Zrušený nebo zpožděný let: Nechte se odškodnit

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 31. 5. 2016 | 2 komentáře
Zruší vám let nebo se letadlo odlepí se země s pořádným zpožděním. Na jaké odškodné a péči ze strany letecké společnosti máte nárok? Odpovědi na příštích řádcích.
Zrušený nebo zpožděný let: Nechte se odškodnit

Nároky na odškodnění újmy způsobené zpožděnými a zrušenými lety upravuje Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 261/2004. Vztahuje se na všechny cestující, kteří odlétají z letiště umístěného na území Evropské unie, Norska, Islandu a Švýcarska, a také na lety leteckých společností, které na těchto územích sídlí. „V ostatních případech lze žádosti o odškodnění podložit Montrealskou úmluvou. Oba dokumenty však uvádějí, že povinnosti leteckých dopravců mohou být omezeny nebo vyloučeny v případech, kdy byla událost způsobena mimořádnými okolnostmi,“ upozorňuje Eva Jurčíková z portálu Vaše nároky.cz. K Montrealské úmluvě i mimořádným okolnostem letu se ještě dostaneme níž. 

O vašich právech vás dopravce musí informovat: když let zruší, očekává zpoždění delší než dvě hodiny nebo vám odepře nástup do letadla (aniž jste to zavinili), musí vám předat písemnou informaci o nárocích, které z toho pro vás plynou.

Mějte to srovnané

Cestovní pojištění

Kdo ušetří na letence, nemusí šetřit na sobě. Srovnáme cestovní pojištění, aby skákalo, jak budete pískat. A když budete chtít, můžete ho u nás i objednat. Stačí říct, jak byste ho nejradši kupovali, jestli ho chcete koupit přes počítač, probrat s přítelem na telefonu, nebo si pro něj dojdete osobně.

Když se let zruší

Když se let, na který máte koupené nebo rezervované letenky, zruší, musí vám dopravce nabídnout zajištění náhradní dopravy za srovnatelných dopravních podmínek. Když na jeho nabídku nekývnete, musí vrátit peníze.

Pokud dopravce neoznámil zrušení letu alespoň čtrnáct dní předem, máte nárok také na finanční náplast. Ne ale vždycky.

„Na odškodné nevzniká nárok, když cestující dostane od letecké společnosti v období sedmi až čtrnácti dní před odletem nabídku jiného letu, který odlétá nejpozději dvě hodiny před původně plánovaným odletem a do cílové destinace dorazí maximálně o čtyři hodiny později, než bylo původně plánováno,“ uvádí Eva Jurčíková z Vaše nároky.cz. Odškodné nedostanete, ani když vám dopravce nabídne v posledním týdnu před odletem náhradní let, který odlétá nejpozději hodinu před původním časem odletu a přistává nanejvýš dvě hodiny po původně plánovaném čase příletu.

Výše náhrady je závislá na délce letu:

  • 250 eur, pokud je let kratší než 1500 kilometrů,
  • 400 eur, pokud jde o let v rámci Evropské unie, Norska, Islandu a Švýcarska a je delší než 1500 kilometrů, nebo let mimo Evropskou unii, který je dlouhý 1500–3500 kilometrů,
  • 600 eur, pokud je let delší než 3500 kilometrů.

Na cesty: Chytré kurzy měn

Mobilní aplikace - Kurzy měn

Stáhněte si unikátní aplikaci Kurzy měn pro chytré telefony. Aplikace Kurzy měn je česky a po omezenou dobu zdarma.

Uvedené sumy může dopravce snížit na polovic, když vám nabídne náhradní spojení za srovnatelných dopravních podmínek, kterým se do cílové stanice dostanete nejpozději:

  • o dvě hodiny později v případě všech letů o délce do 1500 kilometrů,
  • o tři hodiny později v případě letů v Evropské unii, Norsku, Švýcarsku a na Islandu delších než 1500 kilometrů a všech ostatních letů o délce od 1500 kilometrů do 3500 kilometrů,
  • o čtyři hodiny později v případě ostatních letů.

