Babiš se rochní ve výmyslech

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 2. 10. 2015 | 41 komentářů
Vicepremiér lže o německých dávkách pro uprchlíky nebo o počtu Turků v Berlíně. Navrhuje nerealistické opevnění hranic a na štít si ve válce proti imigraci dává bezdomovce, které ještě před rokem vytlačoval z Václaváku. Nenechejte své blízké, aby mu na to skočili.
Babiš se rochní ve výmyslech

Podle českého ministra financí páchá Německo „v přímém přenosu ekonomickou sebevraždu“. Na to se dá určitě vymyslet spousta vtipných přirovnání –Louis Enrique stahuje v přímém přenosu Barcelonu ke dnu, varuje kustod FK Loko Vltavín – jenomže vystoupení Andreje Babiše v nedělní Partii na TV Prima nebylo k smíchu. Jediný host celého pořadu mohl pětačtyřicet minut plácat snadno vyvratitelné nesmysly a lži o imigraci, aniž se tím moderátor Tomáš Hauptvogel nechal vyrušit ze zamilovaného přitakávání.

Agromagnát umí poznat úrodnou půdu a zasít do ní, takže někteří vaši příbuzní a kamarádi budou ty nesmysly a lži pravděpodobně opakovat. Když to nezvládne novinář, uveďte Babišovy výroky na pravou míru aspoň vy.

Co říká Babiš: „Víte, kolik dostává uprchlík v Německu? 670 euro na měsíc, to je 19 tisíc korun. U nás je důchod 11 tisíc.“

Jaká je skutečnost: těch 670 euro jsou celkové rozpočtové výdaje, které spolková vláda vyčlenila na jednoho uprchlíka na měsíc (zdroj: Bloomberg). Samotní uprchlíci z toho na ruku dostanou jen 143 euro kapesného, což po třech měsících může narůst na 216 eur, tedy 5900 korun, a po přiznání azylu až na zhruba 400 euro měsíčně (10 800 korun). To je stále méně než průměrný český důchod, kterým operoval Babiš. Rozdíl do celkových 670 euro spolkne administrativa (zdroj: Euronews).

Jaký je můj názor: netuším, co a kde škrtnout, pokud uprchlíci nemají začít žebrat nebo krást, a pokud na jejich začlenění nemají úředníci pracovat zadarmo.

Co říká Babiš: „V Berlíně žije čtvrtina Turků a němečtí policajti se tam bojí jít.“

Jaká je skutečnost: v tříapůlmilionovém Berlíně žije dvousettisícová populace rodilých Turků či jejich potomků (zdroj: Berlin.de), což není čtvrtina, ale pouhá sedmnáctina města.

Jaká je moje zkušenost: částečně turecké čtvrti Kreuzberg nebo Moabit jsou podobné no-go zóny jako Karlín nebo Žižkov. Když mluvíte o no-go zónách, tak proto vždycky řekněte, kterou ulicí začínají, a kterou končí. Jinak jen báchorkaříte.

Je EET ee?

Mohlo by se zdát, že s přesnými počty má Andrej Babiš trochu problém – čtvrtina nebo sedmnáctina, 670 nebo 143. Snad mu vyjdou alespoň některé další. Třeba 12 miliard, které stát ročně vybere díky zavedení elektronické evidenci tržeb.

Názory se různí. Jak to vidí:

Co říká Babiš: „Ekonomičtí imigranti mají peníze, chodí do bankomatu, vozí se taxíky, odmítají pomoc, nelíbí se jim neznačkové oblečení a tak dále.“

Jaká je skutečnost: Babiš předkládá falešné dilema, které postrádá logiku. Před válkou přece můžou utíkat i zámožní lidé (třeba Jan Antonín Baťa), ekonomičtí migranti naopak budou spíš chudí než bohatí. Na případné jízdě taxíkem není nic nemorálního: jednak je pro velké rodiny srovnatelně nákladná jako cesta vlakem, jednak se z některých sběrných míst na hranicích nedá jiným způsobem dostat k nádraží.

Jaká je moje zkušenost: v táborech v Röszke a ve Vámosszabadi jsem neviděl nikoho, kdo by odmítl neznačkové boty nebo bundu. Idiot se sice může najít všude, ale takhle paušalizovat je sprosté.

Co říká Babiš: „Paní Merkelová dneska ví, že skutečně udělala obrovskou chybu, že je všechny pozvala. Má to přímý dopad na německou ekonomiku a není pravda, že uprchlíci pomůžou německé ekonomice. Většina těch lidí skutečně není schopná tam ani pracovat.“

Jaká je skutečnost: o dopadu otevřené imigrační politiky na ekonomiku se vedou spory, viz protichůdné závěry studií, které prezentují Lukáš Kovanda nebo Petr Houdek. Muži, který by rád řídil stát jako firmu, je nutné připomenout, že poskytnutí azylu je projev solidarity, nejenom ekonomické kalkulace. Dost moralizování, zpět k faktům: mezi v Německu žijícími cizinci z neunijních zemí není víc než 12 procent nezaměstnaných (zdroj: Eurostat). Většina „těch lidí“ nejen že je schopná pracovat, ale taky to dělá.

Co říká Babiš: „Pojďme se podívat, jak funguje plot mezi Texasem a Mexikem.“

Pojďme: za posledních deset let se snížil počet odhalených nelegálních imigrantů v USA na méně než polovinu (zdroj: DHS Office of Immigration Statistics). Američtí komentátoři hlavního proudu nejčastěji míní, že víc než stavba plotu na třetině délky hranice tomu napomohla ekonomická krize v USA (viz například analýzu The Economist). Navzdory úbytku migrantů vzrostl po stavbě plotu počet těch, kteří při pokusu o překročení hranice přišli o život, a to o víc než sto lidí ročně (viz tamtéž).

