Tipy na charitu jinak. Pomoct může každý. Inspirujte se

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 22. 12. 2014 | 7 komentářů
Probouzí ve vás předvánoční čas chuť pomáhat? Nebo ve vás ochota a potřeba pomáhat vrtá už delší čas, jen si zatím nejste jistí, jak nejlíp na to? Schází poslední impulz? Rádi dodáme inspiraci. Přinášíme přehled několika zajímavých dobročinných projektů a počinů, které stojí za pozornost i za podporu. Nejen před Vánocemi. Pomáhat můžete celý rok.
Tipy na charitu jinak. Pomoct může každý. Inspirujte se

Možností, jak a komu pomoci, kde přiložit ruku k dílu nebo přispět třeba i docela drobným obnosem na dobrou věc, se nabízí nespočet. Pro ty, kteří si zatím žádnou nevybrali, máme pár tipů.

Skutečný dárek: Knížka pro dítě z Předlic nebo ovce do Afriky

Velmi přesně cílené pomáhání nabízí Člověk v tísni prostřednictvím projektu Skutečný dárek. Funguje to jednoduše: přes internet koupíte dvacet kuřat pro lidi se Srí Lanky zbídačené občanskou válkou (cena: 250 korun), zdravotnický materiál, který jedné ženě v Kambodži umožní bezpečný porod (cena: 800 korun), nebo třeba první knížku pro dítě z Předlic nebo jiné sociálně vyloučené lokality v Česku (cena 150 korun). Nic přitom nemusíte složitě shánět, stačí pár kliknutí v e-shopu Člověka v tísni. Odměnou vám bude kromě dobrého pocitu tištěný nebo elektronický certifikát, kterým můžete obdarovat někoho dalšího. A jak se váš příspěvek využije? Pokud například koupíte certifikát na ovci do Etiopie pro farmáře, které postihlo ničivé sucho, koupí lidé z Člověka v tísni ovci přímo v Etiopii – sníží se tak náklady na dopravu a podpoří místní trh. Ovci pak dostane některá z místních chudých rodin.

Může se ovšem stát, že přispěvatelé ovcí nakoupí moc. Pak si Člověk v tísni vymiňuje možnost příspěvek využít alternativně, podle potřeby – koupí místo ovce kozu, drůbež nebo třeba zemědělské náčiní, kterého se místním nedostává.

Dobro si odečtěte z daní

Dobro můžete konat i zadarmo. Příspěvky na veřejně prospěšné a dobročinné účely, tedy charitu, kulturu, ekologii nebo školství, si můžete odečíst od základu daně z příjmů. Podrobný výčet daňově uznatelných příspěvků najdete v zákoně o daních z příjmů (§ 15, odst. 1).

Podmínkou toho, abyste mohli daňový odpočet uplatnit, je, že celková hodnota vámi poskytnutých darů v daném roce dosáhla alespoň tisícikoruny nebo přesáhla dvě procenta základu daně. Odečíst si každoročně můžete za příspěvky na dobré účely nejvýš desetinu základu daně. K uplatnění odpočtu budete samozřejmě potřebovat potvrzení o daru vystavené tím, komu jste jej poskytli. Zaměstnanci potvrzení předají zaměstnavateli, který odpočet uplatní za ně. Podnikatelé a živnostníci ho uplatňují sami v daňovém přiznání.

Konkrétní dárek pro konkrétní dítě nebo babičku

Pokud vám záleží na tom, aby vaše pomoc byla opravdu adresná a cílená – tedy mířila od vás ke konkrétnímu člověku, mohl vás zaujmout projekt České katolické charity. Podle seznamu konkrétních dětí z chudých rodin a konkrétních seniorů z  domova důchodců jste jim mohli plnit vánoční přání. Mezi nejčastější přání seniorů patřila cédéčka s audioknihou, na seznamu se ale našel i župan, pilník na nehty, krém na obličej nebo třeba potravinový balíček s kolou. Jak ukazuje výsledný seznam – všechna přání jsou splněna. Organizátory prý zájem veřejnosti překvapil.

