Potřebuju advokáta, ale nemám na něj: Právní zastoupení pro chudé

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 30. 9. 2015 | 26 komentářů
V trestním řízení přidělí nemajetnému obhájce ex offo. Ale co když se člověk bez peněz potřebuje nebo musí soudit v civilním procesu nebo správním řízení? Žádný nárok na bezplatného advokáta pro chudé v Česku neexistuje. Jisté možnosti, jak se domoci právního zastoupení zdarma, ale jsou. Ročně je využijí stovky lidí. Poradíme.
Potřebuju advokáta, ale nemám na něj: Právní zastoupení pro chudé

Krátí vás na právech. Připravili vás o peníze, majetek, nároky, o děti… Podvedli. Poškodili. Pošpinili. Podali žalobu… Situací, kdy potřebujete nebo musíte k soudu, je spousta. Ať se chystáte k útočnému výpadu nebo obranným manévrům, je nanejvýš rozumné najmout si právníka. Bez něj často nezmůžete nic. Jenže ne každý si může služby advokáta dovolit. Co si počít?

Co je co

Není spor jako spor

civilních sporech se řeší soukromoprávní spory z oblasti občanského práva, obchodního práva, rodinného práva nebo pracovního práva.

Ve správním soudnictví soudy rozhodují zejména o žalobách, kterými se fyzické či právnické osoby domáhají ochrany před nezákonným rozhodnutím nebo postupem orgánů veřejné moci.

Trestní řízení je zákonem upravený postup orgánů státu (tzv. orgánů činných v trestním řízení), jehož cílem je zjistit, zda byl spáchán trestný čin, zjistit pachatele, uložit trest nebo ochranné opatření a rozhodnutí vykonat, případně zařídit jeho výkon.

Nejdřív do poradny

Pokud jde o bezplatné právní poradenství, solidních nabídek je dost. Ve spotřebitelských záležitostech pomůže například dTest. K dispozici je také síť občanských poraden, rozesetých po republice. A další neziskové organizace – obvykle se specializují na dílčí právní okruhy.

Informativní poradny provozuje i Česká advokátní komora. „Advokáti v nich poskytují krátké právní konzultace – jak postupovat, kam se obrátit, zda se soudit, a podobně. Jde ovšem pouze o rady, nikoli přebírání zastupování,“ upozorňuje mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková.

Podrobnější informace o bezplatných právních poradnách najdete na webu komory.

Ale co když rada nestačí, a dojde na soudní spor?

TIP!

Existují společnosti, které poskytnou právní zastoupení, aniž byste předem platili – když spor vyhrajete, připadne jim část získaného odškodnění. Když prohrajete, neplatíte nic. Pochopitelně se ujímají jen případů, kde vidí šance na úspěch. Každopádně, dřív než se ke spolupráci zavážete, důkladně se seznamte s podmínkami a cenou – i když budete platit až později.

dTest radí na Peníze.cz

dTest spravuje spotřebitelskou poradnu na Peníze.cz. Jaká jsou práva spotřebitelů, jak na reklamace, jak nebýt za trumpetu. Ptejte se!

Požádejte o přidělení právníka soud

Jestli si právního zástupce nemůžete dovolit, požádejte soud o jeho přidělení. Žádost se většinou podává současně se žádostí o osvobození od soudních poplatků nebo jejich snížení. (I když není nutné, abyste žádali o obojí.) Obě žádosti můžete podat k místně příslušnému soudu po podání žaloby, současně s ní nebo ještě před ní – což je nejpraktičtější, protože žalobu nachystá už přidělený právník.

Žádost musí mít jisté náležitosti: kromě svých identifikačních údajů stručně vyložte, o jaký spor se jedná. A vysvětlete, proč vaše majetkové poměry neumožňují, abyste zaplatili právníka – tedy uveďte měsíční příjmy, výdaje na bydlení, počet vyživovaných dětí a podobně. A dodejte, že se jedná o věc právně složitou, takže je přidělení advokáta nezbytné k ochraně vašich zájmů – s odvoláním na § 30 občanského soudního řádu.

Soud vám zašle dotazník, ve kterém se podrobně ptá na finanční a majetkové poměry, případně si tiskopis můžete na soudu vyzvednout sami. Přiložit budete muset také potvrzení o příjmech – od zaměstnavatele nebo úřadů, které vám vyplácejí důchody a dávky.

