměli mít problém se získáním zelené plakety majitelé benzinových aut vyrobených po roce 1992. Pokud jezdíte na naftu, pochodíte jen v případě novějšího modelu vyrobeného po roce 2005.

Bez nálepky ne

Berlín, Mnichov, Kolín nad Rýnem, Stuttgart, Düsseldorf nebo Lipsko. Největší města, která zavedla zóny, kde se bez ekologické plakety neobejdete. Seznam dalších měst najdete na webu ÚAMK, včetně barvy plakety, se kterou je vjezd do daného města povolený – se žlutou známkou opravdu pochodíte jen výjimečně.

Ekologickou plaketu pořídíte buď přímo v Německu – v německých stanicích technické kontroly, poměrně snadno ji ale seženete i u nás. Například v kontrolních stanicích DEKRA. Seznam stanic, které ekologické plakety do Německa prodávají, najdete zde. Pokud si pro ekologickou známku pojedete, s sebou byste si měli vzít především velký technický průkaz.

Za plaketu zaplatíte poplatek zhruba 300 korun, známka přitom není nijak časově omezená. Vždy je ale svázaná s konkrétní SPZkou. Řidičům, kteří vjedou do zóny označené značkou Umwelt Zone bez plakety, hrozí pokuta 80 eur.

Do ciziny vozem

Mýtné a nejrůznější poplatky není to jediné, co vás čeká, pokud vyrazíte za hranice vlastním autem. V našem článku najdete řadu užitečných informací o dopravních předpisech v evropských zemích. Navíc poradíme, jak řešit v cizině dopravní nehodu.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Partners Financial Services