Trestný čin hanobení oligarchů

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 29. 4. 2016 | 8 komentářů
Změna dvou paragrafů pověsí meč nad ty, kteří se nekorektně vyjadřují o mocných. Velké skupiny bezmocných, jako jsou staří nebo oškliví, paradoxně zůstávají před nenávistnými projevy bez ochrany.
Trestný čin hanobení oligarchů

Ministerstvo spravedlnosti vyslalo do mezirezortního připomínkového řízení novelu trestního zákona. Pokud se beze změn dostane do Parlamentu a projde jím, bude v Česku trestné hanobit nejen národnosti a rasy, ale i sexuální orientace, pohlavní identity a „třídy“. (Těmi se myslí jakékoliv skupiny definované sociální pozicí a společenským statusem, takže nejde jen o dvě marxistické třídy žijící buď z kapitálu, nebo z práce.) Kromě trestného činu hanobení se o zmíněné terče nenávisti rozšiřuje i další paragraf, trestný čin podněcování k nenávisti nebo násilí. (Nejpodrobněji se změnám věnuje web Česká justice.)

I když považuju hejtování homosexuálů, leseb, transsexuálů, „socek“, ale taky „zbohatlíků v drahých kočárech“ za zavrženíhodné, z novinky radost nemám. Když nechám stranou, že jsem si postavil živnost na hanobení hipsterů, vadí mi tři věci:

Anketa

Má se ústní šíření nenávisti vůbec nějak postihovat?

Předně: Ministerstvo spravedlnosti v návrhu rozšiřuje přesně vyjmenovaný okruh jakýchsi privilegovaných neprivilegovaných, kteří mají nárok na zákonnou ochranu před nenávistnými projevy. Všimněte si, že v seznamu těch, kterými nelze veřejně pohrdat nebo rovnou volat po omezení jejich práv, chybí lidé s nízkou inteligencí, lidé oškliví a lidé staří nebo naopak mladí.

S IQismem, lookismem a hlavně ageismem se přitom potýká řádově víc nešťastníků, než kolik jich ve společnosti naráží kvůli asexualitě, kterou důvodová zpráva novely výslovně zmiňuje jako hodnou ochrany. Lidé bez zájmu o sex tvoří půl procenta až procento populace. Naproti tomu: „Celkem 62 procent obyvatel Česka bez rozdílu data narození se v poslední době setkalo s projevy nedostatku respektu kvůli věku.“

Není hejt jako hejt

Za druhé, i když jsem obecně pro to, aby kdokoliv mohl slovně hanobit kohokoliv a aby stát trestal jen otevřené výzvy k násilí a omezování práv, zákaz hanobení tříd mi vadí ještě víc než zákaz hanobení etnik nebo náboženského přesvědčení.

Montypythonovský skeč Na obranu mimořádně bohatých lidí vnímám jinak, než jak bych vnímal obdobný skeč Na obranu „chudáčků“ CikánůStejně jako N. N. Taleb rozlišuju mezi zdravou arogancí vůči mocným a surovou arogancí vůči bezmocným.

Také animace Our economy explained in cookies by fungovala jinak, kdyby na něm sušenky kradla karikatura Žida s pejzy a jarmulkou místo karikatury boháče s motýlkem. V antisemitském klipu by nešlo najít jiné poselství, než že je nutné na základně principu kolektivní viny upřít práva široké skupině lidí definované původem a vírou. „Třídní kritika“ k protiústavním krokům nenabádá. Matěj Stropnický může říct: ten člověk v motýlku ožebračuje střední třídu skrze rovnou daň, obnovme proto progresivní sazbu. Petr Mach zase: je to dotační baron, omezme přerozdělování. Obě dvě cesty k přesunu moci mezi společenskými skupinami jsou slučitelné s ústavním pořádkem, nikoho nezbavují základních práv a svobod.

S liberální demokracií je naopak nekompatibilní zákaz hanobení elit. Do svobodné debaty patří nejenom konstruktivní kritika mocných, ale i nekonstruktivní posměch na jejich účet.

Za hanobení výsměch, ne kriminál

Třetí výtka k rozšíření paragrafů o hanobení a podněcování k nenávisti už v reakcích na připravovanou novelu zazněla: nedává smysl zpřísňovat a zpřesňovat zákon, jehož očividné porušování orgány činné v trestním řízení dlouhodobě přehlížejí.