Obdobný projekt organizuje Diakonie Českobratrské církve evangelické – tam můžete přispět na splnění vánočních přání lidí v nouzi ještě teď.

Obojí může inspirovat k individuální pomoci, třeba přímo ve vašem městě nebo regionu. Není nic snazšího než napsat nebo zavolat do některého domova seniorů nebo místní charity a zeptat se, co by jejich klientům udělalo radost, co jim schází – a nemusí to být nutně jen o Vánocích. I senioři mají svátky a narozeniny.

Dobrovolnictví: Darujte čas

Pomoc a podpora nemusí mít vždycky jen materiální podobu – ještě cennější může být, když darujete svůj čas. „Neskutečně si vážím lidí, kteří se přihlásí jako dobrovolníci a dětem věnují svůj čas. To je asi vůbec nejcennější dar, který jim kdo může dát,“ říkala v loňské předvánoční reportáži na Peníze.cz ředitelka Dětského domova Korkyně Tereza Jandová.

Jako dobrovolníci se můžete uplatnit v celé řadě oblastí. Do nemocnice můžete chodit číst seniorům, malovat s dětmi nebo třeba hrát s pacienty společenské hry. Rozvinutý je program dobrovolnictví v pražské motolské nemocnici, funguje ale i na řadě jiných míst v republice. Pokud se v nemocnici v místě vašeho bydliště ještě nerozběhl, zkuste se přihlásit sami.

Jako dobrovolníci se můžete zapojit také v domovech pro seniory či hospicech. Nebo třeba v rámci programů Člověka v tísni doučovat děti z chudých rodin. Ohroženým dětem a mladým se věnuje také pražské občanské sdružení Lata – dobrovolník se pod patronací organizace stává jakýmsi průvodcem mladého člověka.

Uplatnit se můžete i v řadě ekologických, kulturních nebo sportovních projektů. Užitečným rozcestníkem pro každého, kdo chce s dobrovolnictvím začít, je portál Dobrovolník.cz. Nabízí i burzu dobrovolnické práce.

Korunka ke korunce

Jak už bylo řečeno výš, radost dokáže udělat i docela malý dárek, docela malý příspěvek člověku v těžké situaci. Jenže někdy je třeba, aby se daly pomocné ruce – a peníze – dohromady. A pořídila se velká věc, ze které může těžit spousta lidí. Domácímu hospici Cesta domů, který poskytuje odbornou péči umírajícím lidem a jejich blízkým, se tak podařilo letos před Vánoci vybrat dvě stě padesát tisíc korun na auto, které potřebuje k dopravě klientů a cestám za nimi. Podporu pro to, aby mohla fungovat a zajišťovat klientům každodenní péči, ale potřebují i jiné organizace – například Nadační fond Klíček, který provozuje dětský hospic.

Anketa

Pomáháte?

Statečnost, o které se moc nemluví

Pokud byste rádi podporovali dobré věci dlouhodobě a navázali s některou organizací trvalejší partnerství, máte možnost, namísto jednorázového příspěvku, posílat malou částku pravidelně. Že je peněženka měsíčně o stokorunu lehčí, sotva pocítíte – zvlášť když peníze odcházejí z účtu trvalým příkazem. V součtu se ovšem může vaše podpora během několika let vyšplhat na úctyhodnou sumu, kterou byste jednorázově z peněženky vytáhli těžko. Svou partnerskou neziskovou organizaci si přirozeně může vybrat každý sám, nabídka je rozmanitá a bohatá. Dlouhodobé partnerství je možné navázat i s  organizacemi, které jsme jmenovali výš.

My na tomto místě zmíníme ještě jednu – není o ní slyšet tak často jako o jiných, mnoho statečných lidí ovšem pod jejím štítem odvádí po celém světě mimořádně záslužnou práci: Lékaři bez hranic.