Když soud uzná, že peníze na právníka objektivně nemáte a že ho opravdu potřebujete, žádosti vyhoví. Náklady zaplatí stát.

Když soud žádost zamítne, zbývají ještě další možnosti.

Pro dobro

Advokátka pomáhá dětem z dluhů 

Pro bono. Jeden takový případ od nás znáte. Advokátka Alena Vlachová, specialistka na obchodní a pracovní právo, vyrazila do boje proti zmetku v českém zákoně a nesmyslným dluhům za popelnice, kvůli kterým začínají děti z dětských domovů dospělý život „v péči“ exekutora. Rozjela projekt Děti bez dluhů.

Advokát pro bono

Někteří právníci poskytují služby nemajetným bezplatně nebo za sníženou odměnu, na vlastní náklady. Jedná se o takzvané služby pro bono, tedy služby poskytnuté z dobré vůle pro veřejné blaho, pro potřebné… Větší advokátní kanceláře tak dávají najevo, že jsou společensky odpovědné. Když jde o zajímavou kauzu, které se věnuje pozornost v médiích, můžou navíc získat dodatečný, byť nepeněžní profit. Jestli jste v tísni a jedná se o složitý právní případ, zkuste oslovit některou z větších advokátních kanceláří. Ideálně se předem informujte, zda služby pro bono poskytuje. Třeba budete mít štěstí.

Advokáta může obstarat i komora

Když neuspějete u soudu, ani oslovených právníků, požádejte o přidělení právního zástupce Českou advokátní komoru. Kromě zamítavého rozhodnutí soudu, budete potřebovat ještě písemné potvrzení od dvou advokátů, kteří vás zastupovat odmítli. „Člověk musí podat žádost se specifikací sporu, pro nějž advokáta hledá, doložit své majetkové poměry a to, že se mu nepodařilo nalézt advokáta. Žádost je posuzována naší pobočkou v Brně. Když žadatel splní kritéria, v řádech dnů mu advokáta určíme, vždy s ohledem na charakter budoucích poskytovaných služeb, na místo, kde se soud vede či kde žadatel bydlí,“ vysvětluje mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková. V poskytování bezplatných služeb se advokáti z celé republiky střídají, konkrétního zástupce si vybírat nemůžete. „Advokát může pochopitelně i odmítnout, pokud by se například ocitnul ve střetu zájmů – pak by Česká advokátní komora určila někoho dalšího. Jen upozorňuji, že nejde o nárokovou záležitost. Žádosti jsou opravdu individuálně posuzovány,“ dodává Iva Chaloupková.

Formulář žádosti o určení advokáta i prohlášení o příjmových a majetkových poměrech, stahujte přímo na webu České advokátní komory. „Pokud případný žadatel nemá k dispozici internet, může se na ČAK obrátit i telefonicky a my mu s podáním žádosti pomůžeme,“ doplňují mluvčí.

Žádost zasílejte na adresu: Česká advokátní komora, Pobočka Brno, nám. Svobody 84/15 602 00  Brno.

V loňském roce žádalo Českou advokátní komoru o určení advokáta 2872 lidí, vyhověla 715 z nich. V 606 případech šlo o zcela bezplatnou právní službu.

Hledáte pomocnou ruku?

Potřebujete radu nebo pomoc? V našich nových profesních rejstřících najdete odborníka, ke kterému to máte kousek:

Potřebujete obhájce v trestním řízení?

I v rámci trestního řízení je možné požádat soud o bezplatnou obhajobu (nebo obhajobu za sníženou odměnu). Návrh může obviněný podat ještě před podáním obžaloby prostřednictvím státního zástupce. V žádosti je opět třeba doložit nedostatek finančních prostředků. Když soud žádosti vyhoví, smí si obviněný vybrat obhájce sám. Případně může o jeho ustanovení požádat soud. V obou případech hradí náklady stát.

