Autem na dovolenou? Tak na tohle bacha!

Ondřej Tůma | rubrika: Jak na to | 30. 6. 2016 | 2 komentáře
Letní prázdniny jsou tady a kdekdo chystá auto na cestu za dovolenou v zahraničí. Přinášíme rady a tipy, jak se na silnicích v nejoblíbenějších destinacích (a po cestě do nich) vyhnout komplikacím.
Autem na dovolenou? Tak na tohle bacha!

Chorvatsko, Itálie, Francie, Rakousko, Slovensko – rok od roku míří stále víc Čechů na letní dovolenou autem. Řidiči, kteří se chystají vyrazit na dovolenou autem v nejbližších dnech, by už měli trénovat své nervy a psychickou odolnost: sotva se vyhnou nepříjemným kolonám, které se na hlavních českých tazích na začátku letních prázdnin každoročně tvoří. To ale asi každý čeká. Horší je, když vás něco zaskočí. Za hranicemi takových úskalí čeká řada. Často tam platí jiné předpisy a nařízení než u nás. Lišit se může například povinná výbava auta. „Často si řidič myslí, že mu stačí stejná povinná výbava, jako je v České republice, a argumentuje buď Vídeňskou, nebo Ženevskou úmluvou. Problém je, že tyto úmluvy se zmiňují jen o technické výbavě vozidla, nikoliv o povinné výbavě daného vozu,“ říká mluvčí Ústředního automotoklubu (ÚAMK) Petr Vomáčka. Do každého státu se tedy musíte vybavit jinak. A nespoléhejte na to, že jste v dané zemi byli loni nebo předloni, pravidla a předpisy se můžou měnit často, vždyť to znáte z Česka.

KDO SROVNÁVÁ, TEN JEDE. LEVNĚJI

Přišli na Peníze.cz, srovnali a ušetřili. Vyzkoušejte si to taky, stačí si vybrat, jak byste povinné ručení nebo havarijko rádi sjednali:

Nehoda v zahraničí

Řešit nehodu není nic příjemného a v zahraničí to platí dvojnásob. Když vás nabourají, může být cesta k penězům za opravu auta a k náhradě škody na majetku nebo na zdraví podstatně složitější než v Česku. Pojistné plnění se totiž vyplácí z povinného ručení viníka. Nekomunikujete tedy s pojišťovnou v Česku, ale se zahraniční pojišťovnou viníka. „Pokud k nehodě dojde v některé zemi se ‚zelenokaretním systémem‘ a byla způsobena vozidlem registrovaným v Evropské unii, Evropském hospodářském prostoru nebo Švýcarsku, pak se motorista může obrátit na škodního zástupce zahraniční pojišťovny v České republice nebo přímo na zahraniční pojišťovnu,“ radí mluvčí České kanceláře pojistitelů Aleš Povr.

Tématu už jsme se na Peníze.cz věnovali podrobněji

Nepodceňte pojištění

Odtah do servisu, opravu auta, noc v hotelu, náhradní vůz nebo dokonce náhradního řidiče. To všechno vám může zaplatit pojišťovna, když vás v zahraničí překvapí porucha nebo nehoda. Pokud tedy máte sjednané vhodné pojištění s dobře nastavenými asistenčními službami. Co dělat, když vás za hranicemi potká porucha nebo nehoda? Kde všude platí vaše povinné ručení a havarijní pojištění? A s čím vlastně můžou pomoct asistenční služby?

I k tomuto tématu máme na Peníze podrobnější info:

Z českých řidičských bájí a pověstí

Odstavný pruh můžu použít, pokud na nejbližším sjezdu sjíždím

Nemůžete. Odstavný pruh (zpevněná krajnice) slouží jen pro odstavení nepojízdného vozidla. Jízda v něm se pokutuje nejen u nás, ale i v zahraničí. Například v Německu vám hrozí pokuta 75 eur.

Nouzový pruh musím vytvořit, jen když vidím za sebou houkající vozidlo s modrým majákem

Není tomu tak. Tento nouzový pruh musíte vytvářet už při zastavování svého vozidla v koloně. Například v Rakousku vám za zablokování hrozí sankce až 2180 eur.

Zákaz řízení udělený v zahraničí platí i u nás.

Špatně. Pokud jste v zahraničí nasbíral plný počet bodů nebo vám tam bylo zakázáno řízení vozidla, platí zákaz jen pro tu danou zemi na určitou dobu. V jiné zemi pak tedy můžete řídit vozidlo dál. Ale pozor, pokud řídíte dál v zemi, kde vám to zakázali, riskujete většinou extrémně vysokou pokutu, případně i vězení a také to, že vám seberou řidičák a odešlou ho do Česka vydavateli.

Zdroj: ÚAMK

Užitečné informace o dopravních předpisech a nařízeních v evropských zemích

Při výběru informací padl důraz především na ty, které se týkají placených úseků silnic, odlišností v povinné výbavě a dalších věcí, které prostě člověka samy od sebe nenapadnou.
Rakousko
Německo
Slovensko
Maďarsko

Dálniční známky a mýtné

Rakouští policisté už dva roky kontrolují dálniční známku i v krátkém úseku dálnice A12 mezi hranicí s Německem a výjezdem na Kufstein. Tento několikakilometrový úsek je sice dálnice, ale motoristy bez známky v tomto úseku dřív tolerovali. Že zde pokuty nehrozí, je dnes už minulost.

