Řidičák na zkoušku. Novinka, která má smůlu

Řidiči s ještě mokrým oprávněním mají nadprůměrnou nehodovost. Zásada „nejdřív ukaž, že se na silnici chováš solidně, pak dostaneš řidičák na stálo“ by ji mohla trochu snížit. Jenže ministři se na dopravě střídají jak apoštolové na orloji a nikdo není s to vlastně banální novelu dotáhnout do konce.
Řidičák na zkoušku. Novinka, která má smůlu

Je to právě tři roky a pět ministrů dopravy zpátky, co tuším Mladá fronta informovala, že se chystá přepracování zákona o řidičských průkazech a autoškolách (zákon o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel). A že v něm bude významná novinka: řidičák nezískáte po ukončení autoškoly natvrdo, ale s podmínkou na rok. Teprve když se osvědčíte jako solidní řidič, máte po roce nárok na řidičák trvalý.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.

Tomáš Tyl: 10 způsobů, jak se (ne)nechat připravit o peníze

Kniha je určena nejen těm, kteří chtějí spáchat finanční sebevraždu, ale především těm, kteří se jí chtějí účinně vyhnout a kterým může pomoci, poradit nebo je jen pobavit. Čerpat z ní však mohou i profesionálové v oblasti osobních financí.

Za dobré slovo knížku

Minulý čtvrtek jsme v rubrice Co si o tom myslíte? psali o tom, jak měnová bitva České národní banky nepřímo ovlivnila cenu cigaret. Znáte to – na jedné straně zeměkoule máven motýl křídlem, na druhé je z toho uragán.

Z komentářů pod článkem nás nejvíc zaujal ten od pána, který si nechává cigarety vozit z Ruska. Rádi bychom mu poslali knížku, aby měl jednou v čekárně na plicním co číst. Bohužel nám nenechal kontaktní mail.

Tenkrát v roce 2012 se ve dvou vlnách (v létě a v zimě) psalo o tom, že novinka by mohla platit od příštího roku, tedy od roku 2013. Od té doby se k ní přihlásil snad každý ministr dopravy, který měl dost času někde vyhrabat příslušný věcný návrh zákona. Ten čas ale neměli všichni, křeslo ministra dopravy je prostě svého druhu sedadlo smrti.

V roce 2013 už to tedy nebude a nebude to nejspíš ani v roce 2016 – ve Sněmovně právě je novela příslušného zákona, která by měla být účinná od Nového roku, ale bez řidičáků na zkoušku. Ovšem současný ministr dopravy hlásí, že se na tom dělá. Takže se třeba za rok za dva dočkáme.

Každopádně některé autoškoly na to konto určitě ještě několikrát protočí kampaň „udělejte si řidičák ještě teď, poslední šance, jak ho nemít jen s podmínkou“.

Připomeňme ale, že podle všelijakých zvěstí, to má aktuální ministr dopravy minimálně nahnuté, ne-li za pár. Takže je možné, že než se ten nový rozkouká, bude další půlrok pryč, než se rozkouká jeho nástupce, bude zase půlrok pryč…

Byla by škoda nechat ten nápad zase zapadnout?

Asi byla, podle statistik prý řidiči, kteří mají řidičák míň než pět roků, zaviní v přepočtu na hlavu výrazně víc nehod než řidiči, kteří jezdí déle. Stejné je to s počtem nehod, které končí smrtí. Možná by tu tedy trochu té přísnosti na začátečníky nebylo na škodu. A mezi námi – nebylo jí v plánu snad až tak tolik. Nový řidič neměl během prvního roku po ukončení autoškoly nasbírat víc než osm bodů. Kdyby se mu to povedlo, měl by na rok s řízením utrum. A musel by absolvovat doplňkový kurz. Na ten by nejspíš povinně došlo i tehdy, kdyby se čerstvý řidič oněm osmi trestným bodům přiblížil na dohled.

A řidičský průkaz je věc milovaná. Ukazuje se, že hrozba jeho odebrání nakonec doopravdy zabírá i na některé neplatiče alimentů, tak proč by neměla člověka přimět taky k větší opatrnosti i při řízení auta?

Ovšem, jsou situace, ve kterých by asi nezabrala. A jsou to bohužel situace typické: cesta z diskotéky, plné auto mladých lidí, auto frčí, řidič frčí… A nemusí frčet, stačí, když lije. A ani lít nemusí, stačí, když se potřebuje předvést. A ať za to může hloupost nebo náhle vzdutá hladina hormonů, kluci se předvést potřebujou. Jenže na to asi neplatí vůbec nic.

