Konec přetáčení tachometrů aut? Data budou na webu od ledna

Marek Pokorný | rubrika: Aktuálně.cz | 28. 12. 2014 | 16 komentářů
Ministerstvo dopravy zpřístupní na svém webu databázi, kde budou údaje o stavu tachometrů aut z poslední technické kontroly. Aut čerstvě dovezených ze zahraničí se novinka zatím netýká.
Konec přetáčení tachometrů aut? Data budou na webu od ledna

Podvody při prodejích aut se v novém roce výrazně ztíží. Ministerstvo dopravy totiž od začátku ledna na svém webu zpřístupní databázi, v níž si budou moci lidé, kteří kupují ojeté auto, vyhledat, zda jejich dosavadní majitelé nepřetočili tachometry.

Ministerstvo k tomu použije data, která se zaznamenávají při pravidelných prohlídkách na Stanicích technické kontroly (STK). „K vyhledání bude potřeba VIN vozidla a číslo protokolu technické prohlídky. Obojí je uvedeno v technickém průkaze,“ uvedl ředitel odboru provozu silničních vozidel ministerstva dopravy Josef Pokorný.

Přetáčení tachometrů při prodeji je přitom velkým nešvarem. Výjimečné nejsou ani případy, kdy jsou přetočeny i o statisíce kilometrů.

Jde totiž o velký byznys. „Odhaduje se, že ti, co stáčí tachometry, vydělají jen v Česku ročně na tři miliardy korun. Je to třikrát výnosnější než krádeže aut,“ říká mluvčí Ústředního automotoklubu (ÚAMK) Petr Vomáčka.

Neplatí pro ojetiny z dovozu

Zájemci o koupi ojetého auta ale zatím nebudou moci zjistit skutečný počet ujetých kilometrů u aut, která byla v nedávné době dovezena ze zahraničí, a neprošla tedy v Česku kontrolou na STK. Česko totiž stále plně nevstoupilo do evropského monitorovacího systému Eucaris, který má bránit podvodům s auty.

Podle Pokorného by to ale příliš nepomohlo. Většina států totiž údaje o stavu tachometru při technických kontrolách neeviduje. „V tom jsme v Evropě lídrem,“ podotkl Pokorný. Nicméně už podle něj vyšla evropská směrnice na jednotné provádění technických prohlídek, která přikazuje evidovat stav tachometru, a členské státy ji mají splnit do roku 2017. A tato evidence má být součástí systému Eucaris.

Největší problémy s přetáčením tachometrů jsou přitom právě u ojetých aut, dovezených z ciziny. Těch na českém trhu skončí každoročně více než sto tisíc – loni například 126 tisíc.

Jako zpoplatněnou komerční službu to sice jako prověrku nabízejí některé soukromé firmy, ale jejich data nejsou spolehlivá. Oficiální údaje totiž nejsou a musí vycházet z dat, která jim poskytnou například autoservisy.

„Když je auto firemní a je ze zahraničí, máte osmdesátiprocentní pravděpodobnost, že mělo stočený tachometr. Tam auta najezdí v průměru mnohem víc kilometrů než v Česku,“ říká Vomáčka. Právě firmám, které nabízejí zjistit historii vozidla, přitom nová databáze ubere klienty.

V Česku se data z STK sbírají už zhruba devět let. Ministerstvo ale rozhodlo o zveřejnění až nyní. Jejich zpřístupnění přitom nebylo příliš nákladné a nepřesáhlo sto tisíc korun.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+37
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 12. 2014 21:45, jezevec

státní systém si bude pamatovat stav tachometru jen z poslední TK? takže podvodník prožene během čtyř dní tři majitele, prostřední z nich tachometr stočí, a všechno je v ažůru? božebože, proč jen pro stát pracují jen pitomci a podvodníci, jako by byl takový problém evidovat podle VIN všechny technické (včetně té dovozní) a všechny majitele.

+9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tachometry: Jak zatočit se stáčením

9. 6. 2014 | Jiří Lojda | 17 komentářů

Tachometry: Jak zatočit se stáčením

Nové auto je drahá věc. Pro toho, kdo šetří a dívá se po jetém autě v bazaru, bývá důležité, kolik ukazuje počitadlo najetých kilometrů. Je to s podivem, vždyť všeobecně se ví, že kvůli... celý článek

Očima expertů: Jak vyřešit problém se stočenými tachometry?

7. 2. 2014 | Ondřej Tůma | 25 komentářů

Očima expertů: Jak vyřešit problém se stočenými tachometry?

Proč není stáčení tachometrů klasifikováno jako trestný čin? Na co by si měl kupující ojetého auta dávat pozor, aby se nestal obětí podvodu? Zeptali jsme se zástupců automobilek, specializovaných... celý článek

Omlazená auta, přetočené tachometry: ojetá auta dražší o desetitisíce

23. 1. 2013 | Jindřich Hradecký | 12 komentářů

Omlazená auta, přetočené tachometry: ojetá auta dražší o desetitisíce

Novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích by ráda omezila podvody s ojetými auty. Může si ale s těmi nejvážnějšími – legalizací kradených vozů dovezených... celý článek

Koupě ojetého vozu: za co (a jak dlouho) ručí prodávající

4. 1. 2012 | Jindřich Hradecký | 52 komentářů

Koupě ojetého vozu: za co (a jak dlouho) ručí prodávající

Špatně sepsané kupní smlouvy, vmanévrování do nevýhodných situací při reklamaci. Na druhou stranu stočené tachometry coby paradoxní výhoda. Záruky na ojetá auta mají svá specifika,... celý článek

Miliardové podvody s tachometry jsou v Česku beztrestné. Spadne klec?

5. 10. 2011 | Petra Dlouhá | 18 komentářů

Miliardové podvody s tachometry jsou v Česku beztrestné. Spadne klec?

Přetáčení tachometrů. Málokterý černý byznys má v Česku tak luxusní podmínky pro rozkvět. 42 procent vozů, které brázdí naše silnice, má zmanipulovaný údaj o najetých kilometrech. Ročně... celý článek

Partners Financial Services