Nafta i benzin pod 30 korun? Analytici říkají opatrné ano

David Kohout | rubrika: Aktuálně.cz | 30. 8. 2015 | 9 komentářů
Cena ropy se pohybuje kolem šestiletého minima. Pohonné hmoty zlevňují: nafta i benzin pravděpodobně prolomí hranici třiceti korun za litr.
Nafta i benzin pod 30 korun? Analytici říkají opatrné ano

Cena ropy se pohybuje v posledních dnech kolem šestiletých minim. K cenám pohonných hmot z roku 2009 je ale z objektivních důvodů pořád daleko – dolar, za který se ropa nakupuje, je dnes výrazně dražší. Vyšší než v roce 2009 jsou také daně a marže obchodníků.

Přesto je jen otázkou času, kdy nafta na stojanech prolomí třicetikorunovou hranici. Analytici připouštějí, že pod třicet korun za litr se dostanou i ceny benzinu.

„Při současném propadu cen ropy může dojít k poklesu cen benzinu Natural 95 pod 30 korun za litr, pokud se ovšem budou držet na obvyklých úrovních rafinérské marže a marže distribučních společností,“ říká David Marek, hlavní ekonom společnosti Deloitte. Průměrná cena za litr benzinu v Česku na začátku týdne podle údajů společnosti CCS dělala 32,51 koruny, litr nafty se prodával průměrně za 30,22 koruny. V dalších dnech cena dál klesala: Natural 95 na 32,30 koruny za litr a nafta na 30,02 koruny.

Víte, kde najdete nejlevnější benzin ve svém okolí? My ano. Vyzkoušejte naše vyhledávání čerpacích stanic podle adresy nebo místa, kde se právě nacházíte.

Vývoj ceny benzinu a ceny nafty

Karty může zamíchat Unipetrol

Do cen ještě může promluvit havárie litvínovské chemičky Unipetrol z minulého týdne, která by mohla zlevňování zbrzdit. „Za předpokladu, že se produkce paliv neobnoví do dvou týdnů, můžeme očekávat negativní vliv na ceny tuzemských pohonných paliv. Ceny by tím pádem v Česku klesaly pomaleji než v okolních státech,“ vysvětluje možné dopady havárie Eva Mahdalová, analytička společnosti Colosseum.

Za razantním poklesem ceny ropy na světových trzích stojí neustále se zvyšující nabídka ropy společně s novými technologiemi těžby. Cenu by mělo snížit i ukončení embarga na íránskou ropu. Právě Írán by mohl vrhnout na trh dalších 500 tisíc barelů ropy denně a cenu tak znovu stačit dolů. Na zvýšení cen ropy by v příštích týdnech a měsících nic tlačit nemělo.

Růst poptávky tlumí i zpomalení růstu čínské ekonomiky, recese v Brazílii a Rusku. Už dnes je ropa na svém šestiletém minimu a bude dál klesat. „V nejbližších týdnech může cena ropy Brent klesnout k úrovni 40 USD za barel a tuto hranici prolomit,“ odhaduje Mahdalová.

Jaký bude další vývoj cen ropy a pohonných hmot?

Celý článek s komentáři analytiků si přečtete na Aktuálně.cz.

Kdy je lepší koupit auto na benzín a kdy na naftu?

Auto na benzin nebo naftu, co je výhodnější?

l/100 Km
l/100 Km
Kč/l
Kč/l
km

Nepovinné údaje

km
km

Další kalkulačky

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 8. 2015 10:08, Mahoja Kotyč

U Tank ONO už hranice prolomena byla... Otázka je, na jak dlouho.

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 8. 2015 19:41

Tank Ono neaditivuje, takže bych nesrovnával s "normálními" pumpami. K ONO bych nikdy nejel. Bez aditiv stačí pár nádrží a karbon nad motorem vyhraje...

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Sankce proti Íránu končí: Budou zakázky a levná ropa

20. 7. 2015 | Jan Traxler | 2 komentáře

Sankce proti Íránu končí: Budou zakázky a levná ropa

Koncem roku by měly být zrušeny hospodářské sankce vůči Íránu. Ekonomické důsledky? Ropa zůstane levná. A evropským firmám se otevřou nové příležitosti.

Cena ropy poroste. Až zbankrotují „břidliční těžaři“

22. 6. 2015 | Vlad Ender | 6 komentářů

Cena ropy poroste. Až zbankrotují „břidliční těžaři“

Ropa. Nahoru, dolů, nikam – ať už se cena ropy chová jakkoli, ovlivňuje naše investice – a život – asi víc než cena libovolné jiné komodity. Proto také o ropě i její ceně hodně lidí... celý článek

Komodity: Loni spadla ropa na půlku, letos si radši přejme dražší

9. 2. 2015 | Jan Traxler

Komodity: Loni spadla ropa na půlku, letos si radši přejme dražší

Cena ropy a železné rudy spadla v uplynulém roce na polovinu. V průměru zlevnily komodity na burze o 19 procent. Stoupla pouze cena kávy a hovězího. Výhled na rok 2015 je plný otazníků. celý článek

Ropný šok naruby. Co přinese levná ropa?

15. 12. 2014 | Jan Traxler | 11 komentářů

Ropný šok naruby. Co přinese levná ropa?

Cena ropy spadla od léta o 40 procent. Podle mého názoru se hned tak nezvedne. Co nižší cena ropy přinese? A jak upravit investiční portfolia?

Partners Financial Services