Bez stresu? Bez uklízení a úsporně

Jana Poncarová | rubrika: Publicistika | 7. 12. 2016 | 5 komentářů
Vánoce jsou jako ta nejhorší uzávěrka. Kdepak klidný advent a rozjímání – místo toho připisujete na seznam úkolů další položku. Udělejte za ní velkou tečku. A pak ten seznam spalte. Co letos opravdu nedělat víc než dva tři druhy cukroví a domluvit se, že každý dostane jen jeden dárek. Šetřete peníze. A taky a především – šetřete sebe.
Bez stresu? Bez uklízení a úsporně

V supermarketu hrajou už podesáté White Christmas. Pokladní se třesou ruce. Lidi ve frontě, která se táhne až daleko mezi regály, nervózně podupávají. „V dnešním uchvátaném světě je těžké prožít advent v klidu a rozjímat jako za starých časů. Stres, přeplněné obchody, kolony na silnicích, hospodyňky předhánějící se v množství druhů napečeného cukroví. Nic z toho nám na klidu nepřidá,“ popisuje dobře známou situaci výživová poradkyně Dana Vejsadová.

Tak to zkusme letos jinak. Úsporně. S ohledem na peněženku i krevní tlak.

Hoďte se do klidu

Na úklid pusťte profíky

Peněženka to tedy pozná, to si zase nebudeme namlouvat, ale možná zjistíte, že ceny za profesionální úklid nejsou vlastně až tak přemrštěné a že vám před Vánoci naklizený byt bez stresování za nějakou investici stojí. V některých městech si ale budete muset pospíšit, termínů ubývá:

Kolik stojí předvánoční úklid od profesionálů

Okna to přežijou

Předvánoční úklid je v některých domácnostech alfou a omegou předvánočního řádění. Samozřejmě vedle pečení cukroví. Smýčí se kdejaký kout a roh. „Myslím, že zrovna před Vánoci není nutné vyklízet skříně a leštit všechno sklo v domácnosti. Stačí uklidit běžným způsobem a třídění skříní nechat na jaro, kdy je teplo a světlo a všechno jde lépe od ruky,“ navrhuje Dana Vejsadová. Dlouhé zimní podvečery zkuste místo prachovce věnovat dětem. Vyrobit si můžete domácí vánoční dekorace. DIY nebo postaru urob si sám frčí. A ušetříte za předražené ozdoby z hobby řetězců, které rok od roku ztrácejí na poetice.

S úsporným úklidem má své zkušenosti i foodblogerka Michaela Rau. „Vánoce se snažím neprožívat. S dvěma malými dětmi to ani moc nejde. Takže uklízím průběžně, co se dá. Bez šílenství. Okna to přežijou. Hlavně, když se nevraždíme o hračky pod nohama a je uklizeno alespoň v obýváku a v kuchyni,“ říká.

Obdarujte se jedlými dárky

Předvánoční stres a shon je spojený s nakupováním dárků. Nikdo se rád nemačká v přeplněných obchodech. Alternativou je nakupování přes internet. „Některé zboží je v elektronických obchodech levnější. Nehledě na pohodlí a úsporu času. Vyhneme se i burácení koled, které v různé kvalitě oblažují zákazníky ve všech obchodech už od listopadu,“ dodává Dana Vejsadová. Další nespornou výhodou je, že v elektronických obchodech hledáme zboží cíleně. Můžeme si porovnat ceny a vystavené zboží nás nezláká jen tak snadno jako v běžném obchodě.

Třeba jste si letos znovu slíbili, že každý dostane jen jeden dárek. A znovu se objeví někdo, kdo pravidlo nedodrží. Pak může přijít u druhých pocit jakéhosi dluhu. Při dávání a přijímání jde ale především o dobrý pocit obou stran.

