Vraždí muži s vousy, ne ženy v burkinách

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 19. 8. 2016 | 44 komentářů
Zákaz celotělových plavek je pokrytecký a Evropu paradoxně přibližuje Saúdské Arábii.
Vraždí muži s vousy, ne ženy v burkinách

Tři francouzská města – Cannes, Villeneuve-Loubet a Sisco – vykázala z veřejných pláží ženy v burkinách. Nelíbí se mi to stejně, jako se mi nelíbí zákazy nudismu nebo nacistických symbolů: přijatelnost (ne)oblékání by neměla být předmětem restriktivních zákonů a vyhlášek, ale módních blogů. Nadto mě rozčiluje i argumentace, jakou francouzští politici a hlasití čeští zastánci tohoto a podobných zákazů používají: místy je absurdní, místy pokrytecká.

Burkiny prý „ohrožují veřejný pořádek“, odporují tradicím (oboje tvrdí například starosta Cannes David Lisnard) a omezují ženy (podle ministryně pro práva žen Laurence Rossignolové a hlasu lidu pod libovolným článkem). Slovníkem Demagog.cz je to nepravda, nepravda a zavádějící.

„A kdyby vás zlobil, dejte facku sousedovi z lavice, to ho vystraší“

Cannes zakázalo burkiny v reakci na sérii islamistických teroristických útoků: podle Linsnarda jsou plavky „symbolem islámského extremismu“. Korsické Sisco tak učinilo po rvačce mezi třemi rodinami severoafrického původu a návštěvníky pláže, kteří si ženy v burkinách fotografovali.

Teroristické útoky ovšem nespáchaly ženy v burkinách, nýbrž muži s vousy. Na bradách si je svorně pěstovali vrazi redaktorů Charlie Hebdo, drtivá většina listopadových pařížských atentátníků i řidič kamionu z Nice. I tady samozřejmě chybí kauzalita, ani vousy samy o sobě neohrožují veřejný pořádek, nicméně korelace s ideologicky motivovaným násilím je výraznější než u burkin. Logičtější (přesněji: méně nelogické) než zákaz celotělových plavek by byl zákaz úpravy vousů doporučované Koránem. Pak by „nemohli ostentativně dávat najevo náboženskou příslušnost“ opravdu nebezpeční extremisté, nikoliv nevinné ženy. To by ovšem znamenalo dotknout se práv mužů. Představte si ten ryk od konzervativní pravice – takovou státní buzeraci přece nemůžou myslet vážně – a Petra Fialu s protestní kozlí bradkou.

Podobně lichým důvodem pro zákaz burkin je korsický incident. Opět si představte, že byste z nějakého důvodu na koupališti natáčeli třeba manželku Petra Hampla. Pokud je Hampl tak od rány, jak to působí z jeho neustálého mluvení o fackách, pak by patrně následoval korsický scénář a rvačka. Bylo by absurdní, kdyby na to město reagovalo novou vyhláškou, jejíž následky by ze všech zúčastněných nesla pouze paní Hamplová, oběť obtěžování.

Anketa

Co se vám nejvíc líbí?

Svobodu neomezuje jen povinné zakrývání, ale i povinné odkrývání

O zahalování a tradicích se toho napsalo už dost při šátkové aféře. Zopakujme: není to dávno, co se celé zahalené koupaly dobré evropské křesťanky. Dobré mravy tu obvykle uráželo málo látky, ne hodně látky. A západní společnosti mají navíc hezkou moderní tradici rozšiřování možností, ze kterých si může jedinec vybrat, ne jejich omezování. Nejsou to burkiny, co tyhle tři tradice popírá, ale jejich zákaz.

Tady obvykle přichází triumf islamoklastů: zákaz burkin ženy ve skutečnosti osvobozuje z tyranie fanatických manželů a otců.