Dálniční známky kontrolují zaměstnanci firmy Asfinag, která se v Rakousku stará o údržbu silnic a dálnic. Pokud ji nemáte, platíte na místě při kontrole obvykle 120 eur za auto 65 eur za motorku. Sankce za neoprávněnou manipulaci se známkou, tedy druhé lepení už použité známky, bývá dvojnásobná. Nejvyšší možná pokuta může dosáhnout v přepočtu až 80 tisíc korun. Pokud nemá hříšník na zaplacení, může mu policista sejmout z vozu státní poznávací značky do doby vyřízení pokuty.

Známky namátkově kontrolují kdekoli. Oblíbená místa jsou například na odpočívadlech mezi Salcburkem a Lincem a také za Innsbruckem. Pracovníci firmy Asfinag občas svedou veškerou dálniční dopravu do jednoho pruhu a při pomalém průjezdu kontrolují viněty.

Povinná výbava

Lékárnička je povinná i pro motorkáře a musí být v obalu, který zabrání vniknutí nečistot do obsahu.

Reflexní vesta je povinná jen pro řidiče motorového vozidla, pro ostatní členy posádky vozu se jen doporučuje. Barvy jsou povolené: oranžová, žlutá, červená.

Další

V Rakousku je zakázané používat v autě palubní kamery

Přísná pravidla nově platí pro telefonování ve vozidle. Handsfree je povoleno jen pevně zabudované od výrovce nebo odborně montované autorizovaným servisem s homologací, dovolena jsou taky speciální handsfree sluchátka dodávaná k telefonu. Za porušení pravidla se platí 50 až 72 eur. Pokud ale motorista kvůli telefonování udělá přestupek nebo způsobí nehodu, pokuta může bát až 2180 eur.

V okolí Vidně a některých dalších oblastech Rakouska jsou zavedeny nízkoemisní zóny pro vozidla kategorie N bez omezení váhy.

Slovinsko
Chorvatsko
Itálie
Francie

Dálniční známky a mýtné

Nejbezpečnější a nejrychlejší cesta k Jadranu vede po slovinské dálnici. Nezbytné je mít platnou vinětu. Pozor, nejlevnější známka není na deset dnů, jak bývá zvykem jinde, ale jen na sedm. Pokud si to člověk neuvědomí nebo zapomene, na cestě zpátky ho může čekat pokuta až 800 eur. Slovinská policie ale může při platbě na místě snížit pokutu na polovinu – a aby se vyhnula nákladnému vymáhání pokut v cizině, také to dělá.

Povinná výbava

Reflexní vesta je povinná pro každého, kdo vystupuje při mimořádné události z motorového vozidla. Sankce: 40 eur.

Zdroj informací: Ústřední automotoklub – ÚAMK ČR

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Náhrada mzdy za dovolenou v roce 2016: Kolik bude na výplatní pásce

28. 6. 2016 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Náhrada mzdy za dovolenou v roce 2016: Kolik bude na výplatní pásce

Když čerpáte dovolenou, nedostáváte mzdu, ale náhradu mzdy. Kolik to dá, spočítá naše kalkulačka. Může se stát, že budete brát víc, než kdybyste potili krev v práci.

Na kola do Rakouska: Cestovní pojištění pro dva od pětistovky na týden

12. 5. 2016 | Daniel Tácha | 1 komentář

Na kola do Rakouska: Cestovní pojištění pro dva od pětistovky na týden

Z údajů vydavatelů platebních karet vyplývá, že Češi o zimních dovolených nejčastěji platili kartou v sousedním Rakousku. Mnozí Češi jsou lyžaři… Na druhou stranu ještě víc Čechů jsou... celý článek

Ztráta, krádež! V cizině bez peněz. Co teď? Pár dobrých rad

7. 7. 2015 | Petra Dlouhá

Ztráta, krádež! V cizině bez peněz. Co teď? Pár dobrých rad

Odjedete na dovolenou nebo služební cestu. A najednou… peněženka pryč. Jste bez peněz i bez platebních karet. Domů daleko. Co dělat? Kde hledat pomoc? Jak si nechat peníze nejrychleji... celý článek

Bouračka v zahraničí: Dostat se k penězům z pojišťovny může být oříšek

11. 6. 2015 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Bouračka v zahraničí: Dostat se k penězům z pojišťovny může být oříšek

Doba letní dovolené se blíží. Statisíce Čechů vyrazí na cesty za hranice všedních dnů a republiky vlastním autem. Málokdo ale ví, jak si v cizině poradit s autonehodou a co dělat, aby... celý článek

Autonehoda nebo porucha v zahraničí. Co dělat? A jak vybírat asistenční služby?

3. 12. 2013 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Autonehoda nebo porucha v zahraničí. Co dělat? A jak vybírat asistenční služby?

Lyžařská sezona klepe na dveře a mnoho řidičů se chystá za sněhem do ciziny. Co dělat, když vás za hranicemi potká porucha nebo nehoda? Kde všude platí vaše povinné ručení a havarijní... celý článek

Partners Financial Services