Povinná maturita z matematiky: Potřebuje kadeřnice logaritmické pravítko?

U maturity z matematiky loni propadl každý čtvrtý. Dvacet čtyři procent z těch, kteří se rozhodli, že z ní chtějí maturovat radši než z cizího jazyka. Současní deváťáci už z matematiky mají maturovat povinně. Je totiž královnou věd, rozvíjí logické a strukturované uvažování. A absolventi středních škol s takovou výbavou jsou přesně to, co chceme!
Povinná maturita z matematiky: Potřebuje kadeřnice logaritmické pravítko?

O přínosech matematiky pro člověka a jeho duševní rozvoj už bylo řečeno tolik… Tak například: tříbí mysl, bystří úsudek, rozvíjí logiku, učí nás chápat věci v souvislostech, vztazích a strukturách, orientovat se ve světě čísel. Zní to tak skvěle, že musí být každému na první dobrou jasné, o kolik si všichni polepšíme, oč se nám bude žít líp, když nás budou právě takoví absolventi obklopovat.

Teď už jen, jak k vytyčenému cíli dospět – českým dětem totiž počty příliš nevoní. Ministr školství Marcel Chládek si ale ví rady. Když to nepůjde po dobrém, půjde to po zlém. A befelem: Pro všechny zájemce o završení středoškolského vzdělání maturita z matiky od roku 2019 povinně.

K plánům pana minstra jen pár pochybovačných poznámek. Leccos z nich už ve veřejné debatě zaznělo. Můžete o nich hlasovat, v diskusi je podle libosti rozcupovat na kusy a ukázat, v čem se mýlí. Toho, komu se to povede nejlíp, odměníme knížkou.

-143
+
-

Povinně a s radostí?

Pro maturitu z matematiky se loni rozhodlo pouze třicet šest procent žáků, zbylé dvě třetiny se radši přiklonily ke  zkoušce z cizího jazyka – jedno nebo druhé si dnes musí vybrat povinně. Vypadá to, že příští rok bude podíl maturantů z matematiky ještě nižší. Dost možná žáky odradily zmíněné neúspěchy předchůdců. Výzkumy ukazují, že české děti mají ve srovnání s ostatními zeměmi k matematice vysoce negativní vztah. Pokud můžou, vyhnou se jí. A pravděpodobně to nebude tím, že by jim scházela inteligence. Těžko říct, jestli z nich ministr školství odpor ke královně věd vytluče tím, že jim nařídí z předmětu maturovat. Lásku k počtům nařízením nezaseješ.

-10
+
-

Učí se matika špatně?

Podle mnohých odborníků na vzdělávání se u nás matematika učí špatně. Těžko pak dětem jejich odpor k počtům zazlívat. Zdá se, že způsob výuky k žádnému ze zamýšlených vznešených cílů – s rozvojem samostatného logického uvažování v čele – nevede. Daleko spíš směřuje k mechanickému biflování postupů. Nutnost změny obsahu i způsobu výuky uznává i ministr Chládek. Dá se to ale během čtyř let zvládnout? Těžko. Vypadá to spíš jako běh na zatraceně dlouhou trať, který vyžaduje změnu způsobu práce a myšlení (!) dvou generací aktivních učitelů i reformu vzdělávání na pedagogických fakultách. Někteří odborníci upozorňují, že jestli povinnou maturitu z matematiky zavedeme dřív, než se s tím dokážeme popasovat, jen zakonzervujeme dnešní stav. Vlastně ho spíš zalijeme do betonu - učitelé ve strachu, že žáci u standardizovaného testu státní maturity propadnou, budou děti mechanicky drtit kvadratické a lineární rovnice – aby zvládly test. Rozvoj logiky počká.

+5
+
-

Přibude propadlíků?

Člověk nemusí mít zrovna maturitu z matematiky, aby si dokázal spočítat na prstech jedné ruky, že přibude i propadlíků. Jestli z těch, kteří si matematiku – alespoň částečně dobrovolně zvolili (vyhodnotili ji přinejmenším jako menší zlo než cizí jazyk) – propadne každý čtvrtý, kolik propadne z těch, kteří z  předmětu maturovat nechtějí vůbec? Pravděpodobnost hovoří jasnou řečí, statistika nejspíš bude neúprosná.