„Nutná obhajoba“

Ustanovení obhájce je třeba odlišit od takzvané nutné obhajoby. Ta přichází na řadu, když si obviněný nemůže obhajobu náležitě zajistit sám – je ve vazbě, je mladistvý, zbavený či omezený v právní způsobilosti nebo jde o trestný čin s horní hranicí sazby nad pět let. Když si obviněný nezajistí obhájce, je mu přidělený soudem – takzvaně ex offo. Náklady zaplatí stát. Když obviněný v řízení neuspěje (tedy je odsouzený, soud zamítne jeho dovolání nebo návrh na obnovu řízení), musí státu náklady na obhajobu dodatečně uhradit. Když nezaplatí, stát pohledávku vymáhá. Výjimkou jsou případy, kdy bylo soudem rozhodnuto o bezplatné obhajobě, jak jsme vyložili výš.

Anketa

Už jste žalovali? Žalovali vás?

Ptáme se ministerstva: Dostupnější advokáti pro chudé?

O tom, že by v Česku měli být dostupnější advokáti pro chudé, hrazení státem, se debatuje roky. V zahraničí podobné instituty existují. Upozorňuje na to například Česká advokátní komora, která dnes lidem bez peněz poskytuje právní služby na vlastní útraty.

„Do konce roku má ministerstvo předložit vládě věcný záměr zákona o státem zajištěné právní pomoci. Cílem nové úpravy je zefektivnit poskytování právní pomoci v České republice pro osoby, které v důsledku své materiální potřebnosti nemohou využívat právní služby k tomu, aby mohly řádně uplatnit a ochránit svá práva,“ okomentoval pro Peníze.cz mluvčí rezortu Jiří Hovorka. Zda se pravidla změní – a jak přesně – se teprve ukáže. 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+54
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 10. 2015 14:08, Anna

Advokáti, to je extra sorta. Jdou jenom po penězích. A výsledek sporu je jim lhostejný. Taková je moje zkušenost. Jestliže je 9000 advokátů a téměř 2000 stížností na AK za rok, pak je to každý čtvrtý. A to je dost, ne ?
Představte si, že by každý čtvrtý zaměstnanec špatně pracoval !

+33
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 11. 2021 7:20, Jana Gorolova

Chci se zeptat byla jsem na výslechu u policie a nevypovídala jsem když za mnou přijeli policisté podruhé i s advokátem mého ex-přítel dočetla jsem se ve své výpovědi že jsem se ke všemu doznala co s tím moh

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Když má manželství duši na jazyku: Rozvod krok za krokem

16. 9. 2015 | Petra Dlouhá | 1 komentář

Když má manželství duši na jazyku: Rozvod krok za krokem

Rozvod. Zážitek, který by si člověk nejradši odpustil. Přináší emocionální, a mnohdy i finanční nápor. Jestli se u vás právě k manželskému rozkolu schyluje, oceníte našeho průvodce.... celý článek

O špíně v autobazarech s právníkem dTestu

21. 6. 2014 | Ondřej Tůma | 18 komentářů

O špíně v autobazarech s právníkem dTestu

Autobazarová půjčka má tři strany. Zákazníka, úvěrovou společnost a autobazar jako zprostředkovatele. Zákazník býval bit a zdá se, že za to přichází trest. Zatím dopadá na úvěrovky.... celý článek

Aleš Pejchal: Rok soudcem ve Štrasburku

28. 12. 2013 | Irena Válová | 3 komentáře

Aleš Pejchal: Rok soudcem ve Štrasburku

Před rokem se ujal funkce soudce Evropského soudu pro lidská práva. Od té doby s ním v českých médiích nevyšel jediný rozhovor, přitom judikatura tohoto soudu významně ovlivňuje i české... celý článek

Past na děti z děcáku: Jsem odhodlaná jít do Štrasburku, říká advokátka

13. 3. 2013 | Petra Dlouhá | 12 komentářů

Past na děti z děcáku: Jsem odhodlaná jít do Štrasburku, říká advokátka

Je specialistkou na obchodní a pracovní právo, poskytuje služby velkým klientům a korporacím. Teď vyráží do boje proti zmetku v českém zákoně a nesmyslným dluhům za popelnice, kvůli... celý článek

Příští stanice rozvod. Kolik stojí jízdenka na svobodu?

15. 8. 2012 | Petra Dlouhá | 16 komentářů

Příští stanice rozvod. Kolik stojí jízdenka na svobodu?

Prvním krokem k rozvodu je... svatba. Statistika je neúprosná: krachem u nás končí každé druhé manželství. Cesta z chomoutu není zdarma. Přečtěte si, co vás na ní čeká. A hlavně – kolik... celý článek

Partners Financial Services