Řidiči bez bodů: Úřad jim bude moci sebrat průkaz hned, bez soudu

Petr Koděra | rubrika: Aktuálně.cz | 3. 7. 2016 | 12 komentářů
Přišel o body, ale rok klidně jezdí dál, protože zažaloval úřad? Obstrukčníci nejspíš budou mít smůlu.
Řidiči bez bodů: Úřad jim bude moci sebrat průkaz hned, bez soudu

Ministerstvo vnitra vyškrtlo z chystané novely přestupkového zákona paragraf, který dnes umožňuje řidičům jezdit i přesto, že nasbírali dvanáct trestných bodů a mají na rok odevzdat řidičský průkaz. Stačí zažalovat úřad, který pak doklad nesmí zabavit a musí čekat na rozhodnutí soudu. Od příštího roku už taková praxe neprojde. Úřad sebere řidičák hned. Vnitro tak chce bránit současným obstrukcím recidivistů. Specialista na dopravní delikty ale tvrdí, že stát zásadně omezí základní práva řidičů. Prý proto, že řidič nedostane šanci obhájit se před soudem a trest, s nímž nesouhlasí, bude muset vykonat dopředu. Navíc pak v případě výhry řidičů u soudů může státu hrozit, že zaplatí odškodnění.

Stačilo z přestupkového zákona smazat kratičký paragraf a stát získá účinnější zbraň proti agresivním řidičům, kteří i přes zákaz úřadů dál jezdí.

Body v kostce

Bodovému systému je devět let. Jak dobře ho znáte? Víte, za které přestupky sbíráme trestné body nejčastěji? Jak si můžete body odmazat? A může se stát, že se „vybodujete“, aniž byste o tom věděli? Přehled všeho důležitého:

Umazání dvou právnických vět zařídí, že řidiči, kteří nasbírali za opakované prohřešky 12 trestných bodů a mají na rok přijít o řidičský průkaz, už nebudou moci zákaz řízení oddalovat soudem. Podle současných pravidel totiž stačí, aby si vybodovaný řidič najal dobrého právníka a zažaloval úřad, který o zákazu rozhodl. Automaticky pak o průkaz nepřijde až do pravomocného soudního verdiktu, který navíc může předchozí rozhodnutí zvrátit. Nově už ale úřady nebudou muset měsíce nebo roky čekat a řidičák seberou hned.

Nepříliš známá novinka, která je součástí novely zákona o odpovědnosti za přestupky a má začít platit přesně za rok, nyní leží u poslanců. Vrátila se tam sice ze Senátu, ovšem jen s mírnými změnami, které se zrovna tohoto bodu nedotýkají.

Novelu připravilo Ministerstvo vnitra a chce tím zabránit zneužívání žalob, které zahlcují soudy a také působí obstrukčně. Řidiči se podle úředníků jen snaží zdržovat.

Podle mluvčí Ministerstva vnitra Martiny Němcové je současný zákon zastaralý. Nevyhovuje především proto, že nutí úřady nechat řidičský průkaz automaticky každému, kdo ho zažaluje, a vůbec přitom neřeší detaily případu: třeba kdo tím silničním recidivistou je, jaká je jeho životní situace a jak velké škody mu zákaz řízení způsobí. "Tato úprava byla ze strany odborníků shledána jako nevhodná," řekla Němcová.

Chystanou novinku ale kritizují někteří právníci. Josef Nekvapil, který se specializuje na řešení dopravních deliktů, varuje před možnou kolizí s Ústavou. Prý proto, že řidič nedostane šanci obhájit se před soudem a trest, s nímž nesouhlasí, bude muset vykonat dopředu. "Je to zásadní zásah do základních práv řidičů," tvrdí Nekvapil, podle kterého hrozí napadení zákona u Ústavního soudu.

Kdo srovnává, ten jede. Levněji!

Přišli na Peníze.cz, srovnali a ušetřili. Vyzkoušejte si to taky, stačí si vybrat, jak byste povinné ručení nebo havarijko rádi sjednali:

Podle autorů novely zákona ale úřad nebo soud budou smět ve sporných případech trest odložit až do vyřešení kauzy. "Takové řešení je vhodnější i z hlediska zamezení možným obstrukcím ze strany účastníka řízení, který podáním žaloby může sledovat neoprávněný prospěch. Například nezaplacení pokuty, neboť se nemusí jednat pouze o zadržené řidičské průkazy," uvedla Němcová.

