Psychopati sobě

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 24. 6. 2016 | 6 komentářů
Radim Jančura se inzerováním telefonních čísel na premiéra a ministra zařadil po bok nácků z White Media. Jeho kampaň dělá z policejní reformy estrádu a z politiky zónu, ve které vydrží jen psychopati.
Psychopati sobě

Radim Jančura na záď svých autobusů RegioJet vylepit portréty ministra vnitra Milana Chovance. Se vzkazem: „Mafián? Nebo jen řízen mafií? Proč chce zrušit ÚOOZ? Napište jim slušně, co si o tom myslíte. Měli by znát i váš názor.“ A pod tím čísla na mobily Chovance a předsedy vlády.

Obě události jsou projevem podobné patologie: hysterického vyhrocení politických otázek a problémů do osudových měřítek a následného převedení věci do osobní roviny. Hrozí národní tragédie – a lid musí začít dotírat na selhávající zrádné elity, aby zabránil nejhoršímu. V Británii vyzval politiky k zamyšlení kulkou do obličeje, v Česku esemeskou. (Dřív též syrovými vajíčky.)

Brexit i reforma policie jsou sice závažnější témata než pes, který sežral na procházce marihuanu, ale nejsou záležitostí bytí a nebytí. Jak k reformě policie správně říká bývalý detektiv Jaroslav Hruška: „Tuto zemi nezachraňuje jeden detektiv a dva žalobci.“ Oddělení bojující s mafií jsou součástí centrálního policejního řízení v Rakousku, Německu a dalších zemích. Slučování útvarů nemusí být nutně dobrý nápad. Ale zhluboka dýchat a klidně přemýšlet je určitě lepší nápad než v rozčilení volat ministrovi.

Slušný člověk by napsal e-mail

Sám Jančura svůj krok obhajuje v (kontroverzním) rozhovoru pro Aktuálně: „Každý z nás má právo se s politiky setkat nebo jim poslat esemesku.“

Mít na něco teoretické právo neznamená, že je každý způsob jeho uplatňování správný. Všichni se můžeme svobodně pohybovat, sdružovat i oblékat. Tím se ale nedá zlehčovat nebezpečí vyplývající z padesáti chlapů postávajících v bílých prostěradlech před karavanem obývaným černochy.

Jančura, který si paradoxně buduje image správňáka a slušňáka, udělal to samé, co už několikrát (naposledy tento týden) náckové z White Media. Zveřejnil kontaktní údaje politicky aktivních osobností, se kterými nesouhlasí, a vyzval lid, aby s informací naložil, jak umí. Výslovná prosba o slušnost je chucpe: slušné by přece bylo napsat politikům e-mail nebo otevřený dopis, případně kontaktovat jejich asistenty s žádostí o schůzku třeba v poslanecké kanceláři. Přeskočení standardních způsobů, jak uplatnit své právo na kontaktování politiků, je neslušné z principu.

Anketa

Jak to vidíte vy?

Kontraproduktivní válka za čistší politiku

I když podle mě může být arogance k autoritám zdravá, i když nesouhlasím s pokutami za urážky úředníků a i když jsem založil jeden svého času populární satirický web, shrnu, co všechno je s Jančurovou kampaní špatně:

Za prvé, politici touhle cestou nedostanou kvalitní zpětnou vazbu, která by mohla vést k přehodnocování názorů. Volat a psát jim nebudou odborníci na organizovaný zločin ani bystří glosátoři formátu Jindřicha Šídla. Bude je prudit ten typ mašíblů, kteří když někde vidí číslo, tak dostanou nutkání říct to do toho telefonu všechno pěkně od plic. Nejvýznamnější zpětná vazba téhle kampaně je Jančurův vzkaz „podívejte se, jak vám dovedu zprotivit život.“

Za druhé, z vážné (i když ne osudové) věci se dělá fraška. Čím víc prázdných rozhovorů s Jančurou o mafiích a čím víc reakcí youtubera Milana Chovance, tím míň prostoru pro informace o policejní reformě samotné. Pozorujeme další „spektákl rozhořčení“, který zastiňuje podstatné události. Pokud Chovance skutečně řídí mafie, přesně tuhle show její bossové ocení.