Ano, některé muslimky by rády převléky celotělové plavky za něco menšího a nejbližší okolí jim v tom brání. Zákaz je ovšem nezbavuje jen burkin, ale rovnou koupání.

Pak jsou ženy, které se více méně svobodně rozhodly neodhalit při koupání víc než tvář, protože jim to z nějakého důvodu vyhovuje. U nemuslimek můžou ty důvody být zdravotní, psychické nebo politické. Když ministryně Rossignolová říká, že logikou burkin je „zakrýt ženská těla, aby byla lépe kontrolována“, přehlíží nebo zamlčuje, že ženská těla společnost nekontroluje jen zakrýváním, ale i odkrýváním, viz diktát „hubnutí do plavek“. U muslimek se k tomu přidávají důvody spirituální (viz jejich vlastní názory, které jako jedno z mála médií zprostředkovalo BBC).

Jakápak je to svoboda, když jim to přikazuje náboženství, zní v něcoistickém Česku. Úplně stejná svoboda, jako když nemuslimové rozhodnou jít cvičit v teplákovce, ne nazí a potření olivovým olejem, jako to bylo v Evropě svého času běžné. Každý člověk se o svém oblečení svobodně rozhoduje jen potud, kam mu to dovolí výchova a kultura. Kdyby si Evropané instalovali na trůn dva tisíc let mrtvého císaře a ten se je rozhodl osvobodit od povinnosti cvičit v teplákách tím, že by je přinutil vysvléct a naolejovat, drtivou většinu populace by neosvobodil, jen uvedl do rozpaků. A samozřejmě omezil. Oboje zákaz burkin dělá těm ženám, které do nich nenavlékl tyranský manžel, ale jejich vlastní přesvědčení.

Liberální stát zaručuje, že každý bude moci na veřejnosti nosit, co uzná za vhodné – a že každý bude mít právo tu volbu veřejně a nahlas kritizovat, ale ne jí fyzicky bránit. Neliberální stát naproti tomu lidem přikazuje, v čem mají chodit, a nejlépe ještě jenom ženám. Pokud někdo vidí v zákazu burkin nástroj k tomu, aby to tady nevypadalo jako v Saúdské Arábii, pak se plete: podobná nařízení totiž přibližují Evropu teokratickým despociím víc než zahalené končetiny a vlasy na plážích.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-46
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 44 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 8. 2016 15:16, Dale