+2
+
-

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme se v rubrice Co si o tom myslíte? zabývali citelným navýšením pokut, které mohou od ledna udělovat finanční úřady. Kdo včas nedodá lejstro, nedostaví se na úřad nebo neohlásí změnu, může nově dostat až půlmilionovou sankci:

Příspěvků se tentokrát v diskusi moc nesešlo, takže si knížku necháváme na příště.

Potřebuje kadeřnice logaritmické pravítko?

Nevole, kterou žáci pociťují k matematice, nejspíš poroste přímo úměrně s tím, jak se jim bude nařizovat nechat se z ní testovat. Kromě toho, že předmět v dnešní verzi výuky děti zkrátka nebaví, domýšlejí ještě jeden kardinální aspekt věci: vědí, že goniometrické funkce jim budou v životě na nic. Motivace drtit se je, se tudíž blíží nule. Jenže pak narazí při hledání práce – v řadě povolání se dnes bez maturity zkrátka neobejdou. Musí ji mít policista, kosmetička, zdravotní sestra, taxikář i kadeřnice, která si chce otevřít vlastní podnik. K čemu ovšem zmíněným profesím bude znalost tangens a kotangens? A proč jim je budeme stavět do cesty k výkonu profese, pro kterou mají vlohy i chuť, jako zeď?

+1
+
-

Pomůže maturita průmyslu?

Mezi velké zastánce maturity z matematiky patří Svaz průmyslu a dopravy. Právě on se pyšní, že vyjednal s ministerstvem její povinné zavedení od roku 2019. Průmyslníci si od novinky slibují příliv skutečně vybavených absolventů. Že o budoucnosti českého školství a vzdělávání rozhoduje svaz průmyslníků, ovšem člověku příliš klidu nedodá. Ne, že by neměli k věci co říct… ovšem budeme se orientovat jen podle nich? Kolik přesně toho o výuce na středních školách vědí?

Partner rubriky

Každopádně, zatím jsme teprve ve fázi plánů ministra školství Chládka. Jeho návrh na zavedení povinné maturity z matematiky ještě ani neprojednala vláda, všechno tedy nakonec může dopadnout jinak.

Co si o zavedení povinné maturity z matematiky myslíte vy – ano, nebo ne? A pokud ano, kdy? Co vám maturita z matematiky do života dala?

Na vaše názory, postřehy a zkušenosti se těšíme v diskusi. Jednoho z vás odměníme knížkou, tak nám určitě nechte mailový kontakt. 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+38
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 39 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

4. 7. 2015 18:14 | Lara

Základ postačí...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 1. 2015 14:21 | josef

clovek, ktery se sesype z maturity, nebo bakalarky to bude mit v zivote tezke. Protoze stres v zamestnani je mnohem horsi. A casto nemate tri moznosti - po prvnim vaznem problemu proste jdete. Tekze clovek, ktery vzdal navazujici studium jen kvuli stresu by pro mne, jako potencialniho nadrizeneho, byl bezceny.
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 1. 2015 1:27 | limbera

Kadernice delaji maturitu???
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 1. 2015 14:44 | Nox

Pravda, bez derivace faktury a cosinusu nakladu to nepozna.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 1. 2015 13:03 | Pavel

Matematika se nebifluje, matematika se chápe. A jejím pochopením skutečně k "ozvíjení logiky, bystření úsudku či tříbení mysli" dochází.

Samozřejmě, problém je ve výuce. Děti nuceny si pamatovat, že rovnost je reflexivní a tranzitivní, z nebe jim spadne tvrzení, že osy stran v trojúhelníku se protínají v jednom bodě, ale už jim nikdo nesdělí že to, že se osy stran trojúhelníka protínají v jednom bodě, je triviálním důsledkem tranzitivnosti rovnosti.

