Zemanova šusťákovka udržuje lid v podrevolučním stavu

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 12. 8. 2016 | 12 komentářů
Věci, které bychom odpustili Baracku Obamovi nebo Justinovi Trudeau, by bylo fér odpouštět i Miloši Zemanovi.
Zemanova šusťákovka udržuje lid v podrevolučním stavu

Prezident Miloš Zeman a první dáma Ivana absolvovali zahajovací ceremoniál olympiády ve stejné polyesterové bundě, v jaké pod tribunou defilovali sportovci. Den před tím Zeman v totožném modelu přestřihl pásku Českého domu, u čehož mu sekundoval slovenský prezident Andrej Kiska v obleku.

Oba Zemanovi to u módní policie schytali – například publicista a můj kamarád Ján Simkanič opět vytáhl svůj starší komentář Srdečné pozdravy z Vidlákova. Ano, vedle Kisky to byl opravdu kontrast, a ne, ze Zemana opravdu netryská „kultivovanost, noblesa a esprit“. Přesto bych k němu byl z několika důvodů shovívavý.

Za prvé: Take it easy. Údajné světové české trapasy vyvolávají víc pozornosti doma než ve světě.

Za druhé: S módními faux pas českého prezidentského páru to je jako s tvářemi uprchlíků. Jestli na Evropu míří lodě plné ztepilých Núbijců, anebo zástupy znavených a chudých žen a dětí, o tom vždy rozhoduje redaktor, který vybírá agenturní fotografie. Když na věc přijde, Miloš a Ivana Zemanovi dokážou působit jako standardní evropský první pár, který nedělá ostudu. Aspoň ne tím, jak vypadá. A naopak: vidláckou fotku lze vytáhnout na kohokoliv, kdo se dost dlouho pohybuje před objektivy. Ze spícího Karla Schwarzenberga kultivovanost, noblesa a esprit taky neprýštily po kýblech.

Vzorná reprezentace

Po ovoci poznáte je, ne podle bundy

Prezident může propagovat zboží a služby ze své země, aniž by shazoval ostatní. Nedávno to předvedl Andrej Kiska. Na své diplomatické cestě po Spojených státech několik dnů vyzdvihoval slovenské technologické firmy a ani jednou se nesnížil k „bonmotu“, že Rakušáci a Maďaři neumí programovat.

Zatímco...

... Borat vyváží pivo

Za třetí: Nejsem si jistý, zda v roce 2016 platí, že státník do sportovního mimo tělocvičnu nepatří, nepatří a ještě jednou nepatří. Když pomineme šusťákové revolucionáře Fidela Castra a Jeremyho Corbyna, ve sportovním veřejně vystupují republikánští kandidáti na prezidenta; Barack Obama hodil čestný nadhoz zápasu hvězd MBL v „mamkovských džínách“ a flísce (viz tamtéž); Zemanovu kombinaci košile a národního dresu zvolil pro fandění hokejistům i kanadský premiér Justin Trudeau.

Ano, Trudeau vypadal o několik řádů líp, protože je to Trudeau a protože kanadský dres na rozdíl od českého nenavrhovali opičáci potření barvou. Ale stejně bychom měli v duchu rovných příležitostí zavést „test Trudeauem“: pokud bychom některé věci odpustili cool Kanaďanovi, nebo bychom z nich byli vyloženě nadšení, pak by bylo fér být podobně velkorysí k Zemanovi.

Trudeau v nafukovací loďce? Fajn. Trudeau ve stejnokroji olympijského týmu? Svěží neformálnost. Trudeau v plavkách? Jasně, vždyť je to taky člověk.

Anketa

Jak byste ohodnotili prezidentský outfit v Riu?

Šusťákovky a flanelky totiž nejsou Zemanova ostuda. Je to na něm možná to nejlepší. Plebejství, které beze slov vzkazuje: tahle země patří nám, obyčejným lidem. Aniž by se při tom vůči komukoliv agresivně vymezovalo, jako to sám Zeman udělal v posledním vánočním projevu. Symbol toho, že se do vrcholné politiky můžete dostat i po deseti letech v chalupě na Vysočině. Parafrází investora a vydavatele bulváru Jana Barty: Šusťákovka udržuje lid v podrevolučním stavu. Vytváří iluzi, že v údajně rozkradené zemi prý ovládané elitami je ještě místo pro vidláky.

