Redakce Peníze.cz: Co nás letos bavilo nejvíc

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 30. 12. 2014
Včera jsme přinesli výběr toho nejčtenějšího na Peníze.cz z roku 2014 – tedy výběr toho, co nejvíc bavilo vás. Dneska zrcadlo otočíme, podíváme se do něj sami. Udělali jsme v redakci anketu s otázkou: co tě na Peníze.cz letos bavilo nejvíc? Odpovídali všichni – od šéfredaktora přes editora, redaktory, obchoďáka až po naše ajťáky.
Redakce Peníze.cz: Co nás letos bavilo nejvíc

Co bavilo na Peníze.cz vás, naše čtenáře?

Zajímá vás, co letos na Peníze.cz nejvíc bavilo nás? Tady jsou naše odpovědi.

Martin Vlnas

Martin Vlnas, šéfredaktor

Pokud se na letošní články na Peníze.cz podívám optikou čísel – a o čísla v našem oboru jde –, tak mi největší radost udělaly následující čtyři články Petry Dlouhé:

► Přehled a kalkulačky: Porodné, mateřská, rodičovská v roce 2014
► Kolik berete a kolik vám berou. Kalkulačka čisté mzdy 2014
► Dohoda o provedení práce: Od roku 2014 se daní výhodněji!
► Kalkulačky: Invalidní, vdovský a sirotčí důchod v roce 2014

Všem čtyřem se podařilo překonat hranici sta tisíc (!) přečtení. Petřin přehled klíčových kalkulaček pak četlo dokonce více než 220 tisíc lidí. To je číslo naprosto fenomenální. Petře ale patří poděkování také za výborné texty o exekucích a exekutorech v České republice, doplněné o otevřený rozhovor s Tomášem Vránou, šéfem exekutorského úřadu v Přerově, nebo za dva texty odhalující minimálně neetické praktiky společnosti Ekonomické stavby.

Ondrovi Tůmovi bych pak rád poděkoval za perfektně zpracované dotazníky pro naše europoslance, které také lámaly čtenářské rekordy, a celou řadu povedených rozhovorů a anket v naší pravidelné rubrice Očima expertů.

Gabriel Pleska

Gabriel Pleska, editor

Jsou texty, které neoslňují, nepřipoutají pozornost a nestrhne se kolem nich bouřlivá debata hned první den, kdy se objeví na webu. A přece je u nich zvlášť potřeba, aby držely pohromadě, aby byly přesné a výstižné a bytelně stavěné: musí sloužit, bezpečně a někdy i dlouho. Velkou radost mám, když čtu text k nové kalkulačce, zejména tehdy, když je to kalkulačka, se kterou se jinde nepotkáte. V roce 2014 mezi takové patřila třeba kalkulačka peněžité podpory v mateřství pro OSVČ, tedy pro podnikatelky, které uvažují do budoucna o mateřství.

Pokud ale mám mluvit o potěše ze samotného čtení, bez ohledu na praktičnost či potřebnost, bez ohledu na to, jestli už téma zpracovali u konkurence – nejvíc se těším na středeční večer, kdy většinou přichází páteční komentář Michala Kašpárka. Michal sice běžně nedává tipy jak ušetřit a neradí, na co si dát pozor při podpisu smlouvy v autobazaru (pozor, výjimky se najdou a možná i častěji, než by se zdálo na první pohled), ale nakonec jeho texty o našich penězích mluví stejně naléhavě.

Výběr toho nejlepšího z Michalových sloupků teď nabízíme jako e-book. Zdarma:

Ovšem čtenářům, kteří Peníze.cz neznají, bych na představení nabízel přece jenom něco jiného, bližšího „klasickému“ obsahu webu o financích: jednak texty, které označujeme štítkem finanční prasárna – nebývá to veselé čtení, ale maximálně poučné, a pak rozhovory Ondry Tůmy.

Ondra Tůma

Ondřej Tůma, redaktor

Z pohledu autora mi největší radost na Peníze.cz dělají rozhovory. Díky nim se setkávám se spoustou zajímavých lidí. Letos například s designérkami Annou Marešovou a Eliškou Kuchtovou, gastronomickou guru Hankou Michopulu, motivátorem Ivem Tomanem nebo šéfem Člověka v tísni Šimonem Pánkem. Nejzábavnější rozhovor byl pak s ekonomem Alešem Michlem, protože jsme ho absolvovali při běhu podél Vltavy. Pro velký úspěch si to v lednu zopakujeme.

V pozici čtenáře si na našich stránkách nejvíc užívám reportáže kolegyně Petry Dlouhé. A obecně mě těší, když se nám povede klepnout přes prsty nepoctivce, kterých je na našem finančním trhu bohužel pořád víc, než by se slušelo.

Petra Dlouhá

Petra Dlouhá, redaktorka

Naši čtenáři nejvíc lační po textech ryze praktických – po těch, které radí, jak se přiznat k daním, jak vypočítat důchod nebo mateřskou. Z pohledu autora jsou to užitečné texty bez dobrodružství. Mě nejvíc baví psát texty s příběhem. Texty o konkrétním člověku, o životní zkušenosti. Proto ze všeho nejradši píšu reportáže, i když jsou na Peníze.cz žánrem spíš svátečním. Ještě víc než psát mě baví je žít, poznávat prostředí, která by mi jinak byla vzdálená, potkávat lidi a dívat se na chvíli na svět jejich očima.

