Gambler v dluzích nebo na dávkách už si nezahraje. A další páky na hazard

Ministerstvo financí chystá zákon, který má znamenat průlom v regulaci hazardu v Česku – hazardní hráčství se prý vymklo kontrole a stát kvůli němu přichází o miliardy ročně. Automaty zmizí z hospod, benzinek i okolí škol. Člověk v dluzích nebo na dávkách už bednu ani ruletu neroztočí. A ostatní jedině s průkazkou. Co si o chystaných opatřeních myslíte vy? Hlasujte!
Gambler v dluzích nebo na dávkách už si nezahraje. A další páky na hazard

Přesné kontury novely ještě hotové nejsou, Ministerstvo financí práci na ní teprve finišuje. Už teď je ale jasné, že opatření se dotknou všech zúčastněných: provozovatelů hazardních her i lidí, kteří v nich pokoušejí štěstí – a utápějí peníze.

Cílem změn je podle ministra Babiše „zajištění vysoké ochrany občanů před patologickým hráčstvím, omezení počtu heren, zkvalitnění státního dozoru a řádné zdanění všech forem hazardu“.

Zákon by měl nabýt účinnosti už v roce 2016, čeká ho ale dlouhá cesta, ještě nebyl ani předložen vládě.

Přinášíme přehled chystaných novinek. O tom, která se vám líbí a která ne, můžete hlasovat.

+33
+
-

Vznikne registr hráčů

Z účasti na hazardních hrách budou vyloučeni lidé pobírající dávky v hmotné nouzi a lidé v osobním bankrotu. Zabrání jim v tom rejstřík hráčů. Výběrové řízení na „architekta“ systému je už v běhu. Má být propojený s některými dalšími elektronickými systémy státní správy a přijít má na desítky až stovky milionů korun. Na monitorovací systém budou muset být povinně napojeny všechny typy hracích zařízení i internetové hry. Před hrou se bude každý muset identifikovat – vloží občanku či průkazku. Tím se propojí se systémem, který mu hru buď umožní, nebo nepovolí.

Uvažuje se také o tom, že by registr blokoval hazardní hru neplatičům alimentů. Problém ale je, že nejsou nikde centrálně evidováni – není proto jasné, s jakými údaji by měl registr pracovat.

+24
+
-

Určí se, kolik smíte měsíčně prosázet

Podle plánů ministerstva bude smět člověk od roku 2016 v automatech a internetových hrách prosázet maximálně tisícikorunu za hodinu a nanejvýš dvacet tisíc měsíčně. Živých her, jako jsou karty nebo třeba ruleta, by se limit týkat neměl. Smyslem opatření je prý brzdit patologické gamblery. K dosažení cíle by měl opět pomoct už zmiňovaný registr – jakmile dosáhnete limitu, už vás do hry nepustí.

+50
+
-

Omezit se budete moct i sami

Nový zákon by měl počítat i s možností sebeomezujících opatření. Člověk, který o sobě ví, že má s hraním potíže, může sám požádat, aby byl do registru zanesen jako osoba, která hrát nesmí – automat ho pak ke hře nepustí. Nebo si bude moct sám nastavit přísnější limit měsíčně prosázené částky, než stanoví zákon.

+61
+
-

Automaty zmizí z hospod, benzinek i od škol

Automaty a jiné „technické hry“ by měly úplně zmizet z hospod, restaurací, vlakových a autobusových nádraží nebo benzinek. Provozovat je nově bude možné jen v kasinech a hernách. Zákon by měl také přesně definovat, co to vlastně kasino a herna je. Automaty budou zakázané také v dalších oblastech – například v památkových rezervacích nebo okolí škol. Podle ministerstva je u nás totiž dnes hazardní hraní dostupné až příliš.