Právník Nekvapil přesto varuje i před žalobami na stát v případech, při nichž by soud zpětně řekl, že úřad chyboval a řidiči neměl zakazovat jezdit. Stát by pak musel podle Nekvapilova odhadu vyplácet až stamilionová odškodnění ročně. "Může to mít nedozírný dopad na veřejné rozpočty," dodal Nekvapil s tím, že vítězství řidičů u soudů není v jeho praxi nijak vzácné.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 7. 2016 11:41, xXx

Takze vrazi by meli mit narok na obhajce a na spravedlivy proces a pachatele mene zavaznych skutku, casto az tak malo zavaznych, ze se neuplatnuje ani subsidiarita trestni represe, by narok na obhajce mit nemeli? A co az neceho nepravem obvini prave Vas? Take se vzdate naroku na obhajce a budete hrde snaset nepravem udeleny trest?

Uvedomte si, ze nejvetsi problem je soucasne nastaveni dopravnich predpisu tak, aby bylo postizeno co mozna nejvice lidi a obce s rozsirenou pusobnosti z nich mely co mozna nejvetsi zisk. Neni az tak neobvykle, ze je nekdo obvinen z prestupku, ktery vubec nespachal nebo ze je dane misto nastaveno tak, ze tam dochazi k "prestupkum" jen diky tomu, jak dokonale dopravni znaceni v miste ridice zmate. Nejvetsim zlocincem siroko daleko neni zadna soukroma osoba, ale prave stat, ktery neco takoveho dopousti.

Zobrazit celé vlákno

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 7. 2016 18:18, Mišan

Je obecně známo, že řidiči se dopouštějí přestupků, často až na hranici trestného činu. Každý řidič by měl vědět, nakolik už vyčerpal svých 12 bodů a o to by měl více dbát na chování, které mu předepisuje zákon. Není tomu tak a současný stav vytváří podmínky proto, aby si právníci natrenovali jak okrádat stát a tím i ostatní občany. Nakonec jsou největšími zločinci páni obhájci. Chtělo by to, že když se obhajoba prokazatelně snaží kecáním zprostit viny obžalovaného, měli by být trestáni i ti právníci. Vždyť to je vlastně napomáhání trestného činu. Nejsme v americe a občané nestojí o to aby byli okrádáni sprostými řidiči a jejich advokáty.

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Autem na dovolenou? Tak na tohle bacha!

30. 6. 2016 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Autem na dovolenou? Tak na tohle bacha!

Letní prázdniny jsou tady a kdekdo chystá auto na cestu za dovolenou v zahraničí. Přinášíme rady a tipy, jak se na silnicích v nejoblíbenějších destinacích (a po cestě do nich) vyhnout... celý článek

Očima expertů: Daň z auta pro všechny, abychom mohli dotovat elektromobily?

11. 12. 2015 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Očima expertů: Daň z auta pro všechny, abychom mohli dotovat elektromobily?

Podnikatelé platí za auta silniční daň. A proč jen podnikatelé? Jak se na možnost zavést silniční daň pro všechny automobily dívá ministr dopravy Dan Ťok, viceprezident Autoklubu ČR... celý článek

Řidiči, zdržovací taktice odzvonilo. Lhůta na projednání přestupku se dvojnásobí

17. 9. 2015 | Petra Dlouhá | 34 komentářů

Řidiči, zdržovací taktice odzvonilo. Lhůta na projednání přestupku se dvojnásobí

Se zdržovací taktikou, která uchránila před trestem nejednoho piráta silnic, je konec. Přesněji: její uplatnění bude citelně složitější. Lhůta, během které je třeba přestupek vyřešit,... celý článek

Na vlastní kůži. Odpustky, spása pro piráty silnic

16. 10. 2014 | Petra Dlouhá | 33 komentářů

Na vlastní kůži. Odpustky, spása pro piráty silnic

Výmluvy na osobu blízkou jsou od loňska passé. Před trestnými body ale piráty silnic uchrání jiná klička. K jejím přednostem patří, že sami kličkovat, natož pak lhát (!), nemusí – všecko... celý článek

Velký přehled pro řidiče. Znáte bodový systém? A víte, jak si body odmazat?

31. 7. 2014 | Petra Dlouhá | 20 komentářů

Velký přehled pro řidiče. Znáte bodový systém? A víte, jak si body odmazat?

Bodový systém v Česku oslavil osmé narozeniny. Jak dobře ho znáte? Víte, kvůli kterým přestupkům sbíráme trestné body nejčastěji? Kdy je přestupek promlčen? Jak si můžete body odmazat?... celý článek

Partners Financial Services