Jsem přesvědčený o tom, že Zeman svoje plebejství hraje. Ale hraje ho důsledně a úspěšně čtvrt století a jeho oponenti by tu roli strýce odvedle měli studovat a učit se z ní, ne se jí posmívat. Nakládejme Zemanovi za to, co dělá a co říká: Za to, jak společnost zásobuje seznamy vnitřních a vnějších nepřátel, jak vyživuje temné pasažéry lidských duší.

Povyšovat se nad šusťákovku a nad flanelku znamená skákat Zemanovi na lep a zhmotňovat jeho představu nenávistné povýšené kavárny. Opatrně s tímhle zbytečným závodem ve zbrojení s němou většinou trpící všelijakými úzkostmi. Aby Český dům za čtyři roky v Tokiu neotvíral někdo ve vojenské uniformě.


Úvodní fotografie ing. Zemana s pivem při otevření Českého domu v Riu: Profimedia

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 8. 2016 12:09

A všimla jste si, Věrko, že Kašpárek toho Zemana obhajuje? Vlastně... že se ptám. To byste se tak nerozčilovala.

Zobrazit celé vlákno

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 8. 2016 12:04, verka

Zas se tu kašpar Kašpárek musel vyblít. Nemůže minout jedinou událost, aby neurazil našeho prezidenta a neuvědomuje si, dement, že je to i jeho prezident, i když předpokládám, že ho nevolil, kavárník a sluníčkář, kašpar Kašpárek. Nepochopím, proč chodí blejt sem, do Peníze. cz, kde člověk čeká poučení o financích a PROČ HO TADY VŮBEC TRPÍ? Napadá mne už : jsou Peníze.cz TAKÉ neobjektivní - nedůvěryhodné, KDYŽ TOTO TADY TRPÍ? Proč by jinak dávaly prostor takovým jednostranným, nenávistným pohledům, navíc URÁŽKÁM PREZIDENTA? I když také nejsem zrovna jeho fanoušek, takový drzý urputně tvrdohlavý postoj, tím větší, čím víc to čtenáři dávají Kašparovi najevo, dovede rozčílit i mne, jinak docela tolerantní a klidnou osobu. U něho od malička nejméně desetinásobně platilo "škoda facky, která padla vedle". Nejsem příznivkyně násilí, moje děti bity být nemusely, ale toto bych řezala, co bych se na to podívala. Spratek jeden nevychovaný. Z jakých rodičů to proboha pochází?

-18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ještě že to Zeman nezbombil

4. 9. 2015 | Michal Kašpárek | 21 komentářů

Ještě že to Zeman nezbombil

Představte si, že by byl prezident megatrol: třeba že by šířil zášť a lhal. To by byla legranda, co?

Polykej jako Ovčáček

6. 3. 2015 | Michal Kašpárek | 11 komentářů

Polykej jako Ovčáček

Prezidentův mluvčí je vzorovým dělníkem ekonomiky založené na službách: vynalézavě mele bulšit, nechává se ponižovat, a ještě při tom drží kamenný obličej.

Borat vyváží pivo

28. 11. 2014 | Michal Kašpárek | 23 komentářů

Borat vyváží pivo

Zemana jeho příznivci malují jako dříče sloužícího českým firmám a pracovním místům. V Kazachstánu tenhle proexportní robot zkratoval.

Život v Zemanově mocnářství. Na co se těšit a čeho se děsit s Rusnokovou vládou

25. 7. 2013 | Petra Dlouhá | 20 komentářů

Život v Zemanově mocnářství. Na co se těšit a čeho se děsit s Rusnokovou vládou

Vláda nikým nezvolená.Vláda v pravém slova smyslu dosazená. Obývá Strakovu akademii a spravuje zemi. Jediným vodítkem pro naše očekávání jsou barvité životopisy jejích členů a osobnost... celý článek

Partners Financial Services