+48
+
-

Malé město, málo heren. A víc pravomocí pro obce

Regulovat by se měl také maximální možný počet heren a hracích zařízení v obci – podle počtu obyvatel. Ministerstvo počítá také s tím, že dá obcím v regulaci hazardu víc kompetencí. Povolování hazardních her bude nově koncipováno jako dvoustupňové: ministerstvo udělí provozovateli základní povolení, ovšem povolení k umístění hry bude ve výhradní pravomoci dané obce. Obce také budou moct plošně vyloučit všechny druhy technických i živých hazardních her z celého svého území.

+42
+
-

Legalizace (a zdanění) zahraničních on-line sázkových společností

Zákon chce řešit také současný – podle ministerstva neudržitelný – stav na internetovém trhu sázkových her. V Česku nemůžou legálně působit provozovatelé z ciziny, ale internet jim fakticky působení na tuzemském trhu umožňuje. Češi sázejí do zahraničí, což jim podle ministerstva některé zahraniční firmy usnadňují stránkami v češtině. Stát tak podle odhadů rezortu přichází ročně o víc než miliardu korun. Nově by podnikání zahraničních on-line sázkových společností v Česku mělo být legalizováno – a tudíž i regulováno a řádně daněno.

+47
+
-

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zaujmout třeba...

Alice Rossi, Vlado Kníž: Ispirato da Italia

Autoři, totální blázni do italského jídla i stylu, objeli Itálii křížem a krážem, jedli u pouličních stánků i v luxusních restauracích a posbírali klasické a Itálií vonící recepty. Kuchařka je určena všem, kdo milují dobré, poctivé jídlo. Na italský způsob! Tutti a tavola – tedy všichni ke stolu! S předmluvou Pavla Maurera.

Zdanění hazardu: různé podle typu hry

Diskutuje se také o vyšším zdanění hazardu. Podle dosavadního průběhu debat to vypadá, že by mohlo být odstupňované podle typu hry. Dosud u nás platí univerzální dvacetiprocentní sazba daně bez ohledu na typ sázek, loterií či her. Nově by se mohla platit nižší daň ze sportovního a kurzovního sázení, nejvyšší daně by naopak měly být uvaleny na příjmy z herních automatů. Což je model, za který lobbují i sázkové kanceláře. Ministerstvo na jejich přání slyší. S jistou výhradou – nižší zdanění pro sázkové kanceláře v jeho pojetí patrně nebude znamenat nižší než dosavadních dvacet procent, nýbrž nižší relativně – například oproti zdanění kasin a automatů. Žádné přesné cifry ještě ale dojednány nejsou.

Jak se navrhované změny v oblasti regulace hazardu zamlouvají vám? Takové Sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů hodnotí plány Ministerstva financí jako jednostranný diktát, který prý dokonce může být protiústavní. Aby ne, když jim chce ministerstvo sáhnout na peníze. Že je třeba hazard účinněji regulovat, nám připadá bez diskuze. Otázkou je, jestli si regulátoři neberou trochu velké sousto – zejména plán vybudovat funkční registr hráčů, který každého zájemce o hru ve vteřině proklepne a případně automat zablokuje, je hodně ambiciózní. A nedejbože, jestli se kvůli tomu začnou vydávat nové průkazky. Jak dopadla poslední průkazka pro příjemce dávek, sKarta, máme ještě všichni v živé paměti. Zatraceně těžko také bude ministerstvo tlačit návrh Sněmovnou; hráčů, kteří budou mocně lobbovat proti, se jistě najde dost.

Co myslíte, projde zákon? Pomůže něčemu? Vsadíte si na to?

Na vaše názory a postřehy k plánované misi proti bujícímu hazardu se těšíme v diskuzi. Jednoho z vás jako obvykle odměníme knížkou, tak nám na sebe určitě nechte mail.

