Knížectví proti knížectví

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 25. 9. 2015 | 10 komentářů
Státy Evropské unie nebojují s migrační krizí, ale s jinými unijními státy.
Knížectví proti knížectví

Viktor Orbán je pro mnohé frajer, protože chrání Maďarsko před běženci čtyřmetrovým plotem na jižní hranici. Háček je v tom, že ten plot funguje jenom díky tomu, že žádná sousední země po cestě z Balkánu na sever bariéru nepostavila, a proto je jednodušší střihnout to jinudy. Smyslem plotu není zastavit proud migrantů do Evropy, smyslem je přehodit černého Petra na Chorvatsko a Slovinsko. Maďarsko přitom musí doufat, že ho další státy nenapodobí, protože pak by plot pravděpodobně zase neměl velký význam – jak naznačuje čilý ruch na papírově neprodyšné severokorejsko-čínské hranici, který popisuje novinářka Barbara Demicková.

Jiní vidí frajerství v přístupu Německa, které přestalo vracet syrské uprchlíky do vstupních zemí a o jejich azylu rozhoduje samo. Nečekané a jednostranné rozhodnutí ale prohloubilo humanitární krizi poutníků spěchajících Evropou, honem než se okno zase stejně rychle zavře. Navíc lze situaci cynicky číst i tak, že se německá vláda rozhodla vyzobat z lidí přicházejících do Evropy relativně kulturně blízké a před voliči obhajitelné Syřany: nějakou formu ochrany jich v Evropské unii získává bezkonkurenčních 95 procent, průměr úspěšnosti všech žadatelů je přitom 42 procent a bez Syřanů ještě méně.

Český, slovenský, maďarský i rumunský ministr vnitra vzkázali unijním kolegům, že odmítají i kompromisní model přerozdělování a do cizích uprchlíků jim nic není a nebude. Řecko zatím bez ohledu na dublinskou dohodu překročitele hranic často neeviduje a nechává je jít dál.

Vítejte v jednotné Evropě – ve které je dobré převézt ostatní dřív, než oni převezou vás.

Anketa

Kvóty...

Together we stand, divided we fall

Navzdory vypjatým řečem o záplavách a tsunami nečelí Evropská unie katastrofě. 508milionové společenství eviduje za první pololetí 530 tisíc migrantů, hledajících lepší budoucnost. Celkem mluvíme o jednotkách milionů těch, kteří v posledních letech přišli a v dohledné době nejspíš přijdou. Srovnejte to s Jordánskem, ve kterém na šest milionů obyvatel připadá půl druhého milionu uprchlíků.

Katastrofa je teprve to, že některé unijní státy nebojují s migrační krizí, ale s jinými státy. Historická knížectví papírově spojená pod jednou vlajkou pořádají závod ke dnu: soupeří, které z nich dokáže odradit cizince horším zacházením, které dovede napsat tvrdší zákony pro vlastní občany, které dovede rychleji přesměrovat problémy k sousedům.

Proto by měl mít z úterní dohody o přerozdělení žadatelů, prosazené navzdory Česku, Slovensku, Maďarsku a Rumunsku, radost i ten, kdo je alergický na slovo kvóta. Samozřejmě, že jednorázové rozeslání uprchlíků po Evropě není řešení migrační krize, to snad ale nikdo z jejich zastánců ani netvrdí. Okamžitá úleva zahlceným zemím na unijních hranicích není vůbec málo, a hlavně jde o důležité znamení. Že Unie snad dá přece jen přednost společnému řešení problému, který pak sice pocítí všichni, ale zato relativně lehce, před loterií, ze které si některé země vytáhnou laláč a některé humanitární katastrofu. V konečném důsledku by na druhou možnost doplatili všichni.

Třikrát o migraci

Kam byste se vydali, kdybyste museli emigrovat z Česka? A co by se muselo stát, abyste o takovém kroku začali přemýšlet? Zeptali jsme se ekonoma Pavla Kohouta, sociologa Jana Kellera, politologa Jiřího Pehe, advokáta Tomáše Sokola a dalších osobností.

Potravinářská firma Hamé se přihlásila, že by byla ochotná dát práci i ubytování azylantům. Ptali jsme se velkých zaměstnavatelů – a vybírali jsme mezi nimi takové, kteří mají volná místa – jestli jsou také ochotni podat pomocnou ruku.

Michal Kašpárek vyrazil pomoci do uprchlického tábora: „Ať mi už nikdo nevykládá o vyspělé a humanistické Evropě: v jejím středu jsem viděl informační a právní vakuum poválečných měsíců.“

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 9. 2015 10:04, KM

"Háček je v tom, že ten plot funguje jenom díky tomu, že žádná sousední země po cestě z Balkánu na sever bariéru nepostavila..."

Není náhodou problém v tom, že naopak ploty nebo jinou účinnou ochranu hranic, měly dávno mít všechny vnější státy schengenského prostoru? Je šokující, nepochopitelné a trestuhodné, že tomu tak není.

"Maďarsko přitom musí doufat, že ho další státy nenapodobí, protože pak by plot pravděpodobně zase neměl velký význam – jak naznačuje čilý ruch na papírově neprodyšné severokorejsko-čínské hranici"

Ono asi jde především o to, aby hranice nebyla nepropustná jen papírově, víme? Žádná hranice není stoprocentně neprostupná, ale pokud si vzpomínám, ploty na hranicích ČSSR se Západem byly velmi účinné. Odhaduji, že za 40 let jejich existence přes ně prošlo bez dovolení jen několik desítek, nanejvýš stovek lidí.

Ti lidé tu nemají co dělat, bez ohledu na jistě dramatické a tragické osudy některých z nich. Toto stěhování národů je nepřípustné, je to obrovské riziko bezpečnostní, civilizační i zdravotní. Evropa je povinna chovat se zodpovědně v první řadě vůči svým občanům.

+49
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

V Röszke byl k vidění chaos šestačtyřicátého

18. 9. 2015 | Michal Kašpárek | 27 komentářů

V Röszke byl k vidění chaos šestačtyřicátého

Ať mi už nikdo nevykládá o vyspělé a humanistické Evropě: v jejím středu jsem viděl informační a právní vakuum poválečných měsíců.

Očima zaměstnavatelů: Tak si je vemte do podniku!

18. 9. 2015 | Gabriel Pleska | 21 komentářů

Očima zaměstnavatelů: Tak si je vemte do podniku!

Potravinářská firma Hamé se přihlásila, že by byla ochotná dát práci i ubytování azylantům. Co na to další zaměstnavatelé?

Viktor Orbán se zasloužil o humanitární samosprávu

11. 9. 2015 | Michal Kašpárek | 30 komentářů

Viktor Orbán se zasloužil o humanitární samosprávu

Zkušenosti a kontakty ze spontánní pomoci uprchlíkům v Budapešti a v Röszke se ještě můžou hodit.

Maďarů už uteklo za lepším půl milionu. Začne emigrace z Česka?

11. 4. 2013 | Luboš Palata | 14 komentářů

Maďarů už uteklo za lepším půl milionu. Začne emigrace z Česka?

Společenský a ekonomický dopad je obrovský: Jedním z největších a nejméně řešených problémů nových zemí Evropské unie je ekonomická emigrace. „Noví Evropané“ odcházejí za lepším životem... celý článek

Partners Financial Services