Co říká Babiš: „Tady je řešení skutečně triviální: uzavřít to.“

Jaká je skutečnost: USA a Mexiko odděluje 3145kilometrová pozemní hranice, přesto víc než dvě třetiny kvůli vysokým nákladům stále zůstávají bez plotu (zdroj: Wikipedidia/Cbp.gov). Schengenský prostor má námořní hranici v délce 42 673 kilometrů (delší než obvod planety) a pozemní v délce 7721 kilometrů (zdroj: Europa.eu). Hračka.

Co říká Babiš: „Máme 30 tisíc bezdomovců.“

Jaká je skutečnost: Andrej Babiš má konečně jednou pravdu. Je milé, že mu dnes bezdomovci leží na srdci, když se ještě v loňské kampani ANO rozčiloval, že se potulují po Václaváku, a když pro ně jako ministr financí neudělal vůbec nic. Tomu se, milé děti, říká chucpe.

Nakonec Andreji Babišovi posíláme pěknou písničku, totiž deníkový zápis českého básníka Ivana Diviše z roku 1979: „Nenávidět, co neznám, znát nechci — podstata fašismu. Nedat si ze zásady s ničím práci; simplifikovat notoricky a debilně — podstata fašismu. Absolutní nevědomost, rochnění se v ní, nechtít vědět, že nevím, pýcha na tento stav, konec.“

Třikrát o migraci

Kam byste se vydali, kdybyste museli emigrovat z Česka? A co by se muselo stát, abyste o takovém kroku začali přemýšlet? Zeptali jsme se ekonoma Pavla Kohouta, sociologa Jana Kellera, politologa Jiřího Pehe, advokáta Tomáše Sokola a dalších osobností.

Potravinářská firma Hamé se přihlásila, že by byla ochotná dát práci i ubytování azylantům. Ptali jsme se velkých zaměstnavatelů – a vybírali jsme mezi nimi takové, kteří mají volná místa – jestli jsou také ochotni podat pomocnou ruku.

Michal Kašpárek vyrazil pomoci do uprchlického tábora: „Ať mi už nikdo nevykládá o vyspělé a humanistické Evropě: v jejím středu jsem viděl informační a právní vakuum poválečných měsíců.“


Úvodní foto Andreje B. Profimedia

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 41 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 10. 2015 18:50, jHonzik

Dobre, pane Kasparku, 1 imigrant nebere, ale 670 euro. Jaky je v tom rozdil z pohledu ministra financi? Rekl bych, ze usmevnejsi jsou vase pocty - treba ty o hranicich Schengenu. Nebo fakt myslite, ze chce Babis zed i na severu (napriklad)? Tak trochu mi vas clanek zavani rcenim, jez se tu ve slepem boji za imigranty snazite prisit Babisovi: kdo chce psa bit... Vam moc nerozumim, nazorum podobnym Babisovu ano: prostrednictvim chaosu v EU jsme proti sve vuli zatahovani do hry, na niz nemame. Ani ekonomicky, ani jinak - lidem v nouzi pomahat umime a take to delame, ale vime, kdo z nich je v nouzi a kdo si za nase penize jen pocka na povel k odpaleni naloze v metru? Fakt si myslite, ze je chytre nechat si na uzemi nekontrolovane proudit anonymni davy lidi z tech nejrizikvejsich oblasti?

+57
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 10. 2015 18:54, Hunter

Zpravodajství TV Prima sledují jen podprůměrně inteligentní lidé (konkurovat jim může snad jen čtenářská základna Blesku, ale bude tam stejně výrazný překryv).

A podprůměrně inteligentní lidé měli blbé názory už před Babišem, po Babišovy to nemůže být o moc horší (snad je o to, že začnou mít pocit, že mají pravdu - jenže ten mají díky DK-efektu také pořád).

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (41 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Čapí hnízdo je systémový problém

18. 3. 2016 | Michal Kašpárek | 29 komentářů

Čapí hnízdo je systémový problém

Posílali veřejné peníze do soukromých firem – a divili se, že končí u miliardářů.

V Röszke byl k vidění chaos šestačtyřicátého

18. 9. 2015 | Michal Kašpárek | 27 komentářů

V Röszke byl k vidění chaos šestačtyřicátého

Ať mi už nikdo nevykládá o vyspělé a humanistické Evropě: v jejím středu jsem viděl informační a právní vakuum poválečných měsíců.

Jiří Skuhrovec: Já a Babišův muž? Podívejte se na naše výsledky

18. 7. 2015 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Jiří Skuhrovec: Já a Babišův muž? Podívejte se na naše výsledky

Jiří Skuhrovec věří v otevřená data. V to, že dobrá práce s transparentními informacemi pomůže zefektivnit státní správu a šetřit peníze z rozpočtu. Pracuje jako poradce na Ministerstvu... celý článek

Očima expertů: Babiš chce privatizovat státní firmy. Dělá dobře?

26. 6. 2015 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Očima expertů: Babiš chce privatizovat státní firmy. Dělá dobře?

Má smysl privatizovat strategické státní podniky, nebo by si v nich měl stát držet podíl a nepřenechávat je volnému trhu? Zeptali jsme se sociologa Jana Kellera, ekonoma Aleše Michla,... celý článek

Osobitost a liberalismus nestačí. Jak psát v Babišově éře?

28. 4. 2015 | Michal Kašpárek | 9 komentářů

Osobitost a liberalismus nestačí. Jak psát v Babišově éře?

Média by například mohla přestat přiživovat kulty expertů, chytrých řešení a úspěšných lidí, na kterých Babiš staví svou politiku bez politiky.

Partners Financial Services