Za dobré slovo knížku

Minulý týden jsme v rubrice Co si o tom myslíte debatovali o plánech ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové, která by ráda, aby za neplatiče alimentů zálohově platil výživné stát, a pak z nich dluhy vymáhal:

Diskuze byla poměrně bohatá. Žádný příspěvek příliš nevybočoval, žádný nám nepřidal výrazně inspirativnější než ostatní. Nakonec si od nás knížku vysloužil Pierre za vcelku jednoduchou úvahu o tom, že problém je schovaný někde hlouběji: právních předpisů máme habaděj, jenže spravedlnost často končí na papíře, a protože ji nedokáže vymoct ani stát, radši vezme břímě dlužníků na svoje – tedy naše – bedra.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+63
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

20. 3. 2022 16:07 | Jurra

Jsem v registru a podařilo se mi na internetu za měsíc prohrát přes 100 000 jak je to možné?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 7. 2015 0:05 | Klára

Mysli někdo i na zaměstnance a majitele...ne !!! My přijdeme 4 o práci a máme 2 letou dcerku ...stejne budou lidi hrát. ..nebudou v sázet peníze ale když se to u stolu vyhrotí budou sázet domy...byla jsem toho svědkem ...kdy při kartách frajer vsadil barák. ..Měli by radši vzít dávky cikánům ...frajerky si berou od chlapů tisíce z čorek na ulici na nákup oblečení mají kočárky za deseti tisíce ...a co...oni peníze nepotřebují. ..tím bych začala q ne někomu brát práci ...ne mluvě o tom , že to jsou stovky tisíc co do toho majitele dali ...nikdo nema právo je o to připravit. ..
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 1. 2015 0:05

Dobry vecer, vicemene souhlaaim s vyse napsanym. Jen si pridam svou trosku do mlyna. Kuc. Gramitnost ceskeho naroda co se tyce ochrany osobnich udaju, financniho vzdelani apod. je dle meho na nizke urovni. Kazdy to zname ze sveho okoli. Jde tedy o to neustale dale a vicevzdelavat. Ne zakazovat a skatulkovat. Je to az bych rekl dost drze. Pripomina mi to scenu, kdy se B. Willis jako hl. hrdina filmu 5ty element rano probere a computer mu sdeli co smi, nesmi rikat a kolik ma na den povolenych cigaret. Autor navrhu uz nesdeluje, zda se budou moct penize prevadet do dalsiho obdobi nebo zda budou mit hrani zakazane cele rodiny dluznika apod. Tyto extremni napady se daji vzdy velmi lehce obejit, ale pripoustim, ze pro bezuhonneho obcana je to zajimavy napad. Atak mne napada, jestli by si nechteli ti bezuhoni obcane postavit sve vlastni bezuhonne NElasNEvegas, kde by se mohli zdravit pouzesesobe rovnymi...nebo se tomu rika Nebe a jen se nemuzou dockat az tam skonci? Hhih. Schody jsou dlouhe a stale do kopce damy a panove a tudiz konzumu zdar a hazardu zvlaste. Automaty at zmizi z hospod, od skol, urci se limit automatu na pocet obyv.apod.Pokud se jen toto podari, muzeme byt aspon nejaky cas na vladu hrdi a soukromi nasich sousedu zustane tam, kde ma byt.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 11. 2014 20:02 | Zdenka Adámková

Hazard,ale hodne omezeny.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 11. 2014 17:20 | kombajn v kombiné

Já jsem pro. Uděláme to jako v USA. Rezervace pro Indiány a právo provozovat v nich hazard. Mohly by být tak dvě nebo tři. Jedna třeba s centrem kolem Mostu a Litvínova, jak říkáte, druhá někde na severní Moravě. Prostě tam, kde je Indiánů nejvíc. Myslím, že by na kasina, herny a lunaparky měli talent.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 11. 2014 16:18 | Michal

A co tak v oblasti, kde nic není a nikomu to nebude vadit ( např. V bývalé uhelne pánvi) postavit České Las Vegas. A všude jinde hazard zakázat. Kdo chce, tak si tam zajede a ostatní to nebude obtěžovat.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 11. 2014 12:39 | Armani

Dobry a co Fortuna atd.????
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 11. 2014 11:19 | onli

