Registrované partnerství není manželství: Práva, povinnosti, majetek

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 15. 8. 2016 | 9 komentářů
Registrovaným partnerům nevznikají stejná práva a povinnosti jako manželům. Přinášíme přehled všeho, co by měli lesby a gayové vědět, než do chomoutu vlezou – tedy pokud jde o právní a majetkoprávní záležitosti.
Registrované partnerství není manželství: Práva, povinnosti, majetek

Registrované partnerství v Česku uzavírají homosexuální páry už deset let. Sezdaní homosexuálové ovšem nemají zdaleka tolik právních jistot jako manželé – pokud se chystáte registrovat, oceníte náš přehled.

Společné jmění neexistuje

Zatímco v manželství platí, že všechno, co po svatbě nabudete nebo pořídíte, patří rovným dílem oběma (pokud majetkové záležitosti neošetříte formou notářského zápisu jinak), v případě registrovaného partnerství žádné společné jmění partnerů nevzniká. Není tedy třeba sepisovat žádnou „předregistrační smlouvu“.

Cokoli si po uzavření registrovaného partnerství koupíte nebo jinak získáte, bude nadále individuálním vlastnictvím každého z vás. Případně se můžete dohodnout na spoluvlastnictví – zde pak platí běžná ustanovení podle občanského zákoníku (od § 1115 dál). Potíže většinou nastávají, když se partneři rozcházejí. V případě domu, bytu nebo auta bývá jasné, komu patří – je to uvedeno v kupní smlouvě, katastru nemovitostí či registru vozidel. Komplikace a spory můžou nastat u dalších movitých věci – na které nemáte smlouvu a které se nikde neregistrují.

Dluhy: Každý zvlášť. Ale pozor na exekutora

Kromě majetku náleží v manželství rovným dílem oběma i dluhy vzniklé po svatbě, byť je třeba naseká jen jeden z manželů. V registrovaném partnerství jedete i v tomhle ohledu každý na své triko – dluhy si děláte každý sám, váš partner za ně neodpovídá a nemůžou od něho být vymáhány.

Musíte ale počítat s tím, že když dojde na exekuci, smí exekutor k vám domů přijít zabavovat, respektive nejdřív sepsat majetek, který bude předmětem exekuce. Pokud by některé věci nepatřily zadluženému partnerovi, ale vám, budete se muset domáhat jejich vyškrtnutí ze soupisu. Takže jestli víte nebo tušíte, že by partner mohl mít trable s dluhy, je dobré mít nachystané doklady o vlastnickém právu.

Darování versus dědictví

Vyplatí se víc darovat byt, dům, chatu a další majetek ještě za života, nebo nechat dělení majetku až na dědické řízení, ať se pozůstalí poperou, jak umí? Propočteme, co vyjde levněji.

Darování, nebo dědictví? Co se víc vyplatí

Dědictví: Stejně jako v manželství

Jedna z oblastí, ve kterých český právní řád přistupuje k registrovaným partnerům stejně jako k manželům, je dědictví. Pro manžely, manželky, registrované partnery i partnerky platí úplně stejná pravidla. K tomu, abyste mohli po svém registrovaném partnerovi nebo partnerce dědit, není třeba sepisovat závěť – dědíte ze zákona. Stejně jako manželé hned v první dědické skupině, společně s dětmi zemřelého partnera. Majetek se mezi vás dělí rovným dílem – pokud má váš registrovaný partner dvě děti, připadne vám třetina majetku. Stejně jako manželé ale nemůžete dědit v první skupině sami. Tedy pokud zemřelý nemá potomky, budete dědit ve druhé dědické skupině společně s jeho rodiči a lidmi, kteří s ním žili před smrtí minimálně jeden rok ve společné domácnosti a „pečovali o něj nebo na něj byli odkázáni výživou“. Minimálně polovina dědictví v takovém případě musí připadnout vám – tedy registrovanému partnerovi či partnerce. Pokud v této skupině další dědic není, náleží vám celé dědictví. Stejně jako každý jiný dědic může i pozůstalý registrovaný partner dědictví odmítnout.

Vyživovací povinnost: Ano

Registrovaní partneři vůči sobě mají stejnou vyživovací povinnost jako manželé. Zákonného partnera musíte živit dokonce, i když už spolu nežijete. Když vyživovací povinnost dostatečně neplníte, může vám to nařídit soud. A je to prostá matematika: měsíční příjmy se sečtou a vydělí dvěma. Jako registrovaní partneři máte nárok na shodnou životní úroveň. Bez ohledu na to, že je třeba jeden z vás v domácnosti, a tudíž bez příjmů.

Vyživovací povinnost mezi registrovanými partnery je přednější než vyživovací povinnost dětí k rodičům; výživného byste se tudíž měli domáhat nejprve na zákonném partnerovi či partnerce, až následně na potomcích.