Když na zrušený nebo náhradní let čekáte, musí vám dopravce poskytnout občerstvení přiměřené době čekání. Když bude nutné počkat přes noc, musí zajistit ubytování – včetně dopravy tam a zpět. Zdarma musí cestujícím zajistit také dva telefonní hovory, faxy nebo e-maily.

Peníze.cz cestovatelům

Na Peníze.cz pro vás připravujeme články, které radí turistům, jak se vyhnout problémům při výběru dovolené, na jaké cestovní kanceláře a pojišťovny si dávat pozor, jak reklamovat zájezd, a samozřejmě – jak při cestování ušetřit!

Máme zpoždění

Když se let opozdí, musí vám dopravce poskytnout potřebnou péči, vrátit cenu letenky nebo vyplatit finanční kompenzaci.

Péči v podobě občerstvení, ubytování přes noc, dopravy do hotelu a zpátky, dvou telefonních hovorů nebo e-mailů, si můžete nárokovat, když se let zpozdí:

  • nejmíň o dvě hodiny u letu o délce do 1500 kilometrů,
  • nejmíň o tři hodiny u všech letů v Evropské unii delších než 1500 kilometrů a všech ostatních letů o délce od 1500 kilometrů do 3500 kilometrů,
  • nejmíň o čtyři hodiny u ostatních letů.

Ve vyložených případech máte na péči ze strany letecké společnosti nárok, i když jsou na vině mimořádné okolnosti, které dopravce nemohl ovlivnit.

Když očekávané zpoždění přesáhne pět hodin, můžete letenku zrušit a říct si o vrácení peněz. Ale pozor – když se rozhodnete pro vrácení peněz, ztrácíte přirozeně nárok na poskytnutí bezplatné péče ve formě občerstvení a ubytování, jak jsme je popsali výš.

Na finanční kompenzaci za zpožděný let vzniká cestujícím nárok, když je zpoždění v cílové stanici větší než tři hodiny. Výše satisfakce se opět určuje podle letové vzdálenosti:

  • 250 eur, pokud je let kratší než 1500 kilometrů,
  • 400 eur, pokud jde o let v rámci EU, Norska, Islandu a Švýcarska a délka letu je delší než 1500 km nebo o let mimo EU, který je dlouhý 1500–3500 kilometrů,
  • 600 eur, pokud je let delší než 3500 kilometrů.

Pozor na mimořádné okolnosti

Na finanční odškodnění za zrušený nebo zpožděný let nedosáhnete v případě, že k této komplikaci došlo vinou mimořádných okolností, kterým dopravce nemohl zamezit, i kdyby přijal všechna přiměřená opatření. Jedná se zejména o politické nepokoje, válečné konflikty, terorismus, omezení řízení letového provozu, nepřízně počasí a stávky zaměstnanců. „Podle Ústavního soudu ale mezi mimořádné okolnosti nepatří mimořádná technická závada letadla, v takovém případě je letecký dopravce povinný cestujícím odpovídající odškodnění vyplatit,“ říká právník portálu Vaše nároky.cz Petr Novák.

Na občerstvení, zajištění noclehu a možnosti si zatelefonovat nebo odeslat e-maily máte právo i v případě, že je zpoždění nebo zrušení letu způsobené mimořádnými okolnostmi.

Anketa

Kolik letos dáte za letní dovolenou? Přepočteno na osobu.

Když mě nepustí na palubu

Ne příliš často, ale stává se, že se do letadla prostě nevejdete, i když máte platnou letenku. Jednoduše proto, že dopravce omylem prodal víc letenek, než je v letadle míst. Když černý Petr padne na vás a dopravce vám neumožní nastoupit na palubu, máte samozřejmě nárok na kompenzaci. Buď přijmete nabídku náhradního letu, nebo si necháte vrátit peníze za letenku. V případě náhradního letu navíc máte právo na občerstvení, ubytování a dopravu do hotelu a zpět, pokud budou nezbytné.