Trestů za hanobení a podněcování k nenávisti se ročně udělí dohromady nižší desítky. A to nahodile: Otto Chaloupka dostal za „ještě pár takovýchto cikánských provokací a začne mazec“ podmínku, Bára Hrzánová za „Rusáci jsou svině“ Thálii. Bez následků prochází skandování „Cikáni do plynu“ i tvorba a šíření hoaxů o muslimech.

Jako bychom neměli paragrafy 355 a 356 kvůli ochraně slabších, ale kvůli tomu, aby se na každého prostořekého blba dalo něco vytáhnout, pokud to bude zapotřebí. Navrhované rozšíření tuhle hrozbu posiluje.

Stát musí důsledně bránit práva a svobody všech, kterým je nějaký nenávistný rétor chce vzít, ať už mektá o odebrání volebního práva ochráncům imigrantů, anebo lidí s nízkým IQ. S hanobením ať se ale místo soudů vypořádává občanská společnost. Účinnější trest než kriminál pro pár vybraných je posměch od co nejvíc lidí pro co nejvíc hejtrů. Inspirovat se můžeme u brněnských fotbalových fanoušků, kteří mají na sparťanské provolávání „Brno, Brno, buzerantů plno“ odzbrojující odpověď: „Tak jsme teplí, no a co?“

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 4. 2016 14:05, lajos

takhle se utahujou srouby!
za par let to bude stejne jako na zapade. anglicka kolegine mi popisuje do telefonu cernocha se kterym se mam na sluzebce setkat a rika, volne prelozeno - poznas ho podle toho, ze ma hluboky hlas a takovou temnejsi plet... misto, aby rekla, ze je to cernoch.
ja ho nijak nestigmatizuju, ale pokud existuje skupina lidi, 4 z nich jsou bily a jeden cernej, tak mi pripada srozumitelnejsi oznaceni barva pleti nez sirka prouzku na jeho saku.

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 4. 2016 12:20, Jahoda František

Pokud Vám nevadí, že člověk za svůj názor dostane od jiného přes držku, proč Vám tedy vadí, že ho dá jiný člověk k soudu (což je jen trochu jiná, pravděpodobně civilizovanější forma "dostat přes držku")? Tak jako tak nese veškeré následky svých projevů, nebo ne?

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

diskriminace, ochrana osobnosti

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zbroják má v Česku tři sta tisíc lidí. Kdo a jak ho získá?

28. 4. 2016 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Zbroják má v Česku tři sta tisíc lidí. Kdo a jak ho získá?

Na konci roku 2015 drželo v Česku zbrojní průkaz celkem 292 022 lidí. Počet registrovaných, legálně držených zbraní: 806 895 kusů. Zatímco počty střelců v posledních letech klesají,... celý článek

Byl jsem mladistvý slušný Čech

31. 7. 2015 | Michal Kašpárek | 14 komentářů

Byl jsem mladistvý slušný Čech

Když čtu pitvorné portréty „slušného Čecha“, poznávám v nich sám sebe před lety. Dobrá zpráva: předsudky se dají překonat. Špatná: jde to pomalu a těžko tomu pomoct.

Hodnotit výkony, ne původ? Až jindy, Lakatoši

10. 4. 2015 | Michal Kašpárek | 24 komentářů

Hodnotit výkony, ne původ? Až jindy, Lakatoši

Úřední provokace odhalila všudypřítomné pokrytectví: majorita chce po Romech přizpůsobivost, ale pokud jsou předem vyloučeni z trhu s bydlením, sebevzornější chování je z ghetta stejně... celý článek

Sleva pro pravičáky: blbý nápad, ale žádný zločin

20. 12. 2013 | Michal Kašpárek | 24 komentářů

Sleva pro pravičáky: blbý nápad, ale žádný zločin

Může sleva podněcovat k nenávisti? Kde končí a začínají práva a povinnosti podnikatelů? Je bonzování vizitkou Zemanových voličů?

Optimismus? Není kde brát…

8. 1. 2013 | Tomáš Prouza | 7 komentářů

Optimismus? Není kde brát…

Moc jsem si přál, aby první letošní komentář mohl vyznít optimisticky. Jenže při ohlédnutí za posledními dny opravdu není kde brát.

Partners Financial Services