Už zase máme dva Berlíny

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 16. 9. 2016 | 14 komentářů
Evropa protentokrát není rozdělená do americké a sovětské sféry vlivu, ale rovnou do dvou paralelních realit.
Už zase máme dva Berlíny

Václav Klaus starší byl na skok v Berlíně, který „nějak necítí a nemusí“. Je to „zvláštní kosmopolitní město“, po kterém jezdí příliš kol: „berlínská rovina tomu nahrává, ale do měst patří auta, nikoli cyklistika“. Jedna z cyklistek dokonce „měla v jakémsi kočárku před sebou dvě malé děti a na prsou dítě třetí. To není výraz zoufalé sociální situace této ženy, to je od ní záměrná agresivní symbolika. Skoro se bojím na závěr říci, že právě tato momentka je pro mne shrnujícím symbolem této mé krátké návštěvy Berlína.“

Klaus, který přitom ani v letadle zmítaném turbulencemi „nehne brvou, čte a podtrhává si dál“, není jediným akčním hrdinou, kterého Berlín vyvedl z míry. Na konci zimy se po městě prošli tři čeští protiimigrantští aktivisté, kteří tam jeli „hledat nějaké multikulturní obohacení.“ Neuvěříte, co se stalo potom: „Je tu jeden syrský obchod vedle druhého, Turecko, Libye, Albánie,“ vzpamatovávala se Michaela Homolková ze zjištění, že výběr černého čaje nekončí Pigi a Pickwickem. Jiřího „Nebojme se bránit“ Jiskru zasáhla procházka po městě plném přinapilých natolik, že si už „po první půlhodince si musel jít koupit alkohol, protože to nedával“. Potvrdil tím vlastní teorii, že se „mladí lidé začínají přizpůsobovat jim“. Ať už tím myslel kohokoliv.

Anketa

Vidíte matku-cyklistku, která má ve vozíku před sebou dvě děti a třetí přivázané na hrudi. Co uděláte?

Stejné zážitky, opačný dojem

Do Berlína plného rodin na kolech, imigrantských obchodů a divných typů s lahváči se teď v září stěhují dva mí přátelé, přírodovědci; jiná kamarádka, programátorka, tam už dva roky žije; další známí tam jezdí na služební pobyty. Všichni do posledního jsou z toho nadšení. Ne navzdory tomu, že je Berlín plný rodin na kolech, imigrantských obchodů a divných typů s lahváči, ale právě pro tohle všechno.

Berlín se stal znovu symbolem rozdělené Evropy. Tentokrát už není rozdělená čárou na mapě na americkou a sovětskou sféru vlivu, ale do dvou paralelních realit. Přesně jako v klipu, ve kterém Rudy Mancuso najde a vyzkouší rasistické brýle. Aby si dva lidi odváželi ze stejné městské čtvrti naprosto odlišný dojem, už není zapotřebí stavět potěmkinské vesnice jako kdysi třeba Stalin, ani je schválně vodit po těch nejhorších nebo nejlepších ulicích. Stačí je normálně nechat koukat na jednu a tu samou scenérii, o zbytek se postarají jejich vlastní předsudky a kulturní kapitál.

Ten mechanismus funguje i jinde než v Berlíně. Nemlich stejné to bylo se zkazkami z uprchlických táborů. Když jsem byl před rokem v Röszke, otřáslo mnou, jakou humanitární katastrofu Evropa na svých hranicích dopustí; protiimigrantské aktivisty naopak šokovalo, co všechno uprchlíci dostávají a jak jsou nevděční.

Pokud jste z Brna, ani nemusíte opouštět město, abyste poznali, ve které ze dvou paralelních realit žijete. Stačí se v parném odpoledni postavit do parku před budovou opery a podívat se ke kašně. Buď si v ní hrají děti, nebo v ní cigoši dělají bordel. Z možnosti, kterou vyberete, půjde spolehlivě odvodit, jak by se vám líbilo v Berlíně.

Možná už chápete, proč nelze spoléhat na to, že by k vyléčení rasistů nebo naopak otevření očí naivním sluníčkům stačilo, kdyby lidi víc cestovali. Málokdo je totiž schopný vrátit se s něčím, s čím neodjížděl.