Pokud bude regulace navrzena a schvalena dle not v clanku vyse, tak bych si vsadil, ze efekt pro Babisku bude v lepsim pripade zaporna nula. Pouze nas to vrati do doby mistnosti pro zvane za vycepem. Sorry, lidskou invenci a chut si hrat zadny zakon nesvaze..
-12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 11. 2014 11:16 | Jan

1. Jako prohibice, jen se to naprosto odsune do ilegality a nabude mnohem více kriminální rozměr. Bílí koně budou za mírný poplatek propůjčovat svou "bezúhonost" hráčům a další a další obcházení. Nový báječný korupční bod pro státní správu atd. atd...
2. Ač nehraji, jsem rozhodně proti. F.Kavka v praxi. Takový diktát a postupné zbavování svéprávnosti je nepřípustné. Co si soudruh Stát vymyslí dále? Demonstrovat jen s povolením registru? Jít do kina na horor pouze s potvrzením? Na úřad, jen když je můj úředník v dobré náladě? Milovat se jen při úředně ověřeném svolení obou stran a svědka? :-)) ... Proboha, jsme svobodní a svéprávní.
3. Ať se úředníci přestanou maskovat starostí o duševní zdraví. Kde jsou čísla kolik je závislých hráčů? Porovnejme to s kuřáky a alkoholiky, co asi vyjde? Co asi způsobuje více škody ? Půjdeme tedy na skleničku jen přes registr? Kuřák si zapálí jen s povolením úředníka?
4. Jde tu o unikající peníze, to ano. Ale tam musí fungovat zdravé mechanismy a standardní nástroje, nač vymýšlet na záplatu další záplatu s ještě více dírami?
-22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 11. 2014 10:49 | juřa

připadá mi to ještě radostnější než za komunistů, stát si neví rady tak plošně hodí všechny do jednoho pytle, naše 3 cesta stojí ve všem za velké ho..., začnu privatizací, vytěsněním malých akcionářů, nákup zbraní jednou firmou,zdravotními knížkami tuším IZIP, pře padáky - normální a zlaté, povolením herních automatů - kalousek, a nakonec ožralý ruský mužik - mám dojem že jsme pro srandu nejen Evropě ale celému světu, proboha proč se nenajde někdo nezkorumpovaný a normální a nepodívá se k Němcům, Rakušanům jak to dělají, vždycky přijde nějaký dement který si udělá svoji verzi a ta banda opilců na malostranském náměstí mu to schválí, zbytečným senátem to projde, figurka na hradě s ruskými poraděnky to taky přežvýká a my pod hradem jen čumíme co to stvořili zase za zhovadilost, PANE BOŽE ZA CO !!!!!!!! protože jsme 20 let stádo a dobře nám tak !!!!!!
-9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 11. 2014 10:24 | Vohralík

Věřím, že zákon definuje co je a co není hazard, a věřím, že tam nezapočítá Cizí banky na našem území a podnikání lichvářských finančních firem, ve vlastnictví mnohdy velkých hazardních hráčů ...
Hazard je jen špička ledovce, který kouká z vody, když useknete to co je vidět ... nepomůžete si! Riziko tu je dál a brzy, velice brzy ho uvidíte na hladině :-) NA TO JE ZÁKON napsaný přírodou.
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 11. 2014 10:22 | jezevěc

Co všechno se ještě bude kontrolovat elektronicky? Při vstupu do hospody bude turniket, kam strčíš občanku, když ti nebude osumnáct, rozsvítí se červený světlo, vůbec tě tam nepustí. Když se rozsvítí žlutý, pivo dostaneš, ale nezagemblíš si, když bude modrý, dostaneš pivo, ale kořalku ne, protože po kořalce padáš na hlavu, tuhle sis ji rozbil. Když se rozsvítí fialová kontrolka, dostaneš jenom limonádu, poňáč systém ví, že máš cukrovku. A když se rozsvítí oranžová, budeš muset hned zkraje ukázat šrajtofli, že máš keš. A tak dál. Gratulujeme, bavte se dobře!
-8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 11. 2014 9:40 | Martin