Podobně se učí Pythagorovu větu, ale ten triviální obrázek, ze kterého je vidět, proč platí, jim nikdo nenakreslí.

Stejně se musí učit vzoreček pro sinus součtu úhlů, ale obrázek, ze kterého je výsledná formule přímo vidět, jim nikdo nenakreslí.

Matematika není nic jiného než důkladné domýšlení následků jednoduchých faktů. A kdo to zvládne, ten pak dokáže domyslet třeba i to, co se stane, když podepíše úvěrovou smlouvu a pak neplatí. Ale bez oné zkušenosti s odvozováním důsledků z příčin skončí v rukou exekutora.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 1. 2015 11:34 | Standa

Není to dobré! Pokud člověk nemá matematický talent, tak stejně k žádnému
rozvíjení logiky, bystření úsudku či tříbení mysli biflováním matematiky nedochází. V populaci jsou talenty pro všechny lidské aktivity rozvrženy
v nekonečně pestré směsici a moudrá společnost jim má dávat co největší
možnosti uplatnění. Největší duchové lidského rodu (Einstein,Lomonosov,
Mendělejev,Tesla, Edison a další...) hovoří o intuici jako o zdroji svých vědeckých a technických vynálezů a teorií. Paradoxně pro svou
již hotovou teorii dodatečně hledali i nacházeli matematické vysvětlení (viz. tzv. Einsteinovy rovnice). V naší civilizaci je matematika velice důležitá a užitečná, ale není vhodná jako povinný předmět maturity.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 1. 2015 10:59 | Janek

Jestli majitelku kadeřnické firmy nezajímá matematika a nechce z ní maturovat, jak si asi povede účetnictví, nebo jak si bude kontrolovat účetní, jestli ji neoblafla?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 1. 2015 9:35 | ababc

Buchtak to dle vystihl pěkně.
Nadpis tohoto článku je hodný akorát tak Blesku... První co mě napadlo je, proč by se argumentace proti maturitě z matematiky měla opírat o vzdělávání kadeřnic? Proč je dnes povědomí, že maturitu by měl mít každý? Naopak, pokud se člověk chce věnovat pouze svému výučnímu řemeslu, tak ať neodsouvá svůj produktivní nástup do práce o další nesmyslné roky, kdy jednak on sám se šidí o ušlý výdělek a jednak zatěžuje naše školství a rodiče. Tomuto přístupu k maturitě osobně připisuji nemalý podíl na degradaci našeho školství.
Maturitu z matematiky rozhodně podporuji, výjimku bych dal snad možná čistě uměleckým školám. Rozhodně se mi nelíbí stav, kdy z VŠ vycházejí inženýři, kteří na kalkulačce nepoužili nic víc než plus minus krát děleno už od základky. Mimochodem, zkoušel jsem si ty zveřejněné testy z matematiky a přišlo mi, že učivo základní školy přesahují jen docela málo...
Souhlasím s těmi, kteří na maturitu nahlíží také jako na něco, co svědčí o všeobecném povědomí a rozhledu, nikoliv jako na přesnou přípravu na budoucí povolání. Z toho akorát pak vznikají dohady, co z toho člověk v životě využije a co ne. O tom to dle mého není. Ale když už by teda směřovala debata tímto směrem, tak rozhodně musím říci, že matematika (včetně goniometrických funkcí) se mi hodila v životě nepoměrně více, než určování, zda jde o větu předmětnou, podmětnou, přívlastkovou atd., či vědět, kdo patřil mezi Lumírovce.
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 1. 2015 8:07 | Marcela

V první řadě si myslím, že kadeřnice nepotřebuje maturitu.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 1. 2015 6:54 | Láďa

Otázka spíš je, jestli kadeřnice potřebuje maturitu... Proč by ji měl mít "každý" kuchař nebo číšník?
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 1. 2015 6:52

Potřebuje kadeřnice logaritmické pravítko?
Myslím že ne.
A potřebuje kadeřnice maturitu, nebo umět kadeřit :-)
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 1. 2015 22:35 | HiHiHa

