Nový chodník? To už ta Únie přehání!

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 22. 5. 2015 | 17 komentářů
Proč ztrácet čas věcnou kritikou fungování fondů a operačních programů, když můžete čtenost nahnat přifukováním nebo rovnou vymýšlením absurdit?
Nový chodník? To už ta Únie přehání!

Evropské dotace je dostávají na pokraj krachu. Odškodní je někdo?“ – I tak se dá postavit zpráva o tom, že se ostravský magistrát pustil do rekonstrukce zanedbané Nádražní ulice. Cílem je udělat z ní trochu míň tankodrom a trochu víc korzo a vrátit tak do centra život a s ním i utrácení. Těžko zpochybnit, že než k tomu dojde, stavba bude podnikatelům a majitelům nemovitostí na Nádražní komplikovat život. Z těch komplikací se ale nedají vinit dotace: bez nich by rekonstrukce pravděpodobně přišla později, trvala déle, musela se odfláknout anebo ubrala z rozpočtu jiným městským investicím. Případně všechno dohromady.

V Hradci roste nové infocentrum, pro turisty ale nebude. Kvůli dotacím.“ – Hradci se daří s přispěním peněz z evropských fondů zrekonstruovat chátrající budovu knihovny a vytvořit v ní prostory pro společenské akce, kterých se samozřejmě můžou účastnit i turisté. To už jako taková kafkárna nezní, že? Operační program, přes který hradecký magistrát čerpá dotace, by sice mohl být velkorysejší, když už jde papírově o infocentra – pamatujme ale při kritice podmínek na to, že jejich detailní podobu navrhla Evropské komisi česká vláda.

Eskalátor v nové stanici metra chybí – jsme otroky evropských dotací a hlouposti.“ – S hloupostí by se dalo souhlasit, ale copak podmínky čerpání dotací zakazují stavbu eskalátorů? Omezují pouze množství úprav, které se dají na projektu po jeho schválení udělat, což je ochrana před tím, aby někdo nezačal stavět školku a neskončil s vepřínem. U nafouknuté kauzy Veleslavín se rádo takticky zamlčuje, že vestibul metra od chodníku dělí 32 schodů, což je jedno a půl patra, a že se dá opodál s těžkým kufrem, kočárkem nebo vozíkem vyjet výtahem. Kéž by takhle přístupné bylo všechno, co si „otroci hlouposti“ postavili bez dotací.

Anketa

Evropské dotace jsou...

Ostravský rozpočet je dostal na pokraj krachu. Odškodní je někdo?

To máme referáty o zlých evropských dotacích jen za poslední měsíc. Všechny tři ostřelují projekty, které patří k tomu lepšímu, k čemu se fondy dají využít: k budování infrastruktury, která je ve všech případech ve veřejném vlastnictví a přístupná každému. Všechny tři zprávy na těch projektech vypichují buď podružný problém (Praha, Hradec) anebo nevyhnutelné komplikace jakékoliv rekonstrukce (Ostrava). Všechny taky postrádají širší analýzu toho, proč věci nemůžou fungovat líp. Byl například tlak na nejnižší cenu, kvůli kterému nemá Veleslavín jezdící schody, požadavkem bruselských úředníků, nebo tvůrců operačních programů, nebo českého zákona o veřejných zakázkách? A co se s tím případně dá dělat?

Především pak ve všech textech dotace vystupují jako vyšší síla, která sama chodí po Evropě a dělá si, co chce. Rozdělování evropských fondů se přitom v principu neliší od jiných situací, ve kterých úředníci rozhodují o penězích, které jim nepatří, často s pochopitelnou snahou vyčerpat co nejvíc. Kdyby ale v regionální příloze vyšel článek o tom, že podnikatele z rozkopané ulice dostává na pokraj krachu městský rozpočet anebo že jsme otroky ministerstva dopravy, byl by dobrý důvod pochybovat o příčetnosti redakce.

