Koncesionáři, chcete zabít poplatek, nebo Českou televizi?

Senátor a Zemanův „advokát“ Jan Veleba brojí proti České televizi. Chce jí osekat příjmy i nezávislost. Když o vás ČT zalže, budete ji mít pět let gratis. Nebo prostě přestanete koncesionářské poplatky platit úplně – ať veřejnoprávní moloch vykrvácí. Veleba se rve za prezidenta Zemana a školí národ v „demokracii“.
Koncesionáři, chcete zabít poplatek, nebo Českou televizi?

Cenzurovaná, protizemanovská, protiruská, úpadková, poplatná názorům příznivců Karla Schwarzenberga – taková je podle senátora Veleby Česká televize. Vadí mu, že se jako koncesionář podílí na financování dekadentních pořadů typu Pečený sněhulák. Veřejnoprávní médium navíc podle Veleby o leckom lže – a pošpiněný člověk nemá šanci se účinně bránit. Chce, aby se Česká televize zamyslela, slezla z piedestalu a vyslyšela kritiku. Neslyšíte ozvěny normalizace?

Televize, kde se politici cítí dobře

Aby televizi popohnal k pokání, předložil Veleba v Senátu novelu zákona, která může veřejnoprávní médium nechat bídně zhynout – ruší povinnost platit televizi koncesionářské poplatky. Myšlenka se podle Veleby zrodila poté, co byl hostem pořadu Hydepark a „necítil se tam moc dobře“. Dlouhodobě kritizuje způsob, jakým televize referuje o prezidentu Zemanovi. Vrcholem bylo, když si troufla neodvysílat živě tiskovku hradního mluvčího Ovčáčka. Zeman Velebovu iniciativu podpořil.

Koncesionářské poplatky v číslech

Česká televize hospodaří s rozpočtem sedm miliard ročně. Na koncesionářských poplatcích vybere pět až šest miliard, tvoří tedy rozhodující zdroj příjmů. Od roku 2008 dělá měsíční sazba televizního poplatku 135 korun. Platit ho musí každý vlastník televize. A také každý uživatel, který televizor nevlastní, ale dívá se na cizí déle než třicet dní.

  • Každá domácnost platí poplatek za jednu televizi – nezávisle na tom, kolik jich vlastní (a kolik případně vlastní nemovitostí a „adres“).
  • Podnikatelé platí poplatek z každého přijímače, který vlastní nebo používají v souvislosti s podnikáním.
  • Od poplatku jsou osvobozeni nevidomí a lidé s úplnou ztrátou sluchu, pokud žijí sami, nebo se stejně hendikepovaným člověkem.
  • Od poplatku jsou osvobozeni chudí lidé a domácnosti, jejichž příjem je nižší než 2,15 násobek životního minima.

Pilíře Velebovy koncesionářské revoluce

  • Lžou o vás? Neplaťte jim 
-2
+
-

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.

Seznamte se s jednoduchými myšlenkami, na kterých je založeno investování do akcií. Přední postava českého kapitálového trhu, odborník na investice do akcií a úspěšný autor Daniel Gladiš vydává v nakladatelství GRADA Publishing další knihu – Akciové investice.

Lhala o vás Česká televize? Tak jí přestaňte sytit chřtán. Jen blázen živí nepřítele. Každý, o kom uveřejní televize nepravdu, dostane od koncesionářských poplatků na pět let prázdniny. A kdo rozhodne, že se lhalo? Rada České televize. Momentálně je podle Veleby k ničemu, ale to je tím, že hodně členů se volilo ještě za Nečasovy vlády. (Ano, členy rady volí poslanci). Takže do budoucna půjde hlavně o to dobře navolit.

Smutná zpráva pro vás: prostý lid ať s úlevami nepočítá. V televizi se lže hlavně o politicích. To už by musela být zatracená klika, že by se (aspoň trochu!) zalhalo i o vás. Nejspíš půjde jen o pár šťastlivců.

  • Pošlete to jinam!
-1
+
-

Veleba chce lidem dát možnost volby: místo České televize, která je podle prezidenta Zemana beztak jen špatnou komerční televizí, budete moct příspěvek poslat jinam. Abyste prokázali čistý úmysl, trochu si připlatíte – poslat musíte 1,2 násobek koncesionářského poplatku. Adresovat ho můžete příspěvkové organizaci nebo veřejně prospěšné právnické osobě, která se věnuje kultuře nebo televiznímu vysílání. Není ale tahle demokracie polovičatá? Co když by chtěl člověk podpořit Jolandu z Ezo.tv nebo přispět nástupci Ládi Hrušky (na rozjezd; kdo ví, jak to teď s levným vařením na Nově bude)? Jestli se senátor Veleba nedrží s uvolňováním koncesionářských řetězů zbytečně při zdi…

Morava vpřed!