Kadřnice - určitě! Klidně pošlu fotku, jak jsem ostříhaný... Znám spoustu právníků - poslanců, kteří neumí si nic spočítat, jen nám to pošítají. ALE ano, ať mají všeci vše. Život si selektivně poradí. Zdar i vám.
(a moje heslo ? změňme prosím zákon M. Terezie - povinnou školní docházku - na dobrovolnou, on Lájoš stejně nikam nechodí, a konečně si každý udělá, jen na co bude mít hlavu)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 1. 2015 21:26 | Broucajz

A potřebuje kadeřnice maturitu?
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 1. 2015 19:58 | Anna

Povinná maturita z matematiky je jen zoufalý pokus omezit počet studentů na vysokých školách. Zde je největší problém našeho školství. VŠ vyrostly jako houby podešti a každý pologramotný na nich (některých) vystuduje. Zavřít je nejde, tak se přivřou kohoutky s nově příchozími.....
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 1. 2015 19:53 | Ivan

Je neuvěřitelné, jak se dá z goniometrických funkcí vytvořit nepřekonatelný problém. Ministerstvo školství a další školní experti by měli problém řešit. Že není co řešit? Ale je. Ať mi někdo vysvětlí, jak je možné, že můj syn během studia na výběrovém gymnáziu řekl, že goniometrické funkce nechápe a že neví k čemu takový nesmysl je. Po mém pětiminutovém výladu řekl, že je mu již vše jasné a divil se, že mu tak jednoduchý výklad nepodali ve škole sami učitelé. Podotýkám, že nejsem ani vzdáleně učitel. Kdysi jsem uvažoval o tom jít učit, ale záhy jsem se vzdal této myšlenky, neboť mi ředitel jedné školy řekl, že bych musel absolvovat dvouletý pedagogický kurs. Kde jsou ti úžasní vyškolení pedagogové pane Chládku?
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 39 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

S kanónem na vrabce? Pokuta od finančáku až půl milionu!

15. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

S kanónem na vrabce? Pokuta od finančáku až půl milionu!

Úředníci z berňáku letos můžou setsakramentsky přitvrdit. Kdo včas nedodá lejstro, nedostaví se na úřad nebo neohlásí změnu, může od ledna dostat až půlmilionovou pokutu. Vše záleží... celý článek

Jménem životního prostředí! Na dálnici maximálně osmdesát

8. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 19 komentářů

Jménem životního prostředí! Na dálnici maximálně osmdesát

Vyrážíte lyžovat do Rakouska? Šlápněte na brzdu. Rakušané snižují rychlost na dálnicích až na osmdesát kilometrů v hodině. Důvod? Ochrana životního prostředí. Kdo nařízení poruší, ať... celý článek

Dejte si od nákupů svátek! Ať obchody na osm dní v roce zavřou

18. 12. 2014 | Petra Dlouhá | 37 komentářů

Dejte si od nákupů svátek! Ať obchody na osm dní v roce zavřou

Snaha části zákonodárců uzákonit, že aspoň v některých dnech v roce supermarkety a nákupní centra povinně zavřou, se vynořuje a zas zapadá pravidelně. Teď je téma znovu na stole. Co... celý článek

Povinné ručení: Ruší se poplatek pro nepojištěné. Doplatí na to poctivci?

11. 12. 2014 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Povinné ručení: Ruší se poplatek pro nepojištěné. Doplatí na to poctivci?

Poslanci schválili konec poplatku pro majitele aut, kteří nemají povinné ručení. Česká kancelář pojistitelů ho totiž často vymáhala neoprávněně – i po lidech, kteří nemají auto ani... celý článek

Na vlně populismu: Mela o poslanecké platy. Kolik byste jim dali?

4. 12. 2014 | Petra Dlouhá | 33 komentářů

Na vlně populismu: Mela o poslanecké platy. Kolik byste jim dali?

Populismus stříká, plní útroby parlamentu, valí se mezi lavicemi a poslanci se nechají unášet: hádají se, jaké si dát platy. Když se nedohodnou, vzrostou jim od ledna o čtvrtinu. Dohodu... celý článek

Partners Financial Services