Online hraní: Miliardové výnosy a cesta k eSportu

PR článek | rubrika: Publicistika | 1. 3. 2016
To, že je v dnešní době herní průmysl jedním z největších odvětví na světě, není žádným tajemstvím. Dopad na ekonomiku a současně také na zdraví hráčů, regulace trhu - jsou témata, která už roky vzbuzují vášnivé debaty. Ať už však nahlížíte na důsledky hraní video her jakkoli, pozitivní ekonomický přínos lze jen těžko zpochybňovat.
Online hraní: Miliardové výnosy a cesta k eSportu

Ze zprávy za 2Q 2016 spol. Newzoo – přední světové zpravodajské agentury se zaměřením na hry, eSport a mobilní trh - vyplývá, že nejsilnější částí je právě online gaming – hraní her na internetu prostřednictvím PC a mobilních zařízení.

Dle prognózy pro rok 2016 herní průmysl v rámci světa vygeneruje 99,6 miliard amerických dolarů v tržbách, což znamená růst o 8,5 % v porovnání s rokem 2015. Poprvé v historii odvětví překoná mobilní hraní s 36,9 miliardami, tj. růst 21,3 %, hru na osobních počítačích. Trhu dominuje Asie a Tichomoří s 47% podílem. Čína sama o sobě generuje čtvrtinu celosvětových příjmů herního průmyslu. V rámci východní Evropy se Česká republika řadí na 4. místo s příjmy ve výši 128 milionů dolarů za Rusko, Ukrajinu a Polsko. Předpokládaná složená roční míra růstu (CAGR) do roku 2019 je na 6,6 % a počítá s dosažením globálních příjmů na částku 118,6 miliard amerických dolarů.

Online hraní je tedy samo o sobě výrazným hybatelem ekonomiky. V digitálním věku se jedná o přirozený vývoj. Jeho přínos spočívá nejen ve tvoření nových pracovních příležitostí a ve využití nejnovějších technologií.

Obrovskou výhodou je velmi malá bariéra pro vstup do hry. Umožňuje miliardám uživatelů soutěžit proti sobě – v reálném čase a bez nutnosti investic, či s velmi malým vkladem (na rozdíl od hraní na konzolích apod.). V tom je obrovský potenciál hry na internetu. Traffic, který herní prostředí generuje, vede k rozšiřování trhu a propojení s ostatními odvětvími.  To platí také pro trh s hazardními hrami, který ve své online formě slaví obrovské úspěchy. Podle Statista.com se příjmy plynoucí z online hazardních her vyšplhají v roce 2016 na více než 45 miliard amerických dolarů (globálně). Hráči se transformovali v moderní gamery, upřednostňují rychlejší a bezpečnou hru ve virtuálním prostředí a také skvělé marketingové pobídky online kasin, které kamenné podniky nenabízejí. Přehlídku toho nejlepší pro regionální hráče naleznete na kasino-online-sk.com.

Hra online a hlavně mobilní hraní se navíc jeví jako skvělý produkt pro eSporty. Mnohé mobilní herní tituly jsou již dnes transformované v eSport utkání. Přechod k eSportům je efektivní způsob jak oslovit mladou generaci uživatelů a zainteresovanost milenialů je pro úspěšné fungování mnoha trhů klíčová. Rychlost rozvoje eSport odvětví bude značně závislé na regionech (velká oblíbenost v Číně, kde již přes 20 % top mobilních her zažilo i eSport event). Západní trhy očekávají pomalejší přechod, ale opět zde sehraje klíčovou roli mobilní platforma, a to ve formě webů či aplikací jako je Youtube nebo Twitch. V tomto kontextu obchodní příležitosti pro herní společnosti spočívají hlavně ve tvorbě partnerství, sponzoringu a reklamě. 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Pošta zruší noční provoz na jediné pobočce, která ho nabízela

17. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Pošta zruší noční provoz na jediné pobočce, která ho nabízela

Česká pošta od 1. května omezí otevírací dobu pobočky v pražské Jindřišské ulici. Ta jako jediná v Česku funguje prakticky nonstop (kromě dvouhodinové přestávky po půlnoci).

Partners Financial Services