Dotace pochopitelně nejsou nezpochybnitelné Dobro. Můžeme a musíme přemýšlet nad tím, jestli je morální dotovat prosperující soukromé firmy, nebo zda je efektivní oslabovat ekonomicky úspěšné regiony a protežovat ty neúspěšné. Důležitých otázek je spousta, kvalifikovaných odpovědí málo. Oblíbené skuhrání nad tím, že se nám ani s přispěním bohatších zemí nedaří stavět tak, jak bychom si představovali, ale ze všeho nejvíc připomíná ryk děcka, které nad nepovedeným domečkem vyčítá rodičům, že mu dali stavebnici.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 5. 2015 13:08, Pavel

Občas trávím čas v Plzni, a tam jsem byl svědkem, jak takové dotace fungují k našemu prospěchu.

Kdysi byla v Plzni základní škola s obrovským hřištěm. To hřiště bylo přístupné i večer, o víkendech, ba i celé prázniny a sportovaly tam desítky dětí.

Pak najednou bylo hřiště uzavřeno a nápis nad vchodem hlásal, že se rekonstruuje za dotace EU.

Uplynul rok, dva, tři. A bylo vybudováno opravdu krásné hřiště, běžecké dráhy s umělým povrchem, fotbalové hřiště s umělou trávou, tribuny pro přihlížející, tenisový kurt a já nevím, co všechno ještě. Jenže to hřiště bylo dál zavřené, dokonce ani hodiny tělocviku se na něm nekonaly. Proč? Protože dotace jsou jen na stavbu a na údržbu takovéhoto hřiště nebyly peníze. Tak tam nikdo nesměl, aby se to nezničilo.

A uplynul další rok, dva, tři, čtyři. Pak se na hřišti opět začaly objevovat skupinky sportujících dětí. Proč? protože se už pomalu blížila doba, po kterou se projekt nesmí změnit, takže až to děti zničí, můžou tam dát normální trávu, normální běžeckou dráhu, atd, v podstatě to uvést do stavu před tou reonstrukcí, a pak si tam konečně zase děti budou moci hrát.

Tak, a teď mi někdo řekněte, k čemu jsou nám takovéto dotace dobré.

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 5. 2015 19:35, petrr123

no tu dělali nedavno cestu první třídy ale byla jo dobrá a držela pak hups přijeli frézy a asfaltéři a udělali cestu horší jak byla samý hrbol ted zas pokračujou dál no katastrofa hlídá to vůbec někdo kam ty prachy jdou?vždyt novou silnici zničit no to je něco a takový tunel daší aby si pomohli určití že...

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dotace na dosah: Jak se dotknout peněz z Evropy

8. 9. 2014 | Filip Uhlíř

Dotace na dosah: Jak se dotknout peněz z Evropy

Myslíte, že byste zasloužili evropskou dotaci? My to posoudit nedovedeme. Ale dokážeme vám dát pár dobrých rad, abyste si na cestě k ní nenatloukli nos.

Očima expertů: Deset let v EU. Vyplatilo se nám členství? A co kdybychom řekli ne?

16. 5. 2014 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Očima expertů: Deset let v EU. Vyplatilo se nám členství? A co kdybychom řekli ne?

Jak přínosné bylo pro českou ekonomku desetiletí v Evropské unii? Zeptali jsme se státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy, ekonomů Pavla Kohouta a Petra Macha, politologa... celý článek

Top ten potrhlých dotací – najděte šílenější!

4. 9. 2013 | Aleš Tůma | 22 komentářů

Top ten potrhlých dotací – najděte šílenější!

Filmoví producenti ve Španělsku skupují vstupenky do kina, protože podle počtu prodaných lístků se určuje státní dotace. Zdá se vám to absurdní? Je to jen malá ochutnávka.

Co si o tom myslíte? Z Evropy rovnou do kanálu. Kuriózní příběhy dotací

26. 4. 2012 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Co si o tom myslíte? Z Evropy rovnou do kanálu. Kuriózní příběhy dotací

Unie, otřes se! A skončí to otřesně. Tak by se dalo vystihnout čerpání evropských dotací po česku. A nejen po česku! Evropské peníze se lijou do kanálu i jinde. Pojďme se podívat na... celý článek

Člověče, koncepce: pravidla deskové hry

24. 2. 2012 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Člověče, koncepce: pravidla deskové hry

Milion za mizernou diplomku? Rozdává se právě teď v celém Česku, z veřejných rozpočtů a evropských fondů. Přisedněte k hracímu stolu, šestky na téhle kostce padají všem.

Partners Financial Services