Jan Veleba u jedné „televizní novely“ nezůstal, je při chuti, hned nachystal další: dnes je podíl vysílání brněnského a ostravského studia ČT stanoven na dvacet procent, Veleba chce třicet. „Předchozí novela vzbudila vášně a averzi vůči mně, což mě donutilo přemýšlet se Zdeňkem Koudelkou (právník, který na novele spolupracoval – pozn. red.) dál,“ vysvětlil senátor.

Za dobré slovo knížku

Minulý čtvrtek jsme v rubrice Co si o tom myslíte debatovali o podprahové reklamě. Její zkaz má totiž ze zákona zmizet:

Žádný diskuzní příspěvek nás nezaujal tolik, abychom ho odměnili knížkou – schováme si ji na příště. 

Koncesionářské poplatky: zrušit, nebo nařídit všem?

Teď vážně. Doufejme, že Velebova koncesionářská revoluce skončí, mocné hradní podpoře navzdory, v propadlišti dějin. V tomhle případě snad Miloš Zeman zeď zdravého rozumu zákonodárců bonmotem neprorazí.

Názorů na to, jak by mohla Česká televize plnit veřejnoprávní úlohu líp, kde přidat, kde ubrat, se najde nespočet. Je dobré o nich diskutovat. Jenže tahle debata by se měla vést odděleně od debaty o koncesionářských poplatcích. Ty totiž nesouvisejí s otázkou jak (…televize funguje, jak plní a neplní očekávání nebo jak(sic!) ji potrestat za to, že neodvysílala Ovčáčkovu tiskovku), ale s otázkou jestli vůbec: koncesionářské poplatky jsou předpokladem toho, že Česká televize dobře a nezávisle fungovat může. Za poplatek si kupujeme tu možnost. A to má cenu.

Poplatek svázaný s vlastnictvím televizoru je přežitek. Večerní Události dneska zhltnete i na mobilu. Spíš než o zrušení poplatku by se ale mělo uvažovat, že ho budou platit všichni. Jako solidární příspěvek na službu dostupnou všem. Handrkovat se, že jak je rok dlouhý, na Českou televizi vám oko nezabloudí, je trošku přepjaté. Navíc to v naprosté většině případů nebude pravda.

Formu „solidární daně“ má dnes poplatek například v Německu, Finsku, Dánsku nebo Nizozemsku – všude se platí bez ohledu na to, zda televizi máte nebo na ni koukáte. Bolí to míň, než kdyby se veřejnoprávní televize financovala ze státní kasy. Jestli ji tedy chceme nezávislou.

Jak šel čas s koncesionářským poplatkem

Zprvu byl platbou za koncesi na přijímání signálu z kmitočtového spektra, považovaného za národní bohatství. Později se z něj stal prostředek financování monopolních (státních či veřejnoprávních) provozovatelů vysílání – měl zajistit nezávislost na státní moci. Když do Evropy v sedmdesátých a osmdesátých letech, a k nám po roce 1989, vtrhly soukromé stanice, které si na sebe vydělaly samy, jejich fanouškové se začali vzpírat – proč platit za veřejnoprávní média, která nesledují? Jednoduše proto, že nabídka komerčních stanic bude vždycky selektivní: odvysílají jen to, co vydělá. Zatím poslední krizi čelí poplatek v souvislosti s nástupem internetu a digitalizace. S největší pravděpodobností ji přežije. Stejně jako vzteklinu senátora Veleby.

Co si myslíte vy? Zabít koncesionářský poplatek? Dát lidem možnost, aby ho posílali jinam? Nařídit jeho placení všem? Potřebujeme veřejnoprávní média? Jak zajistit jejich nezávislost? Na vaše názory, věcné i ostrovtipné, se těšíme v diskuzi. Za obzvlášť inspirativní příspěvek posíláme knížku, tak nám určitě nechte mail.

Kdo je Jan Veleba?

Před rokem 1989 šéfoval několika státním statkům, byl členem KSČ. Po revoluci podnikal v zemědělství, byl funkcionářem v různých zemědělských svazech a sdruženích, deset let vedl Agrární komoru. 