Vzájemná vyživovací povinnost končí s koncem registrovaného partnerství, ne však vždy. Soud může nařídit, abyste svému nebo své ex na život dál přispívali – v případě, že se sám uživit nedokáže. Třeba kvůli pochroumanému zdraví nebo vysokému věku. Nemusíte už mu ale zajišťovat stejnou životní úroveň, jako máte vy – stačí zajistit „přiměřenou výživu“.

Zákon umožňuje i to, aby soud partnerovi, který rozvrat nezapříčinil a který rozpadem svazku utrpěl vážnou újmu, přiznal výživné ve stejné výši, jako je vyživovací povinnost mezi registrovanými partnery. Vysokou vyživovací povinnost, která oběma zajistí stejnou životní úroveň, ale soud může nařídit nanejvýš na tři roky. Právo na výživné od bývalého partnera každopádně zaniká, když vstoupíte do nového registrovaného partnerství nebo manželství.

Hledáte pomocnou ruku?

Potřebujete radu nebo pomoc? V našich nových profesních rejstřících najdete odborníka, ke kterému to máte kousek:

Společný nájem bytu nevzniká

Tím, že uzavřete registrované partnerství, automaticky nedochází ke vzniku společného nájmu bytu, který má jeden z vás pronajatý (nebo který si pronajme v průběhu svazku) – to je další rozdíl od manželství. Jestli chcete být ve společném nájmu, musíte se tak dohodnout s vlastníkem bytu v nájemní smlouvě.

Navzdory právě řečenému ale platí, že druhý partner má právo v průběhu registrovaného partnerství byt užívat, dokonce i proti vaší vůli, pokud jste třeba právě na kordy.

Když váš registrovaný partner zemře, přejde nájem bytu na vás. Ovšem pouze za předpokladu, že jste se zemřelým žili v době jeho smrti ve společné domácnosti a nemáte vlastní byt.

Informace o zdravotním stavu dostanete

K důležitým vlastnostem registrovaného partnerství patří, že když váš drahý nebo drahá skončí v nemocnici, máte právo informovat se u lékařů o jeho zdravotním stavu, stejně jako manželé. Neměli byste tedy narazit na komplikace, které v těchto situacích zažívají nesezdané páry.

Trestní právo: Jste osoba blízká

Zákon o přestupcích i trestní zákon nahlíží na registrovaného partnera jako na osobu blízkou – což má řadu dopadů. Když vynecháme trestné činy typu vlastizrady a teroristického útoku, není trestné, když svému partnerovi pomůžete uniknout trestnímu stíhání či trestu – tedy v případě, že tím nezískáte nějaký prospěch pro sebe nebo další osobu. Nemusíte překazit, ani oznámit trestný čin svého partnera, pokud byste ho tím ohrozili na zdraví, životě nebo ho vystavili riziku trestního stíhání. Svému partnerovi také můžete vybrat obhájce, pokud to neudělá sám, podat za něj (s jeho souhlasem) odvolání a odmítnout proti němu vypovídat. Pokud se na vás partner dopustí trestného činu pomluvy, ublížení na zdraví, znásilnění, krádeže, vydírání, omezování osobní svobody a podobně, bude trestní stíhání možné pouze s vaším souhlasem.

Očima expertů

Mají mít homosexuální páry možnost adoptovat děti? Citlivé téma, které budí emoce.

Homosexuálové a adopce dětí?

Adopce dětí: Společně zatím ne

Manželé mohou společně adoptovat dítě, registrovaní partneři nikoli. Dosud platilo, že dítě si nemohl osvojit samostatně ani člověk, který má uzavřené registrované partnerství. Jedinec, který není v manželství ani registrovaném partnerství, si ale podle českého právního řádu dítě osvojit smí, bez ohledu na sexuální orientaci.

Podle nálezu Ústavního soudu z června letošního roku je takový stav diskriminační. Nález se nedotýká možnosti společného osvojení dítěte (to nadále nelze), říká ale, že není důvod, aby dítě nemohl adoptovat jednotlivec, který má uzavřené registrované partnerství, pakliže to ostatní jednotlivci smí.

Ve Sněmovně aktuálně čeká na verdikt poslanců také novela zákona o registrovaném partnerství, která má registrovaným partnerům umožnit osvojení biologického dítěte partnera.

Váš registrovaný partner nebo partnerka je každopádně povinný se na výchově vašeho dítěte podílet, ačkoli ho dnes adoptovat nesmí.

Omezení jsou homosexuálové (lesby) také v případě umělého oplodnění – podstoupit ho v Česku smí pouze heterosexuální pár, bez ohledu na to, zda je sezdaný nebo nikoli.  

