Ceny za roaming: Záviďte Nizozemcům

Ceny za roaming: Záviďte Nizozemcům
Čeští operátoři nabízejí levnější volání v rámci Evropské unie za takzvaný eurotarif od léta. Ve srovnání s Nizozemci ovšem zaplatí Češi v rámci této sazby za volání z EU stále třikrát více. Lépe jsou na tom i Britové, Irové, Belgičané či Rakušané.

Volat z Evropy domů nejvýše za 49 eurocentů za minutu a přijímat hovory nejdráže za 24 centů mohou od konce září v Evropě všichni uživatelé mobilních telefonů. To byl nejzazší termín, do kterého jednotliví mobilní operátoři v členských státech Evropské unie museli svým zákazníkům tento takzvaný eurotarif nabídnout.

Češi volají za nižší sazby už od léta. Vodafone zakomponoval eurotarif do standardního roamingového programu Vodafone World na konci srpna. Jeho majitelé volají z EU domů za 16,70 korun s DPH za minutu a přijímají hovor v zahraničí za 8,20 za minutu. "Nárůst roamingoveho provozu v síti Vodafone v průběhu letošních prázdnin způsobil zejména velký zájem zákazníků o naši službu Vodafone Passport, kde je cena  za minutu volání bez spojovacího poplatku stejná pro domácí i zahraniční hovory. V menší míře může za nárůstem stát také mediální debata o roamingových cenách, která o prazdninách probíhala," upozorňuje na vedlejší efekt vášnivé debaty o eurotarifu mluvčí Vodafone Filip Hrubý.

Od konce srpna volají levněji i zákazníci sítě O2. Eurotarif, 16,60 korun za volání domů a 8,15 korun za příchozí hovory, nabízí O2 jen ve standardním roamingovém programu. Se speciálními roamingovými balíčky evropské sazby nelze kombinovat. Jestli lidé kvůli eurotarifu volají v zahraničí více, zatím O2 podle vyjádření tiskového oddělení nechce odhadovat. Zpracovává si vlastní průzkum. Zásadní změnu v chování zákazníků ovšem neočekává.

Za kolik mouhou volat Češi ze zemí EU
T-Mobile nabízí eurotarif už od začátku července. Kdo chce volat po Evropě levněji, musí si ho podle internetových stránek firmy aktivovat k programu Happy Roaming. Pak zaplatí za minutu hovoru do Česka 16,54 korun s DPH. Přijatý hovor stojí 8,09 korun za minutu. Bez aktivovaného eurotarifu stojí ve stejném roamingovém programu minuta hovoru z EU domů 34,51 korun s DPH a příchozí hovor 17,85 korun.

Všichni čeští operátoři tak splnili úkol, který dala v létě všem mobilním sítím Evropská unie. Ta v nařízení o roamingu stanovila nejen maximální ceny za volání, ale rovněž určila 30. září jako poslední možný den, do kterého musí zákazníky na eurotarif převést.

Z nejnovějšího průzkumu skupiny evropských telekomunikačních regulátorů (ERG) vyplývá, že řada operátorů v Evropě nabízí volání ve standardním roamingovém programu ještě levněji, než kolik činí eurotarif. Nejlevnější volání z EU mají Nizozemci. Ti za příchozí i odchozí hovory zaplatí bez DPH 20 centů (5,50 korun). Britové za odchozí hovory zaplatí 31,57 centu (8,70 korun) a za příchozí hovory 12,63 centu (3,50 korun). Za podobné ceny mohou volat i Irové, Belgičané a Rakušané. Podle Evropské komise by to mohl být zárodek vznikající konkurence, která by mohla nutit operátory k dalšímu snižování cen. Sama ovšem přiznává, že jde jen o domněnku, kterou je třeba ještě potvrdit. Celkem klesly ceny za volání ze zemí EU v průměru o 60 procent.

Nyní se Komise a ERG chtějí soustředit na monitorování dalších aspektů snižování cen roamingu. Třeba zda operátoři plní další požadavek unijního nařízení, aby od 30. září zákazníci dostávali informace o cenách pokaždé, když překročí vnitřní hranice v EU. Do konce roku 2008 hodlá Komise zpracovat podrobnou zprávu, v níž vyhodnotí dopady eurotarifu na hospodářskou soutěž. Zpráva by rovněž měla říct, jestli se kvůli zavedení eurotarifu nějak změnily ceny za vnitrostátní hovory. Jinými slovy, zda si operátoři nekompenzují ušlé zisky za zahraniční volání zvyšováním domácích cen.

Pocítili jste zavedení eurotarifu na svých účtech za mobilní telefon?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Proč platíme dražší povinné ručení

5. 10. 2007 | Věra Tůmová | 1 komentář

Proč platíme dražší povinné ručení

Letos jezdí po Česku téměř šest milionů automobilů, které jsou kryté povinným ručením, přesto několik procent majitelů aut si troufá jezdit stále bez něj. Kvůli nim platí oněch šest... celý článek

Odmítat rekvalifikace se nevyplácí

1. 10. 2007 | Táňa Chadrabová | 1 komentář

Odmítat rekvalifikace se nevyplácí

Pro ty, kdo přišli o práci a nemohou najít jiné zaměstnání, jsou určeny rekvalifikační kurzy. V poslední době se firmy přetahují třeba o účetní či fakturantky. Kurzů pro zájemce o tuto... celý článek

Proč se vyplatí zavést euro

17. 9. 2007 | Jan Jedlička | 1 komentář

Proč se vyplatí zavést euro

Po vstupu Česka do eurozóny budou převody peněz do ciziny levnější, jednodušší a rychlejší. Totéž bude platit i pro platby kartou a výběry z bankomatů.

Dlužím, tedy jsem

31. 8. 2007 | Simona Ely Plischke | 5 komentářů

Dlužím, tedy jsem

Američané žijí na dluh a v podstatě je moc nezajímá, kolik za zboží celkem zaplatí. Stačí, že se splátky vejdou do jejich rozpočtu. Co je ovšem velmi zajímá, je jejich hodnocení v úvěrových... celý článek

Co dělat, aby vás zaměstnavatel nezruinoval

16. 8. 2007 | Věra Tůmová

Co dělat, aby vás zaměstnavatel nezruinoval

Poškodí-li někdo auto či vybavení firmě, kde pracuje, může s překvapením zjistit, že zaměstnavatel chce škodu zaplatit. Ze zákona může požadovat i částku ve výši několika měsíčních... celý článek

Partners Financial Services