Senátorem se stal v roce 2012. Od března 2014 je předsedou Strany práv občanů – dřívějších Zemanovců. Patří k nejhlasitějším zastáncům Miloše Zemana.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 40 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

10. 11. 2023 22:54 | Ivan3864

Nestěžovat si a podepisovat!!!:PETICE ZA ZRUŠENÍ POVINNÝCH TELEVIZNÍCH A ROZHLASOVÝCH POPLATKŮ zde:https://www.petice.com/pop latkyctacro
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 2. 2022 11:57 | Josef

Koncesionářský poplatek by neměl být povinnost. Kdo chce ať ho platí a je jedno v jaké výši. O placení koncesionářských poplatku by se mělo uspořádat referendum. Co vy na to velevážení politici????????
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 6. 2019 13:43 | Petr

Veřejnoprávní televize, by měla být objektivní, nestranná a dělají pravý opak stačí se na to chvíli koukat viz p.Moravec, 168hodin, reportéři atd. Vystupují spíše jako nynější opoziční debilblok. Zrušil bych celou ,,českou Tv"., nebo aspoň konces. poplatek, ať pak ukáží co v nich je.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 12. 2018 13:21 | Roman Kmeť Lipová Lázně č.285. 79061

Souhlasí z paní která by poplatek zrušila. Ze mně už televize několikrát vymohla neoprávněně poplatky které přesahovaly o 200% standartní platbu a spravedlnosti jsem se nedovolal a už v to ani nedoufám. kmet63@seznam.cz
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 3. 2018 18:12 | Lenka

Poplatek ČT bych absolutně zrušila
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 1. 2018 10:15 | JV

Především nechápu JAKÝM PRÁVEM tato žumpa (kanál je příliš čistý!)kavárny !!! vůbec jakékoli peníze vybírá !!!
Nic méně objektivního a více prolhaného a ubohého nenajdete!!!, a odmítám hradit peníze této žumpě, kterou nesleduji !!!, to, že mám doma televizor a sleduji jiné stanice, neopravňuje tuto "VEŘEJNOPRÁVNÍ ?!!!! SMEČKU, aby mě, i televize jež sleduji, okrádala, a z mých peněz pak vytvářela reklamu a volební kampaně KAVÁRENSKÉ ŽUMPY !!!
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 4. 2017 21:51 | Jana Květoňová

Ráda bych zrušila nejen koncesionářské poplatky, ale celou Českou televizi včetně Jiřího Chalupy a jemu podobných! Klidně budu dávat ty peníze třeba na kojenecké ústavy nebo baby boxy či opuštěná zvířata, jen ne té mafiánské instituci!!!!!
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 6. 2015 15:07 | jana zimova

Televize často vysílá programy o "šmejdech",kteří okrádají slušné lidi.Jenže sama televize je jeden veliký šmejd a já se cítím právem jako okradený!!!!!Platit konc.poplatky musím a co mi za ně televize nabízí?Neobjektivní zpravodajství,lživé zprávy,stále stejné "šmejdy"typu Kalouska či lžidoktora Bendy či podržtašky Gazdíka.Máme 200poslanců,proč neznát názory těch dalších!A roční prémie pro ředitele Dvořáka je nemravná a výsměchem všem slušným lidem,vzhledem k tomu,že nejsou peníze pro děti v DD.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 6. 2015 21:30 | Jana Zimová,Hronov

Na ČT mi nejvíce vadí její neobjektivita,někdy i vyloženě lživé informace o politickém dění.Také je zarážející,že komentáře poskytují stále stejní politici/alkoholik Kalousek,lživě studující Benda a další individua/.Ráda bych slyšela i názory jiných,ale bohužel....Na přihlouplé seriály se také nedá dívat,není=li člověk masochista.Snad jen občas ČT 2.Včera Rasputin,dnes Borodino.A to je trochu málo.Poplatky je třeba zrušit,ČT slouží pouze úzké skupince lidí,rozhodně ne široké veřejnosti.Zimová Jana
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 4. 2015 20:51 | patrik

Lidé už nejsou tak hloupí si honem šli nakoupit to co vidí v reklamně a i kdyby tak televize s toho nemá ani korunu a pokud si myslíte že ano tak si jděte koupit to co je v reklamně na ČT2 nebo poctivou malinovku která sponzoruje ČT1 ať podpoříte tak chtivou peněz Českou televizi
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 4. 2015 20:53 | Karel

