Všichni na zákaz pití kašlou? Zakážeme ho znovu a víc

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 12. 2. 2016 | 3 komentáře
České zákony potírají opilství už teď přísně. Pokud se ty staré nezačnou vymáhat, nové nic nevyřeší.
Všichni na zákaz pití kašlou? Zakážeme ho znovu a víc

Jakmile v jedné větě zazní slova „pivo“ a „zakázat,“ začne to smrdět lidovým povstáním. Na Nově to vědí a z návrhu nového protipijáckého a protikuřáckého zákona ždímají, co jenom jde: „Byli jste zvyklý [sic] si na dětském karnevalu dát skleničku vína nebo se v horkém počasí na dětském dni osvěžit oroseným pivem? Tohle bude možná už brzy minulostí,“ varuje článek Poslanci hrozí: Zakážeme alkohol na dětských akcích i na fotbale!

Špatná zpráva pro rodiče, kteří potřebují udržovat hladinku: navržený zákon opravdu zakazuje „prodávat nebo podávat alkoholické nápoje […] na akci určené převážně pro osoby mladší 18 let.“

Dobrá zpráva pro rodiče, kteří potřebují udržovat hladinku: v zákoně 379/2005 najdete totéž. „Zakazuje se prodávat nebo podávat alkoholické nápoje […] na všech akcích určených osobám mladším 18 let.“

Všimli jste si, že byste na karnevalu nedostali sklenku vína a na dětském dni orosené pivo? Nevšimli, protože je to deset let všem jedno: pořadatelům, hostům, úředníkům, policistům. A takový rozdíl mezi teorií a praxí tady můžete pozorovat u všech pokusů o prevenci.

Jak se pije

Konzervativnost českých konzumentů je dávno pryč. Starší ročníky se sice už asi nezmění, ale mladé generace chtějí zkoušet neustále něco nového. Podívejte se, co se na trhu děje v oblasti piv. Před deseti lety by si nikdo nedokázal představit, jaký rozkvět tady budou mít minipivovary nebo ovocná piva.

Alkoguru: Dávno nejsme konzervy

Na papíře prohibice, v praxi oktoberfest

Teorie: lidem pod osmnáct se nesmí nalévat, hrozí za to dokonce uzavření podniku. Praxe: kontroly se v barech provádějí svátečně a policejní mluvčí na razie někdy dokonce upozorňují dopředu. I vinou toho má 94 procent českých patnáctiletých zkušenost s alkoholem. To je nejvíc ze všech zemí OECD. Pro srovnání: v Nizozemsku 45 procent, v Irsku 38 procent.

Teorie: zjevně podnapilé osoby mají zákonem č. 379/2005 Sb. zakázaný vstup do dopravních prostředků. Praxe: viz pražské noční tramvaje nebo brněnské rozjezdy.

Teorie: alkohol se podle stejného zákona nesmí prodávat ani podávat „v prostředcích výlučně určených pro vnitrostátní hromadnou dopravu osob“. Praxe: v autobusech Student Agency dostanete pivo. Neškodnou malou desítku, mrk mrk – ale pořád pivo.

Teorie: mnoho měst zakazuje vyhláškou pití alkoholu na veřejnosti. Praxe: je to neskrývaný bič na bezdomovce, a dokud budete mít správnou délku vousů, dopřávat si můžete.

Anketa

Kdy jste se prvně opili?

Teorie: jakýkoliv prokazatelný alkohol v krvi stojí české řidiče body a papíry. Praxe: v roce 2014 zemřelo 63 osob při 4637 nehodách zaviněných pod vlivem alkoholu. O pětinu menší Rakousko zaznamenalo ve stejném roce 32 mrtvých při 2213 nehodách, přestože se v něm toleruje půl promile.

Opak ideálu

České zákony nejsou měkké. Na rozdíl od většiny evropských zemí vyznávají nulovou toleranci k alkoholu za volantem i na jízdním kole. Na rozdíl od sousedního Německa neumožňují šestnáctiletým pít pivo a víno.

