Nytrová není odchylka, Nytrová je norma

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 29. 7. 2016 | 10 komentářů
Srdce a internet fungují jako hlavní poradci napříč stranami. Těžko najít politika, který se řídí něčím spolehlivějším.
Nytrová není odchylka, Nytrová je norma

Poslankyně Pavlína Nytrová je přesvědčená, že Norsko krade děti a homosexuálové s nimi chtějí souložit. Prozradilo jí to její srdce, newsletter Ruské materi a internetové diskuse. Cenu pro Vemeno týdne dostala po právu, přesto byl ale výsměch, kterému čelila, disproporční – když ho srovnáme s tím, jak snadno prochází stejně zoufalá práce s informacemi ostatním.

Možná je to tím, že pro blondýny s osmdesátkovou vizáží a vztahem k ČSSD, které jsou jako stvořené pro Zeleného Raula, dlouhodobě platí přísnější měřítka (Buzková, Brožová). Možná tím, že homofobie začala být – pánbůh zaplať – pro výraznou část populace nepřijatelnou. Hlavní vzkaz téhle kauzy by každopádně neměl být „podívejte, i takové exoty si volíte“, ale „podívejte, takhle funguje podstatná část těch, které si volíte, a kterým věříte“.

Když se to prsimtě říká, se to prsimtě ví

Nytrová není v Česku jediná, kdo na základě hoaxů démonizuje norský systém sociální péče: vydatně jí v tom sekunduje postava z opačné strany spektra, Václav Klaus ml. Podle toho Norové ročně zabaví devět tisíc dětí; učiteli matematiky přitom nepřijde divné, že by pak každý pátý Nor vyrůstal mimo původní rodinu. Jak tahle absurdní cifra, kterou si mezi sebou několik let vyměňují bloggeři i velká média, vznikla? Nepochopením oficiálních norských statistik: těch devět tisíc je celkový počet dětí, které Barnevernet během kalendářního roku „řeší“. Některé přitom žijí u pěstounů třeba deset let, jiné potřebují pomoc jen krátkodobě, třeba během hospitalizace rodičů. Pro srovnání: v dvojnásobném Česku žije u pěstounů deset tisíc dětí a dalších sedm tisíc v ústavech. Kampaň „Česko krade děti“ ale nevidět. (Zdroje viz v loňském článku.)

Stejně tak není Nytrová mezi českými politiky sama, komu motá hlavu ruská propaganda. Poslanci Milan Šarapatka (Úsvit) a Stanislav Berkovec (ANO) si před dvěma lety nechali zaplatit výlet na krymské referendum prokremelskou institucí, ani jeden v tom nevidí problém. Nakonec ve srovnání s prezidentem, který funguje jako hlásná trouba Kremlu a který si dělá obrázek o aktuálních událostech z kanálu Russia Today, to opravdu žádný velký problém není.

Svou vlastní ligu pak hraje další ze tří nejmocnějších mužů v zemi, Andrej Babiš, který v posledním roce jede jak kolovrátek snadno vyvratitelné mýty o uprchlících a o demografii západoevropských zemí.

Irák, euro, škrty: Důkazy říkají něco jiného než srdéčko

Tepat si ale nezaslouží jenom čeští politici. Představitelé Evropy a Ameriky hledali v posledních dekádách až příliš často odpovědi na osudové otázky ve svém srdci:

Napadnout Irák? – Rozhodnutí vycházelo z nepřesných informací, přehlíželo mírová řešení a válka byla zbytečná, uzavřela tento měsíc komise ustanovená britskou vládou sedmileté šetření. Teď srdce pro změnu vede teroristy inspirované Islámským státem, který by bez spojenecké invaze patrně nevznikl.

Anketa

Pavlína Nytrová by...

Přijmout Řecko do klubu zemí platících eurem? – V posledních šesti letech panuje široká shoda na tom, že šlo o chybu, která se často vysvětluje „sentimentálními důvody“: co by to bylo za evropský projekt bez kolébky Evropy? – Lepší evropský projekt, patrně.

Škrtat veřejné rozpočty a odstraňovat obchodní bariéry? – K tomu velí srdce těch, kterým bije napravo. Ne vždycky to ale přináší ekonomický zázrak jako v Chile. A i v tom Chile nakonec ekonomický zázrak možná přineslo něco trochu jiného, jak se snaží přesvědčit příspěvek v posledním čísle sborníku MMF, kritizující škrty jako univerzální recept na ozdravení ekonomik. „Politici a poradní instituce jako Mezinárodní měnový fond se nesmí nechat vést přesvědčením, ale jenom doklady o tom, co fungovalo,“ zní jeho příznačná poslední věta.

Bylo by pěkné, kdyby ugrilování Nytrové znamenalo konec jedné informačně negramotné političky. Ale ještě hezčí by bylo, kdyby to byl začátek boje proti rozhodování na základě pudů a žvástů. Přílišné naslouchání srdci a internetu nakonec není problém jenom politiků, ale i názorových vůdců. Mnohé psychogynekoložky, dietoložky, historici a další „punditi“ komentující veřejné dění by si zasloužili stejné mučení, jakým prošla Pavlína Nytrová. Tedy nabroušenou Ivanu Svobodovou pokládající tu nejdůležitější otázku, na jakou se může novinář zeptat člověka s názorem: „A na to jste, prosím pěkně, přišel jak?“

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 7. 2016 8:55, respekt

https://www.respekt.cz/politika/radi-mi-internet-a-me-srdce-rika-poslankyne-ktera-za-gayi-a-lesbami-vidi-sex-s-detmi

+12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co má umět člen expertního týmu ODS pro školství?

15. 4. 2016 | Michal Kašpárek | 18 komentářů

Co má umět člen expertního týmu ODS pro školství?

Obliba komentářů Václava Klause ml. je potvrzením jeho vlastního přesvědčení, že má české školství velký problém.

Češi vám to řeknou

22. 1. 2016 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Češi vám to řeknou

Ne každé rozhodnutí západních ministrů a úředníků je správné – ale když se do mentorování pustí čeští politici a komentátoři, nezbývá než si k festivalu trapnosti otevřít popkorn.

Hodnotit výkony, ne původ? Až jindy, Lakatoši

10. 4. 2015 | Michal Kašpárek | 24 komentářů

Hodnotit výkony, ne původ? Až jindy, Lakatoši

Úřední provokace odhalila všudypřítomné pokrytectví: majorita chce po Romech přizpůsobivost, ale pokud jsou předem vyloučeni z trhu s bydlením, sebevzornější chování je z ghetta stejně... celý článek

Barnevernet, zabíjačky a černá sanitka

13. 2. 2015 | Michal Kašpárek | 14 komentářů

Barnevernet, zabíjačky a černá sanitka

Nový rok je štědrý na kachny a městské legendy. Vymyšlené zprávy a hoaxy bohužel roztrubuje i prezident a vlivné mluvící hlavy.

Partners Financial Services