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+821
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 1. 2017 23:16, sedyjedi

Vážený pane, dost dobře nechápu proč když Vám tolik vadí tento článek, proč ho čtete? Dále vy jste odborník na odlišnou sexuální orientaci, že děláte z homosexuality hendikep? Možná by stálo za to si něco o homosexualitě nastudovat, než tu začnete takhle hloupě psát. Homosexualita je již téměř 30 let považována vědeckou obcí za pouhou jinou variantu lidské sexuality, Světová zdravotnická organizace i Americká asociace psychologů mluví v této věci jasně. Je mi líto pane, ale budete se asi muset smířit s tím, že někteří lidé v naší společnosti jsou jinak odlišně orientovaní. Vítejte v 21. století! Těšilo mě! :)

Zobrazit celé vlákno

+83
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 8. 2016 15:03, kodiak medvěd

Netvrdím, že by se to snad nedalo napsat jiným způsobem, ale on je to v krátké době už třetí článek na penize.cz zabývající se homosexuály. Zatímco tento článek je alespoň o něčem, co má s financemi a tématikou serveru co do činění, ten minulý http://www.penize.cz/spotrebitel/314700-ocima-expertu-homosexualove-a-adopce-deti je tématicky dost mimo a ten předminulý http://www.penize.cz/spotrebitel/314502-buh-me-miluje-jsem-gay by se dal označit tak jedině jako reklama na teplo. A někomu už to asi přijde příliš. Vy ho nazýváte zlým hetero blbem, zřejmě se pak cítíte být ještě lepším a ještě hodnějším homo chytrákem.

Když vám někdo neleze do zadku (myslím to obrazně, abyste si to nějak špatně nevyložil), když neustále neopakuje, jak jsou homosexuálové normální a milí, tak je pro vás homofob. Jenže lidi už mají dost toho neustálého zdůrazňování, že být teplý je stejně normální jako být heterosexuální a podobných žvástů, které se na nás hrnou ze všech stran.

Aby bylo jasno, být homosexuální není normální. Je to handicap, který je ale za běžných okolností tolerovatelný. My to tolerujeme, jste nám celkem ukradení, je nám jedno s kým to děláte, jen nás s tím proboha pořád neotravujte a nechtějte z toho dělat privilegium. Spěte si třeba s transsexuálním Eskymákem, nám je to fuk, ale neotravujte s tím pořád. Já taky neotravuju své okolí tím, že jsem heterosexuál. Je to moje věc a nemám potřebu s tím chodit na veřejnost. Zkuste to taky tak, žijte si po svém, chraňte si své soukromí a neodvozujte kvalitu člověka od jeho sexuálních preferencí.

Proč se tyto články objevují na peníze.cz nevím, ale první přispěvatel by mohl mít pravdu, že ta růžová něco naznačuje.

Zobrazit celé vlákno

-37
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Homosexuálové a adopce dětí?

12. 8. 2016 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Očima expertů: Homosexuálové a adopce dětí?

Mají mít homosexuální páry možnost adoptovat děti? Citlivé téma, které budí emoce.

Bůh mě miluje. Jsem gay

6. 8. 2016 | Petra Dlouhá | 15 komentářů

Bůh mě miluje. Jsem gay

Prague Pride, duhový festival, který vrcholí „pochodem hrdosti“ sexuálních menšin, vypukne už za pár dnů. I letos průvodem půjde jedna pozoruhodná skupina: Jsou homosexuálové a věří... celý článek

Změna jména a příjmení: Po svatbě i bez ní. Jaké máte možnosti

27. 7. 2016 | Petra Dlouhá | 16 komentářů

Změna jména a příjmení: Po svatbě i bez ní. Jaké máte možnosti

Změna křestního jména nebo příjmení. Po svatbě, rozvodu i na přání. Jaké varianty a kombinace zákon umožňuje? Jaké jsou možnosti u dětí? Na kolik změna jména přijde? A jak to bude se... celý článek

Exekuce v kostce: Majetek manželů a exekuce

29. 10. 2015 | Ondřej Novák | 12 komentářů

Exekuce v kostce: Majetek manželů a exekuce

Co hrozí, když jeden z manželů přinese do manželství dluhy? Co hrozí, když je naseká v době trvání manželství? Co může exekutor? Zákony se v posledních dvou letech radikálně proměnily,... celý článek

Jak přenechat majetek. Darování, nebo dědictví? Co se víc vyplatí

25. 3. 2015 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Jak přenechat majetek. Darování, nebo dědictví? Co se víc vyplatí

Danění darů i dědictví prošlo revolucí. Vyplatí se víc darovat byt, dům, chatu a další majetek ještě za života, nebo nechat dělení majetku až na dědické řízení, ať se pozůstalí poperou,... celý článek

Partners Financial Services