Pořady vysílané na ČT 1 mě už dáváno přestaly bavit. Mám dojem že za koncesionářské poplatky se jen hrabete v archivu a losujete co by bylo možné ještě opakovat než to začnete prodávat na DVD přitom tyto pořady jsme si zaplatily před desítkami let a od té doby už několikrát jako Televarieté , Možná přijde i kouzelník, Neváhej a toč staré, Silvestry a mnoho dalších vykopávek, které natočila ještě československá televize, přitom každý ví že opakovaný vtip není vtipem a po pátém odvysílání je to už trapné . Možná navrhnete jsou i jiné pořady to ano ale nechcou po nás poplatky. Pokud v minulosti jsme mohli sledovat pouze Československou televizi poplatky byly oprávněné, ale ne dnes kdy si můžeme vybrat z mnoha dalších. U mnoha pořadů uvádíte několik sponzorů přitom neuvádíte že hlavními sponzory jsou poplatníci.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 3. 2015 9:45 | Pavel

Takhle to platí pořád. Nedávno ale ČT a ČRo dělali lživou kampaň, ve které tvrdili, že se má platit polatek i za počítač. A pak už to nikde na pravou míru neuvedli. (I toto názorně ukazuje, k čemu je veřejnoprávní vysílání - jenom k hromadnému oblbování davů podle přání věrchušky.)
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 3. 2015 9:15 | osvoboditel

Tak to jo, to jsem nevěděl a hloupě si z vás utahoval, omlouvám se. Nezměnilo se to někdy nedávno?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 3. 2015 9:52 | Pavel

Pokrmu z cizrny se omlouvat nemusíte, to není humus ale hummus.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 3. 2015 7:13 | Pavel

A v čem se ČT tak liší od Novy a Primy, že potřebuje extra zdroj příjmů? Už druhým opakováním všech Bondovek? Už nevímkolikátým opakováním Profesionálů a Komisaře Mouly (nebo jak se jmenuje)? Tendenčními pořady propagujícími zelené, islámské a rudé demagogie? Přeplácením sportovních přenosů? Hraním Poirota stále dokola? Vždyť nebýt toho loga, tak je Nova od ČT nerozpoznatelná. Jediné, čím se trochu liší, jsou 4 hodiny Artu denně, ale kvůli tomu nemusí mít rozpočet několikanásobku celého ministerstva kultury.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 40 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Odevzdejte prachy! Podprahová reklama už nebude zakázaná

12. 3. 2015 | Gabriel Pleska | 14 komentářů

Odevzdejte prachy! Podprahová reklama už nebude zakázaná

V jednom odstavci tohoto textu jsou slova poskládaná tak, že jejich první písmena dají dohromady název oblíbené cukrovinky. Po přečtení článku, kliknutí na Líbí a jeho odeslání na Facebook... celý článek

Nemocenská už od prvního dne? Nevěřte jim, je to podfuk!

5. 3. 2015 | Gabriel Pleska | 13 komentářů

Nemocenská už od prvního dne? Nevěřte jim, je to podfuk!

Už jste slyšeli, že nemocenská se snad nebude vyplácet až od třetího dne nemoci, ale zase už od prvního? Je to trik. Jestli vám to někdo slibuje, prostě kecá.

Nakupte vínečko z Moravy, možná nebude!

26. 2. 2015 | Gabriel Pleska | 20 komentářů

Nakupte vínečko z Moravy, možná nebude!

Říká se, že ve víně je pravda. Dokázat se to nedá. Zato že v některém víně je sajrajt a v některém že není víno, to se dokázat dá. Státní zemědělská a potravinářská inspekce zkontroluje... celý článek

Očima expertů: Mělo by dojít k privatizaci České televize a Českého rozhlasu?

8. 7. 2011 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Očima expertů: Mělo by dojít k privatizaci České televize a Českého rozhlasu?

Otázka týkající se veřejnoprávních médií rozdělila dotazované odborníky do dvou skupin s diametrálně odlišným pohledem na věc. Přečtěte si, co si myslí ekonomové Petr Mach a Pavel Kohout,... celý článek

Měly by se zrušit poplatky za televizi a rozhlas?

8. 10. 2009 | redakce Peníze.CZ | 38 komentářů

Měly by se zrušit poplatky za televizi a rozhlas?

Poplatky, resp. daň za televizi a rozhlas musí platit všichni, kdo mají doma elektřinu a neřeknou, že nemají televizi či rádio. V Senátu se opět objevil návrh na jejich zrušení. Měly... celý článek

Partners Financial Services