Prohibice nezabrani chlastu, zakaz nezabrani gambleni. Jenom je zkriminalizuje a presune z hlavniho salu hospody do tajneho kumbalu vzadu...
-9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 11. 2014 7:04 | Balů

Stát nás ubezpečuje jak bude bránit gemblerům ve hře, hlavním důvodem není však blaho rodin, zabrana trestným činům a drogám, hlavním a posledním důvodem o co jde jsou peníze, pokud by to stát s námi myslel dobře jak deklaruje, zabránil by zlodějinám - jinak řečeno přerozdělování různým Grosům, Nečasům, Topolánkům, Bartákům, Kavanům a dalším zlodějům až po obecní zastupitelstva, zakázal by dovoz a výrobu cigaret, alkoholu......jenže z čeho by pak žil a přerozděloval - tzn.umožnit rozkrádat státní rozpočet pomocí různých dotací které křiví ekonomiku až hanba, např zelená úsporám je taková lumpárna až se tají dech, stát umožní firmám které se navázaly na tuto lumpárnu naprostý monopol, kotlíkové - další zhovadilost pod záminkou životního prostředí - proč nezvýhodnit ekologická auta a elektromobily odpuštěním daní - no protože by z toho neměl nikdo vývar, naprostá zhovadilost příspěvek na zaměstnávání OZP 8.900 zaměstnavateli + úlevy na zdravotním , sociálním a dani ze mzdy - důsledek nezaměstnanost mladých lidí, pracující důchodci - pokud pracuje na teplém státním místečku proč by tam nezůstal, lampasáci a policajti s výsluhou stále ve státní službě jako civilové, ne stát nedělá nic pro lidi jen pro své chráněnce, pryč z tohoto bordelu za 25 let jsme tam kde jsme byli a ještě hlouběji, jen hlupáci fandí tomuto státu vedenému partou zlatokopú........
-9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 14 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Zbaví se Česko nálepky hazardního ráje?

26. 4. 2013 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Očima expertů: Zbaví se Česko nálepky hazardního ráje?

Ústavní soud dal obcím možnost skoncovat s výherními automaty. Budou herny i nadále na každém kroku, nebo dojde k jejich výraznému omezení? Zeptali jsme se odborníka na závislosti Karla... celý článek

Matěj Hollan: Zamoření hazardem je Kalouskova odpovědnost

4. 8. 2012 | Martin Vlnas | 4 komentáře

Matěj Hollan: Zamoření hazardem je Kalouskova odpovědnost

V pokračování rozhovoru nás Matěj Hollan z občanského sdružení Brnění seznámí s Mapami hazardu. Ty prokázaly, že valná část heren je na místech, kde je zákon zakazoval: poblíž škol,... celý článek

Malé peníze: Ve které loterii nejsnáz vyhrajete jackpot?

11. 4. 2012 | Jan Müller | 19 komentářů

Malé peníze: Ve které loterii nejsnáz vyhrajete jackpot?

Každý týden odpovídá Jan Müller z webu Malé peníze na otázky čtenářů Peníze.cz. Odpověď na tu dnešní nás mohla vést jen dvojím směrem: do hájemství matematiky, nebo ke kartářce. Není... celý článek

Kurzové sázky: miliardový byznys

21. 12. 2011 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Kurzové sázky: miliardový byznys

Kurzové sázení na sportovní události je koníčkem mnoha Čechů. Většina z nich však jen postupně sype peníze do kapes sázkových kanceláří. Vydělat si na živobytí zvládne tímto způsobem... celý článek

138 natvrdlých. Poslanci se spletli, „návrh na omezení hazardu“ nic neomezí

24. 6. 2011 | Michal Kašpárek | 14 komentářů

138 natvrdlých. Poslanci se spletli, „návrh na omezení hazardu“ nic neomezí

Buď ve sněmovně sedí 138 natvrdlých, nebo 138 loutek majitelů kasin a loterií. Moc dalších možností schválení novely zákona o loteriích nedává. Stát bude dál hazard podporovat víc než... celý článek

Partners Financial Services