Kašpárkův radar: Co čtu a poslouchám

Michal Kašpárek | rubrika: Sloupek | 3. 7. 2015 | 1 komentář
Šídla znáte všichni. Anne Strainchampsovou nikdo. Napravit!
Kašpárkův radar: Co čtu a poslouchám

Žádný výčet toho, co člověk čte a sleduje, by nebyl kompletní bez falešně skromné odpovědi na otázku A jak to, mistře, všechno stíháte? Pár tipů: 1. Počítač je výborný pro hledání „kvalitního kontentu“, ale špatný pro soustředěné čtení. 2. Od toho je tu appka Pocket, do které si můžete články snadno nahrát a pak se jim věnovat na tabletu nebo telefonu někde v klidu, ideálně bez připojení. Podobně funguje Instapaper. 3. Nejste školáci a nepotýkáte se se seznamem povinné četby, nestyďte se věci nedočítat. 4. Podcasty, postaru rozhlasové pořady, neberou čas vůbec: ukrátí mytí nádobí, cestu do práce, jízdu autem. 5. Lidé zbytečně moc sportují, tráví čas s blízkými nebo spí, a přitom by si mohli krásně počíst.

Rozcestníky

  • Hacker News – kdybych se měl vzdát všech zdrojů čtení mimo jednoho, nechám si tenhle. Pestrá směs linků na blogy i na delší profesionální texty o digitálních technologiích, ekonomii, psychologii a obecně o „chytrých tématech“. Někomu bude vadit přemíra programování, ale za ten zbytek to stojí. Na Twitteru můžete nové odkazy odebírat v různých granulážích, podle počtu bodů od členů komunity HN: @newsyc20 (záplava), @newsyc50 (moje volba), @newsyc100, @newsyc150, @newsyc300 (jen to nejpopulárnější, na úkor pestrosti).
  • Arts & Letters Daily – jestli čtete Orientaci v Lidovkách, tohle je taková sobotní intelektuální příloha anglickojazyčného internetu. Růčo vybrané eseje, články z novin a časopisů a hlavně recenze nových knih.
  • Newsletter 067.cz – týdenní přehled událostí, které Petr Koubský vybírá a krátce glosuje pro předplatitele svého magazínu 067. Nejlepší český digest, co znám. Archiv je veřejný.

Magazíny

  • FiveThirtyEight – olymp datové žurnalistiky. Hodně sportovních analýz. Čím začít: Lionel Messi Is Impossible.
  • n+1 – kritický magazín, vychází online i v printu. Kritizuje všechno, včetně kritiků, a dělá to nápaditě, chytře, vtipně. Čím začít: Too Fast, Too Furious – jediný článek o této dnešní uspěchané době, který jsem kdy dočetl do konce.
  • Jacobin – a vy jste si mysleli, že na Deník Referendum píšou levičáci. Zostřený třídní boj se vede právě tady. Čím začít: A Plea for Culinary Modernism.

Bloggeři a komentátoři

  • Oliver Burkeman – každý týden píše Sloupek, který změní váš život, dobrý protijed na všechny ty kulty produktivity, pozitivního myšlení a úspěchu. Nemůžete to stihnout všechno, naděje vede k frustraci atd. Čím začít: třeba rovnou knížkou. Jmenuje se Protijed.
  • Tyler Cowen – ekonom, libertarián, glosátor. Vlastně by patřil spíš na seznam radarů: píše málo a krátce, zato ale každý den odkazuje na články, ke kterým se většinou nedostanu jinudy.
  • Venkatesh Rao – zvíře. Autor rozvleklých úvah o ekonomice služeb, korporátním životě nebo komunikačních strategiích. Má v nich moc odkazů na popkulturu a málo faktických tvrzení, ale v jeho psaní je něco hypnotického, kvůli čemu mu skoro pokaždé podlehnu. Čím začít: The Gervais Principle, Or The Office According to “The Office”.

Dále: antropolog a anarchista David Graeber, technologický skeptik Jevgenij Morozov, prskal Slavoj Žižek. Píšou všelikam, sleduji na Twitteru.

Asi čekáte, komu z českých publicistů dám odznáček. Skoro nikdy nelituju času stráveného čtením textů, které psali Jindřich Šídlo, Štefan Švec, Standa Biler, Petr Honzejk, Petr Koubský, Josef Šlerka, Bohumil Doležal, Tereza Matějčková, Eva Klíčová, Kamil Fila, Petr Bittner, Saša Uhlová, Ondřej Slačálek a Tomáš Schejbal. To prosím neznamená, že mi ti lidé mluvívají z duše.

Podcasty

Jak koukám, chybí mi na radaru aspoň nějací konzervativci, víc libertariánů (i když Hacker News na technolibertariány odkazují často) a taky víc žen. Doporučíte?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 7. 2015 8:08, Timy

Pane Kašpárku, samozřejmě že doporučím! :-)

Libertariáni - dfens-cz.com
Samotný Dfens o sobě sice tvrdí, že není libertarián, přesto na jeho web přispívají svými články jedinci, kteří tento směr vyznávají. Za přečtení rozhodně stojí seriál o Ancapu, nebo včerejší úvodní dva články z plánované série o Islámu. Web bývá o nové články doplňován většinou v neděli, proto se vyplatí jednou týdně tuto adresu zadat do vyhledávače.
Dále bych ještě doporučil blog Františka Matějky.

Konzervativci - protiproud.parlamentnilisty.cz
Občas trochu kontroverzní, přesto pevně konzervativní (vlast, náboženství, svoboda) a neotřelé.

-21
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Od podnikání po kuchařku. Vánoční tipy podle Kašpárka

13. 12. 2013 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Od podnikání po kuchařku. Vánoční tipy podle Kašpárka

Váš oddaný průvodce ekonomickou a společenskou literaturou i před letošními svátky odděluje zrno od plev.

Očima expertů: Co studovat a který obor bude mít zlaté dno?

14. 12. 2012 | Ondřej Tůma | 24 komentářů

Očima expertů: Co studovat a který obor bude mít zlaté dno?

Na pomoc při hledání nejperspektivnějších oborů jsme si přizvali prestižní ekonomy, sociology, zástupce státní správy, personálních agentur, ale také osobností z byznysu.

Tři chytré tipy, které můžou vaši kariéru převrátit naruby

7. 9. 2012 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Tři chytré tipy, které můžou vaši kariéru převrátit naruby

Napadlo vás někdy udělat si vedle seznamu úkolů i seznam zákazů? Nebo někoho šikovnějšího poprosit, aby vám vysvětlil, jak si můžete ušetřit čas u počítače? Nenapadlo? Tak všeho nechte... celý článek

Chci rozumět penězům. Co číst?

15. 8. 2012 | Jan Müller | 11 komentářů

Chci rozumět penězům. Co číst?

Lidé, čtěte! Mnohokrát jsme psali o finanční gramotnosti. A hodněkrát jsme při tom řekli, že základ je obyčejná gramotnost, gramotnost bez přívlastků. V zásadě stačí umět číst a trochu... celý článek

Partners Financial Services