Zásadní problém je v tom, že se téměř nevynucují. Zažíváme opak ideálu, podle kterého by pravidla měla být co nejjednodušší – a zároveň by je měla doprovázet jistota, že jakmile je někdo překročí, bude s ním zle. Teoreticky žijeme v poloviční prohibici, v praxi se může nacamrat kdokoliv kdekoliv. Tenhle stav nevyřeší aktivita ministrů a poslanců, ale aktivita policistů a úředníků.

Můžeme jim to zkusit vysvětlit, až se s nimi potkáme u výčepu na dětském dni.


Autor je rodič, který potřebuje udržovat hladinku

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 2. 2016 17:13, Angelus

Zákony jsou od toho aby se porušovali. Jezdí všichni 90? Dáme tam 70, Jezdí 70, máme 50. Kdyby všichni dodrželi 50 je tu ještě 30. Pro stát je výhodné, aby se zákony porušovali, jelikož je to další způsob jak dostat ze svých oveček finance. Každý kdo propaguje, že zákon se má dodržovat naprosto vždy a protože je to zákon je obětí propagandy a v principu ovce.

Jeden hezký citát
Ayn Rand – ……..vážně jste si myslel, že ty zákony píšeme proto, aby se dodržovali? ušklíbl se. vždyť my chceme aby se porušovaly. Pokud vám to ještě nedošlo, tak tady proti sobě nemáte partu nějakých skautíků. Doba vznešených ideí dávno minula. Nám jde o moc a myslíme to smrtelně vážně.
Vy podnikavci jste to neváleli špatně, ale teprve my celou hru doopravdy prokoukli, a vy byste se s tím měli smířit. Nevinným totiž nelze vládnout. Stát má jednu jedinnou pravomoc – zatočit s tím, kdo překročí zákon. Jenže když není dost pachatelů, musí si nějaké obstarat. A tak začne stavět mimo zákon kde co, až už není možné normálně žít, aniž by se člověk proti něčemu neprovinil. Národ poctivců není nikomu k užitku. Z takového nic nekouká. Stačí ale schválit pár zákonů, které nelze ani dodržovat, ani vymáhat, ani objektivně vykládat, a rázem máte národ provinilců. A těm už vládnout lze. Taková jsou tedy pravidla, taková je hra, a jakmile ji pochopíte, bude s vámi mnohem snažší domluva……

+27
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem příspěvků.

Oblíbená témata

alkohol, pivo, prohibice, regulace

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Destilatér: I tuzemák může být výborný. Když to umíte

19. 12. 2015 | Martin Vlnas | 4 komentáře

Destilatér: I tuzemák může být výborný. Když to umíte

Zdá se, že i přes záplavu zahraničních rumů, ginů nebo bylinných likérů, která se na nás valí z reklamy doslova na každém kroku, zůstává řada Čechů věrná klasice – tuzemáku.

Pivo z Pepíkovy garáže

31. 10. 2015 | Ondřej Tůma, Martin Vlnas | 3 komentáře

Pivo z Pepíkovy garáže

Čechy už nebaví piva bez chuti. I proto zažíváme boom minipivovarů. Do jednoho z nich jsme se vypravili za sládkem Josefem Krýslem

Dej si dvojku a beze strachu jeď! Nebo ne?

24. 9. 2015 | Gabriel Pleska | 25 komentářů

Dej si dvojku a beze strachu jeď! Nebo ne?

Čas od času přijde někdo s návrhem, abychom zmírnili nulovou toleranci k požívání obveselujících alkoholických nápojů, než se proměníme v řidiče. Nebo abychom byli mírnější aspoň k... celý článek

Tři důvody, proč oslavit Den piva

2. 8. 2013 | Michal Kašpárek | 2 komentáře

Tři důvody, proč oslavit Den piva

Kafe nechejte hipstrům a čaje těhotným. Ve znalostní ekonomice nejsnáze uspějete lehce nachmelení.

Partners Financial Services