I když je to na Peníze.cz výsostná disciplína Ondry Tůmy, dostala jsem se letos i k několika zajímavým rozhovorům. Inspirativní pro mě bylo setkání s advokátkou Alenou Vlachovou, která bez nároku na honorář pomáhá dětem z dětských domovů, které začínají bez vlastního přičinění dospělý život s exekutorem v zádech. Moc mě bavil rozhovor s Danielem Hůlem z Člověka v tísni. A výzvou pro mě bylo setkání s proslulým přerovským exekutorem Vránou. Kdybych ale měla jmenovat text, životní příběh, který mi letos utkvěl nejvíc, pak tenhle:

► Nehoda. Blízká osoba v kómatu. Přístup úřadů ochromí i vás

Tak jako nezapomenu na Janku, která žije v chatičce v zahrádkářské kolonii v Předlicích, nebo vysloužilou prostitutku Editu, se kterými jsem se díky svým reportážím potkala v roce 2013, z letoška si zapamatuju právě setkání s Petrem, jehož manželka prodělala vážnou autonehodu.

Jako čtenáře mě nejvíc baví Ondrovy rozhovory – z letoška se mi mezi prvními vybaví jeho rozhovor s mladou designérkou Eliškou Kuchtovou nebo se Šimonem Pánkem. A čtenářům doporučuji i ten zatím poslední – s otcem kuponové privatizace Dušanem Třískou.

Nedostižný je samozřejmě Michal Kašpárek – jeho páteční komentáře jsou skvělé vlastně každý týden.

Martin Cisarz

Martin Cisarz, obchodník

Utkvěly mi v paměti především články o Ekonomických stavbách:

► Ekonomické stavby: Slíbí bydlení snů, zařídí noční můru
► Klientka Ekonomických staveb: Jeden podpis mě stál osm set tisíc

Žasl jsem u nich, co všechno je v České republice možné; diskuze byla velice podnětná a žhavá, poctivě jsem přečetl všechny příspěvky. Těším se na pokračování, jestli nějaké bude.

A při čtení reportáže V kůži exekutora jsem se cítil být přímou součástí popisované návštěvy, což mě bavilo, věřím, že tento pocit převládal u většiny čtenářů.

Marek Teiml

Marek Teiml, ředitel vývoje (IT)

Já jsem četl spíš „vážná“ témata: o exekutorech, praktikách společnosti Ekonomické stavby a podobně. Takže jsem spíš než s úsměvem na tváři dočítal s otevřenou pusou z údivu.

Vzpomínám si ale, že jsem se zasmál při zpracování dat. Program mne upozorňoval, že je v datech chyba, ale nebyla tam. Bylo to tím, že se zpracovávala data pana Pochyby.

Pavel Slavík

Pavel Slavík, webmaster

Vzpomínám si, že se mi hodně líbily reportáže, ať z ubytovny v Předlicích nebo z děcáku, dobře se to četlo a bylo zajímavé si to přečíst.

► Reportáž z okraje: Předlice, bída žitá až na dřeň

► Diagnóza děcák? Děti z domova nestojí o škatulky ani o váš soucit

Ty jsou ale už z roku 2013. Z poslední doby mě nejvíc zaujaly články o společnosti Ekonomické stavby.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

kalkulačky

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak zázračně zbohatnout. A další hity na Peníze.cz v roce 2014

29. 12. 2014 | Petra Dlouhá

Jak zázračně zbohatnout. A další hity na Peníze.cz v roce 2014

Rok 2014 má na kahánku. Než začnete bouchat šampaňské a vítat rok nadcházející, pojďte si s námi připomenout, co vás letos bavilo nejvíc. Výběr toho nejčtenějšího na Peníze.cz léta... celý článek

Dušan Tříska: Vyčítat Klausovi, že nezabránil tunelování, je nesmysl

27. 12. 2014 | Ondřej Tůma | 29 komentářů

Dušan Tříska: Vyčítat Klausovi, že nezabránil tunelování, je nesmysl

„Pro mě jako pro ekonoma to byl fascinující zážitek. Vyměnil bych pravou ruku za to, mít příležitost prožít privatizaci ještě jednou,“ říká v exkluzivním rozhovoru otec kuponové privatizace... celý článek

Stáhněte si zdarma Kašpárka do čtečky

23. 12. 2014 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Stáhněte si zdarma Kašpárka do čtečky

Nachystejte si Kindle nebo iPad, bude se nakládat.

Ekonomické stavby: Slíbí bydlení snů, zařídí noční můru

30. 9. 2014 | Petra Dlouhá | 7422 komentářů

Ekonomické stavby: Slíbí bydlení snů, zařídí noční můru

Slíbili, že zajistí hypotéku a postaví vysněný rodinný domek. Místo toho ji vlákali do rafinované pasti. Firma dala ženě podepsat, že si nechá postavit dům za dva miliony, i když bylo... celý článek

Kolik berete a kolik vám berou. Kalkulačka čisté mzdy 2014

24. 2. 2014 | Petra Dlouhá | 16 komentářů

Kolik berete a kolik vám berou. Kalkulačka čisté mzdy 2014

Potřebujete vědět, kolik přesně od zaměstnavatele měsíčně dostanete? Zajímá vás, kolik vám každý měsíc sebere z platu stát, co spolkne pojištění a co padne na daně? Nebo sami zaměstnáváte... celý článek

Partners Financial Services