Příslušníci elity jsou i mezi jelity

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 2. 12. 2016 | 13 komentářů
Pokud se vůbec někdo bouří proti elitám, tak to jsou hlavně jiní příslušníci elit. Zeman, Trump a nově ani Robejšek nejsou renegáti a měli bychom tak o nich přestat mluvit.
Příslušníci elity jsou i mezi jelity

Česko má další první skutečně pravicovou stranu. Svoji tvář ji propůjčil mezinárodně působící doktor politických věd, čerstvě oceněný prezidentem, dobře známý z diskusních pořadů v hlavním vysílacím čase a ze stránek všech významných novin a časopisů. Stranu založil s podporou miliardáře Marka Dospivy, mezi jejími otci je několik prezidentů a ředitelů vlivných institucí. Politolog radostnou zvěst ohlásil ve svém tradičním tip top obleku a kostěných brýlích – jako by vypadl ze starého vtipu o kravaťákovi, který se na periferii Ostravy zeptá, kudy se dostane do centra, a uslyší jen cvaknutí vyhazováku a odpověď „ty se nedostaneš do centra“.

Daňový plán jednoho z amerických prezidentských kandidátů sliboval zvýšení odvodů osmi a půl milionů chudých domácností, mimo jiné poloviny všech samoživitelek a samoživitelů. Části Američanů by daně snížil, ale 47 procent z celkové výše úspor by podle propočtů zůstalo v peněženkách nejmovitějšího jednoho procenta. Do něj ostatně dotyčný sám patří, coby 113. nejbohatší člověk Spojených států a 324. nejbohatší muž světa. Během třiceti let vystupování v reality shows, seriálech a filmech si vybudoval značku top celebrity, takže teď svoje jméno pronajímá dalším podnikatelům jako luxusní brand.

Na papíře i do čtečky

A ještě trochu víc zpátky: Do českých prezidentských voleb nastoupil bývalý premiér, po čtyři roky nejmocnější muž země. Dostalo se mu podpory od úřadujícího prezidenta, zlatých slavic Lucie Bílé a Heleny Vondráčkové nebo návrhářky rób perských princezen Blanky Matragi. Favorit ruského ropného kolosu Lukoilu má dlouhodobě vřelý vztah k podnikání českých oligarchů: co je dobré pro Petra Kellnera, je dobré pro všechny.

Bod zlomu: Když smyšlenou legendu začnou opakovat i kritici

Na ničem z toho by ještě nebylo nic divného. I plutokraté samozřejmě můžou vstoupit do politiky, ať už přímo, nebo prostřednictvím avatara v obleku či flanelce. Na kampaních Petra Robejška, Donalda Trumpa a Miloše Zemana jsou fascinující teprve dva další rozměry.

Za prvé, že se učebnicoví příslušníci elit s viditelnou podporou dalších příslušníků elit, kulturních i ekonomických, dokážou prezentovat jako spartakové a outsideři, kteří jdou po krku právě elitám.

Anketa

Cítíte se být spíš elita, nebo prostý lid?

Robejšek dokonce varuje, že v Evropě je „reprezentativní demokracie krok za krokem oslabována ve prospěch diktatury elit“. Nenadál bych se, že se budu zastávat takového Jeana-Clauda Junckera, ale je nutné připomenout, že ho voliči, kteří se podle Robejška „nedají koupit“, drželi v čele Lucemburska skoro devatenáct let. Předsedou Evropské komise se pak stal díky 36% zisku Evropské lidové strany ve volbách do Europarlamentu. Sám Robejšek je zatím naopak jen nikým nevoleným kosmopolitním akademikem, který je vidět a slyšet hlavně díky Pentě v zádech. Zaštiťovat se při kritice údajných evropských elit moudrostí mas je od něj docela nebojácné.

Druhá fascinující věc je, kolik lidí takové mimikry sežralo. Trump a Zeman vyhráli volby a drží si image lidových politiků. Exkluzivní průzkum agentury Podíval jsem se do komentářů na iDnesu napovídá, že sympatie veřejnosti má i Robejšek.