Za třetí, tím, jak se politické problémy vyhrocují do osudových měřítek a převádějí do osobní roviny, se z politiky stává ještě nehostinnější prostředí pro kohokoliv, kdo není psychopat. Nároky jsou už tak dost vysoké: musíte ustát stranické intriky, jedovaté blogy a pamatovat na svaté heslo „cokoliv v životě podnikneš, nikdy se nedívej, co o tom píšou lidi v komentářích“. Teď se ta stoka z Novinek ještě vylévá z mobilního telefonu na nočním stolku nebo v autě obsazeném rodinou.

Jančurovi samotnému prý telefonáty od cizích lidí nevadí. Blaze mu. Ale nezamlouvá se mi myšlenka, že by všichni politici měli mít myšlenkové nastavení Jančury. Po jeho čerstvém odkopání mě to vyloženě straší.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-73
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 6. 2016 8:58, Věrka

Tak se tady pan Kašpárek zas vykecal. Škoda mého času - hledala jsem totiž něco o financích, nedočetla se nic...Nechápu, proč se tu dává prostor pro žvanily o ničem. Devalvace jinak hodnotných stránek. Na Vašem webu shánějí lidi jiné informace!

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 6. 2016 10:04, kodiak medvěd

Potože pan Kašpárek píše pro Finmag, který jim patří a tak to tu recyklují.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

milan chovanec, radim jančura

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stěžovat si na policajta? Nejdřív zaplať!

25. 9. 2014 | Petra Dlouhá | 26 komentářů

Stěžovat si na policajta? Nejdřív zaplať!

Ministrovi vnitra Milanu Chovancovi se zdá, že si lidé příliš stěžují na policisty. Strach z inspekce prý mužům a ženám zákona sráží sebevědomí a svazuje ruce. Ministr našel jednoduché... celý článek

Jančurova kouzelná krabička taxikáře neumravní

24. 1. 2014 | Michal Kašpárek | 16 komentářů

Jančurova kouzelná krabička taxikáře neumravní

Taxametry s turbem nejsou problém technický, ale společenský. Proto bacha na koumáky s „geniálním řešením“.

Leoš Novotný: LEO Express a České dráhy? Srovnáváte ferrari s ojetou škodovkou!

18. 8. 2012 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Leoš Novotný: LEO Express a České dráhy? Srovnáváte ferrari s ojetou škodovkou!

V prosinci vyrazí byznysmen Leoš Novotný s vlaky svého LEO Expressu na trasu Praha–Ostrava a utká se s Českými drahami a „žlutým“ RegioJetem. V druhé části exkluzivního rozhovoru říká,... celý článek

Žluté autobusy jedou do boje! Mail jako důkaz predátorského dumpingu?

28. 7. 2011 | Petra Dlouhá | 12 komentářů

Žluté autobusy jedou do boje! Mail jako důkaz predátorského dumpingu?

„Agresivní bolševník“ a „zloděj s predátorskými manýry“. Podobně nevybíravými přídomky častoval v médiích Alexej Litvin Radima Jančuru. Válka obou mužů se táhne roky. Zdálo se, že pomalu... celý článek

Radim Jančura: Dokud nám budou vládnout hlupáci, s podnikáním neseknu

4. 6. 2011 | Martin Vlnas | 9 komentářů

Radim Jančura: Dokud nám budou vládnout hlupáci, s podnikáním neseknu

„Zatím investujeme do charity druhého řádu – veřejné dopravy. Většina toho, co vyděláme, jde teď na vlaky. Věřím ale, že za pět, deset let bychom mohli celý roční zisk odevzdávat na... celý článek

Partners Financial Services