V některých domácnostech se stále víc uplatňují ručně vyráběné dárky. Třeba jedlé. „Před pár lety jsme s mladší sestrou zavedly jedlé dárky. Třeba vloni jsem dělala zdravou snídani – kávovou a čokoládovou granolu, rok předtím domácí vaječný likér. Kolegyni z práce už dlouho slibuji upéct sezamové sušenky, tak možná připravím směs do skleničky s doprovodným textem a podaruji – ať si taky trochu užije u trouby ona. Darovat se tak dá cokoli – od domácích marmelád, po sušenky nebo třeba poctivý domácí kompot,“ doporučuje Michaela Rau. Tak pokud jste přes léto nelenili a máte spíž plnou zavařenin, pravděpodobně máte i vánoční dárky.  

Anketa

Gruntujete před svátky usilovně?

Bez kapra a salátu? To tedy ne

„Vánoce nemají být svátky přejídání,“ slýcháme varování výživových poradců. A v lednu kupujeme permanentky do fitka a objednáváme prášky na hubnutí. Jasně, že to jde i jinak. „Vánoční cukroví nemusí nutně zářit barvami a třpytit se cukrovou bílou barvou. Místo bílé mouky použijte celozrnnou, místo bílého cukru zkuste med. Jako poleva poslouží rozpuštěná čokoláda s vysokým procentem kakaa. Nebojte se experimentovat s chutěmi a vzhledem. Zkuste si vychutnat u cukroví i jinou chuť než jen sladkou a tučnou, ale například oříškovou, kokosovou nebo medovou a datlovou,“ říká výživová poradkyně Tereza Kukol.

Místo přemáhání se a odpírání si, po kterém následuje jednorázové přejedení, to můžete zkusit jinak. „Pěkný advent si připravíme třeba tak, že si oblíbené sušenky upečeme hned na začátku a pojídáme je v klidu a pohodě v průběhu čekání na svátky. Tímto způsobem si můžeme v předvánočním čase připravovat i jiné vánoční dobroty. Třeba rybí polévku nebo černého kubu, abychom neměli o svátcích pocit, že musíme sníst všechno naráz,“ dodává Dana Vesjadová.

Pravda, bez řízku, kapra nebo bramborového salátu, si většina z nás neumí Štědrý večer představit. A je to v pořádku. Pokud dbáte na zdravou výživu, můžete jen majonézu vyměnit za bílý jogurt. Místo sezení u televize si v průběhu svátků vyjít do lesa na procházku a místo tučných chlebíčků připravit zdravější variantu. „Vánoční menu, to je u nás klasika. Kapr, řízek, bramborový salát, další den kachna s dvojím zelím a knedlíkem. Ale tím pro rodinu obžerství končí. Pro návštěvu když tak připravím chlebíčky, ale i ty se snažím trochu šmrncnout něčím zdravějším. Třeba pomazánka à la humr ze zeleniny je skvělá, stejně tak lilková nebo pomazánka z červené řepy,“ říká Michaela Rau.

Recept

Masarykovo cukroví

Zvětšíte klikem

Tradiční cukroví, které vypadá krásně, chutná výborně a zabere minimum času.

Potřebovat budete:

  • 180 g ořechů
  • rum (nemusí být)
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce holandského kakaa (chcete-li tmavé těsto)
  • špetku soli

Den předem namočte ořechy do rumu. Pokud nechcete máčet v rumu, stačí ořechy na 1 až 2 hodiny namočit do vody, aby změkly. Ze surovin vypracujte těsto, do kterého přidejte ořechy. Z hotového těsta si udělejte váleček (doporučuje se asi 5 cm). Váleček zabalte do alobalu nebo potravinářské fólie a dejte do lednice do druhého dne odpočinout. Druhý den z válečku krájejte nožem asi 0,5cm kolečka, ta pak skládejte na pečicí papír na plech. Pečte na 170°C asi 15 až 20 minut. Ještě horké obalujte v moučkovém cukru (nemusí být)

Recept i foto: blog Michaely Rau

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Partners Financial Services