Kromě toho můžete za způsobené potíže žádat finanční náhradu, která se počítá stejně jako při zpoždění nebo zrušení letu.

Rozhodující ale samozřejmě je, proč vám bylo odepřeno do letadla nastoupit. Pokud je chyba na vaší straně, například nemáte platnou letenku, dorazíte pozdě, chybějí vám cestovní doklady nebo se chováte nevhodně, s odškodněním počítat nemůžete.

Ozvěte se do tří let

Finanční kompenzace od letecké společnosti za zrušený nebo zpožděný let, případně za to, že jste bez vlastního přičinění nebyli vpuštěni na palubu, se můžete dožadovat až tři roky zpětně. „Kompenzace automaticky nenáleží plátci letenky, ale cestujícímu, který se letu skutečně účastnil. Finanční odškodnění je totiž satisfakcí za nepohodlí, potíže a ztrátu času, které zpožděný let cestujícímu způsobil,“ upřesňuje Eva Jurčíková z Vaše nároky.cz.

Montrealská úmluva

Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 261/2004 je platné pro všechny lety z letišť Evropské unie a pro lety z letišť mimo toto území, pokud jsou operovány evropskými dopravci. „V ostatních případech je možné žádosti o odškodnění podložit tzv. Montrealskou úmluvou, která sice cestujícím negarantuje paušální kompenzace, umožňuje jim však žádat náhradu reálně vzniklé škody. Konkrétně se může jednat například o náhradu ušlého zisku, odškodnění za propadlé ubytování nebo navazující jízdenky či kompenzace za storno poplatky za nevyzvednutí auta z půjčovny,“ říká právník Petr Novák.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Reklamace dovolené: Pár dobrých rad

1. 6. 2016 | Petra Dlouhá | 8 komentářů

Reklamace dovolené: Pár dobrých rad

Když od cestovky dostanete něco jiného, než slibovala – a než jste zaplatili – ozvěte se. Poradíme, jak správně reklamovat zájezd.

Levné letenky: Kde je najít a ušetřit

9. 11. 2015 | Monika Veselíková | 5 komentářů

Levné letenky: Kde je najít a ušetřit

Létají vaši známí levně křížem krážem po světě? Taky byste rádi vzhůru k výšinám a do dálav, jen nemáte tušení, kde levné letenky hledat? Poradíme.

Sbohem moře, sbohem dovolená! Pojišťovny nechtějí pojišťovat cestovní kanceláře

13. 10. 2015 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Sbohem moře, sbohem dovolená! Pojišťovny nechtějí pojišťovat cestovní kanceláře

Dražší zájezdy a zánik mnoha cestovních kanceláří. To by prý mohla přinést novela zákona, kterou chce stát lépe chránit klienty zkrachovalých cestovek. Cestovní kanceláře a pojišťovny... celý článek

Ztráta, krádež! V cizině bez peněz. Co teď? Pár dobrých rad

7. 7. 2015 | Petra Dlouhá

Ztráta, krádež! V cizině bez peněz. Co teď? Pár dobrých rad

Odjedete na dovolenou nebo služební cestu. A najednou… peněženka pryč. Jste bez peněz i bez platebních karet. Domů daleko. Co dělat? Kde hledat pomoc? Jak si nechat peníze nejrychleji... celý článek

Pět dobrých rad: Cestovní pojištění na dovolenou

30. 6. 2015 | Dana Yousifová | 6 komentářů

Pět dobrých rad: Cestovní pojištění na dovolenou

Abyste si dovolenou užili v pohodě a v klidu, je potřeba zařídit spoustu věcí. Mělo by mezi ně patřit také cestovní pojištění. Přinášíme pět dobrých rad, se kterými se vyvarujete problémů,... celý článek

Partners Financial Services