Co si o tom myslíte vy? Je řidičák na zkoušku dobrý nápad? Má šanci zkrotit vášně novopečeního řidiče, odlehčit mu nohu na plynu, přinutit ho dávat víc bacha? Nebo máte za to, že nejnebezpečnější jsou beztak sváteční řidiči, kteří vyjedou dvakrát do roka, z toho jednou na Dušičky? Napište nám svůj názor nebo postřeh do diskuze pod článkem. Pro jednoho z vás za to máme schovanou knížku z nakladatelství Grada.

Kdo srovnává, ten jede. Levněji

Srovnejte si autopojištění

Přišli na Peníze.cz, srovnali a ušetřili. A kvalita přitom dolů nemusí. Vyzkoušejte si to taky, stačí si vybrat, jak byste povinné ručení nebo havarijní pojištění rádi sjednali:

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

14. 9. 2017 11:31 | Vasja Pupkin

Bych to uvítal. Například, v Rusku řidiči, kteří mají ŘP míň jak rok, jsou povinní mít vzadu na sklu nálepku (čtvrec toxické barvy s vykřičníkem uvnitř), aby ostatní věděli, že je to zelenáč.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 7. 2015 8:04 | Lukáš

ještě by měli zavést autoškolu na zkoušku a chození do práce na zkoušku, protože všude číhají rizika, že se něco stane.. už mě ta přemíra předběžných opatření unavuje.. za chvíli si nebudem smět ani uprdnout bez lejstra a platit i za vzduch
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 7. 2015 23:34 | Emil

Včera bylo pozdě, ale to by v tomto případě nesměli politici hledat politické podtexty jako v případě ochraných prvků u cyklistů - vesta, helmy apod. A policie by neměla stát skrytě za bukem, ale měla by být vidět.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 7. 2015 22:25 | Mahoja Kotyč

Jako toho samořídícího vlaku včera na Masaryčce?
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 7. 2015 9:03 | Pedro

Řešením jsou samořídící auta. Snad se toho dožijem...
-10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 5 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pět dobrých rad: Kdy, jak a proč můžete zrušit povinné ručení

31. 3. 2015 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Pět dobrých rad: Kdy, jak a proč můžete zrušit povinné ručení

Povinné ručení patří k nejobvyklejším pojistným produktům, máme ho skoro všichni. A přesto je kolem něj spousta pověr a výmyslů, nejasností. Třeba kolem toho, kdy povinné ručení zaniká,... celý článek

Na vlastní kůži. Odpustky, spása pro piráty silnic

16. 10. 2014 | Petra Dlouhá | 33 komentářů

Na vlastní kůži. Odpustky, spása pro piráty silnic

Výmluvy na osobu blízkou jsou od loňska passé. Před trestnými body ale piráty silnic uchrání jiná klička. K jejím přednostem patří, že sami kličkovat, natož pak lhát (!), nemusí – všecko... celý článek

Nehoda. Blízká osoba v kómatu. Přístup úřadů ochromí i vás

16. 7. 2014 | Petra Dlouhá | 19 komentářů

Nehoda. Blízká osoba v kómatu. Přístup úřadů ochromí i vás

Petrova manželka přijížděla k domovu z vedlejšího města. V autě vezla dva malé syny. Dodnes se neobjasnilo proč, náhle vjela do protisměru. Vůz se čelně srazil s kamionem. V Petrově... celý článek

Alimenty. Na co máte nárok. A jak si poradit s neplatičem

12. 5. 2014 | Petra Dlouhá | 24 komentářů

Alimenty. Na co máte nárok. A jak si poradit s neplatičem

Každé druhé manželství v Česku končí krachem. Pro spoustu dětí to znamená život v neúplné rodině. A pro spoustu rodičů boj o výživné. S jak vysokými alimenty na dítě můžete počítat?... celý článek

Autopojištění a asistenční služby: Lovci nehod číhají. Na vaše peníze!

2. 8. 2012 | Petra Dlouhá | 16 komentářů

Autopojištění a asistenční služby: Lovci nehod číhají. Na vaše peníze!

Jejich revírem je dálnice. Jejich tempo je vražedné… Žádná upoutávka na akční seriál. Řeč je o „lovcích nehod“. Jako supi číhají podél českých silnic a dálnic na svou kořist. U dopravních... celý článek

Partners Financial Services