Děti bez dluhů

Závěrem bychom rádi připomněli zajímavý – a velmi praktický – neziskový projekt, Děti bez dluhů, který jsme vám na Peníze.cz představovali už v září:

Stojí za ním advokátka Alena Vlachová, která poskytuje bez nároku na honorář pomoc dětem z dětských domovů, které začínají dospělý život s exekutorem na krku – kvůli dluhům, které nasekali jejich rodiče a které české soudy dětem bez mrknutí oka přiklepávají.

Dívejte se kolem sebe

Kdo chce druhým pomáhat a má oči otevřené, ve skutečnosti naše tipy a rady vůbec nepotřebuje. Nakonec, pomoc potřebným nemusí probíhat nijak organizovaně. Stačí zeptat se bezdomovce od vás z parku nebo ze čtvrti, jestli by na Štědrý den neocenil porci horké polévky.

Nevhodné dárky a spol.

„Kam s ním!? Vyhodíš-li jej na dvůr, přinutí tě domovník, aby sis jej vzal hezky zase zpátky. Vyhodíš-li jej na ulici, sebere tě strážník. Vyhodíš-li jej smetařovi na vůz, smetař ti jej shodí. Nevezme ho ani za nejlepší diškreci, má přísný zákaz.“

– Jan Neruda. Kam s ním

Charita povánoční. A nejen povánoční. Pár praktických a zcela konkrétních rad, kam s vánočními přebytky potravin (a potravinovými dary, které nelahodí vašemu žaludku či vaší dietě), kam se starým kompjútrem, když Santa přinesl výkonnější mašinu, kam s oblečením a knížkami, zkrátka se vší tou láskou, co minula cíl, s věcmi, co místo nich přišly jiné věci, s materiálem, který už nepojmou police a skříně... pár praktických odpovědí na nerudovské kam s nimi poskládal loni náš sloupkař a komentátor Michal Kašpárek:

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 12. 2014 11:30, Matěj

Tak šup, šup, alespoň o Vánocích by si lidé měli pomáhat

+4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Andrej Kiska: „Prezidentování“ je otcův největší neziskový projekt

13. 12. 2014 | Martin Vlnas | 1 komentář

Andrej Kiska: „Prezidentování“ je otcův největší neziskový projekt

„Když vidíte, jak moc je systém zkorumpovaný, dojde vám, že je potřeba změnit celou strukturu. A to jde jen v politice,“ říká syn slovenského prezidenta Andrej Kiska mladší.

Odkázali byste své jmění radši charitě, nebo bohatému podnikateli?

28. 3. 2014 | Michal Kašpárek | 2 komentáře

Odkázali byste své jmění radši charitě, nebo bohatému podnikateli?

Miliardář Larry Page má jasno: dal by je jinému miliardáři, výrobci elektromobilů a fantastovi Elonu Muskovi.

Šimon Pánek: I dobro se dá dělat špatně

8. 3. 2014 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Šimon Pánek: I dobro se dá dělat špatně

„Působit v dobročinné sféře ještě nemusí automaticky znamenat, že to člověk dělá dobře. Musíte si stále pokládat kritické otázky a dávat pozor, aby se z toho nestalo dobrodějství samo... celý článek

Pomoc místo popelnice

27. 12. 2013 | Michal Kašpárek | 9 komentářů

Pomoc místo popelnice

Odvoz nepotřebných krámů charitě z vás neudělá svaté. Ale aspoň si doma uděláte místo bez dotěrných myšlenek, jestli toho tři roky nenošeného svetru nebyla pro popelnici škoda.

Adopce na dálku: pětistovka měsíčně změní jednomu dítěti život

18. 12. 2013 | Petra Dlouhá | 28 komentářů

Adopce na dálku: pětistovka měsíčně změní jednomu dítěti život

Dejte dítěti vzdělání a dáte mu to nejcennější – šanci na nezávislost a lepší životní perspektivu. To je první z řady argumentů, kterým Arcidiecézní charita Praha přesvědčuje dárce,... celý článek

Partners Financial Services