Opravdu Vám ta odlišnost tak vadí? Jak typická česká vlastnost. Hlavně uniformní stádo...a máničky/pankáče/dredaře oholit a seřezat pendrekem.
To už jsme tu měli. Kolika muslimek jste ze zeptal jestli jsou v životě nešťastné. Jestli jim nechybí ten stres moderní evropské ženy.
Že se mohou věnovat tomu, čemu byli přírodou určeny, tedy výchovou potomků.
Že mají víc dětí, protože na ně mají čas, že jejich děti nemusí vstávat v 6 ráno, aby je matka stihla rozvést do jeslí, školek a dalších předškolních institucí, kde stát vychovává své poslušné stádo.
Že si nemusí ničit tělo nesmyslnými dietami, aby měly postavu kterou diktuje společenská poptávka, že nemusí sledovat co in/out a měnik každý rok svůj šatník, že se nehoní za kariérou a mamon není jejich bůh?
Svoboda je o právu volby a toleranci. Burkiny nikoho neomezují, tedy pokud nemyslíme na práva voajérů a jiných "šmíráků".
Určitě budou zaměstnání, které budou zahalené ženy diskvalifikovat, tady ať stát, ve chvíli, kdy to má reálné opodstatnění (zdravotnické, hygienické důvody) nařídí "dress code".
Pak bude na jejich svobodné volbě, zda se podřídí, nebo vyloučí. A nemyslím, že těch situací bude tolik, že by jim to znemožňovalo společenské uplatnění.
Tak moc se snažíme utvrdit v tom, že společenské zřízení ve kterém žijeme, je to nejlepší možné, až ztrácíme schopnost dívat se na věci realisticky.
Zákaz burkin je jen gestem naštvaného dítěte, které se chce nějak pomstít za spáchané příkoří, podporuje a prohlubuje vzájemnou nesnášenlivost a eskalaci násilí.
Nevyřeší to vůbec nic, jen se "přileje olej do ohně". Diskriminace, ať pozitivní, nebo negativní, je stále formou "politického nasílí" páchané vůči části společnosti, ať už se jedná o minoritu nebo majoritu.
Nejsem žádný sluníčkář, migranty nevítám a myslím, že EU celou situaci hrubě podcenila a nezvládla. Teď hledá jak z toho ven a rozhoduje se už jen mezi variantami "špatné" a "horší".
Za dnešní situaci máme všichni máslo na hlavě, ať je to EU, Rusko, USA. Zákaz burkin (šátků a kdoví čeho ještě) nás nikam neposune, terorismus nevyřeší, jen prohloubí stávající příkopy.
Islám nevymažeme, na světě žijí miliardy muslimů, to je prostý fakt.
To je vyvraždíme? Evropa bez muslimů je jen hnědá pohádka bez řešení. Miliony muslimů tady již jsou a jsou legálními občany svých zemí.
Braňme svoje hodnoty, nastavme "pravidla". Stále máme, a dlouho budeme mít většinu, ale nědělejme kroky ve stylu "to máte za to!", které situaci pouze zhoršují.
Nebuďme tupým, nemyslícím stádem, kterým populisté nabízejí "jednoduchá" řešení. Protože není jednoduchých řešení, věci nejsou čenobílé, byť pro spoustu lidí je jednodušší příjmat pouze "své" pravdy, bez toho
aby museli nad věcmi přemýšlet a vytvářet si vlasní názor. Pak jsme jen loutkami v rukou politiků/populistů, kteří vytvářením pseudoproblémů, odvádějí pozornost od problémů, které se nás reálně dotýkají, a my pak
uděláme, to, o co jim jde hlavně, zvolíme je znovu...
Hezký víkend

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (44 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

islám, životní styl

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Vést válku proti drogám?

8. 7. 2016 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Očima expertů: Vést válku proti drogám?

Už v roce 2011 ohlásila Globální komise pro drogovou politiku, že válka proti drogám selhala. Kde se stala chyba? Jak se poučit? Je čas legalizovat některé drogy a přestat kriminalizovat... celý článek

Češi vám to řeknou

22. 1. 2016 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Češi vám to řeknou

Ne každé rozhodnutí západních ministrů a úředníků je správné – ale když se do mentorování pustí čeští politici a komentátoři, nezbývá než si k festivalu trapnosti otevřít popkorn.

Když lysohlávky zrály. Takhle my tu debatujeme

23. 10. 2015 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Když lysohlávky zrály. Takhle my tu debatujeme

V senátu vystupují hoaxeři, v televizi kyberšmejd varuje před kyberšmejdy a pak se v ní řeší, jestli kouření vůbec škodí zdraví. To by nemělo být přijatelné ani v sezoně psychotropních... celý článek

Svoboda má špíčky

24. 7. 2015 | Michal Kašpárek | 3 komentáře

Svoboda má špíčky

Společnost by měla být ke špekatým lidem shovívavější. Neubližují nikomu dalšímu, leda vlastnímu zdraví. A to ještě ne tolik, jak přesvědčují novodobí puritáni.

Nechybí tolerance, chybí továrna na hidžáby

15. 11. 2013 | Michal Kašpárek | 30 komentářů

Nechybí tolerance, chybí továrna na hidžáby

Slušný člověk™ se ochotně zbaví jakýchkoliv tradic a hodnot, pokud z toho něco bude mít. O to víc ho provokují veřejné projevy víry, přesvědčení, svědomí nebo sexuální orientace.

Partners Financial Services