Budiž, o schopnosti mas podléhat hypnóze nás dvacáté století naučilo dost. Zneklidňující ale je, jak populární je příběh o vzpouře proti elitám mezi komentátory, a to i těmi, kteří vyjmenované trojici nefandí. Nekritickým opakováním smyšlené legendy z ní pomáhají dělat skutečnost, o které se nepochybuje.

A to je ta nejkratší a nejbezpečnější cesta, kterou se Robejšek dostane z periferie do centra.


Úvodní obrázek: Listopad 2016. Ing. Miloš Zeman právě dekoroval dr. habil. Petra Robejška medailí Za zásluhy I.stupně. Foto: Petr Topič / Mafra / Profimedia

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 12. 2016 14:45, josef

Clovece, Vy jste naprosto mimo. Zeman byl v letech 1996-1998 sefem snemovny (pred tim opozice), nasledne 4 roky premierem. To mate 6 let ve vrcholnych funkcich.... Kde vidite desitky let? :O
Takze uvazite-li rekneme plat (i s nahradami) na hodne prehnanych 300 tisic mesicne, tak za 6 let ve "vrcholnych funkcich" je to 21 mega a to by celou dobu nesmel utratit ani korunu a ani korunu zaplatit na danich. Jinymi slovy - Zeman z platu desitky milionu nema, pokud nejake ma, tak z jinych zdroju.

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 12. 2016 9:52, Hunter

No, když on pan Zeman, Robejšek, Babiš ani Trump (uznávám, že ke dvěma z nich je to trochu nefér - ale nic od nich ani v budoucnu neočekávám) nikdy žádné "rázné a potřebné" politické rozhodnutí neudělali, ale zato si o nich umí v televizi zaníceně povídat.

Jinak musím říct, že pan Zeman mě fascinuje - desítky let bral statisícový plat nejvyšších politických funkcí, takže má majetek nejméně desítek milionů (žil na becherovce za dotované ceny poslaneckého bufetu), a přesto pořád umí hrát "socku z vysočiny". Ten se do té role ale umí položit!

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Zákon na Babiše

23. 9. 2016 | Gabriel Pleska | 10 komentářů

Očima expertů: Zákon na Babiše

Andrej Babiš si v politice musel zvyknout na spoustu nepříjemných věcí, které dřív neznal. Že bude pod drobnohledem novinářů, z nichž mnozí mu nejsou nakloněni a neodpustí mu sebemenší... celý článek

Zemanova šusťákovka udržuje lid v podrevolučním stavu

12. 8. 2016 | Michal Kašpárek | 12 komentářů

Zemanova šusťákovka udržuje lid v podrevolučním stavu

Věci, které bychom odpustili Baracku Obamovi nebo Justinovi Trudeau, by bylo fér odpouštět i Miloši Zemanovi.

Češi vám to řeknou

22. 1. 2016 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Češi vám to řeknou

Ne každé rozhodnutí západních ministrů a úředníků je správné – ale když se do mentorování pustí čeští politici a komentátoři, nezbývá než si k festivalu trapnosti otevřít popkorn.

Intelektuálové patent na pravdu nemají. Což není důvod je ignorovat

14. 2. 2013 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Intelektuálové patent na pravdu nemají. Což není důvod je ignorovat

Jsou mezi nimi totiž i takoví, kteří nás učí skeptickému myšlení a nutí pochybovat. Na to filozof Thomas Sowell ve svém místy zábavném hanopisu zapomíná.

Očima expertů: Bohatí kontra nahatí. Sociální nůžky se dál rozevírají

1. 7. 2011 | Ondřej Tůma | 30 komentářů

Očima expertů: Bohatí kontra nahatí. Sociální nůžky se dál rozevírají

Přečtěte si, co si o zvyšování rozdílu v příjmech bohatých a chudých myslí ekonomové Petr Mach a Markéta Šichtařová, politolog Jiří Pehe, socioložka Jiřina Šiklová, podnikatel Tomio... celý článek

Partners Financial Services