Prohodit Gebriana s Klausem a vytáhnout popkorn

Nabízí se skončit nějakou moralitou takzvaně k zamyšlení. Vždycky jsem si myslel, že jsou jiný lidi prostě jen debilové, než Kašpárek napsal, že máme mezi sebou budovat mosty. – Takhle to asi nefunguje.

Pojďme to prostě dřenit jako Rudy Mancuso. Složme se na Hithitu na dvě reality show. V jedné bude Adam Gebrian glosovat místa, kde je podle Klause svět ještě v pořádku: dejme tomu autenticky nekosmopolitní a nefeministické Prudice nebo showroom Audi v Teplicích. Klause zase pošleme rozhlížet se a glosovat do destinací, které zatím v jeho Zápiscích z cest tak bolestivě chybí: do Vršovic na Krymskou, na protestní cyklojízdu nebo na festival duhových lidí.

Vlastně promiňte. Na festival agresivně symbolických duhových antilidí.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 9. 2016 11:15, kodiak medvěd

On se svého úhlu pohledu člověk těžko zbaví, to je přirozené. Nedokáže to ani autor článku, i když se místy statečně snaží o zdání objektivity. To je ale snad v pořádku, každý má právo na názor a na to, vidět věci po svém. Někdo vidí úžasný multikulturní mejdan. A druhý v tom samém vidí rezignaci na vlastní kulturu a řád a ztrátu pudu sebezáchovy. Podstatné jsou dopady a důsledky toho, co se děje a ne to jestli vidím hrající si děti nebo řvoucí cikány. Podstatná jsou fakta a ne emoce.

I když paní kancléřka tvrdí, že Německo zůstane Německem se vším, co je Němcům drahé, ono to jaksi nejde, když si do země pustí statisíce „nových Němců“, kteří si chtějí žít po svém a tomu Německu se vším, co je Němcům drahé se nemíní přizpůsobovat.

Lucemburský papaláš JCJ, který by měl po brexitu spáchat harakiri, nebo alespoň rezignovat a odporoučet se do propadliště dějin, si otvírá hubu na Maďarsko, místo aby mu poděkoval za to, je věrné své historické úloze, kdy po staletí bránilo Evropu před vpády barbarů.

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 9. 2016 11:47, Evropan

že by Madaři bránili staletí Evropu před sebou samými ?!?
Zajímavé ...

Zobrazit celé vlákno

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Deset roků s Klausem. Jaké byly?

8. 3. 2013 | Ondřej Tůma | 5 komentářů

Očima expertů: Deset roků s Klausem. Jaké byly?

Desetileté působení Václava Klause na Hradě je u konce. Jaký byl prezident? Na to jsme se zeptali sociologů Petra Hampla a Jana Kellera, ekonomů Lukáše Kovandy a Petra Macha, politologa... celý článek

Cirkus Klaus jde do finále. Co si o tom myslíte?

31. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Cirkus Klaus jde do finále. Co si o tom myslíte?

Amnestie, která v první vteřině vypadala jako lidské gesto dosluhujícího mocnáře, se zvrtla v cirkus. Principál Klaus zabalancoval na tenkém laně a národu ukázal, že ho má za smečku... celý článek

Nešťastní pravicoví voliči, Zemanem se střelíte do kolena

18. 1. 2013 | Michal Kašpárek | 13 komentářů

Nešťastní pravicoví voliči, Zemanem se střelíte do kolena

Jednotné evropské daně a centrální vláda, hon na nepracující rentiéry, propagace principů kolektivní viny a ohýbání ústavy, jak se to hodí. To je skutečný Miloš Zeman.

Václav Klaus: Eurokrize? Dno teprve přijde

18. 7. 2012 | Lukáš Kovanda | 15 komentářů

Václav Klaus: Eurokrize? Dno teprve přijde

Prezident České republiky Václav Klaus říká v exkluzivním rozhovoru: „To je pouze přání či sen všech těch falešných radikálů, když si myslí, že už zítra vypadne Řecko, pozítří Itálie,... celý článek

Partners Financial Services